Kauan kestää kunnon kohottaminen?

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
12.11.2003
Viestejä
86
Ajattelin tässä kirjotusten jälkeen alkaa kohottaa kuntoani. Tällä hetkellä saattaisin saada hyvällä tuurilla 1800 metriä Cooperin testissä. Jos juoksen kolmesti viikossa puolisentoista tuntia ja uin kahdesti viikossa pari tuntia (miinus sauna), kauanko kestää, että pystyisin juoksemaan Cooperissa noin 2800 metriä? Eräs kaverini väitti, että puolisen vuotta, mutta minun on vaikea uskoa sitä.

Painoakin olisi kiva pudottaa, ja se varmaan onnistuu kunnon kohotuksen yhteydessä. Painan tällä hetkellä noin 95 kiloa, vaikka painoin pari vuotta sitten 70 kiloa. Osa lisääntyneestä painosta on kyllä lihasta, mutta suurin osa läskiä. Pituutta minulla on 187 cm.
 
Yllättävän vähän aikaa se kestää, jos vaan pitää itseään niskasta kiinni. Painonpudotus auttaa kyllä huomattavan paljon juoksuun etenkin.
 
No tuota 1800 en usko (pääsee reippaasti kävellenkin), joten 2800 on varsin pienessäkin ajassa mahdollista päästä. Intissä moni on päässyt kolmessa kuukaudessa tuohon hyvän peruskunnon 2800 metriin, joten mikset sinäkin? Jos ihan kuralla kunto on, niin aloita kunnon parannus kävellen, ennen juoksua. Alle tunnin kävelylenkit pudottaa painoa ja tuo hyvää yleiskuntoa lisää. Itse huijasin ja juoksin 500 metriä ja kävelin loput kilometrit. Nosti alkupulssia kivasti.
 
Itse lueskelin tossa varusmies 2004 -vihkoa ja siinä oli hyvän kunnon raja 2600 m, eikä 2800 m. Minä juoksen varmaankin jotain 2200 m coopperissa ja tässä nyt vähintään on vielä vuosi ja 3 kk inttiin. Helposti saa ton hyvän kunnon tason saavutettua jo tulevana kesänä, kun 2-3 kertaa käy lenkillä viikossa. Painoa on kyllä 107 kg, mutta mittaakin 196. Enkä aio yrittää painoa laskea yhtään vaan pitää nyt suunnilleen samoissa ja vähän saada itteeni kireempään kuntoon. Lihastahan se onneksi suurin osa ton normaalipainon päälle on...
 
Itsellänihän kesti öö... kolme vuotta nostaa Cooperi 1950 metristä 2750 metriin. No okei, en juossut tuossa välillä kertaakaan kuupperia niin en voi oikeasti tietää. Ja toisaalta en myöskään käynyt kuin ehkä kymmenellä juoksulenkillä sinä aikana, pyöräilyä kyllä ehkä parikyt tuhatta kilsaa? Eli vastaus otsikon kysymykseen: Kunnon kohottaminen kestää kauan, ainakin minun tapauksessani :D Mutta ei toisaalta ole mitään estettä ettet juoksisi jo kesällä sitä 2800 metriä jos vaan harjoittelet juoksua riittävästi.
 
itse juoksin lukion ekalla luokala syksyllä juuri tuon 1800m cooperissa. vuosi vaihtui ja siinä melkeenpä vuosi sitten aloin käymään lenkillä. juoksin varmaan 2km ensin ja sitte matka piteni ja se tais olla jotain 10km ja aikaa meni lähemmäs tunti. näin juoksin ainakin 1-3 kertaa viikossa, mutta nämä eivät ollet mitään ihan tappiin vedettyjä eli pulssi jossain 150 (?), joskus kovempaa. tais olla sitte saman kevään loppupuolella oli cooperit uudestaan niin juoksin 2700m. eli lenkit oli aina ollut 60min eli ei ollut niinkään treenausta noihin coopereihin.
 
Mikäs ihmeen kiire on yhtä-äkkii saada kauhee kunto päälle :)
Ei muuta ku treenailet säännöllisesti, syöt terveellisesti niin kyllä se alkaa näkymään. Ei kannata rohmuta treenaamisella, voi pian mennä maku koko hommaa :david:
 
:offtopic: Tuli tosta Manuelin kirjotuksesta mieleen että saako intissä jotain nakkia esim ylimääräisen lenkkeilyn muodossa jos painoindeksi ( :david: ), cooper tai joku vastaava on niiden suositusten ulkopuolella. Varsinkin tuo painoindeksi homma kiinnostaa.

Edit: Itsellä PI tällä hetkellä ~26.5
 
Puoli vuotta on tosiaan melko pitkä aika, mutta kysymykseesi ei tosiaan löydy mitään varmaa ja eksaktia vastausta. Homma on kiinni niin paljon henkilöstä. Antaumuksella vaan työtä niin saat sen kolmekin tonttua rikki. :thumbs:
 
Mä juoksin yläasteella ja lukiossa 2-3 kertaa viikossa 5-6 kilometrin lenkin. Aina juoksin niin reippaasti kuin pystyin. Coopperissa meni joka kerta yli 3000, parhaimmillaan 3350. Ikinä en juossut tota pidempiä. Juoksun teoriasta en tiennyt silloin, enkä tiedä nytkään yhtään mitään. Coopperi on kuitenkin vain 12 minuuttinen rääkki, joka vedetään lopussa maitohapoilla, joten voisin kuvitella, että esim. 10 kilsan tasavauhtisista ei silleen ole suoraa hyötyä. Korjatkaa, jos olen väärässä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Juzz sanoi:
:offtopic: Tuli tosta Manuelin kirjotuksesta mieleen että saako intissä jotain nakkia esim ylimääräisen lenkkeilyn muodossa jos painoindeksi ( :david: ), cooper tai joku vastaava on niiden suositusten ulkopuolella. Varsinkin tuo painoindeksi homma kiinnostaa.

Edit: Itsellä PI tällä hetkellä ~26.5
Tuskin siellä nyt painosta rankaistaan :hyper:.
Mutta, jos perseilee ihan totaalisesti kuntotestit niin saa vissiin vähän treenata alikien kanssa. :)
 
Itselläni meni noin puoli vuotta kohottaa 1600m -> ~3000m(hauska oli seurata sykkeen editystä, leposyke ~80bpm -> 56bpm). Painoa ei tosin ole paljoa, mutta silti tuon eteen piti aika paljon lenkkeillä. Lenkkeilin n. 0-3 kertaa viikossa ja päälle 4-6h koululiikuntaa. Salilla en vielä silloin käynyt.

Kannattaa tosiaan juosta jossain vaihtelevassa maastossa, mieluiten paljon ylä- ja alamäkiä, koska sillä saa tietynlaisen intervallin juoksuun, ja itsellä ainankin auttoi sykkeen nostamiseen pirusti(ja tietysti maiseman vaihtelu auttaa jonkun verran siihen, ettei kyllästy nopeasti). Ja korkealla intensiteetillä ei tarvitse ehkä ihan mitään 346h lenkkejä juosta.
 
Viimeksi muokattu:
Jos et ole aikaisemmin juossut, niin älä missään nimessä ala vetämään heti 1,5 h:n lenkkejä. Ensimmäiset pari viikkoa reipasta kävelyä ja muutaman minuutti kevyttä juoksua, yksi harjoitus maks 45 min 2-3 kertaa viikossa. Kun jalat alkavat tottumaan juoksuun, niin lisää juoksun osuutta, mutta älä harjoitusten pituutta. Vasta kun pystyt kevyesti juoksemaan 45 min, niin lisää vaihtelua harjoitteluun. Esim. 4 kertaa viikossa, jossa 45 min. vauhtileikittelyä, 30-45 min. lähellä anaerobista kynnystä (keskisyke 160-180), 60-90 min hyvin kevyttä juoksua ja 30 min palautumisharjoittelu pitkästä lenkistä.

Juoksuharjoitteluun pätee aivan samat prinsiipit kuin voimaharjoitteluun:
1. Älä aloita liian kovaa, liian suurilla määrillä,
2. tee seuraava harjoitus vasta kun olet palautunut edellisestä harjoituksestä,
3. nosta harjoitusvastusta kunnon kehittymisen myötä,
4. vaihtele harjoitusohjelmaa kuukauden välein, 5. rytmitä harjoittelua myös kuukauden sisällä (kovan harjoitusviikon jälkeen kevyempi viikko).

Käytännössä kaikki pystyvät juoksemaan cooperissa yli 3000 m vuoden harjoittelun jälkeen, jos harjoittelu on toteutettu oikein. Mutta jos lähdet heti juoksemaan maksimeita, niin ensin kehitys on erittäin nopeaa, kunnes ylikunto iskee. Sen jälkeen meneekin usempi kuukausi siitä eroon pääsemiseen.
 
Tuli tosta Manuelin kirjotuksesta mieleen että saako intissä jotain nakkia esim ylimääräisen lenkkeilyn muodossa jos painoindeksi, cooper tai joku vastaava on niiden suositusten ulkopuolella. Varsinkin tuo painoindeksi homma kiinnostaa

Ei tuu nakkeja noista syistä. Yleensä jos oltiin intissä lenkillä niin hyvä kuntoiset lähti pidemmälle lenkille ja huonokuntoisten ryhmä heitti kevyenpää settiä. Mutta muistakaa että jos juoksee intissä ton maagisen 3000m cooperin testissä niin saa "kuntsarin" eli yhden vapaan vuorokauden :thumbs:

Jos intin haluaa suorittaa helposti niin älä ole ensimmäisten äläkä viimeisten joukossa =) Hehe Faija juoksi intissä cooperin testissä päälle 3000m ja sen jälkeen noille parhaille tuli toi cooperin testi aamuohjelmaan joka päiväksi :hyper: No mutta se oli 70-luvulla. :wanha:
 
tiedustelukomppaniassa tehtiin käytännössä joka aamu tuo lenkki.. mitenhän paljon toi aamuaerobinen nostaa kuntoa? painoa puottaa hyvin..

ajattelet että laitat pari kilon sokeripussia reppuun, kyllä alkaa vauti hidastumaan coopperissa.. eli jos kilon kaksi laihuttaa niin taas kulkee.
 
Gascoigne sanoi:
Mutta muistakaa että jos juoksee intissä ton maagisen 3000m cooperin testissä niin saa "kuntsarin" eli yhden vapaan vuorokauden :thumbs:

Kyllähän tuo kuntoisuusloman saanti cooperista on täysin perusyksikkökohtainen asia, nimittäin meillä oli 3500m vaatimus cooperista jos halusi saada "kuntsarin"... ja tämä oli 2001 Kajaanissa.
 
Niin ja näin,

Ite juoksin intin alussa Coopperissa muistaakseni 2200 (-18 asteen pakkasessa). Loppu coopperiin aloin hieman panostaan ja kävin noin kuukauden ajan vapaaehtoisilla aamulenkeilla (sain jopa kuntsarin siitä) ja juoksin loppu coopperissa 2800. Eli ei se ole paljosta kiinni, mun aamu lenkit oli jotain 4 km luokkaa.

Varmaan kannataisi aloittaa intervalli tyyppisillä harjoitteilla että saisi hapenottoa kohdalleen. Ja sitten kohtuu mittaista lenkkiä ettei mene motivaatio ja iske v....tus.

Coopperissa ratkaisee tosipaljon vauhdin jako. Itse kun valmistauduin testiin niin harjottelin vauhdinjakoa, otin tuntumaa että millon kestää alkaa vetää täysillä että jaksaa loppuun saakka. Sodankylässä toi oli erityisen tärkeää, sillä reitin varrella oli vittuimaisen pitkä ylämäki.
 
ringside sanoi:
Mä juoksin yläasteella ja lukiossa 2-3 kertaa viikossa 5-6 kilometrin lenkin. Aina juoksin niin reippaasti kuin pystyin. Coopperissa meni joka kerta yli 3000, parhaimmillaan 3350. Ikinä en juossut tota pidempiä. Juoksun teoriasta en tiennyt silloin, enkä tiedä nytkään yhtään mitään. Coopperi on kuitenkin vain 12 minuuttinen rääkki, joka vedetään lopussa maitohapoilla, joten voisin kuvitella, että esim. 10 kilsan tasavauhtisista ei silleen ole suoraa hyötyä. Korjatkaa, jos olen väärässä.

En tiedä minäkään juoksemisesta yhtään mitään, mutta salilla kuuluu salimaksuun kuntoteisti 2 x vuodessa ja se on antanut mielenkiintoisia tuloksia. Treenailin viimesten kuntotestien välillä aerobista aina jollain 130-150 sykkeella ja kappas vaan just tällä sykkeellä tehty osuus kuntotestistä oli parantunut kunnolla, kun taas se 170 pintaan tehty osuus ei ollut parantunut suhteessa matalampaan paljon mitään. Eli kuulemma se kuntokin kasvaa just siten kun sitä treenaa, että jos treenaa pitkää lenkkiä niin ei välttämättä se cooperin tulos parane kovin paljoa, mutta jos treenaileen coopermaisesti niin todennnäkösesti siihen saa metrejäkin lisää paljon paremmin. Tää oli sitten vaan tällästa mutuilua...
 
skinny sanoi:
Niin ja näin,
Varmaan kannataisi aloittaa intervalli tyyppisillä harjoitteilla että saisi hapenottoa kohdalleen. Ja sitten kohtuu mittaista lenkkiä ettei mene motivaatio ja iske v....tus.

Coopperissa ratkaisee tosipaljon vauhdin jako. Itse kun valmistauduin testiin niin harjottelin vauhdinjakoa, otin tuntumaa että millon kestää alkaa vetää täysillä että jaksaa loppuun saakka. Sodankylässä toi oli erityisen tärkeää, sillä reitin varrella oli vittuimaisen pitkä ylämäki.

Ei kyllä kannata intervalleilla aloittaa!!! Alun intervalliharjoittelussa juoksee itsensä vaan kuluttavalle puolelle ja vitutus alkaa varmasti välittömästi, jos "kieli perseessä" yrittää huonolla kunnolla juosta :(!

Kannattaa aloittaa kevyehköllä peruskuntolenkkeilyllä ja syke rasvanpolttoalueella (n.120-160) hapenottoa ensin pari kuukautta parantaen. Peruskuntokauden jälkeen, hapenoton parannuttua, voi lenkkeihin ottaa mukaan muutaman intervallijakson lenkin loppupuolelle, intervalljakson jälkeinen palauttava hölkyttely muistaen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom