Aika heikosti selitetty Anssilta tuo. Itse ymmärsin tuon niin, että tossa selvennetään ravinnon massan ja sen hapettumisprosessin vaikutuksia kehonpainon muutoksiin ja kehokoostumukseen. Korkeaproteiinisella ja vähähiilihydraatisella ruokavaliolla suurempi osa ravinon massasta menee hapettumisprosessissa, rakennusaineeksi keholle ja vähemmän varastointiin. Enemmän hiilaria ja vähemmä rasvaa, niin tulee enmän ravinnon massaa ja menee vähemmä hapettumis prosessiin ja enemmän energian varastointiin. Safka on ravintotiheämpää ja siitä menee suurempi osa ns. käyttöön. Onhan se kehonkoostumus ylikaloreillakin erilanen kun syödään suurempi osa kaloreista proteiinista.
Compared to investigations on hypocaloric diets, the effects of chronic overfeeding have been less studied. It has been posited that consuming calories in excess of daily caloric requirements will result in a gain in body weight and in particular ...
www.ncbi.nlm.nih.gov
In conclusion, it is evident that overfeeding on carbohydrate and/or fat results in body composition alterations that are different than overfeeding on protein. It is commonly believed that 3,500 kcal is equivalent to 0.45 kg (1 pound) of fat and that changing energy balance in accordance with this will produce predictable changes in body weight. However, the overfeeding literature to date does not support this assertion. Dietary protein appears to have a protective effect against fat gain during times of energy surplus, especially when combined with resistance training. Therefore, the evidence suggests that dietary protein may be the key macronutrient in terms of promoting positive changes in body composition.