Onko muuten ihan suositeltavaa ottaa yhtenä päivänä iso mälli hiilaria vai jakaa esim. kahdelle päivälle? Vai puskeeko kroppa tosiaan niin tehokkaasti hiilarit lihaksiin, että vaikka 18h aikana nautituista hiilareista ei "mene hukkaan" juuri mitään?
En ole varma ymmärsinkö kysymystä oikein, mutta jos glykogeenivarastot ovat tyhjentyneet kunnolla, käytännössä katsoen kaikki hiilihydraatit menevät glykogeenin muodostamiseen.
Glykogeenin maksimivarastointikapasiteetti on noin 15g/kg. Tuon jälkeen keho alkaa muuttamaan hiilareita rasvaksi.
Tuohon lukemaan tuskin pääsee joka viikko ja tyhjennyksen pitää olla todella raju. Sellainen 10-12g/kg olisi realistisempi arvio. Lisää myöhemmin.
Lyle Mcdonaldin UD2.0:ssa tankataan kahtena päivänä suurempi määrä hiilareita muistaakseen juuri sen takia että suurin osa menisi lihasten glykogeeni varastoihin.
Eiköhän tuokin ole aika paljon yksilöstä ja lihasten koosta riippuvainen, mutta hyvinhän nuo täysin tyhjät lihakset ottaa vastaan päivässäkin.
EDIT: Kattelin uudestaan läpi UD2:sta ja kirjoitti että yli 24h tankkaus vaikuttaisi myös suotuisammin leptin tasoihin.
Mainitsi myös ettei kunnon tutkimuksia ollut aiheesta vielä tuolloin, nyt voi asia olla toisin?
Yksinkertaistaen, mitä pidempään ja enemmän tankataan, sitä suurempi vaikutus leptiinitasoihin.
Lylen U2:ssa on muitakin syitä miksi tankkaus on se pari päivää. Dieetti on suunniteltu kohtalaisen matalan rasvaprosentin omaaville henkilöille, parin päivän tankkaus auttaa kasvattamaan lihasta enempi, tai ainakin pitämään siitä kiinni paremmin. Anekdottien puolesta voi sanoa myös, että alkuviikon treenit kulkevat paljon paremmin (tietenkin).
Ja muutenkin kalorivaje siinä alkuviikosta on niin kova eikä treeni todellakaan ole mitään heppista. Pienemmällä kalorivajeella ja kevyemmällä treenillä selviää kyllä päivän tankkauksellakin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834966/bin/nihms21726f2.jpg
Tuossa kuva yhdestä infuusiotutkimuksesta.
Yksi melko kontrolloitu tutkimus aiheesta löytyy. Mutta kehonrakentajille sillä ei paljon ole käyttöä.
Kyseessä oli nimittäin yhden koehenkilön tutkimus. Eräs herra (David Blaine ja kyllä, kyse on juuri siitä paastosta) paastosi 44 päivää ja sitten hänelle tehtiin 5 päivän kontrolloitu tankkaus.
Mm. leptiinitasot mitattiin ja vasta 5.päivänä nähtiin leptiinitasoissa selkeä nousu. Valitettavasti tästä ei voi kehonrakentajien dieettaamiseen vetää mitään kunnollisia johtopäätöksiä, koska tankkauksen energiamäärä oli pikemminkin säälittävä (eka päivä joku 1300 kaloria, seuraavana joku 1600, sitten pari tonnia, seuraavana 1500 ja 5. päivänä niin paljon kuin hän halusi). Eli tuossa voi olla se syy miksi leptiinitasot pomppasivat ylös vasta 5. päivänä. Lisäksi 44 päivän paasto ei taida olla kehonrakentajille se optimaalinen dieetti.
Tämän jälkeen herra lähti sairaalasta ja pyydettiin olemaan ylisyömättä/mättämättä minkä kerkiää. Typerä sana.
Neuvo toimi. 5 päivää tämän jälkeen paino oli noussut vain kymmenen kiloa. Mielenkiintoista kyllä, leptiinitasot olivat kääntyneet laskuun. Kenties liikunta (tai sitten ei) tai leptiiniherkkyys.
Tässä vielä Blainen painomuutokset.
Ennen paastoa: 96kg
Paaston jälkeen välittömästi: 71.5
5 päivää paaston jälkeen: 72.3
10 päivää: 80.9
46 päivää: 89.9
236 päivää: 91.6kg