- Liittynyt
- 28.10.2002
- Viestejä
- 8 220
tempe sanoi:Käsittämättön inisemis thread.
"Suomalaisella on oikeus päästä lääkäriin.
Kuinkahan tämä käy, kun ei anneta lääkäriaikaa?"
Jos on akuutti ongelma -> päivystykseen. Jos on hengenhätä -> ambulanssi -> erikoissairaanhoito.
"Puhelimessa saa kuulla jos jonkinmoista diagnoosia ja tiukka ei lääkäriaikaa pyydettäessä."
Edelleen mikäli akuutti tilanne -> päivystys, ja jos on ajanvaraustyylinen asia niin sitten pitää jonkin sortin lajittelua harrastaa, on paljon oikeesti vakavia tilanteita jotka menee monen muun säryn ja kivun edelle.
Edelleen sinulle. Ennen klo 16 päivystystapaukset hoidetaan omassa terveyskeskuksessa. Käytännössä siis sitä, että aamulla klo: 8.00 voi soittaa akuuttiaikoja.
"Mitä sitten, kun toimistotädin puhelindiagnoosi osoittautuukin virheelliseksi ja sattuu vakavia seurauksia? Kenellä on vastuu?"
Eiköhän se vaan ole niin että ei siellä puhelimessa mitään diagnooseja jaella, tilanne vaan arvioidaan kiireellisyyden mukaan, ja edelleen mikäli ite kokee että asia on vakavampi kuin saamansa kohtelu -> päivystykseen / ambulanssiin.
Entä, kun tilanne ei tunnu hengenvaaralliselta? Kaverilla kävi niin, että yksityisellä selvisi, että on pakko operoida heti. Tämä siis tapaus, kun julkisella sektorilla kieltäydyttiin ottamasta vastaan. Yksityinen lääkäri kirjoitti todistuksen, että ilman välitöntä hoitoa olisi tullut pysyvä vamma. Asia on virallisella taholla hoidossa.
Eipä silti etteikö joskus tapahtuisi väärinarvioita, mutta miten itse korjaisit tilanteen, ei ole resursseja palkata erikseen triagelääkäreitä, homma toimii nyt niin että kun menee päivystyksene ja kertoo vaikka että on akuutti rintakipu, säteilee käteen, hengitysvaikeuksia niin voi olla varma että tulee aika hiton nopeeta toimintaa.
Hengenvaarallisen tilanteen ja pikkuvaivan välillä on paljon muitakin vaihtoehtoja. On vaivoja, jotka ei ole hengen päälle, mutta vaativat hoitoa heti esim. jotkut tulehdukset tai sukupuolitaudit.
Kyllä varmaan lääkäriin pääseen mutta potilaiden määrän vuoksi se kestää, ei ole tarpeeksi resursseja pyörittää viiveetöntä terveydenhuoltoa, se vaatisi lisää verovaroja ja siihen ei varmasti kansalaiset tahi valtiovaltakaan ole suostuvainen.
Lain mukaan ihmiselle täytyy antaa lääkäriaika pyydettäessä. Mikäli aikaa ei voida antaa, tulee henkilöön ottaa yhteyttä, kun on aika löytynyt. Täytyy myös kertoa kuinka kauan joutuu aikaa odottamaan.
Tässä puhuu selkeästi alan ammattilainen vankalla kokemuksen tuomalla rintaäänellä? Tottahan hoitovirheitä tapahtuu, eikä vähiten siksi että lääkäreitä on liian vähän ja potilaita liian paljon. Ratkaisu: ks.yst.edellinen.
Minä en löydä potilasvahinkoihin ratkaisua yllä. Siskolla meni lapsivedet raskausviikolla 23. Eivät suostuneet ottaa vastaan naisten sairaalaan, vaan passittivat terveyskeskuspäivystykseen. Siellä sanottiin, että osta vaippoja se on virtsankarkailua. Eivät ehtineet tutkia kunnolla. Kolme viikkoa sisko soitteli jatkuvasti sairaalaan/lääkäriin kipujen ja muiden omituisten oireiden takia. Kävikin pari kertaa. Kukaan ei ollut kiinnostunut asiasta. Yhtenä iltana soitti mulle, ettei jaksa enää käydä lääkärissä. Meni vielä kerran. Papereihin kirjoitettiin: lapsivesi normaali. Kukaan ei kiinnittänyt huomiota painonnousun ja vatsan kasvamisen pysähtymiseen. Sai ei-kiireellisen lähetteen sairaalaan. Meni sinne kuitenkin samantien. Siellä lääkärit ihmetteli suureen ääneen miten se ei ole ottanut aikaisemmin yhteyttä lääkäriin. Kohtu oli vedetön, tulehtunut ja lapsi syntymässä (13 viikkoa etuajassa). Kiireellisen sektio, joissa komplikaatioita. Siskon kohdalla pysyvä kosmeettinen haitta ja pysyvä vamma. Lapsi selvisi kuin ihmeen kautta hengissä, mutta omat ongelmansa silläkin.
Tästä on tehty potilasvahinkoilmoitus. Ensimmäiseen käsin kirjoitettuun 10 rivin ilmoitukseen tuli yllättävän nopeasti ytimekäs kielteinen vastaus, jossa perustelut ei liittyneet tähän tapaukseen mitenkään. Yksi perusteluista oli se, että lääkärit on koulutettuja ammattilaisia ja tietävät mitä tekevät. Tämän sanoi asiantuntijalääkäri, joka ei kommentoinut hoitoa mitenkään. Siitä tehtiinkin huolella valitus. Tällä kertaa 6 sivua koneella kirjoitettua tekstiä, jota varten tutkittu kymmeniä sivuja potilasasiakirjoja. Se on ollut käsittelyssä 11 kuukautta. Vastaus tulee ilmeisesti syksyllä.
Tuossa siskoni tapauksessa on tapahtunut niin monen eri tahon vakavia laiminlyöntejä, että ei voi uskoa, että tuollaista tapahtuu Suomessa. Tuosta tapauksesta on 2,5 vuotta ja yhä kun mietin sitä, meinaan saada hepulin.
Ja ne jotka todella ovat kipeitä varmasti arvostavat sitä ettei tarvitse vaikkapa maksaa ohitusleikkauksesta kymmeniä tuhansia euroja, tai että polvileikkauskin on vain murto-osan oikeista kustannuksista. Samoin ne joilta täällä on leikattu vaikkapa umpisuoli, kitarisat jne. Entäpä neuvolat, varmaan kävitte kersoina (edelleen?) aika monta kertaa lääkärin ja/tai sairaanhoitajan vastaanotolla ja saitte monta ilmaista rokotusta. Samoin myös lääkekustannukset, esimerkiksi diabeetikot, epileptikot jne puhumattakaan nyt normaaleista peruskorvattavista lääkkeistä (joista maksatte puolet). Varsinkin uusien lääkkeiden kustannukset ovat syöneet terveydenhuollon budjettia aika lailla viime aikoina.
Se, että joissain tapauksissa homma toimii joten kuten, ei tarkoita sitä, ettei järjestelmässä olisi runsaastikin parantamisen varaa. Itse uskon visusti siihen, että korjaamalla perusasioita, voitaisiin säästää paljon rahaa. Esimerkiksi sairaaloissa tuhlataan tavaraa ihan hirveästi. Esim. kalliita pitempiaikaiseen käyttöön tarkoitettuja puhdistettavia välineitä heitetään roskiin kertakäytön jälkeen. Vuositasolla voi tulla aika iso lasku.
Tämä on ehkä paras kaikista. "päässyt kunnalliseen lekuriin" ? Onko joku estellyt? kyllähän sinne pääsee kun jonottaa, vai missä päin hesaa on niin paha tilanne että 10v kestää?
Mä tiedän ihmisiä, joille on toistuvasti kieltäydytty antamasta minkäänlaista lääkäriaikaa niin kiireellistä kuin ei-kiireellistäkään. Vaikka olisi tarve lääkitykselle niin ei pääse lääkäriin. Kuka sitten sen reseptin kirjoittaa?
Ks.yst.edeltä. Maailmassa on oikeesti niin sairaita ihmisiä että ne kuolee jos ei saa hoitoa muutaman tunnin sisään, siinä mielessä aika turha avautua tälläsestä, varsinkin pikkuvaivojen takia.
Se, että jossain muualla on asiat huonommin ei tarkoita sitä, etteikö ne voisi olla täällä paremmin kuin tällä hetkellä.
Yksi varsin mielenkiintoinen tapaus oli se, kun syöpäsairaalle annettiin kuolemantuomio. Todettiin terminaaliksi tilanteeksi, tehtiin lähete saattokotiin. Tämä syöpäsairas meni yksityiselle ja siellä selvisi, ettei tilanne ole toivoton, vaan hoidettavissa. Asia oli silloin myös julkisuudessakin.
Tilanne ei todellakaan ole hyvä.