Kiipeily (seinä-, jää-, kallio-, vuorikiipeily)

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Noniin onpahan tullu taas innostuttua oikein kunnolla tähän lajiin jibii! Ekan kosketuksen kiipeilyyn sain ~5v sitten Espanjassa asuessani. Siellä käytiin osaavampien kavereiden kanssa mm. Mijaksessa ja El Chorrossa. Se oli jotain niiiin siistiä, mutta Hkiin muuton myötä harrastus jotenki jäi.

Anyways nyt oon muutaman kaverin innostamana käyny boulderoimassa ja kylläpä tunsin itteni hitaaksi ja kömpelöksi lampaaksi, varsinkin kun ympärillee katteli :D Heti kun ehtii, niin käyn kyllä Kumpulassa kurssin, jotta pääsee turvallisin mielin könyää köyden kanssa. Kävin sovittelee kenkiäkin ja kyllä La Sportivan Katanat tuntu parhaimmalta..hiton vaikee päättää se koko, tiukka vaiko emätiukka popo..

Hieno laji!
 
katana muotoutuu suht hyvin, mutta kyllähän sen kannattaa hieman tiukka olla. epämukavissa ei kuitenkaan kiivetä kovaa. sisäseinillä pärjää kyl melko lepposillakin kengillä ja aika isoja käytän ite. lähinnä senkin takia, kun ne tuppaa oleen jalassa aika pitkiä aikoja sisätreeneissä. ulkona niitä napsii pois vähä useemmin. ota semmoset, mitkä tuntuu vähä ikäviltä lattialla. seinällä ne pitäs sit olla ok. ei mitään 90-luvun menoo tarvi harrastaa noissa kenkäjutuissa enää.
 
Onko kukaan käynyt Thaimaassa krabilla kiipeilemässä? Tarkoitus tän vuoden puolella lähteä sinne vähän kokeilemaan.
 
olin viimeks tammikuussa 3 viikkoo siellä. älä mee marraskuus ainakaan. sadekausi yhä. tammi-helmikuu on oikeestaan paras aika. on siellä "ihan ok" kiivettävää, mutta ilmaston ja suurten väkimäärien takia en laskis sitä ees top kymppiin omalla suosikkilistalla. missään en myöskään oo kiivennyt mitään yhtä lasittunutta kaltsia kuin railay/tonsailla. ihan semmosta kivaa holiday-menoo siellä on, mutten mä lähtis sinne kiipeen mitään oikeesti kovaa.
 
Zone-sarja -42%
katana muotoutuu suht hyvin, mutta kyllähän sen kannattaa hieman tiukka olla. epämukavissa ei kuitenkaan kiivetä kovaa. sisäseinillä pärjää kyl melko lepposillakin kengillä ja aika isoja käytän ite. lähinnä senkin takia, kun ne tuppaa oleen jalassa aika pitkiä aikoja sisätreeneissä. ulkona niitä napsii pois vähä useemmin. ota semmoset, mitkä tuntuu vähä ikäviltä lattialla. seinällä ne pitäs sit olla ok. ei mitään 90-luvun menoo tarvi harrastaa noissa kenkäjutuissa enää.
Thanks vinkeistä. Joo toiset hyvät kenkulit oli nauhalliset miurat, mutta noi katanat on tarrakiinnityksellä jotenki helpommat. Tarramiurat oli taas ihan turhan agressiiviset, eli pohja liian kovera meikäläisen tarpeille. On kyllä muutoinki melkosta arpomista noiden popojen kanssa, kun muutamat five tenitkin tuntui ihan mukavilta.

Jea sainpa ängättyä itseni marraskuun kiipeilykurssille. Parissa päivässä täyttyy noi kurssit yleensä, näin siis yo-liikunnan tarjoamana.
 
lähinnä sen kengän profiilissa kannattaa kiinnittää huomioo siihen, miten hyvin se pohja seuraa oman jalan muotoo. sen takia mikään yksittäinen kenkä ei voi olla universaalisti "paras", vaan sen pitää olla paras just sulle. pohjan tulis pysyä siellä jalkaterän alla pikkusen koko sen jalkaterän alueen ulkopäkiästä sisempään. mulle ei esim. itelle sportivat niin hyvin käy, kun isovarpaan ulkosyrjällä ne ei taitu tarpeeksi ja pohja jää hieman ulos jalkapohjasta. todella pikkusilla otteilla ne ei siis oo parhaat. mutta sisällä tosiaan ei niin pieniä otteita koskaan ees ole. ite käytän enemmän kapeempaa ja isovarpaan kohdalta sisään kaartuvaa pohjamallia tyyliin five ten ja evolv.
 
Oiskos JTO:lla heittää mitään vinkkiä sormilautatreeneihin, minkä mittaisia treenisessioita kandee pitää ym? Aikaisemmin moisia en ole tehnyt. Kiipeilyä seinällä tulee tätä nykyä tuollainen kolmisen kertaa viikko. Kannattaako sormilautatreenit vetäistä omana päivänään, vai olisiko järkevää ripotella lyhyitä tuokioita sinne tänne?
 
vähän riippuu millasia sessioita teet kiipeemällä. kirjotin pari vuotta sitten kiipeily-lehteen artikkelin sormilautatreeneistä, mutta lyhykäisyydessään semmonen treeni, mikä tehään omanaan:
- 3-4 eri otetta heikoimmasta vahvimpaan: (esim. pinch, openhand, ½krimppi, sloper)
- 2-6 sarjaa/ ote
- 4-8 toistoa/ sarja
- 5-10"/ toisto
- toistojen yhteenlaskettu aika 20-50"
- toistotauko 5"
- sarjatauko 2-5'

eli esim. 6*5"*10kg/ 5" ois yks sarja, missä tehdään kuusi viiden sekunnin roikkumista 10 kilon lisäpainolla ja joka toiston jälkeen viiden sekunnin paussi.

jos sormilautatreenejä ripottelee sinne tänne, voi määrät olla hyvinkin korkeet, mutta sama volyymiperiaate kannattaa pitää. sarjat ei tarvi mennä otteen aukeemiseen saakkaa. pääasia on pitkän aikavälin kehitys. kolmella kiipeilykerralla per viikko saa ihan hyvää jälkee aikaan, mutta kuten sanoin, aika paljon riippuu nyt siitä, mikä niiden sisältö on.
 
Onko kukaan käynyt Thaimaassa krabilla kiipeilemässä? Tarkoitus tän vuoden puolella lähteä sinne vähän kokeilemaan.
Raileyllä tuli kiipeiltyä jokunen vuos sitten. Ihan jees päiväsetit omalle heikohkolle kiipeilytaidoille. Taolla tullu joskus otettua crashpad ja menny boulderoimaan noita saaren kiviä mutta se oli vähän turha setti. Ei saanu kun sormen auki ja muutamia todella helppoja kiviä ylös.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
jos nimenomaan kiipeileen menisin, thaimaa, vietnam ja kiina ei ois siellä kärjessä kyllä, mutta lähinnä sen ilmaston takia. muuten ok. euroopasta löytyy parempaa huomattavasti halvemmalla, helpommalla ja lähempää. sekä boulderia että köysittelyä.
 
Eilen käväsin ekaa kertaa kiipeilemässä Salmisaaren kiipeilyareenalla, ja kyllä on forkut hellänä :D Ihan älyttömän hauskaa touhua ja varmasti alan käymään useamminkin. Miten tuota sormivoimaa olisi hyvä kasvattaa kotikonstein näin ihan alkuvaiheessa? En meinannut päästä yhtäkään askelta ylöspäin, jos seinässä oli vähän kulmaa, kun ei vain pystynyt pitämään kiinni.
 
Kyllä sormivoima tulee parhaiten varsinkin alussa ihan kiipeämällä säännöllisesti. Samalla oppii myös paremmin liikkumaan siellä seinällä siten että ne vähäiset sormivoimat riittävät mahdollisimman pitkälle.
 
Jihaa, viimeinkin kävin liidauskurssin tänään! Eli lopulta pääsee tositoimiin. Hauskaa oli, vaikka ekat liidipannut kyllä kouraisi vatsanperukoita :D
 
Itekki avasin tänää boulderkauden. Eka kerta kiivetä että ties ees vähä mitä tekee. 5krt ennemmin tullu kokeiltua. Tuntuu että koukuttaa sitä enemmän mitä lajista tietää. Onneks ei tiedä vielä paljoa niin ehtii puntillekki :) 5c-6a tuli tänää kiivettyä
 
Noniin kaikki roikkueemelit, muistakaas että Tommy Caldwell työstää jälleen mescalito-projektia El Capilla. Kevin Jorgeson joka oli Caldwellin aisaparina hajotti nilkkansa vastikään reitillä ja Caldwell jatkaa nyt yksin lähetystyötä ja päivittelee twitteriin edistymistään. Vaimo on mukana varmistamassa. :D

[video=vimeo;10183589]http://vimeo.com/10183589[/video]
[video=vimeo;10181825]http://vimeo.com/10181825[/video]

314377_269636263073824_180070212030430_755868_2011654247_n.jpg

315558_270487596322024_180070212030430_759500_1740291962_n.jpg

301616_256616661042451_180070212030430_714615_858861643_n.jpg

4886.jpg


http://twitter.com/#!/tommycaldwell1
 
juu toi on olly pitkään tommyn projektina ja saattas jopa mennä tänä kautena. aika megalomaaninen toi on, vaikka yksittäisit pitchit ei mitään supervaikeita ookkaan. ihan kiinnostavaa on ollu täs vuosien varrella seurailla miten toi etenee.
 
Aina välillä kuulee näistä ihmetapauksista (esim. Courtney Sanders), jotka pari vuotta kiipeilyn aloittamisesta vetelee jo kasin bouldereita. Ite kun oon junnannut palttiarallaa 6a-6b -tasolla tän suunnilleen koko ajan siitä lähtien kun 6 vuotta sitten aloitin kiipeilyn, alkaa jo tuntua siltä että voisin siirtyä seuraavalle tasolle. Hitsi olis siistiä kun joskus pääsis onsaittina kiipeämään vaikka seiska aata, niin olis maailmalla paljon enemmän hienoja reittejä mitä vois kiivetä eikä ne olis kaikki niin lasittuneita. Kun keksis vaan miten toi seuraavalle levelille nousu onnistuis, nytkin kun mulla on enää 5 viikkoa aikaa treenailla rajattomasti tossa lähikylän keivillä ja sit tulee siirto tonne erämaan puolelle missä lähin kiipeilymesta on parin tunnin matkan päässä, niin eipä tässä ennen joulua enää seiskoilla juhlita. Sinne erämaahan saadaan kyllä jonkinlainen otelautasysteemi, mutta varsinaisesti kiipeilemään pääsee sit seuraavan kerran vasta alkukesästä.

Elän muuten sellaisessa käsityksessä, että ne aloittelevat kiipeilijät jotka on heti alkaneet harrastaa boulderointia köysittelyn sijaan, kehittyy paljon nopeemmin. Onko muut huomanneet samaa?
 
hammerin pamu alotti 3v sitten ja kiipes just ekan 8b köysireitin. boulderina pamulla (-97) on menny vasta 7C+, mutta alotteli sitä oikeestaan vasta tänä vuonna kunnolla. isompi nalle kiipes 8C:n ihan muutamassa vuodessa jne... onhan noita juttuja. paljon...hyvin paljon on tässä lajissa kiinni lahjakkuudesta. mitä se käsittää on sit laajempi juttu, mut esim. voima ja kestävyys tarttuu hyvin, erinomanen liikeoppiminen, treenimäärien sieto jne... mm. noita. jokanen kuitenkin pystyy kehittymään ja 7a:n onsight on aikalailla kaikkien saatavilla. siitähän ne komeimmat reitit oikeestaan lähtee.

otelaudalla saa vallan hyvin treenattua kyllä, jos sietää sitä boredom factoria. hyvin helpolla saa väsättyä itelleen pienen seinänkin. voima on kaiken kiipeilyn fyysisen puolen pohja, joten kyllä mä suosittelen boulderointia tietyin ohjenuorin enempi ku hapottelua alottelijoille.
 
No pitää varmaan alkaa sitten treenailemaan otelaudalla vaikka tuon sun yllä olevan ohjeen mukaan. Montako kertaa sitä kannattais tehdä viikossa jos ei kiipeilemään pääse tuon lisäksi? Kolme? Toisaalta varmaan ei jaksottaminenkaan tekisi pahaa, mutta 5x viikossa otelautaa vois olla henkisesti liian raskasta :)
Onko sulla mielessä joku tietty otelauta mitä suosittelisit?

En tosiaan usko että mulla lahjattomuus olis 7a:n esteenä kun notkeutta löytyy just sieltä mistä pitääkin eli lonkista, ja voimakin kehittyy helposti. Ennemmin esteenä on ollut painoindeksin muutos 24 -> 17,5 -> 28 -> nykyinen 26, mutta eiköhän sekin tästä tasaannu. Pääsis vaan kiipeämään!

Mitä muuten tarkoitat noilla tietyillä ohjenuorilla aloittelijoiden boulderitreenissä?
 
Back
Ylös Bottom