Käsittämättön inisemis thread.
"Suomalaisella on oikeus päästä lääkäriin.
Kuinkahan tämä käy, kun ei anneta lääkäriaikaa?"
Jos on akuutti ongelma -> päivystykseen. Jos on hengenhätä -> ambulanssi -> erikoissairaanhoito.
"Puhelimessa saa kuulla jos jonkinmoista diagnoosia ja tiukka ei lääkäriaikaa pyydettäessä."
Edelleen mikäli akuutti tilanne -> päivystys, ja jos on ajanvaraustyylinen asia niin sitten pitää jonkin sortin lajittelua harrastaa, on paljon oikeesti vakavia tilanteita jotka menee monen muun säryn ja kivun edelle.
"Mitä sitten, kun toimistotädin puhelindiagnoosi osoittautuukin virheelliseksi ja sattuu vakavia seurauksia? Kenellä on vastuu?"
Eiköhän se vaan ole niin että ei siellä puhelimessa mitään diagnooseja jaella, tilanne vaan arvioidaan kiireellisyyden mukaan, ja edelleen mikäli ite kokee että asia on vakavampi kuin saamansa kohtelu -> päivystykseen / ambulanssiin.
Eipä silti etteikö joskus tapahtuisi väärinarvioita, mutta miten itse korjaisit tilanteen, ei ole resursseja palkata erikseen triagelääkäreitä, homma toimii nyt niin että kun menee päivystyksene ja kertoo vaikka että on akuutti rintakipu, säteilee käteen, hengitysvaikeuksia niin voi olla varma että tulee aika hiton nopeeta toimintaa. Mutta jos sanoo että on täs ollu flunssaa 3 pv ja vähän kuumetta (37,1) niin voi taas vakuuttua että pääsee jonon hännille.
"Miksi veronmaksaja ei pääse lääkäriin, vaikka on maksanut siitä oikeudesta?"
Kyllä varmaan lääkäriin pääseen mutta potilaiden määrän vuoksi se kestää, ei ole tarpeeksi resursseja pyörittää viiveetöntä terveydenhuoltoa, se vaatisi lisää verovaroja ja siihen ei varmasti kansalaiset tahi valtiovaltakaan ole suostuvainen.
"Ja ne ei mitään kiirettä pidä noissa kunnan paikoissa. Eikä hoitovirheetkään ole mitään harvinaisia noissa."
Tässä puhuu selkeästi alan ammattilainen vankalla kokemuksen tuomalla rintaäänellä? Tottahan hoitovirheitä tapahtuu, eikä vähiten siksi että lääkäreitä on liian vähän ja potilaita liian paljon. Ratkaisu: ks.yst.edellinen.
"Suomen julkinen terveydenhuolto on yksi iso vitsi. Sitten joku aina jaksaa lässyttää, että "no hei niil isoilla verovaroilla saadaa ilmane ja hyvä terveydenhoito!". Paskanmarjat, esim turussakin kuulemma saa hammaslääkäriaikoja noin 11kk päähän. Normaaliin tarkastukseen siis. Täällä vantaalla sain sentään jo 3kk päästä."
Lienee kuitenkin niin että mieluummin edes joku julkinen terkkari kuin esim mitä yhdysvalloissa? Mutta se että jos Turussa on 11kk hammaslääkärijono = terveydenhuolto iso vitsi, niin suhtatumisesi asiaan on kuin 5v lapsella. Julkinen terveydenhuolto käsittää vähän muutakin kuin sen terkkarin jossain takahikiällä, erikoissairaanhoito monine aloineen ja palveluineen kuuluu myös tähän. Ja ne jotka todella ovat kipeitä varmasti arvostavat sitä ettei tarvitse vaikkapa maksaa ohitusleikkauksesta kymmeniä tuhansia euroja, tai että polvileikkauskin on vain murto-osan oikeista kustannuksista. Samoin ne joilta täällä on leikattu vaikkapa umpisuoli, kitarisat jne. Entäpä neuvolat, varmaan kävitte kersoina (edelleen?) aika monta kertaa lääkärin ja/tai sairaanhoitajan vastaanotolla ja saitte monta ilmaista rokotusta. Samoin myös lääkekustannukset, esimerkiksi diabeetikot, epileptikot jne puhumattakaan nyt normaaleista peruskorvattavista lääkkeistä (joista maksatte puolet). Varsinkin uusien lääkkeiden kustannukset ovat syöneet terveydenhuollon budjettia aika lailla viime aikoina.
"Itse toteaisin lääkäriajan varaamisen syytä utelevalle hoitajalle, että kerron vaivoistani lääkärille, jolla on tarvittava koulutus, en puhelinpäivystäjälle."
Puhelinpäivystäjän tehtävänä ei varmaan ole udella sun sukupuolitauteja tms, vaan yrittää järjestää potilaita kiireyden mukaan. Ks.yst.aiempi.
"Minulta alkoi vastaanottovirkailija tivata, kauanko minulla oli ollut kuumetta. "Aijaa, vasta 3 päivää? No kyllä sitten kannata vielä mennä lääkärille. Mitenkäs jos odottaisit vielä pari päivää ja tulisit sitten takaisin?" -Anna olla, menen yksityiselle. Siellä kesti 5 minuuttia lääkäriltä todeta keuhkoputkentulehdus."
Voin kertoa että terkkaripäivystyksessä/ajanvarauksessa on niiin helvetisti 'flunssapotilaita', joilla on ollu vähän köhää ja kuumetta 37.4 että ei niitä sinne yhtään enempää tarvisi tulla. Varsinkin tämä "kesti 5 minuuttia todeta keuhkoputkentulehdus" kuvaa varsin hyvin ihmisten käsityksiä omista sairauksistaan, nimittäin keuhkoputkentulehduksen aiheuttaja on 80% virus, eikä tarvi siten mitään antibioottihoitoa vaan lepoa. Se että joku sanoo 5 minuutissa että onko purulentti bronkiitti tai pneumonia eli tarviitko antibioottia vai et niin ei vaan ole mahdollista koska sitä ennen pitäisi ottaa labrat ja vieläpä röntgeni siltä varalta ettei ole pneumonia. Se että lääkärisi diagnosoi bronkiitin 5 minuutissa tarkoittaa siis sitä ettei sinulla ollut mitään vakavaa. Ironista eikö totta.
"Joo, näinhän se on ollut tietyillä Hesan alueilla jo vuosikausia. Ite olen päässyt kunnalliseen lekuriin viimeksi jotain 10v sitten. Kusetustahan toi on. Verorahat kyllä kelpaa. No, koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Koitetaan pärjätä."
Tämä on ehkä paras kaikista. "päässyt kunnalliseen lekuriin" ? Onko joku estellyt? kyllähän sinne pääsee kun jonottaa, vai missä päin hesaa on niin paha tilanne että 10v kestää? Mutta ilmeisesti ei ollut mitään vakavaa kun yhä olet hengissä? Ja kenelllehän mahtaa "verorahat kyllä kelvata"? Niillähän se terveydenhuolto pyörii ja niillä maksetaan lääkkeitä ja välineitä ja instrumentteja, mutta kokoajan joudutaan säästämään ja keskittämään palveluita. Parhain kaikista on tämä hoitotakuu menettely. Asiaa voi vaikka miettiä siltä kannalta että esimerkiksi paperitehtaan työntekijöille sanottaisiin että pidetään palkat, työajat ja resurssit samoina, mutta tuotanto pitää tuplata. Siinäpä olisi ihmettelemistä. No käytännössä terveydenhuollossa tuo hoitotakuu korostaa prioritisoinnin merkitystä entisestään.
"On se julkisella käyminen kyllä yksi vitsi. Ensin juttelet jollekin näsäviisaalle virkaintoiselle vastaanottovirkailijalle, joka utelee sinulta taudinkuvaa. Sanoit mitä tahansa, joudut jonottamaan ensin terveydenhoitajalle, jonka jälkeen EHKÄ pääset lääkärille, jos terveydenhoitaja on niin armollinen, että sinut lääkärille passittaa. Todellakin maksan yleisistä pikkuvaivoista ennemmin Diacoriin sen 30 e ja olen 30 minuutissa ulkona kuin että menisin tuntikausiksi julkiselle jonottamaan lääkärille, jonka vastaanotolle en ehkä ikinä pääse."
Ks.yst.edeltä. Maailmassa on oikeesti niin sairaita ihmisiä että ne kuolee jos ei saa hoitoa muutaman tunnin sisään, siinä mielessä aika turha avautua tälläsestä, varsinkin pikkuvaivojen takia.
"Voiko yksityiseltä pyytää labralähetettä julkiselle sektorille?"
Voi.
"Suomessa on yhä julkinen terveydenhoito ja laissa määrätään, että potilaalla on OIKEUS päästä lääkäriin. Se, että voi mennä yksityiselle ei poista tota faktaa."
Kyllä oikeus ja kohtuus, mutta kukin vaivansa mukaan ja asiaankuuluvalla nopeudella.
Naivia porukkaa.