Kirjastoon mars ja sieltä lainaan perusperusperuskirja:
Voimaharjoittelu - perusteet ja käytännön toteutus, tekijöinä Viitasalo, Raninen, Liitsola.
Tuo on hyvä lukea (erityisesti lihasten ja hermoston rakennetta ja toimintaa käsittelevä kirjan alkupuoli) kunnolla ENNEN mitään muuta kirjaa. Melkein saman asian ajaa mikä tahansa lukion biologian oppikirjan osio lihasten ja hermoston osalta. Siellä on selostettu adenosiniitrifosfaatin rooli, kreatiinifosfaatti, lihasten biomekaniikan ja fysiologian perusteet, hidas ja nopea motorinen yksikkö, takaisinkytkentäjärjestelmä, Golgin jänne-elin, eri lihassupistustavat (staattinen, dynaaminen, joka sisältää eksentrisen ja konsentrisen, isokineettinen ja ballistinen), nivelkulma ja voimantuotto (kun oppii siitä, oppii sen, miksi jossain asennossa ja jollain liikeradalla voi esim. kyykätä ja penkata isompia kiloja kuin jossain toisessa), voima-nopeus riippuvuus ja niin helvetisti muuta luotettavaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa asiaa (viitteitä piisaa!) selkeästi suomenkielellä selostettuna.
Itteeni joskus nyppii kehonrakennuskirjojen mutumeininki ja "Koska tämä toimii mulla, niin olen varma, että toimii sullakin!" -lausunnot. Kokemus opettaa ja on tärkeää, mutta niin on sekin, että ymmärtää jotain kaiken perusteista ja ytimestä (esim. lihaksen ja hermoston rakenne), siitä miksi joku juttu toimii ja miksi se toimii juuri siinä kyseisessä tarkoituksessa.
Massaa!Voimaa! on myös pirun hyvä kirja, niinkuin on moneen kertaan todettu, parhaita suomenkielisiä kirjoja painoharjoittelusta.
Mel Siffin kirjat lienevät kaikki hyviä.
Pitäisi ostaa toi Facts and fallacies of fitness. Supertraining on erinomainen, vaikka hieman vaikeaselkoinen. Myös Fred Hatfieldin "Power, a scientific approach" on hyvä, hieman tuon Voimaharjoittelu jne. kirjan tyylinen, vähän lennokkaammin kirjoitettu ja lisänä asiaa ravinnosta ja roinasta, ei pelkästään reenaamisesta. Jotkut jutut hieman vanhentuneita, mutta suurimmaksi osaksi täyttä asiaa.
Onko muuten olemassa kirjaa, jossa todella käytäisiin läpi tieteelliseen tutkimukseen pohjautuen (ei jonkun yksittäisen kilpakehoilijan mielipiteitä ja mutuilua kiitos) nimenomaan lihaksen kasvuun vaikuttavia tekijöitä? Siis kaikkia mahdollisia, rasitus (=reeni), ravinto, hormonaaliset tekijät, lepo, miten mikäkin vaikuttaa nimenomaan lihaksen kokoon. Voimareenin suhteen on kyllä useitakin päteviä kirjoja, koska sitä on jo vuosikymmeniä ahkerasti tutkittu ympäri maailman, mutta tuntuu, että lihaskasvuun liittyvää tutkimusta on tehty huomattavasti vähemmän. Toki Massaa!Voimaa! on hieman tuon tyylinen kirja, mutta tuntuu jäävän pintaraapaisun asteelle kumminkin.