Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
pitbull: aikaa on hyvin. vuorottele kuukausittain vaikkapas, niin homma etenee hybriditasolla. eka kuukausi kyykkypanostusta ja lenkit pk-tasolla. toinen sitten toisinpäin eli kyykyt ylläpidolle ja lenkeissä enempi intervalleja, vauhtileikittelyjä jne. suna panostasin tässä vaiheessa juoksuun, koska se on selkeesti heikompi. painoakin pudottamalla homma helpottuu ja kyykkykin saattaa yllättäen parantua.

ittam: perusvoimatreenit ok. lajivoimatreenit punteilla ei toimi, ellei liike oo just sama. siispä ne pitäs tehdä ylipainosilla palloilla, mailoilla, juoksemalla jne. en nyt tähän kauheen tarkkoja juttuja ala väsäämään. nopeuskestävyys perustuu mm. nopeuteen, joten se ei oo pohjatreeniä nopeudelle. pesiksessä juoksuhommat vaatii nopeutta, mutta nopeuskestävyys on teillä se pääominaisuus, joten sen kehittäminen on kauden lähestyessä tärkeempää. eli toisinpäin kuin sulla nyt.

vanek: nopeuskyykky eka ja sit rv.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Parahin Jto, mites pitäisi jatkaa sairastelun jälkeen tuota piikkaus hommaa?

Tein maanantaina kuten olit neuvonut, eli aloitin siitä 120 ja etenin aina 155 asti ykkösillä. Sit tein pari sarjaa pienemmillä painoilla perusvoiman ylläpitoon. Nyt kuitenkin on sellainen flunssan poikanen päällä, joka ei toivottavasti mene pahemmaksi. Kuitenkin tähän olisi varmaan hyvä ~vko lepo, ettei tuu mitään pahempaa. Mites sit tuon lepovko jälkeen? Jatkanko piikkausta pienemmillä painoista alkaen, vai pitäisikö ensin vko pari tehdä sarjaa sit taas aloittaa piikkaus?
 
JTO

Nyt olisi semmoinen kysymys että mitä liikkeitä kannattaisi tehdä kun tavoitteena on saada kasvatettua lisäpainoleuan 1RM tulosta? Voin tehdä leukaa kolmesti viikkoon.
 
thepala: tuntuman mukaan et treenit. lepoa flunssan jälkeen muutamia kuumeettomia päiviä. ulkoilla nyt voi kyllä tietenki, ettei ihan tukkoon mee.

expansion: lue leuanveto-thread. ihan normaalia voimatreeniä se kaipaa siinä kuin muutkin. jaa treenit kausiin.
 
Parahin Jto, mites pitäisi jatkaa sairastelun jälkeen tuota piikkaus hommaa?

Tein maanantaina kuten olit neuvonut, eli aloitin siitä 120 ja etenin aina 155 asti ykkösillä. Sit tein pari sarjaa pienemmillä painoilla perusvoiman ylläpitoon. Nyt kuitenkin on sellainen flunssan poikanen päällä, joka ei toivottavasti mene pahemmaksi. Kuitenkin tähän olisi varmaan hyvä ~vko lepo, ettei tuu mitään pahempaa. Mites sit tuon lepovko jälkeen? Jatkanko piikkausta pienemmillä painoista alkaen, vai pitäisikö ensin vko pari tehdä sarjaa sit taas aloittaa piikkaus?
Kiinnitä tähän vielä huomiota kunnolla että varmasti palautunut.Mulla oli viime tammikuussa-08 maximi treeni menossa ja tulin normi räkätautiin ja paranin siitä n.viikossa mutta kun into oli kova niin en pitänyt kunnon palautus viikkoa vaan tein maximi treenejä niin ekana särki kaikkia niveliä viikon,siihen sain kuurin ja sen jälkeen alkoi semmoinen alamäki että 4 kk painin sen sairauden kanssa ja kunto laski laskemistaan ja juoksin lääkärissä yhtenään ja mitään ei löytynyt verikokeissa ja kun se vihdoin hellitti niin sitten vasta näkyi verikokeissa heilahtelua.Pääkin meinasi pehmetä niin että harkitsin jopa irtisanoa itseni duunista kun ei kerta kaikkiaan vaan jaksa fyysisesti/henkisesti tehdä mitään.elämi rakain kevät ikinä.
 
ainahan se flunssa ei vaadi kuumetta kehittääkseen pahan jälkitaudin. yks kaveri esim. käyttää loppuikänsä tyroksiinia lähdettyään liian rankkoihin treenijuttuihin liian nopeesti taudin jälkeen.
 
Morjens taas tännekkin. Olen tekemässä http://www.joeskopec.com/extrussianpower.xls ohjelmaa. Mitähän tässä nyt tekisin kun 4x4x90% penkissä tulivat todella mallikkaasti ja kevyehkösti ylös, mutta nyt 3x3x95% ei tullu yhtään sarjaa. Ihmettyttää vaan että mihin voimat katosivat viikolla. Voikohan voimiin vaikuttaa se että otin la kevyen päivän ja su aamulenkki vierähti todella pitkäksi ja olen liikkeellä ilman vettä(olo lopussa todella paska) ja heti maanantaina raskas penkki päivä. Mutta oikeastaan pää kysymykseni on se että miten jatkan tästä? Otanko 3x3x95% ensi viikolla uudestaan vaan jatkanko ensi viikolla ihan normaalisti 2x2x100%. Kiitos jo etukäteen vastauksesta/ehdotuksesta.
 
voimat ei erityisesti katoa minnekään, vaan kyseessä lienee ihan normaali tolle systeemille ominainen pieni ylitreeni. ei se voi mennä jatkuvasti niinkuin saduissa. selittelyt vaikuttaa toki myös. en nyt ainakaan 2*2*100 ottais ens viikolla. mieluiten meet vaikka kolmosilla niin ylös kuin pääset näteillä sarjoilla.
 
Elikkäs vetäsen vaan muut reenit normaalisti (tottakai), mutta penkissä repäsen ohjelman loppuun tehden vain kolmosia viimeisen kolme viikkoa?
 
Mitäs mieltä olet Thomas Kurzin kirjasta 'Science of Sports Training'? Monissa paikoissa sitä suositellaan, mutta olen kuullut ja lukenut, että ei sisältäisi mitenkään erityisen kallisarvoista tietoa ja olisi jopa vähän vanhanaikainen.
 
no... kirjat on kirjoja, "lukeminen kannattaa aina". kaikenlaista tietoa on tarjolla, mutta kyse on kuitenkin viime kädessä sen kaiken soveltamisesta eikä vaan orjallisesta noudattamisesta. yksiselitteisiä ohjeita ei voi noin vaan ladella. en nyt yleensäkään tiedä, mikä tieto olis niin ehdottoman kallisarvoista...
 
Kysyisin, että mitä mieltä olet vatsatreenissä seuraavasta liikevalikoimasta:

1) jalannostot tangosta roikkuen (oikeastaan nostan lantiota enemmän kuin jalkoja)
2) sama homma yhdellä kädellä roikkuen (nostan jalat etuviistoon, kyljellehän tuo aika paljon menee)
3) voimapyörä seisten (vajaa liikerata, paukut ei riitä nenä lattiaan –tyyliin)

Joka treenissä teen vatsoja, mutta yleensä vain yhtä liikettä noista. Lisäksi teen paljon kyykky- ja vetovariaatioita ilman vyötä. Millaista täydennystä tuo kaipaisi ja kuinka pahasti?

Jonkun verran hommaa rajoittaa, ettei ole käytössä tankoa ja voimapyörää kummempia härpäkkeitä.
 
yleensä kun ohjeistelen keskivartalotreenejä, ottasin mukaan
- suorat vatsat
- kiertovatsat
- kyljet
- staattiset
 
Onko mielestäsi jonkun tietyn pituisesta totaalitauossa mitään muuta hyötyä kuin henkiseltä kannalta, jos sitäkään?
 
ei. aika nopeesti se tauko alkaa verottaan lihasta ja hermostokin siinä asettuu laskaksi. en näkis mitään käyttöö totaalitauoille.
 
Pesiksestä vielä

Hei, ja kiitokset edellisestä vastauksesta.

Tuli sitten tähän liittyen mieleen, että miten mielestäsi kannattaisi lähteä heittokättä kehittämään?

Oma ajatukseni on sellainen, että enisiksi voimaa ylä- ja keskivartaloon (perusliikkeillä, penkki, yliveto ym.), sitten sitä lajivoimaa niillä ylipainoisilla välineillä ja tietenkin sitten pesäpallon heittelyä.

Jossain suositeltiin pitkiäkin heittosarjoja ja heittokäden "väsyttämistä", mutta tulisiko heittelytreenin ennemmin painottua räjähtävyyteen ja tekniikkaan? Tuntuis jotenkin, ettei heittolihaksille kovin suuria kestävyysvaatimuksia tarvi asettaa. Minkätyyppisiä sarjoja ja treenejä suosittelisit?

Kiitokset jo etukäteen.
 
ei väsyttelyä. menee tekniikka ja tukilihakset (mm. kiertäjäkalvosin liian kovilla). yleinen voimataso tietenkin auttaa, mutta sen kropan käytön opettelu heiton parantamiseen on tärkee. pelkällä kädellä se ei lähde. lisäksi siitä pitäs saada räjähtävyyden lisäksi hyvin rutinoidun tarkka nopeudesta riippumatta. se lieneekin vielä tärkeempi ominaisuus.

heitoissa ylipainoa ei saa olla kovin paljoa, ettei rasita liikaa ja ettei heittotekniikka muutu. kevyemmissäkin joko junnupallo ja tennispallo, vaikka jälkimmäinen on ehkä liiankin kevyt.

en suosittele mitään määriä, koska ne riippuu niin treenitaustasta yms. koska kuitenkin on kyse nopeudesta, sitä tulis treenata säännöllisesti. painotukset eri painosten pallojen kanssa menee kausittain, mutta pitäsin normaalipainoset mukana aina. ihan hyvin joko omana tai ennen joka lajitreeniä hyvän lämpän jälkeen voisit tehdä oman heittotreenin.

esim.
10*ylipainoinen
10*alipainoinen
10*normaali
ja kierroksia sen mukaan kuin teho säilyy. eri asennoista tietenkin kannattaa tehdä ns. peliheittoja, mutta ihan perusheitto kovalla teholla on tärkein kun kehitetään tehoja.

sopivat palautukset heittojen välillä eli vaikka 5 keskittynyttä heittoa suht peräkkäin ja sit hieman pidempi paussi. idea siis on kuitenkin kehittää tehoa, eikä siinä juuri väsymystä tarvita. tehon sä pystyt mittaan joko tutkalla tai heittopituudella, jos korkeus pysyy vakiona. tarkkuus tulis tietenkin olla mukana lähes aina. kuitenkin ihan ne huipputehoset on aina hieman epätarkkoja, joten se pitää antaa tasotusta tietyissä sarjoissa.

ei siis pitkiä sarjoja eikä yleensäkään erityistä väsyä haeta näissä. heittotreenin jälkeen pitäs olla hieman treenannut olo, mutta aika fresh vielä. paljon huomiota tulee kiinnittää heiton rentouteen ja tukilihasten kuntoon, koska kiertäjäkalvosin on saatossa erittäin kovilla.
 
Onko mitään suosituksia miten äkkiä saisi paitapenkkaajan raakakisakuntoon?

Nakkilassa on kk päästä raw-kisat, mulla sunnuntaina paidalla EM-kisat. tietenkin EM:iin treenattu hitosti paitaa silmällä pitäen, ja olkaa säätellen jätetty kovat raakanostot tosi tosi vähille. Paidalla yli 300, raakana runkkuna ehkä 220, mutta kisanostona 195-205. Edes 210 olisi kiva raakana saada kun tiedän että ojentajissa ja selässä mm. paukkuja on, rinnasta ja olista ne uupuu...

Jonkun verran teen PN-liikkeitä sekä kyykkyjä ja vetoja 3 päivänä viikossa, siihen saa ympättyä käytännössä niin paljon penkkiä ym. lisää kuin vaan haluaa, vaikka 10 treeniä viikossa.

Suosittelisitko tekemään monesti viikkoon pelkkää penkkiä vai miten?

Olin ajatellut että kolmasti-neljästi viikkoon penkkiä ja paljon apuja rinta-hauis-olka osastolle pari viikkoa, sitten vain penkit viikon verran, aj viimeisellä viikolla ainoastaan maksimitreeni n. 9 pvää ennen kisoja, sekä tietysti herättelevä treeni. Alkaisin heti tiistaina kun su on EM-kisat, niihin kevennetty nyt kumminkin 10 päivää niin ajattelin että voi aloittaa suoraan raakatreenit.

Kaikki vinkit tällaiseen nopeaan vaihdokseen tervetulleita! Määrää kestän aika hyvin yleisesti ottaen, että pohjat OK.
 
esim.
10*ylipainoinen
10*alipainoinen
10*normaali

Itse en kyllä sotkisi mukaan samalla kertaa sekä ali- että ylipainoista heittovälinettä, olkoon laji mikä hyvänsä. Siis norm. ja alip. tai norm. ja ylip. samaan treeniin. Perusteluna se, että teknistä osaamista se ei edistä ja hermostolle melko kuormittavaa vaihtelua.
 
rrkalle: jos kisat on kuukauden päästä, ei tässä kannata mun mielestä kauheesti apuliikkeisiin panostella, vaan keskittyä siihen raakapenkin lähtöön hieman enemmän. ehkä just sen 2-3 vkoa ehdit ottaan hyviä maksimiherättelyjä, kun tosta paitakisastakin pitäs palautua vielä. melkein tekisin sillai, että otat alkuviikon lepoa ja sitten alottelet jollain 5-8*2-3*90%raw treenillä hieman katellen, missä se jumittaa.

äksy: tekninen osaaminen pitää olla olemassa jo eikä tuolla ko. treenillä ole tarkoitus "opetella" mitään. kyseessä on enemmän kontrastivaikutukseen perustuva treeni ja ihan hyvin voidaan käyttää eripainoisia välineitä. ei ole erikoista esim. yleisurheilussa tai punttihommissakaan. hermostolle ei kuormitusta mitenkään erityisen pelottavasti tule, jos määrätkin pidetään suht asiallisina ja tehojen rytmitys on kunnossa, minkä tulis olla itsestäänselvää lajissa kuin lajissa. toisaalta juuri hermoston kehittämiseen noi myös osaltaan perustuu. vaihteluhan on juuri se avainsana kaikessa treenissä. lisäksi jos huomasit lukea, siinä oli merkintä "esim." eli en nyt koko ohjelmaa ala tähän vääntään. ihan hyvin voidaan treenejä tehdä myös vakiopainoisilla välineillä. tietenkin. näähän riippuu paljon myös siitä, missä se heikkous piilee ja sen mukaan myös ratkotaan se käytetäänkö eripainoisia ollenkaan ja millaisia ja miten paljon.
 
Back
Ylös Bottom