Kiipeily (seinä-, jää-, kallio-, vuorikiipeily)

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
kannattaa ilmoittautua etukäteen, jos kurssille mielii. aika iso hyöty noista on ja nopeuttaa tavattomasti kehitystä.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Tässäkin lajissa näköjään on paikalla päivystäviä führereitä, jotka ovat etuoikeutettuja ja muutenkin ystävällisiä. Tavasin reittiä alhaalla otteista alhalla kiinni pitäen kun en tosiaan erota palikoita toisistaan. Tällä välin jonkun suuren johtajan ilmeisesti tyttöystävä oli lähtenyt kiipeämään viereiselle reitille ja führer kehoitti minua väistymään pois omalta reitiltäni. Maalaislogiikalla ajattelin että tässä lajissa olisi etuoikeus ensimmäisenä seinälle menevällä, mutta ilmeisesti kokeneemmat ja nopeammat kiipeilijät ovat etusijalla, kuinkas nyt muuten. Toisella kertaa kun sitten uskaltauduin samoille koordinaateille hakemaan reittiä seinän ollessa aivan tyhjä, suuri johtaja tuli harjaamaan aivan viereen otteita. Tässä vaiheessa teki mieli jo avautua, mutta pysyin tyynenä. Siinä melkein kumottiin yhden uuden harrastajan kiinnostus lajiin. Näköjään joka lajista löytyy näitä ihmisiä jotka ottavat uudet harrastajat avosylin vastaan.

Meikäläinen komppailee jto:n tekstiä tästä.. mitä itse olen Pajalla käynyt (ahkerimmin heti avaamisen jälkeen. Tämän vuoden puolella käynnit laskettavissa kahden käden sormilla hyvistä tekosyistä johtuen), niin oon kyllä kokenut juuri nuo fuhrerit kaikkein avuliaimmiksi kanssakiipeilijöiksi. Ainakin aiemmin siellä on ollut ihan tosi hyvä meininki ja uusia tuttavuuksia saa helposti kun uskaltaa suunsa aukaista. Aloittelevat (mihin itsekin itseni lasken ensimmäisen vuoden jälkeisestä vähäisestä kiipeilymäärästä johtuen, vaikka lajin aloittamisesta onkin jo pari vuotta) kiipeilijät otetaan erityisesti avosylin vastaan vanhan kaartin joukossa. Harmi, että joku idiootti on tiensä tuonne löytänyt.. tähän mennessä on kaikilla minua vastaan tulleilla ollut tapana kysyä "olenko menossa vai saako kiivetä?" ennen kuin on rynnännyt seinää omimaan.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, kun siellä vastikää oot käyny, että millanen ruuhkatilanne oli päällä ja mihin aikaan olit liikenteessä? Viime talvena/keväänä siellä ainakin tuppas olemaan välillä sen verran porukkaa, että mietti kahdesti jaksaako jäädä väenpaljouden sekaan väsyneenä vääntämään ja työstämään tippumisen pelkoani. Nythän siellä on aukioloajat kasvaneet, niin voi olla, että väkimäärä on jakautunut tasaisemmin päivän ajalle.
 
Mites toi boulderointi sujuu pidemmillä kynsillä? Tekis mieli viedä muija tonne pasilan cavelle kokeilemaan mutta vaikka se on innoissaan kaiken uuden kokeilemisesta niin tuskin se kynsiään suostuu pätkimään. Tosin ei noi nyt mitkään rakennekynnet tms ole vaan ihan norminaisen kynnet.
 
En kyllä suosittelisi pitkillä kynsillä seinälle kipuilua.. tietysti toi nyt on aika joustava käsite. Ne mitkä itse ymmärrän "norminaisen" kynsiksi tässä yhteydessä voivat joutua kyllä lyhennettäviksi ennen seinälle menoa, mutta ei niitä nyt tarvii kyniä ihan nysiksikään, jos on kyse vain kokeilusta :) Sit jos sattuu innostumaan enemmän, niin tuskinpa se kynsien leikkaaminen mikään kynnyskysymys enää on ;)
Ja äkkiähän ne kasvaa takaisin jos ei tykkääkään ja haluaa takaisin "pitkäkyntiseksi" :)
 
gaf: en tiä koska seuraava kurssi on. tää on kolmiosanen, josta toki voi ostaa yhenkin osan. toka ja kolmas kuitenkin perustuu hyvin vahvasti ekaan, joten ikäänkuin kesken voi olla tosi hankala tulla mukaan. melkein mieluummin vain se eka osa, jos on taloudellisia esteitä. kannattaa kuitenkin kysyä paikanpäältä, koska seuraava kurssi on. vaikka ite toimin kouluttajana, voin hyvin vahvasti suositella tota kurssia. ite aikanaan oisin maksanu vaikka mitä, jos ei ois tarvinnu montaa vuotta funtsia näitä liikkumisjuttuja ite alusta.

kynnet kasvaa takasin, mutta onhan niillä superisoilla kahvoilla jotain mahdollisuus pitkäkyntisenkin tehdä.
 
Nyt on tullut kymmenkunta kertaa boulderoitua, ja ns. helpot kikat on jotenkuten hallussa. Mukava huomata mitenkä uskomattoman tärkeää perusasiat tässä lajissa on - painopisteen hahmottaminen, huolellinen jalkojen asettaminen jne. Ja toisaalta mahtavia on sellaiset hetket, kun tietää, että nyt joutuu kurottamaan pitkälle hankalista otteista, mutta pitää vaan rohkeasti ja varmasti suorittaa ja luottaa itseensä, ja voittaa putoamisen pelko :D
Vieläkin saa jatkuvasti palata siihen, että a) asettaa jalat huolella ja b) luottaa kenkiin. Aluksi hirvitti paljon astua minimaalisille otteille, koska ei oikeasti uskonut että siinä voi pysyä. Nyt kun alkaa vähän jo luottaa itseensä ja kenkiin niin on helpompaa, mutta ei se vieläkään mitenkään helppoa ole, varsinkin jos on korkealla.

Nyt vähän hitaammin näkyy edistys kun ei tule enää valtavia harppauksia kehityksessä kuten alussa :D Tai siltä ainakin tuntuu. Kourallinen 6a:ta ja 6b:tä on mennyt, mutta nekin yhtä lukuunottamatta isohkoilla otteilla olevia. Vitoset pääsääntöisesti menee, mutta perustekniikassa on vielä vissiin paljon työstämistä, kun sieltäkin löytyy semmoisia, mitä en vaan meinaa saada aukeamaan millään.
Tuntuu, että on aika iso kuilu vielä haastavampiin pincheihin jne. Ei kait se auta kuin hieroa niitä heikkouksia. Ja kyllä se kehitys niissäkin yllättävän äkkiä näkyy: Pari kertaa sitten en päässyt mitenkään edes perslähdöstä semmoista, missä lähdetään kahdesta pienestä pinchistä liikkeelle. Eilen pääsin jo toistuvasti ilman ongelmia. Jonkun verran auttoi myös kun tajusi työntää lantiota voimakkaasti seinään heti irroitusvaiheessa, ja sitten vasta varsinaisesti vetää käsillä.
Pari kertaa viikossa olen käynyt nyt suurinpiirtein, joulun seutuun ostan kuukausikortin ja siirryn 2-3 kertaan... Varmaankin jonkinlaista treenirytmitystäkin pitäisi ryhtyä miettimään, ettei olisi ihan niin ongelmalta toiselle haahuilua ja hyppimistä jokainen treeni :)
Kuopiossa Voemalla tulee käytyä, minun mielestä todella hyvä paikka ja ongelmia ja seiniä löytyy monenlaisia. Kuvaa ja videota täältä: https://www.facebook.com/voema?fref=ts
 
^ Eihän ongelmalta toiselle hyppimisessä mitään vikaa ole. Ainakin hahmottuu paremmin omat heikot osa-alueet ja mahdollisesti pääsee niistä eroon, kun hyökkii erilaisten probleemien kimppuun projektoiminen mielessä. :D

Vieritetäänpä palloa: kuinka lähteä treenaamaan kohti seiskan reittejä? ~6a up.
 
Zone-sarja -42%
perustason nostaminen on kaiken a ja o. turha lähteä projektoimaan jotain tiettyä, sillä siihen menee aikaa varsin paljon. ja entäs sitten. seuraava greidi mielessä? ja aikaa menee tuplasti taas. sen sijaan, ett keskittyis kiipeemään ikäänkuin omalla tasollaan ja laajalla skaalalla. semmonen greidipyramidi on suht hyvä idea lähtee rakenteleen. gredeissä nyt sitten pitää AINA ottaa huomioon ne yksilöllisyydet ja varsinkin sisällä unohtaa suht nopeesti ne seinillä olevat merkinnät. ne ei vaan oikein pidä tällasessa subjektiivisessa lajissa paikkaansa.

jos maksimigreidi on nyt vaikkapa 6C, pyramidi vois näyttää tältä:
1*6C
3*6B+
5*6B
8*6A+
10*6A
eli alhaalta päin yleensä rakennellaan ja pikkusen aina vaikeempiakin sekaan, eli ei pelkästään 6Aata eikä pelkästään vaikeiden projektointia. opetellaan siis kiipeemään, ei vaan yhtä reittiä ulkoa. kun saa tossa esim. 10*6A täyteen, ne tippuu pois ja aletaan yrittään määrän lisäämistä muissa greideissä sitten jo.

6A jos on maksimitaso sisällä, se ei kerro käytännössä mitään ulkokiipeilytasosta. suurin ja selkein hyöty aloittelijalle on kiivetä ajatuksella ja muuvianalyysi mielessä koko ajan kaikenlaisia kaltevuuksia, otetyyppejä ja reittejä. monipuolisuus ja liikkumistaitojen ja -taloudellisuuden opettelu on ensisijaista. voimaa tulee sitten kyllä siinä samalla.
 
jos maksimigreidi on nyt vaikkapa 6C, pyramidi vois näyttää tältä:
1*6C
3*6B+
5*6B
8*6A+
10*6A
eli alhaalta päin yleensä rakennellaan ja pikkusen aina vaikeempiakin sekaan, eli ei pelkästään 6Aata eikä pelkästään vaikeiden projektointia. opetellaan siis kiipeemään, ei vaan yhtä reittiä ulkoa. kun saa tossa esim. 10*6A täyteen, ne tippuu pois ja aletaan yrittään määrän lisäämistä muissa greideissä sitten jo.

Tän greidipyramidin on varmaan tarkoitus olla kumulatiivinen, eikä sessiokohtainen? Kyllähän sitä jo ihan motivaation ja lämppärien puolestakin niitä helpompiakin kiipeää, itkuhan siinä pääsee jos pelkästään vaikeita kerta toisensa jälkeen feilailee. Jonkinlaista systemaattisuutta voisi kyllä alkaa harjoittamaan treeneissä enempi - sitä kehitystähän ei voi liikaa tapahtua..
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
kumulatiivinen toki. se rakentuu ajan myötä ja muuntuu sen mukaan, miten se pohja alkaa täyttyyn. mitenkään systemaattisen lineaarista siitä ei kannata siis tehdä, että eka alarivi täyteen ennenku seuraavia voi ees kokeilla. ihan laajalla skaalalla tykittelee, mutta tosta näkee sen painotuksen. helpommissa reiteissä myös sen liikkumisen opettelu on parempaa, ku ei mennä ihan rajoilla. mä teen myös kiipeilijöille aika paljon ohjelmia, ku se on oma päälaji.
 
Kävin eilen tutustumassa Voemaan. Se vaikutti mukavalta paikalta ja varsinkin suununtaina oli melko rauhallista puolenpäivän aikoihin. Sormen murtuma jonkin verran vielä vaivaa varsinkin näillä taidoilla, mutta tällä viikolla uskaltautunee pitkästä aikaa taas salille.

Tyhmänä kysymyksenä mitä reiteissä tarkoittaa ne kirjaimet numeon perässä? Numero kuvaa kai reitin vaikeustasoa, mutta entäs kirjain? Millainen kurssi kannattaisi käydä boulderointia varten? Ja lopuksi vielä sellainen kysymys, että missä on Helsingin/pk-seudun paras boulderointi paikka (siis halli).
 
Kävin eilen tutustumassa Voemaan. Se vaikutti mukavalta paikalta ja varsinkin suununtaina oli melko rauhallista puolenpäivän aikoihin. Sormen murtuma jonkin verran vielä vaivaa varsinkin näillä taidoilla, mutta tällä viikolla uskaltautunee pitkästä aikaa taas salille.

Tyhmänä kysymyksenä mitä reiteissä tarkoittaa ne kirjaimet numeon perässä? Numero kuvaa kai reitin vaikeustasoa, mutta entäs kirjain? Millainen kurssi kannattaisi käydä boulderointia varten? Ja lopuksi vielä sellainen kysymys, että missä on Helsingin/pk-seudun paras boulderointi paikka (siis halli).

Paras Cave - Boulderkeskus
Salmisaaresta kiipeilyareenalta löytyy myös boulder, mutta ei ole niin hyvä mielestäni vaikka onkin ihan uudistettu.
Tapanilasta kiipeilykeskuksesta löytyy myös pieni boulder.
 
juu onhan noi jarmon bk:t boulderointiin selkeesti parhaat paikat. konala on isompi kuin pasila ja herttoniemeen aukeava ysatis (nimi tulee maailman kuuluisimman boulderointialueen, ranskan fontainebleaun erään sektorin mukaan) reilusti konalaakin suurempi. se sisältää sitten myös jooga- ja punttisalit sekä bmx-montun.

vaikeusasteissa käytetään ns. ranskalaista asteikkoa, joka etenee kuusiportaisesti numeron sisällä, eli esim. 6a, 6a+, 6b, 6b+, 6c, 6c+, 7a, 7a+ jne... sehän vois olla ihan 1, 2, 3, 4... niinku australiassa, mutta tää on sportti- ja boulderkiipeilyn perinnelähtönen juttu. eli se koko numerokirjainplussahässäkkä on sitä vaikeustasoa kuvaava merkintä.
 
Kiitoksia infosta. Pitää käydä tuolla Konalassa tutustumassa. Näköjään siellä olisi ollut joku alkeiskurssi, mutta se on täynnä. Pitänee katsastaa joku toinen kurssi sitten..Eniten kiinnostaisi miten harjoitella voimapuolta, kun ei tuo salillakäynti enää tulee koskaan olemaan samanlaista.
 
Kiitoksia infosta. Pitää käydä tuolla Konalassa tutustumassa. Näköjään siellä olisi ollut joku alkeiskurssi, mutta se on täynnä. Pitänee katsastaa joku toinen kurssi sitten..Eniten kiinnostaisi miten harjoitella voimapuolta, kun ei tuo salillakäynti enää tulee koskaan olemaan samanlaista.

Paljon vaan boulderointia monipuolisesti eri tyyppisillä reiteillä ja puolet reeniajasta ainakin "oman tason reiteillä" (eli probleemat jotka ratkee ~viidellä ekalla yrkällä). Voimaa kyllä tulee saletisti :) Niin kivoja kuin ne kahvareitit onkin apinoida menemään, niin mahdollisimman paljon vaan tekemistä niiden sormekkaampien reittien ja sloupperien kanssa, nämä kehittävät sitä sormivoimaa ja toisaalta pakottavat miettimään vartalon asentoja, tasapainoa ja liikkumista huolella.

Itteä kyllä päästadin paikoista Salmisaarikin viehättää kovasti, tietysti ennen kaikkea hulppeiden köysittelymahdollisuuksiensa takia, mutta kyllä tuo boulderiosiokin on aika monipuolinen siellä :)
 
Kiipeilyä silmällä pitäen voimaa meinasin. Jalkoihin sitten lautailua silmällä pitäen pitää hankkia kestävyyttä.
 
kyl se kiipeily itessään on niin monipuolista treeniä, että jos kehittyä siinä haluat, unohdat punttisalin. toki siellä voi kiipeilyn aloittelija tehdä jotain lihastasapainojuttuja, esim. leveitä soutuja, ojentajia jne. mutta kyllä se varsinainen voimaharjoittelu tapahtuu lajisuorituksina boulderoiden kaikkein parhaiten. lautailun voimantuotto lähtee eniten keskivartalosta ja sen hallinnasta.
 
Etureidet kaipaisivat lisää kestävyyttä, ne kun väsähtää aina ensimmäisenä. En tiedä millaisella ohjelmalla sitä pitäisi koipia ruveta taas treenaamaan. Pienillä painoilla joka tapauksessa on mentävä. Ajattelin että olisi voinut laittaa koko saliohjelman uusiksi tukemaan aktiviteetteja kuten mainittua lautailua, fillarointia ja uusimpana tämä boulderointi.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom