Se ei poista sitä että se tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin kaikki polttoaineet yhteensä =) + itse en pidä siitä miten tuotantoeläimiä kohdellaan.Suomessa voi ostaa kotimaista lihaa edullisesti ja helposti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Se ei poista sitä että se tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin kaikki polttoaineet yhteensä =) + itse en pidä siitä miten tuotantoeläimiä kohdellaan.Suomessa voi ostaa kotimaista lihaa edullisesti ja helposti.
Se ei poista sitä että se tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin kaikki polttoaineet yhteensä =) + itse en pidä siitä miten tuotantoeläimiä kohdellaan.
Totta turiset. Itse en oikeastaan jaksa ruoskia itseäni saati muita oikein mistään ympäristöasioista. En jaksa uskoa yksittäisten ihmisten henkilökohtaisten päätösten muuttavan mitään, siksi keskityn vain pitämään hauskaa mutta poliittista muutostahan näihin asioihin kaivattaisiin.Niin ja koiran hiilijalanjälki on sama kuin katumaasturin, etelän loma vai Lapin loma autolla, kummasta pitäisi ruoskia itseään enemmän? Turhaan syyllistämiskilpailuun voi lähteä, mutta oleellisempaa olisi tarttua niihin asioihin jotka eivät ole keneltäkään pois. Huonoja poliittisia päätöksiä, jotka voisi helpostikin perua jos tahtoa olisi. Kasvissyöjiksi ei saa kuitenkaan käännytettyä kuin pienen osan, ja onhan se kasvaville lapsille kuitenkin ravitsemuksellisesti haastava vaihtoehto. Pointtini oli nostaa esiin suurempi ongelma, joka on täysin poliittisilla päätöksillä tehty, ja jonka korjaaminen ei olisi keltään pois. Respektiä vaan jos kasvisruokavaliolla olet. Erityisen suuri respekti jos jaksat vielä lukea linkkaamani jutun.
Historiaperustelut suuntaan taikka toiseen ovat minun korvaan aika käsittämättömiä. Ei sillä pitäisi olla mitään merkitystä vaikka ihminen ei olisi koko historiassaan syönyt heraproteiini-isolaattia tai lihaa tai mitään muutakaan. Tulisi ihan tieteellisin keinoin osoittaa jonkin ruoka-aineen epäterveellisyys eikä vain huudella miten ihminen ei ole kehittynyt prosessoimaan sitä taikka tätä.
Ja tämä_Paljon_enemmän on edelleenkin alle 10 % simpanssin kokonaisruokavaliosta. Minun kertomani arvot +90% kasviperäistä ovat nykytietoa. Ja kyllä, simpanssit ovat "raakoja" ja tappavat muita eläimiä toisin kuin bonobot.Simpanssit muuten syövät _Paljon_ enemmän lihaa kuin ennen tiedettiin. Vasta 90-luvullahan ihmisille edes selvisi että rakkaat serkkumme metsästävät apinoita syödäkseen eikä suurin osa kansasta tunnu tietävän tätä nykypäivänäkään.
Suomessa voi ostaa kotimaista lihaa edullisesti ja helposti. Ei ole mitään kovinkaan järkevää syytä ostaa Brasilialaista lihaa tai saatikka Indonesialaista kanaa. Kyllä, lihantuotanto vaatii maa-alansa, ja sillä on ongelmansa. Mutta se ei ole *turhaa*, eli ihmiset savat siitä proteiinia. Myös soijaproteiinia syömällä ongelmia olisi.
... ja onhan se kasvaville lapsille kuitenkin ravitsemuksellisesti haastava vaihtoehto.
Mielestäni pitäisi kysyä ennemmin, että miksi sekasyönti? Onko sekasyönnillä jotain todistettuja terveysetuja, vai onko meidän kulttuuri vain ohjautunut runsaaseen eläintuotteiden kulutukseen huolimatta siitä mihin ihminen on suunniteltu (Mm. Valio jakaa ravitsemustietoa :D). Ihmisen kehityslinja erkani lähimmistä nykyisistä sukulaisista bonoboista ja simpansseista vain 5-10 miljoonaa vuotta sitten, ja tämä aika näyttäisi olevan aivan liian lyhyt merkittäviin ruokavalion adaptaatioihin. Näiden n. 99 %:sti ihmisen kanssa saman DNA:n omaavien simpanssilajien ruokavalio koostuu +90 %:sti kasviksista. Nykyisen länsimaisen ihmisen ruokavalio koostuu kuitenkin ihan muusta. Artikkelini kasvisruokavaliosta ja ihmisestä voi lukea vaikka tästä.
Kyllä sillä historialla on merkitystä evoluutiota tarkastellessa. Esimerkiksi minun artikkelissani on kyllä viitteet tutkimuksiin, joissa osoitetaan erilaisia eläintuotteiden terveyshaittoja. Huutelut ihmisen adaptoitumattomuudesta ovat lähinnä vastauksia/teorioita miksi tietyt ruoka-aineet aiheuttavat terveysriskejä.
Niin että miksikä, no minulla itellä tärkein syy on se, että en vahingoita eläimiä. Eläinrakkauteni ei siis rajoitu pelkästään lemmikkieläimiä kohtaan. Onhan siinä sitten ne ympäristö- ja terveysedut, mutta ne on itselle vain sekundäärisiä syitä. En söisi eläimiä vaikka asiat olisi toisin ja kasvissyönti olisi minulle tai ympäristölle haitallista.
Ei nyt mikään suora viittaus sulle, mutta onkohan kukaan tutkinut riistan tai kalastuksen hiilijalanjälkiä. Metsästäminen nähdään ekologiseksi ja luonnonmukaiseksi lihanhankintatavaksi. Tokihan se sitä onkin kun eläin kuolee luonnollisessa ympäristössään, mutta metsästys tuotantonäkökulmasta on todella tehotonta. Hienoilla maastureilla ajetaan ihan turhaan jne.... Ja taas kuinkas se eläimen stressaantunut liha, esim. hirvi jahdataan näännytyspisteeseen asti ennen kuolemaa.Niin ja koiran hiilijalanjälki...
Asioilla on eri puolensa, tässä jotain...esimerkkejä ihmisen loputtomasta "oikeaoppineisuudestaan"...Ei nyt mikään suora viittaus sulle, mutta onkohan kukaan tutkinut riistan tai kalastuksen hiilijalanjälkiä. Metsästäminen nähdään ekologiseksi ja luonnonmukaiseksi lihanhankintatavaksi. Tokihan se sitä onkin kun eläin kuolee luonnollisessa ympäristössään, mutta metsästys tuotantonäkökulmasta on todella tehotonta. Hienoilla maastureilla ajetaan ihan turhaan jne.... Ja taas kuinkas se eläimen stressaantunut liha, esim. hirvi jahdataan näännytyspisteeseen asti ennen kuolemaa.
Tuollainen roskakalan kalastus voisi olla suhteellisen hyvä tapa ruokkia lihanhimoisia. Särkeäkin on suomalaiset järvet täynnä ja verkoilla on helppo kalastaa.
Mutta kait se vaan pitää todeta että eläinperäinen ruoka kuormittaa luontoa ja tappamistahan se on. Toisaalta mikä ei ole. Aina joku kuluttaa toisen resursseja jollain tapaa.
Tämä kotimainen liha on kasvatettu juurikin brasilialaisen soijan avulla, eli ei ne sademetsät sillä suomalaisella lihalla säästy. Itseasiassa Suomi ei edes voi olla omavarainen karjataloudelle kasvatettavan proteiinin osalta.
Kasviproteiinin tuotanto vaatii murto-osan resursseja verrattuna eläinperäisen proteiinin tuotantoon. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kiloa rehua, josta esimerkiksi eurooppalaisen possun kohdalla puoli kiloa on soijaa. Soijaproteiinia syömällä nämä ongelmat olisivat kuitenkin pienempiä mukaan lukien kasvatuksen vaatima maa-ala.
onkohan kukaan tutkinut riistan tai kalastuksen hiilijalanjälkiä.
Tuollainen roskakalan kalastus voisi olla suhteellisen hyvä tapa ruokkia lihanhimoisia. Särkeäkin on suomalaiset järvet täynnä ja verkoilla on helppo kalastaa.
Jotenkin absurdia aina näissä kasvisruokavalion puolustamisissa se, että perustellaan valintaa niillä ekologisilla ja eettisillä perusteilla, mutta toisaalta käydään monta kertaa vuodessa Nykissä tai Taikuissa ottamassa parit Instapäivitykset vailla huolen häivää.
Yksi asia täällä puhtoisessa pohjolassa on se, että eteläiset vesistot on niin epäpuhtaita, että niiden kalojen syöminen ei houkuta. Itämeri ja eteläiset sisävedet siis.Kalan hiilijalanjälki on lähtökohtaisesti pieni, jopa kasvatetun, verrattuna muihin tuotantoeläimiin. Luonnonvesistä kalan pyytäminen on samalla ravinteiden poistoa vesistöstä, joka on usein hyvä asia kotoisissa vesissämme. Mutta pointtisi oli varmaan se, että miten paljon kalastukseen liittyvä oheistoiminta kuluttaa. Välineiden valmistus, polttoaineet jne.. Itse ajattelen asiaa siten, että kalastus on useimmille ihmisille harrastus, jos ei sitä tekisi, niin tekisi jotain muuta kuitenkin. Tuskin puhaltelisi muniin kotona, eli tuohon oheistoiminnan kulutukseen ei pitäisi liikaa tuijottaa.. Nykyään vaan yhä useampi harrastaa ns. pyydä ja päästä -kalastusta, jossa ei siis mukaan oteta usein yhtään mitään. Uhanalaisten lajien ja isojen petokalojen kohdalla tämä on fiksua, mutta miksi ihmeessä ei poimittaisi samalla sivusaaliista niitä ruokakaloja? Se olisi ekologista, taloudellista ja terveellistä.
"Roskakala" on termi, joka pitäisi unohtaa. Se omalta osaltaan pitää yllä suomalaisten ylenkatsomusta kotoisia kalalajeja kohtaan. Kotoperäisten kalojen suosio ja käyttö lähti laskuun juuri silloin kun kirjolohi tuotiin Suomeen. Tehotuotannon myötä kaikilla yhteiskuntaluokilla oli varaa "loheen". Tämä keinotekoisesti punaisen värinsä saava kalabroileri ei todellakaan peittoa kotoisia kalojamme maussa eikä juuri missään muussakaan. Ainoat valtit ovat hinta ja helppo käsiteltävyys.
Särkikaloja, ahventa, muikkua, silakkaa ja vaikka mitä on tosiaan järvet ja rannikko pullollaan. Ruokakalat saa helposti vaikka mato-ongella, johon ei tarvitse edes lupaa . Ja mikä on parempaa hermolepoa ja masennuslääkettä kuin kohon tuijottaminen
Yksi asia täällä puhtoisessa pohjolassa on se, että eteläiset vesistot on niin epäpuhtaita, että niiden kalojen syöminen ei houkuta. Itämeri ja eteläiset sisävedet siis.
Kyllähän tuollainen ajattelu on ihan puhasta itseään muiluttamista.Ulkomaanmatkat ja kasvisruokavalio on varmaan kuitenkin parempi maapallolle kuin ulkomaanmatkat ja lihapainotteinen ruokavalio?
Kyllähän tuollainen ajattelu on ihan puhasta itseään muiluttamista.
Jotenkin absurdia aina näissä kasvisruokavalion puolustamisissa se, että perustellaan valintaa niillä ekologisilla ja eettisillä perusteilla, mutta toisaalta käydään monta kertaa vuodessa Nykissä tai Taikuissa ottamassa parit Instapäivitykset vailla huolen häivää.
Baarissa latkitaan kaljaa, samalla kun voivotellaan sitä miten meidän DNA.kin on melkein sama kun kasviksia syövällä apinalla joten eihän se luonto ole selvästikkään tarkoittanut ihmistä lihan perään.
Teuraseläinten oloja kauhistellaan samalla kun pestään tai ehostetaan itseä kosmetiikalla, joiden turvallisuuden on taannut miljoonien eläinten kärsimys, joka on moninkerroin hirveempää kun mitä lihantuotannossa on koskaan nähty.
Vastustetaan sademetsien kaatoa ja sitten tilataan lisäravinteet toiselta puolelta maapalloa, vaikka alakerran kivijakakaupasta saisi ihan samaa ainetta.
Mutta onhan se ihan hyvä, että edes jostain ollaan huolissaan.
Myöskin leikkeleet jääneet kauppaan.