Tässä teksti minkä kirjoitin tuonne toiseen threadiin:
"Mä voisin vielä ajankulukseni palata siihen, että mitä haittapuolia voisi olla esim. maksimityöllistämisvelvoitteesta tai valtionyritysten käyttämisestä työllisyyden parantamiseen.
Usein esitetään, että automatisointi on syypää työpaikkojen katoamiseen ja ja sitä vähentämällä työttömyys poistuisi. Automatisointi on kuitekin se, joka mahdollistaa nykyään sen, että työttömilläkin on varaa esim. televisioon, radioon, tietokoneeseen, kännykkään, jääkaappiin, imuriin jne.
Jos siis lähdettäisiin vähnetämään automatiota tehtailta ja laitettaisiin ihmiset tekemään samaa työtä niin tuotoksen määrä romahtaisi järkyttävästi. Paras esimerkki on ehkä kännykät. Ne valmistetaan siten, että niissä on usein kaksi piirilevyn (en tiedä mikä on virallinen nimitys) kappaletta muovikuorten sisällä päällekkäin. Toisessa on näyttö ja ledit ja näppäinpinnat ja joitain juotettuja muita komponentteja. Toinen levy on sitten täynnänsä useimmiten kaksin puoli hiekanjyvän kokoisia komponentteja.
Pintaladontalinjan päähän lyödään räkki missä on vaikka 25 kuuden kappaleen piirilevyaihiota eli 1500 puhelimen osat. Kone ottaa aihion kerrallaan ja laittaa siihen ketään ihmistä tarkemmin juotostahnan 1-3 minuutissa. Siten aihio menee likuhihnaa pitkin koneille, jotka latovat komponentit konekiväärin tulinopeudella levyille oikeaan kohtaan ja oikeinpäin. Sen jälkeen aihio jatkaa lukuhihnaa pitkin uuniin, jossa komponentit juotetaan paikalleen, tämä on usein hitain vaihe ja voi kestää jopa minuutteja!
Ihmisen tehtävä on varmistaa, että komponentit, aihiot ym. eivät lopu kesken, että ei tule tuhia taukoja ja ihmistä tarvitaa välillä myös tarkastamaan aihiot ennen niiden uuniin menoa, tosin tarkastuksenkin voi joissain tapauksissa suorittaa koneella. Siinä ajassa missä ihminen tekisi yhden levyn valmiiksi on kone tekee ehkä tuhatkertaisen määrän. Ja se johtuu niistä komponenttien määrästä, sekä kappalemäärästä että vaihtoehtomäärästä. Ne pitää usein lisäksi laittaa oikein päin ja ne ovat niin pieniä, että ihminen tarvitsee usein mikroskooppia niiden juottamiseen. Se, että edes huippukännykät eivät enää maksa 10 000 markkaa (inflaatio mukaan lukien varmaan 15 000 markaa) johtuu yksinomaan automaation lisääntymisestä. Varmaan punaisinkin kommunisti matkapuhelintehtaalla ymmärtää tämän. Eli työllisyyden lisääminen tämän tyyppisillä aloilla on mahdotonta.
Matkapuhelimet ovat tietysti ehkä äärimmäinen esimerkki, mutta aika laajassa mittakaavassa tämä pätee useimpiin aloihin. Ihmisiä tarvitaan vielä kuitenkin esim. sen varsinaisen puhelimen kokoamiseen, eli laitetaan ne osat niiden muovikuorien sisään. Lisäksi löytyy vielä testaaminen, joka on myös pakko antaa koneiden tehtäväksi, koska muuten päivässä saataisiin ehkä yksi puhelin valmiiksi."
Eli se työpaikkojen väkisin säilyttäminen tulee valtiollekin niin kalliiksi, että se on mahdotonta, koska ei riitä, että pyritään nollatulokseen, vaan esim. kiinalaisille pärjääminen vaatisi yritysten pyörittämistä uskomattoman suurella tappiolla, ja valtionvelan dramaattista kasvattamista.
Toi käsitys, että rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy johtuu useimmiten siitä, että tilastoja ei osata lukea oikein ja iltapäivälehtien jutut tehdään niin,e ttä ne luetaan tahallaan väärin, eli kyseessä on usein "naisen euro on 80 senttiä" -ilmiö.
Todella pieni osa kyllä rikastuu todella paljon, ja se vääristää tilastoja siten, että vaikka todella suurella enemmistöllä elintaso nousee normaalia vauhtia, niin ne näyttävät suhteellisesti jopa köyhtyvän. Oikeasti köyhien määrähän ei muistaakseni ole muuttunut juuri mihinkään.
Ja jos jonkun firman omistajat tai johtajat tienaa jonkun mielestä liikaa, niin ei täällä ole monopolia kuin Veikkauksella, eli ei sen yrityksen tuotteita ole pakko ostaa.