Kiipeily (seinä-, jää-, kallio-, vuorikiipeily)

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Pitaa tosiaan yliopiston boulderoinnista kysella, vaikkei JTO:n "ylistava" kommentti paikasta oikein vakuuta. :) Olin kylla netista loytanyt ennen LPR:n tuloa KAMU:n nettisivut, mut nayttivat olevan ikivanhat paivityksen perusteella ja boulderointia yritettiin valttaa. Kallio/seinakiipeily vaan on paljon mukavampaa.

JTO:n osoittamien 27crags sivujen avulla kaytiin viimeviikolla kokeilemassa boulderia nimelta Yliopsiton Kivi, mut oli niin halvatusti itikoita, ettei jaksanut kauan siella itseaan kiusata. JTO:n hyttysten sieto on varmaan toisella tasolla. ;) Kivi metsan keskella ei ollut hauska paikka, mut vaikka pellon tai soramontun keskella vois mennakin.

27cragsille pitaa kylla laittaa miinusta reittien topoista. Punasella viivalla nakee miten reitti kulkee, muttei korkeutta ja sporttireittien ankkurien (bolts) maaraa reitilla. Puhun kiipeilyreiteista, ei bouldereista. Noi ois hyvia perustietoja etukateen jos taytyy hankkia omat kamat. Tosin nyt nayttaa tilanne huonolta taalla sunnalla toimintaa harrastaa, kun ei viela olla mitaan paikkaa loydetty siedettavalta etaisyydelta.

Jos nyt ketaan kiinnostaa, niin ollaan kiipeilty useita kertoja vuosien varrella Yangshuo:ssa, Kiinassa, ja satunnaisesti ihan sisaseinalla, muttei viela Suomessa. Kayty on myos Krabilla, missa seinat on aika samanlaisia Yangshuo:n kanssa. Noissa paikoissa voi vaan menna seinalle nauttimaan ulkoilmasta ja kiipeilysta omasta tasosta riippumatta ja pakkohan nyt taaltakin on joku vastaavaa seina loytya, vaikka jauhaisi sitten paria samaa reittia koko kesan.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
tomps: uusimmat paikat jotku pysyy salaisina joko access -ongelmien takia tai jos siel on löytäjillä projekteja paljon kesken. muuten kyl bouldereille paras opas on 27crags.com.

saku: hommaa termacell. paras kone on se autonvahauskoneen lisäksi. tuskin toi puute mikään miinus siel 27cragsissä on. ihan kaikkee ei voi vaatia, kun jengi tekee noi kuitenkin ite ja vapaaehtosesti ja usein jopa lennosta uuden reitin kiivettyään. joku raja nyt hei sille mukavuudelle :) reppuselässäkään ei kallion juurelle kukaan kai kanna. pulttien määrän näkee sit alhaalta tai ainakin voi arvioida. kyl sinne reitille kuitenkin muutama ylimääränen aina mukaan kantsii ottaa. ostat 10 jatkoo ja pystyt kiipeen suurimman osan suomen sporteista.

krabin yms. ulkokiipeilyä ei voi suomeen verrata täysin erilaisen kivilaadun takia. se on lähempänä sisäkiipeilyä kuin suomalaista ulkoilua. erinomaisia sisäseiniä suomessa on, mutta eipä niitäkään pysty ja kannata joka paikkakunnalle vaatia. en näe syytä, miksei suomessa sitten voisi "mennä seinälle nauttimaan ulkoilmasta ja kiipeilystä omasta tasostaan riippumatta"... se oma tasohan sen reitin vaikeuden juuri määrittää ja ulkoilu tuskin on niin erilaista kuitenkaan eri maissa.

menkää nyt sinne meidän linnavuorelle. siellä on kaunista ja järvikin ihan rannassa. siellä on reittejä, joita voi sitten jauhaa vaikka koko kesän. mä voin tulla antaan betaa myös, kun asun siin 10 minsan päässä.
 
Onko kiipeilyn lisäksi tarve tehdä vastavaikuttajalihaksille lihaskuntotreeniä? Selailin Jorma Käyhkön kirjoittamaa kiipeily -kirjaa, missä suositeltiin esim. penkkipunnerrusta lihastasapainon takia. Entäs keskivartalon harjoittelu? Kiipeily vei heti mukanaan, eikä huvittaisi enää muuta tehdä :).
 
kiipeilyssä ei oo ns. vastavaikuttajalihaksia käytännössä lainkaan. ainoot semmosiksi laskettavat on sormien (ei ranteen) ojentajat. jos kiipeilet monipuolisesti eri kaltevuuksilla, erilaisilla otteilla, eikä aina kahvoilla jne et juuri muuta tarvitse. tää kuitenkin koskee hieman edistyneempiä, jotka yleensäkin pystyy käyttään laajempaa palettia kiipeilyssä. aloittelijan kannattaa kyllä jonkin verran korjaavaa treeniä tehdä ja parhaiten sen tarpeen näkee sivuprofiilista. jos olkapäät kääntyy eteenpäin, on aika panostaa enemmän lavanlähentäjiin jne. kiipeily tuppaa rasittaan aikalailla sisäkiertäjiä ja leveetä selkää. penkki kääntää sekin hartioita eteenpäin, joten joren kirjan ohjeet ei kyllä ihan päde.
 
Kiitos. Eteenpäin kääntyvistä olkapäistä vielä sen verran, että onko voimistelurenkailla tehty soutu hyvä liike tämän ongelman korjaamiseen? (Silleen vaakatasossa jalat penkillä tai vaikka kuntopallon päällä)
 
kunhan ne on leveitä eli kyynärpäät ulos kropasta. samalla periaatteella kiipeilyseinillä voi tehdä lukotteluja leveelle.
 
jotku saa noista apua, mutta aika isossa osassa on kuitenki se palauttava ja korjaava jumppa siellä sormien puolella. erilaiset voima- ja liikkuvuusjutut kuuluu esim. itellä jokaseen päivään just sen takia, että nakit pysyis kunnossa.
 
jotku saa noista apua, mutta aika isossa osassa on kuitenki se palauttava ja korjaava jumppa siellä sormien puolella. erilaiset voima- ja liikkuvuusjutut kuuluu esim. itellä jokaseen päivään just sen takia, että nakit pysyis kunnossa.

Muistan että olet aikaisemminkin puhunut näistä... minkäslaisia liikkeitä ja harjoitteita duunailet? Pitäisi itsekin alkaa pikkuhiljaa panostaa tähän ennaltaehkäisevään puoleen kun tuntuu että kaikenlaiset krempat on vaan lisääntymään päin. Lähinnä tulee tehtyä erilaisia dynaamisia venytyksiä ja käden aukomista riisitynnyrissä tällä hetkellä, mutta varmaan repertuaaria voisi lisätäkin.
 
semmosia pakkoliikkeitä just noiden riisitynnyrijuttujen tapaan, vaikkei siihen mitään semmosta aina tarvi ees :) eli tyynyä, reittä, autonpenkkiä, mitä tahansa pehmeetä periksiantavaa vasten ojentelen sormia joko iisimmin pidempiä sarjoja tai sit ihan suht koviakin toistoja. sitten teen mobilisoivia juttuja lähinnä PIP-nivelelle, eli ihan venyttelen sitä, kun tuppaa oleen mulla normaaliakin tiukempi. forkuille teen pääasiassa tärinäjuttuja autonvahauskoneella, mutta mun ongelmat on emepi siellä ranteen ojentajapuolella ja brachialiksessa ku siellä koukistajissa. poikkihierontaa, venyttelyä, kevyrttä jumppaa... päivittäin ja lähes automaattisesti.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kuinka pitkiä aikoja sormet tarvii palauttelua jos nivelet kipeytyy? Nyt viikon huilaillut ja kipu vaan jatkuu. Molemmissa käsissä nimettömän ja keskisormen eka nivel (sormen päästä ensimmäinen) todella kipeä. Jos niveleen tulee yhtään yliojennusta, niin kylmät väreet kulkee pitkin niskaa ja vihlaisee niin perkuleesti.
 
ei voi sanoo noin vaan yleistellen, ku se kipu voi johtua monista seikoista. pulley-, nivel- tai jännevamma, nivelen tiukkuuskin vaan, mikä ei niin vaarallinen ole. sattuuko kaikki otteet krimpeistä openhandeihiin?
 
Otteissa ei niinkään satu, tai puristaessa yleensä. Kipu tulee vain jos nivel ojentuu yhtään yli. Esim. sukkaa jalkaan vetäessä pistän jo automaattisesti keskisormen, nimettömän ja pikkurillin nyrkkiin ja toimin pelkällä etusormella ja peukalolla, koska nivelet tuntuvat niin aroilta. Siis käytännössä kaikki arkiset asiat joissa sormet voi tökätä vahingossa johonkin, on tuskaisia. Etusormessa ja peukalossa ei ole mitään kipua (niitä on ilmeisesti tullut vahvistettua pitkin elämää, mutta nimetön ja keskisormi ovat nyt joutuneet vasta kiipeilyn myötä kunnon rasitukselle ja ärtyneet?)
 
Kiipeilysanasto ja tekniikat ei vielä ole ihan hallussa :). Katsoin kuvaa tuollaisesta krimppiotteesta ja se on juuri pahinta mitä sormille voi nyt tehdä. Eli juuri ensimmäisen nivelen ylitaivutus sattuu.
 
OK, kiitti. Pitää vielä hetki seurata tilannetta ja jos ei helpota, niin tietää keneen ottaa yhteyttä.
 
Jostain syystä hurahtanut tähän boulderointiin nyt kunnolla ja 6a+ (nämä kyllä varmaan kerro mittään) ratakin selätetty vaikka viime kerralla yritin joku 10 kertaa ennenkuin meni jakeluun että enskerralla se vasta menee, ja menihän se jopa kolme kertaa :) Tuli myös ulkonakin kalliolla kokeiltua kerran missä olikin vähän haastavempaa ja radan numero tais olla nelonen, joten aika isoja heittoja noissa loppupeleissä ja vaikeutta vaikea arvioida ainakin numeroiden perusteella. Näin viiden kiipeilypäivän jälkeen pakko vaan todeta että tässä vois olla mun homma, mutta katotaan mihin rahkeet riittää.

Mutta lähinnä juuri kiinnostaa että mitä tällä urheilutaustalla saakaan tehtyä tässä hommassa kun kuitenkin 10vuotta nyt salilla käynyt ja aerobista tuossa ohella aika aktiivisesti, esim nyt kesällä 1000km fillarointia myös takana ja ihan kuntotestinä juossut pari kertaa kympit. Voimaa ja kestävyyttä löytyy mutta tekniikkaa ei juuri ollenkaan jota sitten pikkuhiljaa tässä haetaan, eli tulee vähän liikaa käsillä vedettyä ylös eikä jaloilla kuten olen ymmärtänyt että pitäisi. Ulkona oli muuten paljon helpompaa tuo tekniikan kehittäminen/hakeminen. Tiedä sitten mikä sen siinä teki...oisko jännitys tai enemmän varmuutta ollu pidoissa niin joutui väkisin löytämään hyvää turvallista tunnetta siihen touhuun.

Salilla tulee kyllä vielä käytyä mutta tuntuu että tuo kiikkuminen on senverran raskasta 2-3kertaa viikkoon käytynä(hinku ois käydä useamminkin) että ei oikein viittis tuosta salistakaan luopua joten tiputtanut nyt liikkeet lähinnä pääliikkeisiin (kyykky,penkki,mave) salin puolella jotta kroppa jaksaisi paremmin eikä forkut olisi jatkuvasti tulehtuneena.

Mitäs mieltä porukka on että onko tuota salia hyvä pitää mukana ollenkaan voiman kehittämiseen/ylläpitämiseen vai olisiko parempi vaan jättää pois? vaiko siltä väliltä kehittäisi jotain?
 
Mitäs mieltä porukka on että onko tuota salia hyvä pitää mukana ollenkaan voiman kehittämiseen/ylläpitämiseen vai olisiko parempi vaan jättää pois? vaiko siltä väliltä kehittäisi jotain?
Itse ajattelin niin, etten ainakaan vuoteen harrastele muuta lihaskuntoilua kuin kiipeilyä. Jos vuoden päästä olen heikompi (mitä kyllä epäilen), niin sitten voin taas jatkaa leuanvetoa yms. Kehonpainojumppaa mitä olen aikaisemminkin tehnyt. Nyt kyllä näyttää siltä että kiipeilyn myötä kehittyy voimatkin. Yhden käden leuanvetoa en ole koskaan saanut liikahtamaan senttiäkään, mutta nyt nousee jo 10cm. Enkä ole sitä yhtän treenannut, vaan roikkunut kalliossa.
 
punttitreeni on toissijaisempaa mitä monipuolisemmin sitä kiipeilyä pystyy tekeen. aloittelijan melkein kannattaa pitää mukana jonkin verran punttiakin, mutta enempi jopa ryhtiä ylläpitämään kuin varsinaisen voiman takia. kiipeily on 100% tekniikkaa, joten se on kuitenkin se pääopettelukohde. sisägreidejä ei juuri kannata ulos verrata, koska ovat usein vielä enemmän riippuvaisia kiipeilijän pituudesta jne, kuin ulkoreitit. muutenkaan mitään absoluuttista vaikeusastetta jollekin reitille ei ole olemassakaan, sanoo kuka mitä tahansa.
 
Hyviä pointteja tullut, kiitos niistä. Ajattelin tästä nyt jatkaa näin alussa siten että salilla 1-2krt viikkoon lähinnä 2-jakoisella missä mukana yhden jalan kyykky(pistolin muodossa) ja jullea(hyvää huomenta) suht kevyellä kuormalla. sekä toisena päivänä maastaveto(myötäotteella niin monta kun sormet jaksaa kannatella) ja penkki käsipainoilla(lähinnä joku työntävä mukana ja pitää etukroppaa myös vähän balanssissa eikä kaikki tekemiset mene selän puolelle). Näiden lisäksi vatsoja tangosta roikkuen front leverin muodossa, jalkojen nostoja tankoon tai dragonflageja, sivuvatsoja ja selänojennuksia unohtamatta. Oisko fiksua treenata vielä grippivoimia lisäksi ? Pari liikettä tuossa on ainakin missä saisi puristettua muutamat pidot loppuun.

Mutta nämä vain nyt alkuun eikä aivan piippuun vedettyjä sarjoja, mielellään pari varastoon jätettyä kaikissa. Katsotaan sitten kun/jos pääsee vähän vaativampiin ratoihin ja kestävyys nousee pitempiin boulderkertoihin niin jatkaisi tuota salin himmaamista lisää ja nostaisi boulderi kertoja.
 
Zone-sarja -42%

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom