Kroppa ei kestä fyysistä rasitusta lainkaan ja kunto romahtamassa, missä vika?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Basileios, on multakin otettu tuo vastaava testi. Liitteenä mun tulokset. Aika samanlaiset arvot näyttää olevan.

Tuosta T3-hormonista, lääkäri epäili (ja itsekin epäilin ja toivoin), että kyseessä saattaisi olla rT3-ongelma, jolloin olotila saattaisi tietyn ajan päästä kerralla parantua huomattavasti, kun rT3 katoaa verestä (niin kutsuttu "clearing".) Tämä on oikeastaan mun viimeinen toivo, jos sitä ei tapahdu niin sitten on vain yrittävä elää tämän ongelman kanssa ja pyrittävä ruokavaliolla ja lisäravinteilla pienentämään oireita (joskin siitä ei tähän mennessä ole mitään positiivia kokemuksia, että jokin asia auttaisi oireisiin). Itsellänikin on vuosien aikana mennyt tämän ongelman selvittämiseen 5-numeroinen summa euroja, ja kun mitään edistystä ei lääkärit ole saanut aikaan niin en viitsi enempää tuhlata rahojani, kun muutenkin aikalailla kaikki mahdolliset asiat on jo tutkittu.

Välillä jos tietyllä osa-alueella tapahtuu jotain parannusta ja jokin oire helpottaa niin toinen tulee tilalle. Tällä hetkellä tuo sietämätön hermokipu toisessa pakarassa pahenee kokoajan tulehduskipulääkekuurista huolimatta, ja alkaa todella pahasti vaikuttaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Liikkuminen, kenkien jalkaan laittaminen, autoon istuminen jne. on aivan yhtä tuskaa, ja tämä ajaa myös hermot hyvin lähelle romahtamispistettä.

Itse en ole tutkinut minkälainen tilanne on muualla maailmassa näiden ongelmien kanssa, eikä aika/energia riitä muutenkaan asian tarkempaan tutkimiseen ja tiedon ettimiseen netistä. Basileios on selvästi ottanut asioista enemmän selvää kuin itse, itsellä menee kaikki energia arjen pakollisten asioiden pyörittämiseen, ja loppuaika vaan lepoon/paikallaan jumittamiseen, jolloin energia/keskittymiskyky ei riitä edes sarjakuvien lukemiseen.

Liiallisesta treenaamisesta tämä ongelma ei ainakaan johdu. Lopetin punttitreenit ja muun raskaamman liikunnan kokonaan tämän vuoden helmikuussa, kun huomasin, että punttitreenit vaikuttaa todella negatiivisesti yöuniin. Joskus vuosia sitten oli sama ongelma, joka korjautui kuukauden treenitauolla. Nyt ongelma ei ole korjaantunut edes 10kk treenitauolla, vaan päinvastoin alkuvuodesta olo on tasaisesti, mutta varmasti mennyt kokoajan vain huonompaan suuntaan. Mitään syytä sille en keksi, alkuvuodesta elämässä ei juuri ollut mitään stressaavia asioita edes joista asia voisi johtua. Nyt taas on, johtuen tästä olotilasta ja siitä, että stressin sietokykykin on nykyään aivan olematon.
 

Liitteet

  • 20161126_192451.jpg
    20161126_192451.jpg
    58 KB · Katsottu: 509
Nyt osui sellainen ketju, että piti oikein rekisteröityä että pääsee kommentoimaan.

Pikasilmäyksellä en huomannut mitään mainintaa siitä, onko tourettes mies vai nainen. Täältä löytyy nainen, joka potee estrogeenilääkityksen sivuvaikutuksena aiheuttamaa sinkin imeytymishäiriötä, joka puolestaan on aiheuttanut totaalisen vatsahappokadon. Saman voi aiheuttaa myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Ja kun ei ole happoja, mikään ravinto ei imeydy, ja siitä sitten aiheutuukin vaikka minkälaisia oireita. Joita ei moni ns. terveydenhuollon ammattilainen suostu edes tutkimaan... Kaikennäköistä on käyty läpi, ennen kuin vyyhti selvisi minun kohdallani! Ohjasivat tietty psyk.puolelle, ja harhaluuloiseksikin ovat leimanneet. Oirekuva oli ihan yhtä laaja ja suureksi osaksi päällekkäinen täällä mainittujen kanssa. Testeissä ei löytynyt mitään vikaavikaa. Pään kuvaus ja ENMG muun muassa käyty. Ihan itse piti perehtyä lääketieteeseen ja etsiä vastaukset.

Lohdullisinta lienee se, että ensimmäiset oireet alkoivat helpottaa alle kahdessa vuorokaudessa, KAIKKI oireet jonkin verran alle 10 vrk:ssa, kun oikea apu, eli happolisät, löytyi. Melkein puoli vuotta lähes kokonaan hukassa ollut toimintakyky palautui puolessatoista kuukaudessa, ja nyt puoli vuotta myöhemmin koen olevani melkein oma itseni. Tässä on teksti, jossa kirjoitin auki muistiinpanoni aiheesta ja sen vierestä. Toivottavasti edes osa tästä osuu ja antaa helpotusta muidenkin elämään!

Onko sinulla tarpeeksi hapan vatsa, ja pitäisikö epäillä?

Vatsalaukun normaali pH on 3, vaihdellen tilanteen mukaan vähän kumpaankin suuntaan.

Liikahappoisuudesta puhutaan paljon, mutta närästys ja paineen tunne kurkussa ei välttämättä johdu siitä. Niitä voi aiheuttaa myös liian matala happotaso vatsassa. Matala happotaso, eli liiallinen emäksisyys aiheuttaa paljon muitakin oireita.

Vatsahappoja voivat alentaa:
- Helicobacter Pylori (Maailmassa n. 50%:lla väestöstä, Länsimaissa n. 30%, yleensä oireeton, aiheuttaa vatsahaavoja mutta myös muuta.)
- Candida (Melko harvinainen hiivakasvusto ruoansulatuskanavassa. Ehkäisylääkitys voi aiheuttaa.)
- Hypothyroidismi eli kilpirauhasen vajaatoiminta
- Ehkäisylääkkeet suoraan, ei pelkästään Candidan alustana
- Happosalpaajat (Jotka sisältävät yleensä myös alumiinia. Käytä mieluummin hedelmäsuolaa jos on pakko.)
- Stressi
- Jodinpuutos
- Sinkin puutos (Estrogeenilääkitys heikentää sinkin imeytymistä.)
- B1 eli tiamiinin puutos (Voi aiheuttaa neurologisia oireita!)
- Jäävesi ruokajuomana
- Ruokavalio
- Jokin krooninen sairaus

Jos epäilet, tee itse soodatesti: Siis vatsahappojen pikatesti. 1/4tl ruokasoodaa lasilliseen vettä, nautitaan tyhjään vatsaan. Normaali ihminen röyhtäisee 2-3 min kuluessa. Nopeammin tarkoittaa liikahappoisuutta, hitaammin matalaa happotasoa. 5 min jälkeen ei kannata enää tuijottaa kelloa. Happotaso on matala.

Jos tarvitset lisää happoja, perinteisiä suolahappokapseleita ei enää saa apteekista, mutta luontaistuotekaupasta saattaa löytyä. Paras ja helpoin apu on kuitenkin C-vitamiini aterioiden yhteydessä. Sehän on askorbiiniHAPPOa. Ja siitä saa happovaikutuksen lisäksi helppoa energiaa, mikä on häiriötilanteissa tervetullut lisä. C-vitamiinin saantisuositus on aikuisilla 1000mg/vrk. Suositeltava yläraja on 2000mg/vrk. Sitä enemmän voi aiheuttaa ripulia ja päänsärkyä. 500mg tabletteja saa nykyään edullisesti lähes joka marketista.

Itse käytin alkuun tarvittaessa sitruunavettä, etikka- tai omenahappoliuosta C-vitamiinitablettien lisäksi, vaikka nestemäinen happo onkin ikävämpää hammaskiilteelle. Siitä syystä niitä kannattaa käyttää vain aterian yhteydessä.


Mitä tapahtuu, kun vatsan hapot vähenevät?

1. Aminohappojen imeytyminen heikkenee

Proteiiniaineenvaihdunta kärsii ensimmäisenä. Proteiinit tarvitsevat pH:ta 1-3 pilkkoutuakseen aminohapoiksi. Ja kun ei ole suolahappoa, ruoansulatusentsyymi pepsiini ei pilko proteiineja. Käytännössä voi havaita, että proteiinipitoisesta ateriasta ei tunnu saavan energiaa. Tämä voi olla joskus syynä kasvisruokavalion suosimiseen: Lihasta tulee epämukava olo!

Yksi tärkeimmistä aminohapoista on tyrosiini, jota saa mm. linnunlihasta. Jos ei ole tyrosiinia, ei tule dopamiinia. Toinen on mm. porsaanlihasta saatava tryptofaani. Jos ei tryptofaania, ei serotoniinia. Muitakin vastaavia ketjuja voi olla järkkynyt. Aminohappoja on aika paljon. (Jos olet kasvissyöjä, ei hätää! Useita saa lisäravinteena myös vegaaneille sopivassa muodossa.)

Matala dopamiinitaso muun muassa vaikeuttaa keskittymistä eli saattaa aiheuttaa ADHD-oireita ja heikentää aloitekykyä. Se voi vaikuttaa lihasten palautumiseen rasituksesta, ja ääritapauksissa myös ajoittaista verenpaineen nousua: Keskittyminen kuluttaa dopamiinia, joka loppuu munuaisilta kesken, jolloin natrium ei poistu elimistöstä vaan imeytyy takaisin verenkiertoon!

Matala serotoniinitaso voi aiheuttaa masennusta, mutta myös ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta ja kohonnutta verenpainetta. Jälkimmäinen tapahtuu säätelemällä vasopressiini-hormonia, joka säätelee nestetasapainoa, virtsantuotantoa ja janon tunnetta. Kova jano ei siis välttämättä ole oire diabeteksesta.

Normaalitilassa dopamiini ja serotoniini säätelevät toisiaan: Kun toista on paljon, toista on vähemmän. Jos vatsa ei toimi kunnolla, käy helposti niin, että molemmat ovat vähissä. Silloin eivät masennuslääkkeetkään pure kunnolla.

2. Hivenaineiden saatavuus heikkenee

Rauta (Fe), Seleeni (Se), Mangaani (Mn), ja jodi (I) ovat tarpeen solujen energiantuotannossa. Kun vatsa menettää happamuutta, näiden imeytyminen heikkenee ja hiipuu. Myös solujen happitaso kärsii. Samoin fosfori (P). Kaikkia noita tarvittaisiin energiantuotantoon mitokondrioissa. Kuten myös entsyymien ja ties minkä muun raaka-aineiksi. Väsyttää, heikottaa, ei tee mieli liikkua. Ajatuskaan ei kulje.

Myös kalsiumin (Ca), magnesiumin (Mg), sinkin (Zn), kuparin (Cu) ja boorin (B) imeytyminen kärsii. Niillä on vaikutusta mm. luuston ja lihasten toiminnalle. Sinkillä ja kuparilla sekä niiden keskinäisellä tasapainolla erityisen paljon myös mielialalle ja hormonitasoille. Autisteilla on usein todettu kohonnutta kuparitasoa. Samoin paniikkihäiriöstä kärsivillä. Kilpirauhasvaivoihin puolestaan saattaa liittyä ongelmia sinkin ja seleenin kanssa.

Hivenaineiden mittaus verikokeilla antaa vain viitteellisiä tuloksia. Kudoksiin sitoutunut taso voi olla täysin eri kuin verenkierrossa. Siksi yksittäisten arvojen sijaan kannattaisikin katsoa kahden vastakkain vaikuttavan hivenaineen keskinäistä suhdetta: Esim. K/Na, Mg/Ca, Zn/Cu jne. Valitettavasti lääkärit harvoin ajattelevat näin. (Paitsi eläinlääkärit, joille tämä on arkipäivää.)

Aminohappojen kuuluisi toimia välittäjinä hivenaineille. Jos niitä ei ole, voi syntyä puutostila vaikka hivenaineita olisi tarjolla ravinnosta. Esimerkiksi matala fosforitaso madaltaa näin myös aminohappo histidiiniä, joka on tärkeä osa immuunipuolustusta. Histidiini on histamiinin esiaste, eli histidiinitason muutokset vaikuttavat myös allergiavasteeseen.

Jos B6 sattuu olemaan korkealla, se heikentää myös fosforin imeytymistä. B6 eli pyridoksiini on, toisin kuin luullaan, vain heikosti vesiliukoinen. Pitkäaikaisessa käytössä suuret liika-annokset voivat kertyä lihaskudoksiin ja aiheuttaa neuropatiaoireita! Tällainen tilanne syntyy helposti, kun tulee otettua useampaa erilaista monivitamiinivalmistetta, kun imeytyminen ei tunnu olevan tehokasta.


Erityistarkastelussa mangaani: Mielen ylivilkkaus

Fosfori on erityisen kiinnostava tapaus. Kun emäksisyys lisääntyy, fosforikin vähenee. Ja sen myötä energiantuotanto. Sekä suoraan, että sen takia että fosforin vähetessä mangaani karkaa solujen energialaitosten, mitokondrioiden, pinnalta muihin tehtäviin. Kuten rasvojen varastointiin.

Jos mangaanilla on muuta tekemistä tai jos se on vaan vähissä imeytymishäiriön takia, aminohappo glutamaatti saattaa aiheuttaa ns. eksitotoksisen vaikutuksen. Glutamaatin pitäisi mangaanin avustuksella muuntua glutamiiniksi ja edelleen GABA:ksi (gamma-aminovoihappo), jolla on rauhoittava vaikutus paitsi glutamaatin hoppuiluun, myös mm. joihinkin serotoniinireseptoreihin. Glutamiinihapon tasapainopiste on ph 3. Sekään ei siis tykkää emäksisestä.

Jos mennään eksitotoksisuuteen, niin se tarkoittaa, että se vähä jäljellä oleva dopamiini konvertoituu pikavauhtia norepinefriiniksi ja epinefriiniksi. Aiheuttaen lisää keskittymishäiriöitä, joskus myös hyperaktiivisuutta. Lopputulos: Potilas yrittää tarttua moneen asiaan (tai esineeseen), mutta ei saa vietyä juuri mitään toimintoa loppuun asti. Pahimmillaan samoin käy sanoille ja ajatuksille.

Ajatukset laukkaavat, mutta jälkeä ei synny. Tästä en ole nähnyt tutkimusta, mutta epäilen itse, että yksi ensimmäisiä eksitotoksisuuden oireita on se, että kun katsoo esinettä, ei näe pelkästään sitä esinettä vaan esim. sen syntyhistorian, materiaalituotantoketjun, rinnakkaiset ja peräkkäiset välineet, ammatit joissa sitä käytetään, jne. Tällaisen ihmisen viestinnässä voi olla vaikea pysyä mukana. Aina ei omakaan viestintä pysy ajatuksen mukana.

Eksitotoksisuutta saattaa lisätä myös se, että salisylaatin on todettu estävän entsyymejä, joiden pitäisi muokata glutamaattia glutamiiniksi. Suoralta kädeltä sanoisin, että ei aspiriinia ADHD-tapauksille. Mikä ei tosin riitä, koska salisylaatteja on monessa ruo'assa. Yht'äkkiä ilmennyt salisylaattiherkkyys voi olla merkki imeytymishäiriöistä. Eksitotoksinen vaikutus on glutamaatin lisäksi myös aspartaamilla.


Erityistarkastelussa kalium: Paikalleen jumiutuminen

Mangaanin vähenemisellä on vielä yksi vaikutus. Se laskee kalium-tasoa, jonka vaikutus voi olla aivan päinvastainen kuin glutamaatilla. Varsinkin kun samaan aikaan toinen mahdollinen mekanismi voi muuttaa solujen kalium-kapasiteettia. Kun kaliumia tarvitaan solujen sisällä kuten nyt vaikka työsuorituksissa, se loppuukin verenkierrosta kesken. Ta-Daa! Hypokaleeminen kohtaus. Kädet tai jalat eivät tottele kunnolla.

Joskus syntyy myös unihalvausta muistuttava paralyysikohtaus, jossa potilas on tajuissaan mutta kykenemätön liikkumaan tai kommunikoimaan. Se menee yleensä ohi itsekseen parissakymmenessä minuutissa. Tosin kunnolla toipumiseen saattaa mennä helposti tuntikin.

Ajoittaisia paralyysikohtauksia on sekä hypo- että hyperkaleemisia. Eli matalasta ja korkeasta kaliumtasosta johtuvia. Jos kohtaus on hypokaleeminen, kalium-ravintolisästä voi olla apua ja glukoosin syöminen saattaa triggeröidä kohtauksen päälle. Hyperkalemian kanssa päin vastoin: kalium aiheuttaa ja glukoosi auttaa. Molempia esiintyy myös joidenkin geneettisten sairauksien yhteydessä. Kohtaukset ovat silloin yleensä vain osittaisia, ja saattavat kestää jopa päiväkausia.

Kalium-liitännäisten paralyysikohtausten diagnosointia vaikeuttaa se, että veren kaliumtaso heittää vain kohtauksen aikana. Ilman kohtausta otetut verikokeet näyttävät yleensä normaaleja arvoja. Huom! Kalium-lisäravinteita ei kannata käyttää varmuuden vuoksi. Liika kalium voi aiheuttaa munuaisvaurioita.

Jos tällaista ilmenee, kannattaa kokeilla, auttaisiko ylimääräinen magnesium. Häiriötilanteella voi olla jotain tekemistä ns. kalsium-portillisen kalium-aineenvaihdunnan kanssa. Magnesium vaikuttaa kalsiumia vastaan, ja ainakin minulla tuntuu estävän hypokalemian päälle lyömisen silloin, kun ensimmäisiä oireita on jo ehtinyt ilmaantua.

3. Vitamiinien imeytyminen heikkenee

Hivenaineiden lisäksi energiantuotantoon tarvitaan vitamiineja B12, B15 ja K. Jos vatsan pH on liian korkea, niidenkin imeytyminen takkuilee. Erityisesti B12 on tärkeä hermostolle ja ns. metylaatiosyklille (ks. Yasko Methylation Pathway), joka käsittelee mm. raskasmetalleja, DNA:ta ja RNA:ta; sekä vaikuttaa dopamiinin ja serotoniinin tuotantoon.

B12:n puute ei kuitenkaan aina johdu vatsasta. Siihen vaikuttavat myös melko yleiset geenimuunnokset (MTHFR), joiden takia elimistö ei pysty muokkaamaan yleisintä varastointimuotoa, syanokobalamiinia, aktiivisiin muotoihin. Näiden geenimuunnosten kantajat tarvitsevat B12:nsa jossain sen kolmesta aktiivisemmasta muodosta.

B1 eli tiamiini hajoaa emäksisessä ympäristössä herkästi. Sitä tarvitaan sokereiden pilkkomiseen. Tiamiinin äärimmäinen puutos, beriberi, aiheuttaa monenlaisia vakavia oireita. Sitä uskotaan esiintyvän erityisesti alkoholisteilla, joten terveydenhuollon asenteet saattavat olla sen mukaisia. Lievemmät puutosoireet saattavat kuitenkin olla esim. lihaskramppeja tai pieniä hermojen nykimisiä.

4. Ravinnosta saatava energia muuttuu, joten ravinto muuttuu

Mainitsin jo yllä proteiiniruoansulatuksen heikkenemisen ja tiamiinin vaikutuksen sokereiden pilkkomisessa. Toisin kuin proteiinit, hiilihydraatit alkavat sulaa jo suussa. Se selittää, miksi korkeahiilihydraattinen ruokavalio saattaa joillekin toimia paremmin kuin proteiineja suosiva. Tai miksi yhden ihmisen ruokavalio voi äkillisesti muuttua.

Jos vatsahappokadon syynä on Helicobakteeri, se nappaa yksinkertaiset hiilihydraatit käyttöönsä. Bakteerin kantaja oppii pian tykkäämään esimerkiksi kaurapuurosta ja papumuhennoksesta. Helico kaappaa vatsasta myös B12:n, joten imeskelytableteista voi olla hyötyä.

Sinkin puute heikentää insuliinin toimintaa, mikä voi selittää mahdollisia muutoksia glukoosiherkkyydessä.

5. Salamatkustajat pitävät bileet

Kun pH nousee, hiivat ja bakteerit viihtyvät oikein hyvin. Niitä kuuluu vatsan normaaleihin asukkaisiin monenlaisia. Happotason muuttuessa voi kuitenkin käydä niin, että luonnollinen tasapaino järkkyy ja jokin kasvusto heittäytyy hankalaksi. Voi käydä niin, että ruoka ei sula vaan fermentoituu. Mikä saattaa aiheuttaa sivutuotteena mm. alkoholia ja hallusinogeeneja... Eikä ainakaan auta potilasta tulemaan otetuksi vakavasti!

Tästä syystä vaikka etikkahappo on hyvä lisä vatsan tasapainotukseen, käymisteitse valmistettu omenaviinietikka ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Se sisältää väistämättä hiivajämiä.

Kun ruoka jämähtää vatsaan vellomaan eikä ulostemassa liiku kunnolla, syntyy monenlaisia vatsavaivoja. Ummetusta, ripulia, tai molempia vuorotellen. Vatsan voimakasta turvotusta ruokailun jälkeen. Kaasuja, jotka pyrkivät ulos molemmista päistä. Väänteitä ja voivotuksia.

Ummetus saattaa joskus johtua siitä, että tärkeä antioksidantti glutationi ei kierräty uudelleen aktiiviseen muotoon. Siihen tarvitaan C- ja E-vitamiineja sekä omega-rasvahappoja. Kannattaa ainakin kokeilla ulostuslääkkeen sijaan.

Moni luvaton asukas paitsi viihtyy tietyssä pH-arvossa, myös muokkaa vatsan pH:ta mieleisekseen.

Ja tässä oli varmasti vain pieni osa siitä, mitä kaikkea emäksisessä vatsassa tapahtuu!

Vastaan mielelläni kysymyksiin omista kokemuksistani. Kysymykset voi paiskata tänne jatkoksi kaiken kansan nähtäville. Laitoin ketjun seurantaan. Mutta en ole foorumin vakituinen lukija, joten en ehkä huomaa kovin pian.
 
Kokeilin myös pelkästään tuota T3 Liothyroidia. En kokenut siitä oikeastaan mitään apua. Sauna ei minulla romahduta kuntoa, mutta tiedän että monella joka sairastaa väsymysoireyhtymää niin se heikentää oloa. Itsellä on lähinnä kylmä mikä tuntuu herkemmin luissa ja ytimissä.

Tuo liikunnan lisääminenhän on oikeastaan ainut mitä lääkärit (huonot) osaa ehdottaa. Se on väsymysoireen käypähoito suosituksissa ja se perustuu -80 ja -90 luvun tutkimuksiin missä ei todellisia väsymysoireyhtymäläisiä ole ollut. Liikunnan lisääminen auttaa noin 20%:lle ja sama määrä kokee apua myös lumelääkkeestä joten lääkäriltä voi hyvin kysyä että mikä hoito se sellainen on joka ei lumelääkettä paremmin toimi. IOM teki viime vuonna moni sata sivusen raportin väsymysoireyhtymästä ja siinä jätettiin tuo liikunnan lisääminen pois koska se itse asiassa vain pahensi tilannetta yli 50%:lla. Ne suosittelikin myös uutta nimeä eli SEID jonka lyhenne suomeksi tarkoittaa systeeminen rasituksen intoleranssi. Tuo intoleranssi ei oikein käännettynä englannista sovi tuohon mutta periaatteessa tarkoittaa että ei vaan kestä rasitusta. Tuota oireyhtymää käytetään suomessa edelleenkiin koska monella meillä on vaan läjä erilaisia oireyhtymiä.

Se mitä on yleensä yhtenäistä on tuo että kaikki oireilevat ovat melko tunnollsia ja tressaajia. Itse myös tressailen ihan liikaa. Mutta mulla kyse ei ole ylikunnosta vaikka monet oireet ovat melko samanlaisia. Kun aloin sairastaa niin en ollut edes töissä, eikä minulla ole perhettä. Minä reppureissailin ja käytännössä elin tressitöntä ja rasituksetonta aikaa. Olen kokenut aikasemmin töissä tressiä ja uupumusta (sairasloma) mutta se on pientä verrattuna mitä nyt on ja mitä kaikkea oireita nyt on. Lisäksi olen ollut nyt jo noin 2,5 vuotta tekemättä yhtään mitään, eli käytännössä oleskellut vain kotona ja käynyt vaan lääkäreillä ja tutkimuksissa. Eli normi elämä on jäänyt kokonaan, eikä palautumista ole tullut yhtään. Mutta liika tressi kyllä on huonoksi ja kaikki nuo meditaatio ym. jutut on kyllä hyviä. Mä itsekin niitä vähän yrittelin mutta ei vaan ole oikein energiaa edes noihin ajatus juttuihin kun ei vaan aivot toimi. Kävin myös siis neuropsykologisissa testeissä meilahden neurologian kuntoutusyksikössä ja niissäkin todettiin kognitiivisia ongelmia eli ajatus ei toimi heti kun tulee rasitusta.

Terveellä ihmisellä liikunnan lisääminen yleensä auttaa, se parantaa aivojen verenkiertoa. Väsymysoireyhtymässä taas se heikentää verenkiertoa aivoissa. Itselläni oli jonkun verran neurologisia oireita kuten tic-oireilua eli silmien tahatonta räpsyttelyä malliin 100 keraa minuutissa. Söin välillä epilepsia lääkettä joka paransi verenkiertoa aivoissa ja se auttoi ja toistaiseksi olen ollut ilman noita oireita. Itsellä tekis joskus mieli vittuilla ja huutaa lääkäreille jotka ehdottaa liikunnan lisäämistä, ihan kun sitä ei tulis jo yritettyä. Kun pelkästää joskus kaupassa käynti vie sängyn pohjalle niin yritäppä siinä sitten harrastaa liikuntaa. Kun energia yksinkertaisesti loppuu ja lihakset ei vaan jaksa niin ei auta vaikka kuinka yrittää tsempata. Ja palautumiseen menee aina monta päivää pienestäkin rasituksesta. Toinen mitä esim. terveyskeskuslääkärit ehdottaa niin on tuo pääkoppa. Itse kävin myös eräällä suomen huippu psykiatrilla ja hänen mukaansa kyseessä ei ole masennus.

Sellainen outo tapaus mulla on että kun kävin pari vuotta sitten vanhan olkapäävamman leikkuutamassa niin jotenkin tuo leikkaus/yleisanestesia tai joku sotki kroppaa että minulla oli vähän sen jälkeen noin 1-2 vko energinen jakso eli jaksoin käydä 5km kävelyllä ja palauduin samantien ja aivotkin alkoi toimimaan. Piti ihan excelin funktiolla testata. Eli jostain tuli yllättäen vähäksi aikaa energiaa. Kerkesin jo silloin kuvitella että tämä paska olis ohi mutta tuota energiaa ei kovin kauaa kestänyt vaikka en tietysti uskaltanut kun kerran käydä kävelyllä ja aivojani vähän testata. Mutta se energian lisäys oli tyyliin 10 kertainen ja olo tuntui suhkot normaalilta.

Itsellä myös kilpirauhasen vajaatoiminta ja lääkitys siihen ja myös samat T3 ja eläinperäiset kokeiltuna, tällä hetkellä thyroxin. Samoja oireita on paljon kuin sinullakin ja musta tuntuu että tälläistä se kilpparipotilaan loppuelämä sitten on, ei se kroppa enää kestä rasitusta ja palaudu siitä. Jotain kevyttä voi tehdä, mutta jos jotain vähänkin raskaampaa niin käy juuri niin kuin olet kuvaillut, sydän hakkaa eikä syke palaudu millään ja pari seuraavaa päivää ihan voimaton olo ja sumussa. Saunan kanssa sama asia, se on monelle kilpparipotilalalle yleistä että lämmönsieto heikkenee ja "saunakrapula" seuraavana päivänä, järkyttävä väsymys ja päänsärky tulee välillä. Vaikka ne arvot ois endon tai muun mielestä kuinka täydelliset niin muista että se oma olo on paras mittari kuitenkin. Palelut ja muut tarvii saada pois, annos niin suuureksi ja hiljaa nostamalla, aina ei kärsivällisyys meinaa näitä annossäätöjä kestää, tuntuu että kun kesällä saa arvot ja olon kohdalleen, niin sitten kun tulee talvi ja kylmä ilma niin taas saa nostaa annosta, muuten on helvetillinen palelu käsissä ja jaloissa jopa sisällä 22 asteessa ollessa..Laitappa viime labratuloksias tähän? Siis tsh, t4-v ja t3-v
 
Mulla nuo arvot oli lääkkeiden käytön aikaan; T4 oli 20,59 viite (10-21) ja T3 oli 5,54 (3,5-6,5) eli arvot oli hyvät. Kuukausia lääkkeiden lopetettua kävin kontrollissa ja silloin arvot oli T4 12,89 ja T3 4,76. Mitään vaikutusta voimaan ja energiaa ei ole ollut arvojen nousulla tai laskulla.

Lääkäri myös epäili tuota hapotonta vatsaa. Gastropaneelin mukaan mulla olis liian hapollinen vatsa mutta lääkärin mukaan jotenkin sen hapon ohjaus ei toimisi. Lisäksi nuo orgaanics testit osoitti että olis aminohappovajetta. Vedinkin silloin aikoinani Betaiini hydrokloridia eli suolahappoa. Jotankin ongelmaa mahahapoissa oli siis vaikka testi osoitti päin vastoin sillä vedin 1000 mg tuota suolahappoa ennen jokaista ruokailua ja ei tullut mitään röyhtäilyä tai närästyksiä. Lisäksi tuntui että energiaa olisi tullut hiukan lisää. Mutta jossain vaiheessa hapot oli liian isot ja närästys alkoi ja tuon suolahappolisän syönti piti lopettaa. Eli vatsahapot pitäs kyllä olla nyt kohdillaan sillä en kestä noita lisiä enää ollenkaan. Koska Tourettes on käynyt samalla lääkärillä kun minä niin luulen että hänelläkin varmaan testattu tuota mahahappojuttua?

Toissapäivänä kävin reidestä otettavassa lihasbiopsiassa. Saa nähdä löytyykö siitä mitään selitystä. Jos ei mitään löydy niin ainakin se sitten pois sulkee paljon eri lihassairauksia.
 
Jahas, moneskos minä jo olen, joka ilmottautuu samantapaisin oirein, sama paikkakunta. Sama yksityislekuri ja samoja hoitokokeiluita. Välillä saatu vähän parempaan kuntoon, tällä hetkellä taas olo ei kovin hyvä... Mulla myös pyruvaatti koholla, laktaatti ei. T4 lääkityksellä aivot ei toiminu, sitä kun vähennettiin niin aviot rupes toimimaan. Muita vajaatoiminnan oireita sitten tuli, niin T3:lla sai niitä kuriin. Koko tarinaa en nyt jaksa kertoa, mutta liikuntaa on joutunut täälläkin radikaalisti vähentämään, rankaisu tulee, ei välttämättä heti, vaan viiveellä... Pienikin flunssan poikanen romahduttaa olon. Nainen olen ja syntynyt 66, ja ainakin kyllä itsestä tuntuu, että noilla kaikenmaailman hormooneilla on tekemistä tän olotilan kanssa...
 
Kiitoksia FreakAngel pitkästä ja informatiivisesta viestistä. Hyviä vinkkejä oli joilla voi taas lisäravinne-puolta hieman päivitellä. Myös tuo kohta "Mielen ylivilkkaus" ja erityisesti lause "Potilas yrittää tarttua moneen asiaan (tai esineeseen), mutta ei saa vietyä juuri mitään toimintoa loppuun asti. Pahimmillaan samoin käy sanoille ja ajatuksille." sopii kyllä omaankin päähän. Saiskin tätä ajatusten vilinää joskus vähän kuriin niin ei häiritsisi nukkumistakaan niin paljon.

Kuten Basileios arvasi, niin itsekin olen lääkärin toimesta kokeillut tuota vatsahappo- ja ruoansulatusentsyymi-lisää, ja toiveet silloin olon parantumisesta nousivat hyvin korkealle kun lääkäri piti erittäin todennäköisenä, että niillä ongelma ratkeaa, niin pettymys luonnollisesti oli suuri kun mitään vaikutusta oloon en havainnut. Terveellisemman ruokavalion, monien lisäravinteiden (kuidun jne.) ja noiden happo- ja entsyymilisien seuraksena vatsa kyllä toimii paremmin kuin koskaan aiemmin, mutta oloon se ei ole vaikuttanut millään lailla.

Jotain positiivista edes tapahtunut viime aikoina eli tällä viikolla selvisi, että syy sietämättömään hermokipuun toisessa jalassa on välilevyn pullistuma. Kun tietää syyn niin helpompi lähtee sitä korjaamaan. Onneksi en uskonut sitä KYS:in neurologia, jonka neuvo näihin koviin hermokipuihin jalassa oli että "venyttele enemmän ja harrasta enemmän liikuntaa".

Tuoreimmat labratuloksetkin tuli tällä viikolla. Kilppariarvot oli T3 4,1 ja T4 10,6 eli T4 meni jo alle viitearvon. Pelkällä T3-lääkityksellähän tässä ollaan menty syksystä lähtien eli se selittää tuon matalan T4-arvon. Armourin vaihto Lioon vaikutti sen verran, että olo parani hetkeksi (2-3 viikoksi) sen verran, että esim. remppahommia jaksoi tehdä pitkästä aikaa normaalin työpäivän verran, mutta sitten olo palasi takaisin entiseen, aivan samalla lailla kuin joskus vuosia sitten Lion aloittamisen jälkeen. Lääkärin kommentti asiaan oli että "Sopii siihen, että mitokondrioiden energian tuotannon tehostaminen helppottaa hetkeksi, mutta jokin tärkeä kofaktori tai energiavarastot, kuluvat nopeasti loppuun."

Mutta palataampa vielä aikaisempiin kommentteihin, jossa joku kysyi että eihän kotona ole hometta tai sisäilmaongelmia, johon vastasin, että "sisäilmaongelmat on poissuljettu vaihtoehto, varmistin senkin muuttamalla toiseen asuntoon". Tästä asiasta tuli lääkärin ehdotuksesta juteltua sisäilmaongelmiin ja niiden aiheuttamiin terveysvaikutuksiin erikoistuneen henkilön kanssa. Tämä ei ole niin yksinkertainen asia, että jos on sisäilmaongelmia ja muuttaa sellaiseen asuntoon jossa niitä ei ole niin olo alkaa paranemaan. Jos on pahasti altistunut sisäilmaongelmille/homeelle niin sen jälkeen kaikki mahdolliset kemikaalit, joihin normaali terve ihminen ei reagoi mitenkään, saattaa aiheuttaa suuria ongelmia hyvin pienissäkin määrin. Googlettamalla kemikaaliyliherkkyys löytyy lisätietoa asiasta. Omalla kohdalla tuo asia saattaisi hyvinkin olla olla se syy oireisiin, koska viime vuosina olen raksahommissa ollut töissä, jossa luonnollisesti altistuu kaikenlaisille kemikaaleille ja viime vuoden alusta aloin remppaamaan pahasti kosteusvaurioitunutta taloa ja samana vuonna myöhemmin olo huononi pahemmaksi kuin koskaan aiemmin. Mitä luulette Basileios ja muut, voisiko altistuminen sisäilmaongelmille jossain vaiheessa elämää olla syy teidänkin terveysongelmiinne?
 
Edelliseen kommenttiin vielä lisäten niin syy terveysongelmiin selvisi nyt 99,99% varmuudella. Talosta, jossa asuin aiemmin 7v, löytyi nyt homeongelma. Ei niin iso, että sitä huomaisi lyhyessä ajassa, mutta 7v ajan se on hitaasti mutta varmasti päässyt tekemään tuhoja terveydelle. Lisäksi ongelmaa pahensi se, josta jo mainitsinkin, että viime vuonna remppasin pahasti kosteusvaurioitunutta taloa ja terveys heikkeni vielä entisestään. Toisaalta hyvä, että syy selvisi, ei tarvitse sitä enää miettiä ja pähkäillä mistä ongelmat johtuu, mutta toisaalta ei tämä mikään ilouutinen kuitenkaan ole, ei ole mitään takeita paraneeko tästä koskaan vai menikö terveys lopullisesti. Lisäksi käsittääkseni Suomessa asia on niin, että sisäilmaongelmiin sairastuneita ei pidetä virallisesti sairaina, koska asiaa ei voida millään tutkimuksilla todistaa, joten virallisesti ihminen on työkykyinen vaikka olisi miten surkeassa kunnossa.
 
Edelliseen kommenttiin vielä lisäten niin syy terveysongelmiin selvisi nyt 99,99% varmuudella. Talosta, jossa asuin aiemmin 7v, löytyi nyt homeongelma. Ei niin iso, että sitä huomaisi lyhyessä ajassa, mutta 7v ajan se on hitaasti mutta varmasti päässyt tekemään tuhoja terveydelle. Lisäksi ongelmaa pahensi se, josta jo mainitsinkin, että viime vuonna remppasin pahasti kosteusvaurioitunutta taloa ja terveys heikkeni vielä entisestään. Toisaalta hyvä, että syy selvisi, ei tarvitse sitä enää miettiä ja pähkäillä mistä ongelmat johtuu, mutta toisaalta ei tämä mikään ilouutinen kuitenkaan ole, ei ole mitään takeita paraneeko tästä koskaan vai menikö terveys lopullisesti. Lisäksi käsittääkseni Suomessa asia on niin, että sisäilmaongelmiin sairastuneita ei pidetä virallisesti sairaina, koska asiaa ei voida millään tutkimuksilla todistaa, joten virallisesti ihminen on työkykyinen vaikka olisi miten surkeassa kunnossa.
Kerrothan tänne kuinka paranemisprosessi etenee. Suomessa näitä tapauksia ei taideta tällä hetkellä hoitaa mitenkään. Onko sulta ikinä otettu igE-arvoa? Itsellä oli se selkeästi korkealla oman home-episodin jälkeen.
 
On otettu igE-arvo pari vuotta sitten, silloin se oli 220, kun viitealue on <=87 IU/mL, joten reilusti koholla mullakin. Minkälainen arvo sulla oli Thmz?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
On otettu igE-arvo pari vuotta sitten, silloin se oli 220, kun viitealue on <=87 IU/mL, joten reilusti koholla mullakin. Minkälainen arvo sulla oli Thmz?
Täältäkin löytyi päälle 200 arvo. Muutin huhtikuussa kämppään jossa oli hometta ja koko kroppa romahti aivan täysin. Syyskuussa pääsin pois ja vasta jouluna oli igE laskenut 150 tuntumaan. Oli kyllä yhtä helvettiä koko kesä ja syksy, lääkärit eivät tietenkään tienneet mitään.
 
Edelliseen kommenttiin vielä lisäten niin syy terveysongelmiin selvisi nyt 99,99% varmuudella. Talosta, jossa asuin aiemmin 7v, löytyi nyt homeongelma...

Minulle on nyt kuulunut semmosta, että olen saanut lisäoireiksi iho-, hengitystie- ja silmäoireet. Lisäksi työpaikalla on alkanut oireilla osastollani ~50% ihmisistä. Tutkimukset ovat laajat ja käynnissä, eli homehan se täälläkin nyt ollut pari kuukautta mielessä. Sairastin myös elämäni ensimmäisen keuhkokuumeen ja kuumeettomana. Jäi täysin "mysteeriksi" mistä sen sain, veret oli kokoajan ok, oisko ollu 7 labrat. Röntgenissä näky kuviolisää keuhkoissa. Asiaa tutkivat ei ole oikeen ottaantunu homeelle, mutta sekin on tutkinta listalla. Itse kun kattoo niin ihan kaikki mun oireet menis sisäilmaongelmiin, kotona 3 lasta ja vaimo joilla ei mitään. Sama työpaikka yli 10 vuotta...
 
Minulle on nyt kuulunut semmosta, että olen saanut lisäoireiksi iho-, hengitystie- ja silmäoireet. Lisäksi työpaikalla on alkanut oireilla osastollani ~50% ihmisistä. Tutkimukset ovat laajat ja käynnissä, eli homehan se täälläkin nyt ollut pari kuukautta mielessä. Sairastin myös elämäni ensimmäisen keuhkokuumeen ja kuumeettomana. Jäi täysin "mysteeriksi" mistä sen sain, veret oli kokoajan ok, oisko ollu 7 labrat. Röntgenissä näky kuviolisää keuhkoissa. Asiaa tutkivat ei ole oikeen ottaantunu homeelle, mutta sekin on tutkinta listalla. Itse kun kattoo niin ihan kaikki mun oireet menis sisäilmaongelmiin, kotona 3 lasta ja vaimo joilla ei mitään. Sama työpaikka yli 10 vuotta...
Omissakaan verissä ei näkynyt mitään normaalista poikkeavaa paitsi igE. Keuhko- ja poskionteloröntgen täysin puhdas, pientä limaa vain. Lääkärit olivat aivan ulapalla ja antoivat astmalääkkeet ensiavuksi. Avaavaa menikin sitten useampia kertoja päivässä. Ehdottomasti täytyisi päästä pois tuollaisesta työympäristöstä, pahemmat oireet ovat vielä tulossa.
 
Päivitetääs tilannetta: olo mennyt vaan huonompaan suuntaan, vaikka asuu nyt terveessä talossa (tosin ikinähän ei voi 100% varma olla) eikä ole remppahommiakaan tehnyt, jossa altistuisi erilaisille kemikaaleille. Olo on niin surkea, että pakollisten arkiaskareiden lisäksi jaksaa vain lyhyillä kävelylenkeillä käydä pari kertaa viikossa, nekin ihan puoliväkisin. Lyrica, jota oon syönyt välilevyn pullistuman aiheuttamiin kipuihin, antoi alkuun muutaman viikon ajan kivasti lisäenergiaa, että jaksoi tehdä enemmän asioita, mutta senkin vaikutus jo lakkasi. Lääkäreiltä ei apua tilanteeseen saa. Kunnallisen puolen lääkärille mainitsin asiasta, että energiat on ihan loppu ja syynä ongelmiin on homealtistus. Lääkäri ehdotti ajan varaamista psykologille (vai psykiatrille, sekoitan ne aina keskenään) jos ongelmat kuitenkin johtuisivat masennuksesta.

Mielenkiintoinen huomio viimeisistä labratesteistä. CDT-arvo, joka mittaa alkoholin suurkulutusta, näytti lukemaa 1 % viitearvojen ollessa 0-1.6, vaikka alkoholia en ole maistanutkaan yli puoleentoista vuoteen.

Ainut asia mitä nyt voin tehdä, on etsiä netistä tietoa homealtistuksesta ja miten sen oireita voi helpottaa. Laitoinkin etsimäni tiedon perusteella lisäravinteita, joista pitäisi olla hyötyä homealtistukseen, tilaukseen parilla sadalla eurolla. Muuten en oikein tiedä mitä tässä tekisi. Työkkärille täytyy esittää olevansa työkykyinen, jottei liiton rahat katkea, kun eihän minulla ole mitään diagnosoitavaa sairautta, kilpirauhasen vajaatoimintaa lukuunottamatta, joka ei riitä syyksi saikulle. Ehkäpä minun kuitenkin kannattaisi ottaa lääkärin neuvoista vaarin, ja mennä psykologin juttusille, jos saisi vaikka sen masennus-diagnoosin niin ei tarvitse ainakaan työkkärin kanssa tapella asiasta.
 
No ainakin P-ALAT on mitattu aika monta kertaa, korkeimmillaan se oli 46 U/l pari vuotta sitten, nyt viimeisimmissä labroissa 20. Eli sen perusteella ei ainakaan pitäisi maksassa olla häikkää. Kertooko tuo arvo sitten koko totuuden, sitä en osaa sanoa. Ehkä joku viisaampi osaisi valaista, voiko maksassa olla häikkää jos P-ALAT on kuitenkin suht. alhainen?
 
Mielenkiintoinen huomio viimeisistä labratesteistä. CDT-arvo, joka mittaa alkoholin suurkulutusta, näytti lukemaa 1 % viitearvojen ollessa 0-1.6, vaikka alkoholia en ole maistanutkaan yli puoleentoista vuoteen.

Tästä tuli mieleeni tarina tapauksesta, jossa krooninen hiivatulehdus ruoansulatuskanavassa aiheuttaa sen, että hiilihydraatit käyvät etanoliksi ja vaurioittavat maksaa.

Sikäli kun homealtistus on jättänyt elimistöön ylimääräisiä kemikaaleja, alfalipoiinihaposta saattaisi olla jotain helpotusta. Se kun on "superantioksidantti" joka poistaa sekä verenkierrosta että kudoksista ylimääräisiä aineita.

Hurjasti tsemppiä kaikille ketjuun törmänneille!
 
Itse ostin myös NACcia juuri Myproteiniilta. On ilmeisesti vahva antioksidantti jonka pitäisi jollain tavalla puhdistaa kroppaa. Itsellä jäi tuosta homealtistuksesta oikein mukava lateksiallergia, joka on toivottavasti vain väliaikainen.
 
Lueskelin tätä ketjua sohvalla jalat ylhäällä, mutta tuli pakottava tarve kommentoida, joten nousin ihan tietokoneelle rustaamaan.


Oireet kuulostaa erittäin paljon samalta kuin itselläni oli armeijassa vuonna 2007. Missään siihen aikoihin tehdyissä tutkimuksissa ei löydetty mitään syytä vaivoihin, mutta aika nopeasti järkeilin että kyse on homeesta. Heti ensimmäisen palvelusviikon lopulla minulle siis nousi lämpöä ja oikeastaan koko loppuaika puolesta vuodesta menikin sitten enemmän ja vähemmän sairastellessa. Poskiontelontulehduksia oli lukuisia ja välillä oli sellaisia jaksoja, ettei voinut tehdä mitään fyysistä ilman että sai siitä palkkioksi lämpöä. Ihan peruskauraa oli se, että lomilla kotona ollessa olo oli ihan ok, mutta sunnuntaina kun meni kasarmille ja nukkui yön yli, niin aamulla kuumemittarissa olikin jo yli 38 astetta. Yhtenä lomapäivänä aivan yllättäen oli silmät turvonneet yön aikana täysin umpeen ja muistuu mieleen myös yksi kerta leirille lähdöstä, kun ulkona odotellessa alkoi ihan tyhjästä nousta isoja kutisevia näppylöitä pitkin kehoa ja varsinkin käsivarsiin. Jotain pakkasihottumaa kaiketi?


Summa summarum:
Sain kärvisteltyä palvelusajan kunnialla loppuun saakka ja yllättävän äkkiä kroppa palautuikin sitten lähes ennalleen palveluksen loputtua. Muutama kuukausi palveluksen jälkeen minut laitettiin allergiatesteihin ja sieltä löytyikin sitten allergiat lähes kaikelle mitä testattiin. Oli erilaista heinää ja myös kissa sekä koira. Ennen armeijaa siis ei ollut minkäänlaisia allergioita. Nykyisellään meillä on itsellä kaksi kissaa, enkä saa onneksi enää minkäänlaisia oireita niistä.

Osaa olla kyllä todella mystisiä seikkoja, joita nuo sisäilmaongelmat nostaa ihmisessä pintaan. Olen 99% varma että juuri niistä on kyse tässäkin minun tapauksessa, koska ei oikein mikään muu voi selittää tätä "sattumusten summaa". Jos minulle riitti noin lyhyt aika saamaan kropan aika totaalisen sekaisin, niin voi vaan kuvitella että mikä on lopputulos jos altistumista kestää useita vuosia. Tai kymmeniä vuosia.

Toivottavasti saatte selvyyden vaivoihinne ja pääsette nauttimaan vielä täysipainoisesta elämästä! Olkoon tämä teksti tuomassa toivoa siihen, että ne vaivat voi parhaassa tapauksessa kadota aika pikaisestikin, kun vaan aiheuttaja nujerretaan!
 
Nostetaanpa ketjua. Törmäsin eräänä päivänä Instagramissa nuoreen naiseen, joka valitteli kun ei pysty treenaamaan oikein ollenkaan, kun aina rasituksen jälkeen nousee kuume ja elimistö tuntuu olevan muutenkin aika sekaisin. Se mikä kiinnitti huomion, niin tämä kyseinen henkilö asuu Kuopiossa, kuten ilmeisesti tekin jotka olette tähän ketjuun noita oireitanne päivitelleet?
 
Back
Ylös Bottom