Kansanedustajat kansan asialla (jälleen kerran)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Arsi
  • Aloitettu Aloitettu
Kansanedustajan palkka olisi mielestäni sopiva jos se laitettaisiin samalle tasolle sairaanhoitajien ja siivoojien kanssa. Kansanedustajilla on kuitenkin niin massiiviset palkan päälle tulevat luontaisedut että parin vuoden välein tehtävät satojen eurojen palkankorotukset ovat aivan liikaa.

Kansanedustajan työn pitäisi olla kutsumustyö jossa saa istua vain yhden kauden eikä yhtään enempää. Nykyjärjestelmässä siitä on tullut suojatyöpaikka jossa vaan istutaan kahvilla ja avustajat tekee kaiken taustatyön kansanedustajille. Ja sitten vielä saavat aikanaan eläkettä yli 5.000 euroa kuukaudessa, ryökäleet. Kysyn vaan että mistä hyvästä? Harvalla kansanedustajalla on esittää kotiseutunsa äänestäjille muita ansioita kuin se että rakennettiin joku säälittävä silta jonkun ojan yli. :rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
lej sanoi:
Tälläpä nyt ei ole juuri mitään tekemistä kansantalouden kanssa. Valtiolla nyt muutenkin ole useimmiten kuin jokin pieni siivu niistä firmoista.

Kyllähän se perustuslaki löytyy netistä varmaan kokonaisena jostain, en jaksanut etsiä.

Kyllähän se on nähty jo näissä muiden maiden perustuslakikansanäänestyksissä mistä niissä äännestetään. Ei perustuslaista, vaan esim. protestiksi vähemmän pidettyjä poliitikkoja vastaan tai yleisesti vaan EU:ta vastaan, jos ei tykätä siitä. Kyllä mä ainakin luotan näissä asioissa enemmän niihin, joilla on edes vähän kokemusta ja tietoa ja varsinkin asiansaosaavat avustajat. Ei niitten kansanedustajienkaan tarvitse itse sitä lakia kokonaan läpi lukea. Jos lukisivat niin siitä tulee ihan sama sotku, kuin kansalaisten kohdalla, eli sitä luetaan sitten kuin piru raamattua.

Tällä pointilla pikemminkin hain sitä, että suomen teollisuus on kasvanut näihin mittoihin kovalla työllä sodan jälkeen.

Sotakorvauksia oli pakko maksaa joten teollisuus kasvoi ja Suomesta on kehittynyt hyvinvointivaltio. Nyt firmoja myydään ulkomaille ja työpaikkoja siirtyy sinne myös ja mikään ei ole kohta enään suomalaista. Työpaikkoja vähennetään jne. Se ei ehkä suoraan liitykkään kansantalouteen, koska rikkaat rikastuu. Mutta kohta asetelma on kuin yhdysvalloissa, että köyhyys rypee aivan uusissa mitoissa.. Joo tiedän oli aika kaukaa haettu..heh..

Mutta siis kansantalouden yksi aika suuri piirre on työllisyys ja mihin suuntaan se on menossa.. Noo tätä menoa aika huonoon suuntaan. Siihen viittasin.
Eli siis osa voi TODELLA hyvin ja osalla olot vain huononee.

Siis jos kaikki työ siirretään ulkomaille niin myös KANSANtalous heikkenee. Käsittääkseni siinä on kyse kansasta, eikä johtajista.. Ja enkös sanonut, että EU on hyvä juttu ja uutta lakiakin arvostelen sitten kun olen lukenut, mutta en ole löytänyt sitä mistään. Mut nyt alkaa menee :offtopic: Puhutaan näistä sitte muissa threadeissa.
 
Tässä teksti minkä kirjoitin tuonne toiseen threadiin:

"Mä voisin vielä ajankulukseni palata siihen, että mitä haittapuolia voisi olla esim. maksimityöllistämisvelvoitteesta tai valtionyritysten käyttämisestä työllisyyden parantamiseen.

Usein esitetään, että automatisointi on syypää työpaikkojen katoamiseen ja ja sitä vähentämällä työttömyys poistuisi. Automatisointi on kuitekin se, joka mahdollistaa nykyään sen, että työttömilläkin on varaa esim. televisioon, radioon, tietokoneeseen, kännykkään, jääkaappiin, imuriin jne.

Jos siis lähdettäisiin vähnetämään automatiota tehtailta ja laitettaisiin ihmiset tekemään samaa työtä niin tuotoksen määrä romahtaisi järkyttävästi. Paras esimerkki on ehkä kännykät. Ne valmistetaan siten, että niissä on usein kaksi piirilevyn (en tiedä mikä on virallinen nimitys) kappaletta muovikuorten sisällä päällekkäin. Toisessa on näyttö ja ledit ja näppäinpinnat ja joitain juotettuja muita komponentteja. Toinen levy on sitten täynnänsä useimmiten kaksin puoli hiekanjyvän kokoisia komponentteja.

Pintaladontalinjan päähän lyödään räkki missä on vaikka 25 kuuden kappaleen piirilevyaihiota eli 1500 puhelimen osat. Kone ottaa aihion kerrallaan ja laittaa siihen ketään ihmistä tarkemmin juotostahnan 1-3 minuutissa. Siten aihio menee likuhihnaa pitkin koneille, jotka latovat komponentit konekiväärin tulinopeudella levyille oikeaan kohtaan ja oikeinpäin. Sen jälkeen aihio jatkaa lukuhihnaa pitkin uuniin, jossa komponentit juotetaan paikalleen, tämä on usein hitain vaihe ja voi kestää jopa minuutteja!

Ihmisen tehtävä on varmistaa, että komponentit, aihiot ym. eivät lopu kesken, että ei tule tuhia taukoja ja ihmistä tarvitaa välillä myös tarkastamaan aihiot ennen niiden uuniin menoa, tosin tarkastuksenkin voi joissain tapauksissa suorittaa koneella. Siinä ajassa missä ihminen tekisi yhden levyn valmiiksi on kone tekee ehkä tuhatkertaisen määrän. Ja se johtuu niistä komponenttien määrästä, sekä kappalemäärästä että vaihtoehtomäärästä. Ne pitää usein lisäksi laittaa oikein päin ja ne ovat niin pieniä, että ihminen tarvitsee usein mikroskooppia niiden juottamiseen. Se, että edes huippukännykät eivät enää maksa 10 000 markkaa (inflaatio mukaan lukien varmaan 15 000 markaa) johtuu yksinomaan automaation lisääntymisestä. Varmaan punaisinkin kommunisti matkapuhelintehtaalla ymmärtää tämän. Eli työllisyyden lisääminen tämän tyyppisillä aloilla on mahdotonta.

Matkapuhelimet ovat tietysti ehkä äärimmäinen esimerkki, mutta aika laajassa mittakaavassa tämä pätee useimpiin aloihin. Ihmisiä tarvitaan vielä kuitenkin esim. sen varsinaisen puhelimen kokoamiseen, eli laitetaan ne osat niiden muovikuorien sisään. Lisäksi löytyy vielä testaaminen, joka on myös pakko antaa koneiden tehtäväksi, koska muuten päivässä saataisiin ehkä yksi puhelin valmiiksi."

Eli se työpaikkojen väkisin säilyttäminen tulee valtiollekin niin kalliiksi, että se on mahdotonta, koska ei riitä, että pyritään nollatulokseen, vaan esim. kiinalaisille pärjääminen vaatisi yritysten pyörittämistä uskomattoman suurella tappiolla, ja valtionvelan dramaattista kasvattamista.

Toi käsitys, että rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy johtuu useimmiten siitä, että tilastoja ei osata lukea oikein ja iltapäivälehtien jutut tehdään niin,e ttä ne luetaan tahallaan väärin, eli kyseessä on usein "naisen euro on 80 senttiä" -ilmiö.

Todella pieni osa kyllä rikastuu todella paljon, ja se vääristää tilastoja siten, että vaikka todella suurella enemmistöllä elintaso nousee normaalia vauhtia, niin ne näyttävät suhteellisesti jopa köyhtyvän. Oikeasti köyhien määrähän ei muistaakseni ole muuttunut juuri mihinkään.

Ja jos jonkun firman omistajat tai johtajat tienaa jonkun mielestä liikaa, niin ei täällä ole monopolia kuin Veikkauksella, eli ei sen yrityksen tuotteita ole pakko ostaa.
 
Mutta osaltaan taas tilastojakin yritetään vääristää, kuten työttömien määrässä.
Pätkätyöllistetään ja lakastaan kauan työttöminä olleet kokonaan pois tilastoista.
Tiedä sitten noista, mutta rautasta asiaahan toi teksti on!

Automatisointi on silti osaltaan myös syyllinen siihen, että työpaikat vähenee. vaikka tietysti tuotanto nopeutuu ja mahdollistaa meille kaikkea kivaa(työttömyyskorvauksilla). Mutta valta asemalla viittasin siihen, että esim. TeliaSoneralla valta siirtyi täysin ruotsiin ja suomesta vähennetään väkeä ja sama pätee muissakin, mutta joo tosiaan taitaa mennä enempi globalisaation piikkiin toi töiden ulkomaille siirto. (siis viroon tai taiwaniin..jne.)

Raha ja Valta kulkee käsikädessä. Se missä raha liikkuu niin siellä on myös valtaa.Mutta se siitä..
 
Jorkka sanoi:
Automatisointi on silti osaltaan myös syyllinen siihen, että työpaikat vähenee. vaikka tietysti tuotanto nopeutuu ja mahdollistaa meille kaikkea kivaa(työttömyyskorvauksilla).

Se, että työpaikat esimerkiksi kokoonpanon puolelta vähenee ei tarkoita sitä, että työpaikkojen kokonaismäärä välttämättä vähenisi. Kun yrityksen toiminnan painopiste muuttuu, muuttuvat myös sen tarpeet. Automatisoinnin aikaansaama kasvu voi vaatia esimerkiksi lisää koneenhoitajia tai muuta vastaavaa. Tilanne on oikeastaan ongelmallinen vain silloin, kun automatisoinnilla korvataan jokin todella erikoistunut toimi, minkä tekijä ei muuta ilman erittäin rankkaa jälleenkouluttautumista opi tekemään ja on vielä kenties iäkkäämpi. Muissa tapauksissa luulisi pystyvän ihmisen työtä saavan.

Eräässä tapauksessa johon tutustuin puhuttiin USA:n sokerisuojatulleista, ts. USA suojeli sokerialantyöpaikkoja määräämällä korkeat suojatullit ulkomailla halvalla tuotetulle sokerille. Tästä johtuen USA:ssa ainakin oli - en tiedä nykytilanteesta - sokerin hinta melko korkea. Jotkut kansantaloustieteilijät laskivat tuolloin, että yksittäisen sokerityöläisen työpaikan säilyttäminen maksaa valtiolle 170 000 dollaria vuodessa. Voidaan miettiä onko järkevää tuollainen varojen käyttö - ainakaan muuten kuin poliittisessa mielessä.
 
Yleinen asenne on että Kiina vie meitin kaikki työpaikat ja ymärränkin hyvin että ihmiset ovat huolissaan. Eli siis oma näkökantani lyhyesti; Kiinalla on absoluuttinen etu esim. paljon työvoimaa vaativissa tehtävissä kuten teollisuudessa mm. kokoonpanossa ja Suomella on suhteellinen etu taas jossain muussa. Paljon työvoimaa vaativat työt kannattaa tuottaa Kiinassa ja Suomella on suhteellinen etu jossain muussa, kuten vaikkapa kännyköiden suunnittelussa, joka vaatii paljon henkistä pääomaa. Se että työpaikat vähenee mm. teollisuudesta ei tarkoita että työttömyys kasvaisi vaan sitä että yksinkertaisesti rakenne muuttuu eli työpaikkansa menettäneet siirtyvät palvelualoille.

Teknonologinen työttömyys taas on yleinen harhaluulo: Useimmiten työn tuottavuus kasvaa silloin kun työttömyys on vähäisempää ja silloin on monesti myös palkattu uutta työvoimaa ja lyhennetty työaikoja palkan noustessa. Eli siis
osa elintason kasvusta on käytetty pidemmän vapaa-ajan hyväksi korkeampien reaalipalkkojen ohella. Erkka onkin pistänyt hyvän esimerkin mitä kaupan vapauden rajoittamisella yleensä saadaan aikaan; hinnat korkeampia ja tarjonta vähäisempää, eli juuri niinkuin monopolissa.

Mikä puolestaan lisää työtömyyttä saattaa vika olla mm. Ammattiliitoissa (ehdot yksinkertaisesti liian riskialttiita työnantajien ottaa uutta työvoimaa, mieluummin teetetään ylitöitä vanhoilla kun palkataan uutta)

Ja tuohon pointtiin että rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Siltähän se tuntuu, mutta ei Suomessa ainakaan kovinkaan pahaksi tilanne mene tällä verotusjärjestelmällä, jossa rikkaat jotka investoivat (Eli lisäävät pääoman määrää; rakennukset ja koneet) investointi tehdään aika vaikeaksi juuri korkean verotuksen vuoksi ja alemman tuloluokan tuloverot ovat myöskin turhan korkeat ja juuri Vihreät ja Vasemmisto pelottelevat että veronkevennyksillä hyvinvointivaltio lakkautetaan, vaikka tosiasiassa tällä verotuksella ei motivoi tehdä työtä ylipäätään. Hyvinvointi ei alene jos verotuksella saadaan rikkaat investoimaan ja kuluttajat kysymään enemmän, päinvastoin, mutta tässä tuleekin politiikka esteeksi.. Eri asia olisi jos käytettäisiin ns. Reagonomics-politiikkaa..
 
Tuomas H. sanoi:
Yleinen asenne on että Kiina vie meitin kaikki työpaikat ja ymärränkin hyvin että ihmiset ovat huolissaan. Eli siis oma näkökantani lyhyesti; Kiinalla on absoluuttinen etu esim. paljon työvoimaa vaativissa tehtävissä kuten teollisuudessa mm. kokoonpanossa ja Suomella on suhteellinen etu taas jossain muussa. Paljon työvoimaa vaativat työt kannattaa tuottaa Kiinassa ja Suomella on suhteellinen etu jossain muussa, kuten vaikkapa kännyköiden suunnittelussa, joka vaatii paljon henkistä pääomaa. Se että työpaikat vähenee mm. teollisuudesta ei tarkoita että työttömyys kasvaisi vaan sitä että yksinkertaisesti rakenne muuttuu eli työpaikkansa menettäneet siirtyvät palvelualoille.

Hyviä pointteja. Itse olen tosin sitä mieltä, ettei työvoima noin vai siirry teollisuudsta palveluammatteihin. Kun pieneltä paikkakunnalta lähtee tehdas Kiinaan, niin mistä tulee tilaus 100 parturille, 150 tarjoilijalle, 400 kaupan kassalle jne.? Kun ihmiset jäävät työttömiksi, tulot vähenevät ja palveluita ostetaan entistä vähemmän. Näin siis teollisuuden työpaikkojen väheneminen vaikuttaakin laskevasta myös palvelualoilla.

Tuo "henkinen pääoma" hieman arveluttaa. Ei Kiinassa tai Intiassa tyhmiä olla, ainakaan sen enempää kuin täälläkään. Siellä ei vain aikaisemmin ole ollut merkittävää tuotekehitystoimintaa. Kohta on. Ja se tarkoittaa sitä, että siellä on pian paljon kokeneita insinöörejä. Ja se tarkoittaa sitä että suunnittelutehtävien siirto sinne on entistä houkuttelevampaa. Suomalaisilla tämä ei ole vielä niin suuri ongelma, sillä me insinöörit olemma täällä halpoja. Mutta varsinkin jenkkejä alkaa jo vituttamaan, Piilaakso on kovaa kyytiä vaihtamassa mannerta. Eikä aikaakaan kun intialaiset pistävät omat brandit ja lafkat pystyyn. Miksi tehdä töitä Nokialle tai Motorolalle kun voidaan perustaa oma paikallinen yritys. Silloin länsimaat eivät saa enää penniäkään voitoista.

Yksi hieman arveluttava tapa ehkäistä töiden siirtoa on tullit. Moni maa on käyttänyt niitä jo kauan, tietääkseni ainakin Japani ja varsinkin jenkit itse. Pistetään Suomeenkin semmoiset pystyyn. Kaikelle krääsälle mikä tulee Aasiasta lyödään 200% vero. Sama koko EU alueelle. Enää ei kannata mennä hindustaniin tekemään luureja, kun ei ne mene kaupaksi. Paha juttu "kehitysmaille", mutta mitä muuta tehdä? Jos vaihtoehtona on se että Suomessa ajellaan kohta muuleilla ja kuokitaan routaista perunaa ajan kuluksi.
 
Mitä loppujen lopuksi vaatisi siirtyä teollisuudesta tarjoiljaksi, myyjäksi tai kassalle. Ainostaan parturi tarvitsee koulutksen ja Suomessa senkin saa ilmaiseksi. Noi muut vaatii vaan nöyryyttä ja asenteenmuutosta.

Jos Suomi lyö hirveät tullin, niin muilla on varaa vastata vielä kovemmin, ja sitä paitsi EU:n jäsen ei voi tehdä niin yksin. Jos EU nostaa tulleja, niin vaikutus ei ole niin suuri, mutta muiden vastatoimien vuoksi hinnat nousevat silti ja tuotanto pienenee. Niile toimille, kun löytyy aina vastatoimia, jolloin kukaan ei voita.

Mä olen tästäkin kirjoittanut useaan kertaan. Suomi, tai mikään muukaan länsimaa ei vajoa muulikaudelle, saatika kivikaudelle. Ei sitten milllään. Pahin mitä periaatteessa voi tapahtua on elintason nousun pysähtyminen. Olisiko se kamalaa? Ei todellakaan. Vai eikö jollekin riitä nykyinen elintaso? On mahdollista syödä itsensä ylipainoiseksi, kaikille on kännykkä ja tv, useimilla kaksi tv:ta. Autot löytyy, sterot, dvd-soittimet.

Mä haluaisin tietää, että miten me pudotaan 90-luvun puoliväliä alhaisemmalle elintasolle. VAikka työpaikkoja siirtyy yhä enemmän Aasiaa, niin ensinnäkää se ei ole ikuista, ja meillä on niin iso etumatka, että pystytään tekemään vielä todella pitkään sellaisia töitä, jotka luovat varallisuutta, mutta mihin ei tarvita mitää raaka-aineita, ja näihin ei muut laajassa mittakaavassa pysty. Ja tuotannon siirtyessä Aasiaan, LCD-telkkareille ja ties mille käy ihan samoin kuin kännyköiden ja väritelkkareiden ja muiden hinnoille. Niiden hinta laskee älyttömästi. Tämä on yksi suurimmista syistä miksi elintaso ei laske. Halvalla saa aina tulevaisuudeessa sitä kamaa, joka maksaa nyt rutosti.

On totta, että Kiinassa ja Intiassa panostetaan hurjia määriä koulutukseen, ja vaikka siellä kasvuvauhti on kova tässäkin asiassa, niin kyllä sitä kehitystä tapahtuu täälläkin koko ajan. Eroa on vielä niin paljon, että kovin helpolla ei länsimaita kiinni saa ennen kuin palkka- ja työsuhde-erot on tasoittuneet maiden välillä. Eikä halvalla työvoimalla voi montaa kymmentä vuotta kilpailla. Monet Itä-Euroopan maat ovat jo vähän yli kymmenessä vuodessa päässeet siihen tilaan, että nyt tuotantoa siirretään jo vähän niistäkin jonnekin Moldovaan.
 
lej sanoi:
Mä haluaisin tietää, että miten me pudotaan 90-luvun puoliväliä alhaisemmalle elintasolle. VAikka työpaikkoja siirtyy yhä enemmän Aasiaa, niin ensinnäkää se ei ole ikuista, ja meillä on niin iso etumatka, että pystytään tekemään vielä todella pitkään sellaisia töitä, jotka luovat varallisuutta, mutta mihin ei tarvita mitää raaka-aineita, ja näihin ei muut laajassa mittakaavassa pysty. Ja tuotannon siirtyessä Aasiaan, LCD-telkkareille ja ties mille käy ihan samoin kuin kännyköiden ja väritelkkareiden ja muiden hinnoille. Niiden hinta laskee älyttömästi. Tämä on yksi suurimmista syistä miksi elintaso ei laske. Halvalla saa aina tulevaisuudeessa sitä kamaa, joka maksaa nyt rutosti.

On totta, että Kiinassa ja Intiassa panostetaan hurjia määriä koulutukseen, ja vaikka siellä kasvuvauhti on kova tässäkin asiassa, niin kyllä sitä kehitystä tapahtuu täälläkin koko ajan. Eroa on vielä niin paljon, että kovin helpolla ei länsimaita kiinni saa ennen kuin palkka- ja työsuhde-erot on tasoittuneet maiden välillä. Eikä halvalla työvoimalla voi montaa kymmentä vuotta kilpailla. Monet Itä-Euroopan maat ovat jo vähän yli kymmenessä vuodessa päässeet siihen tilaan, että nyt tuotantoa siirretään jo vähän niistäkin jonnekin Moldovaan.

Tässä asiassa pätee kivasti nää peruslainalaisuudet kuten teollisen tuotteen teoreettinen elinkaari. Kiinassa ja muualla aasiassa kannattaa tehdä tavaraa, jonka suunnittelu- ja tuotantoprosessit on jo pitkälle standardoituneet, ja uskoisin perustutkimuksen sielläpäin olevan melko vähissä. Enemmän luulen että keskittyvät tutkimaan ja kehittämään melko pian kaupallistettavissa olevia teknologioita.

Sitävastoin perustutkimus ja ankara megatieteellinen vääntö ja teknologian eteenpäinvienti on se, missä tulevaisuus lepää teollisuusmaissa. Näin ainakin uskon. "länsi" kehittää, "itä" tulee perässä ja hoitaa massatuotannon, kun sen aika tulee.

Näin siis yleistäen.
 
Ehkä Kiinaa ja Intiaa ei kannata pitää uhkana vaan pikemminkin ajatella niin että mekin hyödytään niiden "henkisestä pääomasta", sillä niinkuin todettu, saadaan tulevaisuudessa
halvalla nyt kalliita tuotteita. Ja kuten ollaan nähty niin eikö vain ole hyvä että Kiinalaiset ja Intialaiset ovat ainakin osa päässeet köyhyysrajan yläpuolelle, sehän on eettisesti loistavaa ja ei, ei teollisuusmaissa elintaso ainakaan helposti laske, kuten todettu niin työn tuottavuus ja raju kilpailu lisäävät meidänkin hyvinvointia. Tulleista ei puolestaan ole kuin haittaa; se rajoittaa vapaata kauppaa mikä on tärkein asia markkinatalousmaissa, jos tulleja kannattaa, niin ajatelkaa sitä lähinnä osana suunnitelmataloutta ja esimerkkejä mm. Neuvostoliitosta. Esim. Aral-järven kuivuminenhan johtuu nimenomaan siitä kun haluttiin tuottaa kaikki tavarat itse; se ei ole kenellekään järkevää. Johan Kansantaloustieteen perusteissa puhutaan absoluuttisesta ja suhteellisesta edusta--> Molemmat saavat enemmän noin suuremmin tässä selittelemättä..
 
protsku sanoi:
Kansanedustajan palkka olisi mielestäni sopiva jos se laitettaisiin samalle tasolle sairaanhoitajien ja siivoojien kanssa. Kansanedustajilla on kuitenkin niin massiiviset palkan päälle tulevat luontaisedut että parin vuoden välein tehtävät satojen eurojen palkankorotukset ovat aivan liikaa.

Kansanedustajan työn pitäisi olla kutsumustyö jossa saa istua vain yhden kauden eikä yhtään enempää.

Hyvä tahto ei takaa hyvää lopputulosta, tarvitaan myös tietoa ja taitoa. Ei suomenkaan kokoisen valtion asioille suunnan antaminen ole niin helppoa... Siivoojapalkkaus vähentäisi oikeasti pätevien ihmisten hakeutumista kansanedustajien tehtäviin, heillä ei olisi yksinkertaisesti mahdollista vähentää kuukausittaista rahantarvettaan tarpeeksi alas, suuret tulot synnyttävät myös suuret menot (kuten asunto- ja autolaina).

Samoin harvempaan työtehtävään vaaditaan niin suurta riskirahaa kuin kansanedustajan tehtävään. Vuoden 2003 vaaleissa jopa kainuussa ehdokkaat panostivat keskimäärin 10 000 euron summia ( Lähde ) ja koska läpipääsy on erittäin epätodennäköinen niin takaisinmaksun tulisi olla melko suuri (Riskin ja tuoton tulisi mennä käsikädessä). Yrityksien tuki vaaleissa vähentää ehdokkaan puolueettomuutta mutta ei sinne pylväiköntaakse pääse ilman ulkopuolista rahaa. Sekään raha ei ole ilmaista, sen eteen on tehtävä työtä joten voidaan laskea ehdokkaan omaan panostukseen.

Samoin jos kansanedustajat tienaisivat sen 2000 eskoa kuussa niin silloin tulisi "hyväksyttammäksi" ottaa ulkopuolisia työtehtäviä. Useampi kausi antaa jatkuvuutta, uusilla kansanedustajilla menee pitkään alussa talon tapoihin oppimiseen ja sen siltarummun rakentaminen ei pääse heti käyntiin.
 
En lukenut kokonaan ketjua...joten joku on voinut näinkin asia kommentoida.
Mutta tätä mieltä..
Olen sitä mieltä että kansanedustajilla pitää olla ISOT palkat, paljon korkeammat nykyisestä.VAIN näin varmistetaan että näille paikoille hakee todellisia talous/hallinnon alan ammattilaisia.Kuka lähtisi hyvä palkkaisesta duunista, jossa ura mahdollisuudet on kovat, kansanedustajaksi ja madaltaisi palkkaansa? Ei oikeastaan kukaan.
Kansanedustajan ammatti EI saa olla kutsumusammatti, sillä politiikan kutsumuksekseen kokevat valitettavan usein VAIN punaväritteisesti ajattelevat.Mihin se johtaisi?
Eli lisää palkkaa kansanedustajille vielä reilusti, palkka pitäisi olla oikeastaan super hävyttömän kova. Sellainen liksa jota mikään yritys ei pysty/halua maksamaan ja näin saataisiin edustaja ammatista houkutteleva myös todellisten osaajien keskuudessa.
 
Kansanedustajien palkkoja ajatellassa vois ajatella, kuinka paljon maksetaan sellaisen firman hallituksenjäsenille jolla on 5miljoonaa työntekijää tai samankokoinen budjetti ? Ei ihan optimi vertaus, mutta kuitenkin.

Ja sama lukuina
Nokia liikevaihto n 30 Miljardia euroa, hallituksen jäsenen palkka vuodessa n. 100 000 e
Suomen valtio liikevaihto n. 60 Miljardia euroa, kansanedustajan vuosipalkka abt 72Ke (kuukausi palkka n. 5kE plus 1kE kulukorvauksia)
 
lej sanoi:
Mitä loppujen lopuksi vaatisi siirtyä teollisuudesta tarjoiljaksi, myyjäksi tai kassalle. Ainostaan parturi tarvitsee koulutksen ja Suomessa senkin saa ilmaiseksi. Noi muut vaatii vaan nöyryyttä ja asenteenmuutosta.

Tuosta puuttuu edelleen se tärkein: ostaja. Kun pienessä kylässä kaikki on työttömiä ja PA, niin kuinka hyvin luulet ravintoloiden yms. siellä menestyvän? Ellei sitten palata takaisin vanhoihin kunnon oravannahkoihin.

Mitä sitten vaikka kaupasta tulevaisuudessa saisikin entistä halvempia muovileluja? Kun tavaraa tuodaan maahan, se tarkoittaa aina rahan virtaamista pois. Mistä rahaa tulee menneen tilalle? Perustutkimuksesta? Paskanmarjat. Ei kukaan osta fysiikan teorioita tai koelaboratorioita. Jos Suomessa tehdään vain "perustutkimusta", niin se tarkoittaa aina sitä, että joku muu tulee ottamaan tulokset käyttöön. Ja se joku muu on se joka korjaa sadon. Tutkijat saavat jatkaa kehitystään maailman tappiin asti, mutta raha menee aina sille joka lyö logon päälle ja hintalapun pakkaukseen.

Ja kyllä se perustutkimuskin sinne muualle menee, kun aika on kypsä. Nyt täällä vain kumarrellaan markkinoita ja globalisaatiota. Hyvä juttu että banaanivaltion köyhätkin rikastuu. Vaan kun ei se varakkuus mene koskaan tasaiseksi. IMHO tätä tietä kun jatketaan, niin kohta ainoa ravinto mitä meikät syö, on vanhan kännykän antennin kautta imetty oma räkä :D Tarttee provottaa nyt vähän, että tulee se pointti esille. Totuus on siellä jossain.
 
Antzu sanoi:
Jep, ja jos Suomessa järjestettäisiin EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta äänestys, niin täälläkin vinguttaisiin kovaan ääneen että "ei siitä ole tiedotettu" "en mä tiedä mitä siihen kuuluu" "mikä se oikein loppuenlopuksi on" jne. Suomessa pitää kaikki tulla nenän eteen valmiiksi pureskeltuna, ilman että asiaa tarvitsee juuri itse edes miettiä. Ilmainen vinkki: Eduskunnan lisärakennuksen alakerta ja siellä Eurooppa tiedotus. Ilmaista neuvontaa ja materiaalia niin paljon kuin pää kestää...

Jorkka sanoi:
Edit:2 Tietääkö joku mitä se perustuslaki sisältää.. jos sen saisi jostakin luettavaksi niin voisin olla erimieltä, mutta kun pimitetään ja sanotaan.. ei kansa ymmärrä niin :david: :david:

Joo, ja tohon mun ylempään, jos haluaa sen helpommin ymmärettävässä muodossa, niin ottaa perustuslaillisen sopimuksen lisäksi Teija Tiilikaisen 60 sivusen teoksen "Mitä sisältää EU:n perustuslaillinen sopimus?" Tuskinpa täällä jaksaa kukaan alkaa tuota sopimusta sulle kohta kohdalta avaamaan...
Niin, ja on noita Eurooppa-tiedotuksia muuallakin kuin stadissa...
 
lej sanoi:
Mitä loppujen lopuksi vaatisi siirtyä teollisuudesta tarjoiljaksi, myyjäksi tai kassalle. Ainostaan parturi tarvitsee koulutksen ja Suomessa senkin saa ilmaiseksi. Noi muut vaatii vaan nöyryyttä ja asenteenmuutosta.

Esimerkiksi sen että joku maksaa koulutuksen ajalta asunto- ja autolainat lapsien tarpeet ym. jotka on hankittu silloin kun se firma vielä oli suomessa ja palkka oli jotain muuta mitä aikuisopintoraha ei ole, vielä sopivasti se puoliskokin oli tuolla samassa teollisuus firmassa töissä joten perheen tulo taso laski hetkellisesti noin 100 %, tottahan he saavat mahdollisesti liitolta ja muilta rahaa mutta se ei enää tuekkaan taloutta eteenpäin. siellä n. 1000 ihmisen paikkakunnalla jäi heti kärkeen 300 työttömäksi ja jokainen jos rupee kaupan kassaksi,siivoojaksi tai muuksi palvelualan yrittäjäksi loppuu duunit aika nopeesti kesken.

Sitten onkin edessä muutto kaupunkiin jonka jälkeen on sitten maalla taas vähän tyhjempää, kunnat huonommassa jamassa jne jne...

Hyvin vahvasti :offtopic: mutta menköön
 
kodari76 sanoi:
Mitä sitten vaikka kaupasta tulevaisuudessa saisikin entistä halvempia muovileluja? Kun tavaraa tuodaan maahan, se tarkoittaa aina rahan virtaamista pois. Mistä rahaa tulee menneen tilalle? Perustutkimuksesta? Paskanmarjat. Ei kukaan osta fysiikan teorioita tai koelaboratorioita. Jos Suomessa tehdään vain "perustutkimusta", niin se tarkoittaa aina sitä, että joku muu tulee ottamaan tulokset käyttöön. Ja se joku muu on se joka korjaa sadon. Tutkijat saavat jatkaa kehitystään maailman tappiin asti, mutta raha menee aina sille joka lyö logon päälle ja hintalapun pakkaukseen.

Ihan hyvä pointti, vaikkakin toi alkupää kommentista ainakin kuuluu ns. merkantilistiseen kaupankäyntinäkemykseen, mikä oli suosittua teollistumisen alkuaikana.
Nää maailmankaupan perusteoriat, esimerkiks just suhteellisen edun teoria, melko järkevästi perustelee sen, miksi kahden valtion välisessä kaupassa toinen valtio voi olla vahvempi kaiken tuottamisessa, mutta sen kannattaa silti ostaa tietyt tuotteet muualta. Näin se saa keskityttyä siihen, missä se on vahvimmillaan ja kasvatettua talouttaan entisestään.

Ts. Suomen kannattaa viedä ulos tuotanto, minkä muut tekevät tehokkaammin ja keskittyä siihen, missä Suomi itse on parhaimmillaan.

Mielenkiintoinen pointti on just tuo, että mikä se sitten on, missä Suomi on parhaimmillaan, mikä se on oikeasti? Kaipa se tuonne korkeaan teknologiaan menee, mutta ei se vastaus ihan niin yksiselitteinen ole.

Tohon perustutkimushommaan sen verran, että ilman perustutkimusta ei ole jatkotutkimusta. Jos ei kukaan olis ruvennut joskus piitä seostamaan jossain laboratoriossa, ei meillä olis tietokoneita ja kännyköitä vieläkään, puhumattakaan muusta integroiduin piirein toteutetusta tavarasta. Näin vaan esimerkkinä. :)

Tää on mielenkiintoinen aihe. Vaikka noi perusteoriat tuttuja onkin, on silti vaikea ymmärtää, miten koko maailma siinä voi tehokkaasti toimia..
 
kodari76 sanoi:
Tuosta puuttuu edelleen se tärkein: ostaja. Kun pienessä kylässä kaikki on työttömiä ja PA, niin kuinka hyvin luulet ravintoloiden yms. siellä menestyvän? Ellei sitten palata takaisin vanhoihin kunnon oravannahkoihin.

Mitä sitten vaikka kaupasta tulevaisuudessa saisikin entistä halvempia muovileluja? Kun tavaraa tuodaan maahan, se tarkoittaa aina rahan virtaamista pois. Mistä rahaa tulee menneen tilalle? Perustutkimuksesta? Paskanmarjat. Ei kukaan osta fysiikan teorioita tai koelaboratorioita. Jos Suomessa tehdään vain "perustutkimusta", niin se tarkoittaa aina sitä, että joku muu tulee ottamaan tulokset käyttöön. Ja se joku muu on se joka korjaa sadon. Tutkijat saavat jatkaa kehitystään maailman tappiin asti, mutta raha menee aina sille joka lyö logon päälle ja hintalapun pakkaukseen.

Ja kyllä se perustutkimuskin sinne muualle menee, kun aika on kypsä. Nyt täällä vain kumarrellaan markkinoita ja globalisaatiota. Hyvä juttu että banaanivaltion köyhätkin rikastuu. Vaan kun ei se varakkuus mene koskaan tasaiseksi. IMHO tätä tietä kun jatketaan, niin kohta ainoa ravinto mitä meikät syö, on vanhan kännykän antennin kautta imetty oma räkä :D Tarttee provottaa nyt vähän, että tulee se pointti esille. Totuus on siellä jossain.
Totta, tietysti pienillä paikkakunnilla tilanne ei ole aina kovin ruusuinen. Tästä voi nousta lisää kommentteja, mutta usein mieleistäni monet ihmiset eivät myöskään ole riittävän valmiita muuttamaan sen työn perässä. Ja palveluita löytyy kyllä muitakin, kuin kaupa kassa, se vain oli helpoin esimerkki.

Ja mitä tulee muovikrääsään niin se on niin Suomelle kuin maailmallekin suurempi uhka kuin Kiinan nousu. Perustutkimuskaan ei todellakaan ole turhaa ja myös jo sen avulla voidaan saavuttaa kilpailuetua. Mikä sitten toisi rahaa tänne, vaikka monet työpaikat olisivatkin menneet, niin se voisi olla esimerkiksi se, että yritykseille voidaan tarjota juuri tuota perus- ja jatkotutkimusta tekevää porukkaa ja annetaan yrityksille riittävän turvalliset ja vakaat oltavat, jolloin sitä kautta saadaan verotuloja. Kyllä ne pääkonttorit pysyy niissä maissa missä kokonaisuus on parhain. Ei usein tarvitse olla alhaisimmat verotkaan, vaikka niin halutaankin aina sanoa.
 
Back
Ylös Bottom