- Liittynyt
- 22.8.2003
- Viestejä
- 9 680
- Ikä
- 36
Itse en oikein edelleenkään tajua, miten se, että joidenkin työnhaussa ei ole koululla ja/tai keskiarvolla ole ollut väliä poistaisi sitä, että joihinkin paikkoihin hakiessa niillä voisi olla väliä. Totta kai puhutaan just vastavalmistuneiden töistä. Jos joku vastavalmistunut amis palkataan sorvariksi, muttei siellä mitenkään haastateltu häntä, tarkoittaako tämä sitä "Joo mihinkän sorvarin duuniin ei oikeastaan ole yhtään mitään vaatimuksia!"?
Monet tässä sanovat, ettei papereita ole kysytty, niin kyse ei ole siitä, ettei yksittäisellä henkilöllä ole kysytty arvosanoja. Se riippuu toki työpaikasta ja työnhausta, ja suurimmissa yleishauissa, joissa yksinkertaisesti pitää tehdä eroja hakijoiden välille pienilläkin jutuilla, se saatetaan tehdä arvosanojen avulla yhtenä kymmenestä kriteeristä. Mutta se ei kuitenkaan ole se ensimmäinen kriteeri. Tyypillisesti myös arvosanoilla on merkitystä haastatteluun pääsemiseen, muttei työpaikan saamiseen. Ongelma on se, että rekryyjä ei tiedä käytännössä mitään kursseista, joista todistus on, ja siinä menee ikä ja terveys kun käydään kaikki kurssit läpi. Samoin jos jollain on Aallon kurssista arvosanana 2 ja toisella on Vaasasta arvosana vastaavasta kurssista 4, niin onko se Aallon mies nyt sitten loppujen lopuksi pätevämpi? Sitä on rekryyjän hankala mitenkään päättää.
Loppujen lopuksi tuo kurssiarvosanojen vertailu on pirun tehotonta hommaa, ja siksi rekryyjät usein sanovat, että he palkkaavat ihmisen, eivätkä papereita. Monet rekryyjät myös yleistävät, että jos keskiarvo pyörii jossain 4 ja 5 välillä, niin se aika on otettu jostain pois, ja yleensä se aika on pois sosiaalisista aktiviteeteista, joka taas tarkoittaa heikompia sosiaalisia taitoja.
Suhteiden merkitystä täällä joku painottikin, ja se on todella paljon tärkeämpää. Suhteilla kiilaa monen kriteerin ohi ja helposti, ja pääsee sinne haastatteluun, jossa arvosanojen merkitys on heti paljon matalempi. Siksi kannattaakin kahdesti miettiä, että istuuko himassa lukemassa tenttikirjaa, että riipaisee sen nelosen tai vitosen, vai meneekö kavereiden kanssa ulos kasvattamaan sosiaalista pääomaa.
Onko kylterit tälläiisä? Eriävä mielipide: ylimielisyyttä, puhumattakaan kokemuksesta? Hieman sääli jos näin on: kertoo karua kieltä kuppatieteen opiskelijoista. Jos näin on, niin ymmärrän hyvinkin miksi suurimpaan osaan työpaikoista ei koulun nimellä ja/tai arvosanoilla ole väliä, kun noin luonnevammaista porukkaa siellä on. "Sulla oli duunipaikan haussa väliä keskiarvollas?? Vittu ikä kusipää!!" hahah. Näinhän se tässäkin keskustelussa näyttää olevan.
En ole KTM, mutta kun luet tuon postauksen, niin huomaat, että sieltä rivien välistä paistaa Aalto-elitismi. Kyse ei ole postauksen pointista. Tuo elitismi on aivan normaalia asennetta siellä opiskeleville, ja siihen tottuu, jos vähänkään enempää pyörii Aallon ihmisten kanssa.
Osaisiko joku todeta, että kun noissa Euroopassa olevissa duuneissa osassa vaaditaa esim. "GPA minimum 3.00 out of 4.00", niin onko se täysin läppä vaan? Mitä jos hakija lähettää sinne todistuksensa missä GPA on esim. 1.00 / 4.00? Jokuhan kohta vastaa "Ei mult arvosanoja katottu ku hain duunia -> ei varmasti keltään niitä katota eikä mihinkään työhön haettassa niillä ole väliä! Jos joku väitää että niillä on ollu väliä johonkin hakiessa niin se on ylimielinen kusipää! Älä usko sitä, koska mä hain kerran duuniin eikä niitä kysytty niin ei varmasti missää niitä voida kysyä!"
Älä pistä omenoita banaanikoriin. Muualla Euroopassa on erilainen systeemi kuin Suomessa. Suomessa keskiarvolla ja koulun nimellä ei ole juurikaan merkitystä, ja se johtuu kulttuurista ja Suomen koulutussysteemin avoimuudesta. Euroopassa tilanne on toinen. Yliopistoja pistetään voimakkaasti eri arvoisiksi ja tuetaan tuota yliopistoelitismiä. Minusta se on naurettavaa, että kaveri opiskeli vaihto-opiskellessa pari pykälää alemman rankingin yliopistossa, niin hänen brittiläinen kotiylipistonsa kertoo vaihtoarvosanat kertoimella 0,9, koska "yliopisto on huonompi". Euroopassa tehdään väkisin ja tarkoituksella eroja koulujen ja opiskelijoiden välille, koska rankingit ovat tärkeämpi juttu.
Minun mielestäni tuosta on erinomanen esimerkki eräs tapaus, joka aloitti opintonsa Harvardissa viime syksynä, ja haki töitä suomalaisesta pankista, niin he eivät antaneet painoarvoa yliopiston nimelle juurikaan, eivätkä halunneet rekrytä, mutta Saksasta irtosi (suuremmasta) pankista harjoittelupaikka aivan samantein.