Kuinka eroon lukion pakkoruotsista?

Jos "kielipäässä" on ongelmia niin sitten kaikkien vieraiden kielien opiskelun pitäisi olla hankalaa, mutta englantia nämäkin jantterit vetää varmaan ihan sujuvasti. Kyseessä on asenneongelma ja mitä aikaisemmin sen ymmärtää niin sen helpompaa kaikki tulee olemaan.

Ite ihan omien kokemusten pohjalta kirjoitin ja kävin lukiossa enkussa ja ruotsissa melkolailla molemmissa kahteen kertaan puolet kursseista, että sain ne neloset pois. Enkun puoleen ei asenneongelmaa ainakaan ollut, kun ihan oikeasti kiinnosti kommunikointi muiden maalaisten kanssa ja halusin pystyä lukemaan englanninkielisiä tekstejä. Ongelma oli vaan enkun opiskelussa se, kun siitä oli tippunut jo aikapäiviä sitten kärryiltä ja jäänyt muista jälkeen, niin ne tunnit tuntu koulussa helvetin noloilta kun ei osannut mitään ja sitten piti oikein tuoda esiin aina sitä omaa osaamattomutta koko luokalle. Itellä ois kyllä enkun opiskelussa todennäköisesti tasoryhmät muuttaneet tilanteen aika täysin.

Mutta se vielä pitää sanoa kielten opiskeluun motivoinnista, että jos on vähänkin kielipäätä niin se itsensä motivointi on helppoa verrattuna sellaiseen henkilöön jolla sitä ei ole. Se on niin helvetin turhauttavaa, kun lukee päivä tolkulla kokeeseen ja sieltä napsahtaa joku numeroksi joku 4½ ja opettaja tuumaa, että ens vuonna uudestaan. Ja sitten kun tuli vinkkinä tuota, että lukisi pitempiä tekstejä. Joo oishan se kiva, kun tajuaisi edes sen verran sanoja että tietäisi mitä tekstissa puhutaan. Ekassa lauseessa 6 sanaa joista neljää ei ymmärrä ja kun on kolmatta sanaa kääntämässä, niin ehtii unohtaa sen ensimmäisen. Tuollaista se kielten opiskelu on omalla kohdalla ollut.

Ja se mitä itse näillä ajan takaa, niin yritän saada ihmiset ymmärtämään, että jos oikeasti ne kielet ei uppoa päähän, niin millään pienellä yrittämisellä ne ei ala aukeneen. Ne tarvii ihan hirveää tsemppaamista ja se ei ole helppoa silloin kun monen tunnin puurtamisesta ei välttämättä muista yhtään mitään enää parin päivän päästä. Ja tuossa tilanteessa se itsensä motivointi on kaikkea muuta kuin helppoa, kun kokee ettei siitä opiskelusta edes jää mitään käteen.

Ja omasta mielestä tosiaan ihan aiheellista ja hyväksyttävää kysyä voiko tuon ruotsin jotenki skipata vaan ohi, ettei sitä tarvi käydä. Jos se ei onnistu, niin opettelee jonku pari oikein pitkää ja vaikeaa lausetta ulkoa ja kirjoittaa ne kokeessa olevaan essee tehtävään, sopii ne aiheeseen tai ei. Sen lisäksi meillä ainakin oli kokeissa myös luetun ymmärtäminen, niin kopio sieltä myös lauseita essee tehtävään ja vaihtaa ehkä pari sanaa niihin. Ja sitten jos ja kun se nelonen kuitenki tulee, niin menee itkeen opettajalle, että voisko jollain tukiopetuksella korottaa kurssin vitoseksi ettei koko lukio veny tai jää kesken näiden takia. Nykyään sitä ei onneksi taida tarvia enää kirjoituksissa tehdä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tämä on ihan yhtä naurettava kysymys, kuin se iänikuinen kuinka pystyn välttämään armeijan? -mantra. Kasvakaa aikuisiksi.
 
Jos opiskelija on vapautettu toisen kotimaisen (ruotsi/suomi) kielen oppimäärästä peruskoulussa tai lukiossa tai yliopistotutkinnossa ylioppilastutkintolautakunnan luvalla, hänet voidaan vapauttaa tutkintoon kuuluvien kielilainsäädännön ja tutkintoasetuksen mukaisista toisen kotimaisen kielen opinnoista ja hän voi korvata toisen kotimaisen kielen opinnot ruotsin kielen osalta vastaavanlaajuisilla alemman tason ruotsin kielen suorituksilla tai jonkin muun kielen opinnoilla oman valintansa mukaan.

Aikoinaan ylä-asteella sai vapautuksen jos oli lukihäiriö tai vastaava.
Itsellä oli sanotaan nyt vaikka se "asenneongelma" 7-8 luokalla, enkä aikonut opiskella kieltä.
9. luokalla sitten sain vapautuksen, joka kuitenkin peruttiin muutaman kuukauden päästä, kun testeissä ei löytynytkään lukihäiriötä.

Pari luokkakaveria oli saanut vapautukset jo aikaisemmin ja opiskelivat tuplasti enkkua, jota me kaikki osattiin kuitenkin hyvin.
Kiva oli sitten yrittää arpoa ruotsinkokeissa...
 
Dopey, tuossa mietin, että onkos pitkäkin aika kun kirjoitit ? Meinaan vaan, vaatimustasot on lukiossa muuttunut aika paljon vuosien varrella, niin se kannattaa huomioida ainakin jotenkin.
Onhan siitä helvetisti aikaa, mutta eiköhän kielen kokeissa edelleen kirjoiteta aineita, tehdä kielioppitehtäviä tyyliin täydennä lause ja arvata kuullun perusteella rasteja ruutuun?
 
Jos lontoon murteen lisäksi pitää olla toinenkin pakollinen vieraskieli luettavaksi, niin ainakin se saisi olla vapaasti valittavissa mitä haluaa opiskella.

Käsittäkseni englannin opiskelu ei ole pakollista. Suomenkielisille ainoat pakolliset kielet ovat äidinkieli ja ruotsi. Toisen noista opiskelu onkin melko järkevää, toisen järjetöntä ja mielivaltaista.
 
Tä? Kyllä mä muisteloin että sitä lontoon murretta alettiin opiskella jo ala-asteelta lähtien. Eikä tainnu juuri vaihtoehtojakaan siihen olla. Tosin, eipä tuosta kukaan valitakaan koskaan. Hyvä kieli hallita edes välttävästi, pärjää helpommin lähes kaikessa.

Onhan tuo ruotsin opiskelun pakollisuus peruskoulusta lähtien täysin typerää. Ne, jotka sitä tarvivat, sitä miltei aina jo oppivat muutoinkin. Miulummin vaihtoehdoksi tuon lisäksi siihen pakolliseksi toiseksi vieraaksi sitten vaikka saksa taikka venäjä, niin heti toimivampi ratkasu kaikin puolin. Kyllä mä luulen että se duunari Imatralta hyötyis niistä venäjän tavaamisen alkeista enempi kuin ruotsin, Pietarsaaressa varmateenkin toisinpäin.
 
Kyllä meillä ainakin oli mahdollista valita esimerkiksi pitkä saksa.

Näin, vanhemmathan toki yleensä valkkaa sen englannin kysymättä lapselta, kun valinta pitää tehdä niin aikaisin. Mutta oppivelvollisuus lienee kielten osalta karkeasti näin: äidinkieli + toinen kotimainen ja sen lisäksi yksi vieras kieli.
 
Liekö tuossa eroja sitten paikkakuntien välillä, voiko valita vaiko eikö, mutta ei ainakaan tääläpäin ollut aikoinaan tuolle englannin opiskelulle vaihtoehtoja silloin oliko se ny kolmannella luokalla kun sitä alettiin tavaamaan. Ja ruotsi alkoi sitten pakollisena silloin seiskaluokalla ja kasiluokalla sai sitten mukaan sen yhden tai kaksi valinnaista kieltä jos niin halusi.
 
Minä luin aikanaan A-ruotsin, eli se oli englanti, joka alkoi seiskalla. Ei välttämättä huono vaihtoehto ottaa englantia vasta toisena vieraana kielenä, sillä sen oppii TV:stä, netistä ja peleistä väkisin muutenkin. Ruotsin sijaan tuossa olisi hyvä sauma oppia jotain hyödyllistä kuten espanjaa tai venäjää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom