- Liittynyt
- 7.12.2002
- Viestejä
- 1 542
jto sanoi:yks tärkee kestävyyttä parantava seikka on aika ja määrä. senhän näkee jo kestävyysurheilijoiden treeneistäkin. voimanostokisa saattaa venyä pitkäksi ja silti pitäis pystyä tekeen koko ajan kovia suorituksia ja mieluiten vedossa vielä omat enkat.
jos siis treenaa tunnin satseja kolme kertaa viikossa, ei juuri kestävyys kasva. jos taas on tottunut siihen, että joskus ne treenit venyy pariin kolmeen tuntiin, ei tuu kisoissakaan hätää.
lenkkeily on hyvää peruskestävyystreeniä, mutta sitä ei voimailijan kannata liikaa tehdä, sillä kestävyysharjoittelulla on huonot vaikutukset voimaan. sen sijaan kevyet palauttavat lenkit esim. kyykky- ja vetopäivien jälkeen tekee pelkästään hyvää.
volyymin kasvattaminen on hyvin tehokas keino kasvattaa nimenomaan lajinomaisesti kestävyyttä. jos peruskaudella saa nostettua määrää esim. 2*4*85% --> 6*6*87%, on siitä aika mainio pohja alkaa tekemään kovempaa rautaa useemmalla sarjalla ja päästä esim. 5*2*95% -treeniin. tuon jälkeen voi olla aika varma, ettei muutama kova ykkönen juuri palautumiskapasiteettia rasita.
monet sanoo, ettei treeni koskaan saisi kestää yli tuntia tai hormonitasot romahtaa ja ei palauduta jne jne. aika kakkaa on se puhe sellainen. jos tarkastelee vaikkapas kuulantyöntäjien treenejä, saatetaan punttisalilla viettää hyvinkin kolme tuntia. ja voimaa on. tietenkin tässä nyt sitten astuu kuvaan se rytmittäminen, eli ei sitä nyt 6krt/vko kannata alkaa kolmea tuntia kerralla treenaamaan.
esimerkki kovasta määräviikosta, jos treenataan 1 krt/pvä:
ma: penkki, leuat, hartiat, ojentajat, kiertäjäkalvosin: 2h
ti: kyykky, vatsa, julle, pohkeet, lantio-selkä -kuntoutus: 2½h
ke: lenkki: 1h
to: leveä penkki, hauis, kyynärvarret: 1h
pe: kyykky, vatsa, takareidet, kyljet, lantio-selkä -kuntoutus: 2½h
la: kapea penkki, leuat, hartiat, ojentajat, kiertäjäkalvosin: 2h
su: lenkki: 1h
Lähinnä tuota viimeisintä esimerkkiviikkoa kommentoisin. Tarkoittanet, että esim. maanantain penkkiä tahkotaan sitten monta sarjaa. Nuo viisi liikettä saisin vaivatta mahtumaan tunnin treeniini. Ja jos taas tekisin torstain treenin, saisin sen ujutetuksi puoleen tuntiin, mutta ilmeisesti penkin ääressä kulutetaan taas se noin puoli tuntia, vai?
Joskus miulla on termi 'volyymi' ollut hukassa. Onko se volyymitreeniä, jos maastanostossa tekee 6 x 2 x 120 (enkka tähän aikaan 130) tai 8 x 3? Miten on 5 x 5 ohjelma, onko se volyymiä? Noita kaikkia olen tehnyt ja teen vastakin. Kerran tein mavessa ykkösnostoja isolla painolla siten, että nostojen välissä vain suoristin selkäni, keskityin heti uuteen nostoon, rautaan kiinni ja ylös. Loppua kohti tauot pitenivät hiukan, mutta eivät varmasti yli kymmenen sekan. Noita kaikkia edellämainittuja olen tehnyt myös penkissä. Justiinsa ennen kisoja ei kai sovi tehdä volyymia, vai kuinka?
Kyykyssä en ole näitä harrastanut, mutta kyykyn kaksi kisasuoritusta johtuikin ihan muusta kuin kestävyyden puutteesta. Oikea reiska vähän ärähti toka nostossa, joka kyllä nousi muuten kivasti, mutta tuomari mokoma piti minua kauan odottamassa, joko saa aloittaa, myös siinä meni voimia. Kyykkypainoni ovat muuten aika naurettavat, täällä Pakkiksellakin on tietääkseni mimmejä, jotka tekevät satasella sarjaa mie nostin hikisen ykkösen.
Lenkkeilyn suhteen tunnustan syntini, sitä voin aina lisätä, enkä usko meneväni yli sen mikä on sopivaa voimaurheilijalle.
Muuten, voimanostokisa voi tosiaan venyä pitkäksi, mutta palauttavia jaksojahan on kuitenkin näiden ykkösnostojen välillä. Sitä pitempiä mitä useampia kilpailijoita on. Sama asia esim. yleisurheilun otteluissa: useampi tunti, kolme suoritusta lajissaan, viisi lajia (heittoviisiottelussa). Siellä ei ongelmia, jaksan vetää täysillä jokaisen suorituksen. Vai onko salaisuus ulkoilmassa, voimanosto kisataan sisätilassa, viime lauantaina aika kuumassa sellaisessa. Siihen taitaa auttaa vain kisarutiini, tottumus eli enemmän kisoja alle hikisillä kuntosaleilla. :whip: