Kannattaako opiskelu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Juu, en miekään rahan takia opiskele. Haluaisin edetä maisterista tohtoriksi ja ehkä proffaksi ja päästä opettamaan aihetta, josta olen kiinnostunut. Okei, olisi kivaa että olisi varaa elää vähän leveämmin kuin mitä tässä pelkillä opintotuilla eletään pk-seudulla (ei siis eletä) mutta kyllä se suurin syy opiskeluun miun kohdalla on että tykkään siitä ihan itessään.

Tutkinto mitä suoritan siis KTM.
 
Keskustelua täysin lukemattomana heitän oman rusinani soppaan.

Itse opiskelen, koska haluan työpaikan. Työpaikan alalta, joka kiinnostaa. Myöskin arvostan työpaikkaa, josta ei tarvitse pelätä lentävänsä heti ulos. Myöskin arvostan palkkaa ja valinnanmahdollisuutta työpaikkojen osalta, eli siis työpaikkoja löytyy. En halua ulkotyötä tai ruumiillista työtä. Mielummin menen töihin, joissa ei aivan järkyttävästi vituta joka aamu :)

Maksan mieluusti näistä kriteereistä sen muutaman vuoden opiskelun takia väliin jäävän palkan. Ja tulee se palkka sitten (paljon)myöhemmin takaisin.
 
the economist:ssa (20.9)sivuttiin aihetta, rahallisesti opiskelu suomessa kannattaa ainakin 99,9 - prosenttisesti sillä englannissa jossa joutuu maksamaan aika kovasti opiskelusta, suurimmalla osalla aloista opiskelu maksaa itsensä takaisin helposti. vain "arts" jää pakkaselle eli ilman koulutusta saa melkein saman verran rahaa. lähteenä "the returns to education" I.Walker&Y.Zhu
 
Opiskelu kannattaa, mutta pelkästään se paikalle saapuminen (melkein) joka päivä ei kyllä automaattisesti meinaa mitään.
Monella on semmonen asenne että yhteiskunta on heille velkaa koulutusta vastaavan työpaikan kun he on viittinyt istua koulussa niin pitkään, mutta ei se markkinatalous ihan niin toimi.
Jos viittii nähdä vaivaa katella vaikka työilmoituksia ja mitä alan huipputyypeiltä vaaditaan ja oma-alotteisesti hommaa kyseisiä taitoja ja kokemusta niin silloin voi ruveta olemaan varma että opiskelun jälkeen/aikana saa huippupaikan.
 
Tietyillä aloilla kannattaa, tietyillä ei...
Tulevana rakennustekniikan DI:nä uskoisin että nämä opiskeluvuodet eivät mene hukkaan. Erittäin varma työpaikka ja ala joka kiinnostaa - työ jota voisi kuvitella tekevänsä 40 vuotta. Eikä palkatkaan mitenkään huonoja ole.
Ainakaan ei tarvitse sahata jotain pöydänjalkoja loppuikäänsä.:rolleyes:
 
ei kannata, maailmanloppu tulee ennenkuin valmistut :)

no opiskelu on pakollista jos haluat sellasen ammatin mihin ei ole mahdollisuuksia ilman koulutusta. Monella alalla näin ei kuitenkaan ole.
 
^voisitko kertoa mitä kouluja sit oot käyny ja mitä teet nyt? :)

edit: Replay siis
Ensin toisen asteen tutkinto sosiaalialalle, jossa pisin työsoppari 6 kk. Noita kun teki useamman vuoden niin siihen vaan kyllästyi. Sitten luin tradenomiksi (tietojenkäsittely) ja IT-alalla vierähti lähes viisi vuotta, kunnes firma pisti noin neljänneksen porukasta pois (ja myöhemmin vielä lisää.) Seuraava duuni oli lähinnä moottorikäyttöisen ruuvaimen ajamista VR:n ratatyömaalla. Sen jälkeen onnettomissa tiloissa toimivaan varastoon, jossa tavaraa vastaan ja varastoon ja toiseen suuntaan asiakkaille. No, olihan siinäkin sitten kaikenlaista säätämistä lisäksi. Nyt olen taksin ratissa (koulutus etätehtävät + yksi viikonloppu.)
 
Vaikka työttömien määrä vähenee, akateemisten työttömien määrä kasvaa, kertoi Turun Sanomat.

Korkeasti koulutettujen osuus työttömistä on kasvanut kymmenessä vuodessa yli kolmella prosenttiyksiköllä, kertoi Turun Sanomat.

Elokuun lopussa Suomen työttömyyskortistoissa oli yli 11 000 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta työtöntä työnhakijaa, eli yli kolme tuhatta enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Samalla kun työttömien kokonaismäärä vähenee, akateemisten työttömien määrä kasvaa. Työttömiä on nyt reilut satatuhatta vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

- Tilastot puhuvat murheellista kieltä maan koulutuspoliittisen ennakointijärjestelmän toimimattomuudesta. Suomessa koulutetaan ihmisiä aloille, joilla ei ole enää riittävästi työpaikkoja, Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen kertoi Turun Sanomille.

Viljasen mukaan etenkin insinöörejä koulutetaan liikaa.

Akavan mukaan insinöörien lisäksi Suomessa koulutetaan liikaa muun muassa diplomi-insinöörejä, kauppatieteilijöitä, humanisteja ja taiteilijoita.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200810078384430_uu.shtml
 
Kannattaako opiskelu rahan puolesta? No omassa ammatissani kyllä tulen tienaamaan huomattavasti enemmän kuin putkimiehet ja työpaikka on taattu vaikka yliopistossa ollaankin. Riippuu siis vähän mitä opiskelee.
 
Opiskelu ei missään nimessä kannata. Kannattaa aina hankkiutua ammatteihin joihin tarvitsee mahdollisimman vähän lukea mitään, koska lukeminen on ajantuhlausta ja estää tienaamisen. Lukio on ihan turha koska siellä ei opi tienaamaan rahaa. Ne jotka lukee monta vuotta kirjoja yliopistoissa on tyhmiä koska paremmille tienesteille pääsisi putkimiehenä tai nuohoojana. Saa ostettua paremman auton, isomman talon ja on enemmän vapaa-aikaa ja tarvitsee vielä vähemmän lukea kirjoja joista ei ole mitään hyötyä. Aivoja voi käyttää johonkin tärkeämpään kuten sen kelaamiseen mikä on paras kotiteatteri järjestelmä .
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Nyt lukion viimehetkillä on kadonnut opiskelumotiivi aivan kokonaan ja melkein itkettää ajatus lähteä jonnekin yliopistoon louhimaan... Lukio on kyllä ollut aivan loistavaa aikaa. paljon vapaa-aikaa, kavereita ym.. :)

En tiedä ollenkaan mihin suuntaan tämän jälkeen.
 
Opiskelu ei missään nimessä kannata. Kannattaa aina hankkiutua ammatteihin joihin tarvitsee mahdollisimman vähän lukea mitään, koska lukeminen on ajantuhlausta ja estää tienaamisen. Lukio on ihan turha koska siellä ei opi tienaamaan rahaa. Ne jotka lukee monta vuotta kirjoja yliopistoissa on tyhmiä koska paremmille tienesteille pääsisi putkimiehenä tai nuohoojana. Saa ostettua paremman auton, isomman talon ja on enemmän vapaa-aikaa ja tarvitsee vielä vähemmän lukea kirjoja joista ei ole mitään hyötyä. Aivoja voi käyttää johonkin tärkeämpään kuten sen kelaamiseen mikä on paras kotiteatteri järjestelmä .
Tää ei vissiin ollu ihan tosissaan kirjotettu?
 
Raejuusto sanoi:
Ne jotka lukee monta vuotta kirjoja yliopistoissa on tyhmiä koska paremmille tienesteille pääsisi putkimiehenä tai nuohoojana.

Nuohoojia ja putkimiehiä on monenlaisia. Mutta niin on maistereita ja DI:tä myöskin. Väittäisin että jälkimmäisistä suurin osa ottaa vuosien opiskelun muodostaman palkkaeron kiinni vaivatta työelämässä ja menee pitkälle edelle.
 
korkeakoulu vs amis taitaa olla etupäässä kiteytettynä etenemismahdollisuudet uralla. joku putkimies voi aloittaa kesäpoikana paskaputkien kasaamisella ja 40v päästä tehdä sitä samaa hommaa. DI saattaa aloittaa piirtäjänä/kopiovastaavana mutta päätyä arvostetuksi konsultiksi joka repii rahnaa siitä että käy juttelemassa pehmeitä ihmisille seminaareissa. tienaa 10x putkimiehen verran siitä puuhailusta.
 
Osaaminen kannattaa aina. Se on selvä. Siitähän ihmisille maksetaan.

Tää keskustelu on edennyt tällä perinteisellä yksinkertaisella DI vs. putkimies linjalla. Se on selvää, että et voi suunnitella taloa, jos sinulla ei ole koulutusta kyseiseen hommaan. Et voi myöskään hoitaa ihmisten sairauksia jos sinulla ei ole koulutusta kyseiseen hommaan.

Suurin osa vaikkapa kaupan alan hommista on siellä kassan ja tj:n välimaastossa. Ei aina pidä viedä esimerkkejä ihan äärimmäisyyksiin. Mielestäni sinne keskijohtoon asti on hyvällä tyypillä mahdollisuuksia edetä ihan niillä yo-lapuilla. Näitä keskitason self-made-maneja on liike-elämä täynnä. Asiantuntijatehtävät, analyysinvääntäjät ja ylin johto voidaan jättää surutta pois näistä. Sinne täytyy tietenkin vähintään KTM-paperit olla.

Kai se on tunnustettava, että itselläni on tradenomin tutkinto varttia vaille kasassa. Arvostus näillä lapuilla nyt ei ole mikään päätä huimaava, mutta kai se on loppuun väkerrettävä. Ala on oikea minulle. Minua ei ole ikinä kiinnostanut kauppatieteet mitenkään erityisesti. En olisi millään jaksanut niin analyyttistä opiskelua, jota kauppatieteet varmasti vaativat. Sen sijaan rakastan "maanläheisempää" bisneksen vääntämistä. Kyllä opiskelusta on varmasti jotain jäänyt käteen, mutta täytyy kyllä myöntää, että ajallinen panostus suhteessa saatuun tietomäärään tuntuu hiukan,miten sen nyt sanoisi, helvetin suurelta. Tuntuu vain siltä että tulevatkin työt ovat sen luonteisia, että melkein olisi ylioppilaslapuilla samaan päästy. Älkää käsittäkö väärin. Ei ne mitään nollatauluhommia ole, mutta eniten tarvitaan tuotetuntemusta, sosiaalisia taitoja sekä raakaa kokemusta, jota tulee vain vuosien myötä. Se on eri juttu, olisiko pelkillä ylioppilaslapuilla päässyt näyttämään taitojaan.


Kaupallinen ala on epäilemättä lähes ainoa, jossa joustetaan muodollisen pätevyyden vaatimuksissa. Henkilö ratkaisee. Ei laput. Monella muulla alalla taitaa olla vähän päinvastoin.
 
Ala on oikea minulle. Minua ei ole ikinä kiinnostanut kauppatieteet mitenkään erityisesti. En olisi millään jaksanut niin analyyttistä opiskelua, jota kauppatieteet varmasti vaativat. Sen sijaan rakastan "maanläheisempää" bisneksen vääntämistä.

Mistäs tiedät jos et ole koskaan päivääkään Kauppatieteitä opiskellut? Ja kun kerran ala on oikea, niin mä luulen että oisit viihtynyt kauppatieteiden parissa aivan loistavasti.. Kauppatieteiden opiskelu ei sulje mitään varsinaisesti pois, mutta saattaa ehkä avata ovia.

Ei voi sanoa ettei viihtyisi tai jaksaisi jos ei ole koskaan kokeillut. Mä epäilen että Oikeustieteet ei olisi mun juttu (koska tiedän kauppatieteiden olevan), mutten voi sanoa miten viihtyisin siellä, sillä perusteella mitä olen kuullut ja sillä että yhden oikeustieteiden yo:n tunnen.

e: ja mielestäni opiskelu kannattaa. Se on eriasia että puhutaanko ainoastaan kannattavuuden taloudellisesta merkityksestä vai mietitäänko muita arvoja. Toisekseen aika kova amis painamaan duunia saa olla että oikeasti koko elämän ajan säilyisi kumulatiivisesti parempituloisena kuin "yliopistopellet", sikäli jos tarkastellaan yliopistoaloista Tekniikkaa, Lääketiedettä+hammaslääketiedettä, Oikeustieteitä tai Kauppatieteitä.
 
e: ja mielestäni opiskelu kannattaa. Se on eriasia että puhutaanko ainoastaan kannattavuuden taloudellisesta merkityksestä vai mietitäänko muita arvoja. Toisekseen aika kova amis painamaan duunia saa olla että oikeasti koko elämän ajan säilyisi kumulatiivisesti parempituloisena kuin "yliopistopellet", sikäli jos tarkastellaan yliopistoaloista Tekniikkaa, Lääketiedettä+hammaslääketiedettä, Oikeustieteitä tai Kauppatieteitä.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos valmistuu putkimieheksi 17-vuotiaana, niin on ehtinyt tienata aika monta vuotta oikeissa töissä, ennenkuin perus DI tai ekonomi valmistuu 25-vuotiaana. Ja hyvän putkimiehen palkka on tuolloin 8-vuoden työkokemuksella sellainen, että saavutetun palkkaeron kiriminen ei kyllä välttämättä onnistu. Sama pätee myös hyviin kirvesmiehiin.

Eikä ne kauppatieteen paperit ole mikään autuaaksi tekevä asia, joka johtaa sinut korkeille palkoille johtotehtäviin. Kyllä sinne vie se työnteko ja oma pätevyys, ja silloin sillä kauppatieteen opiskelullakaan ei ole lopulta niin paljon väliä, vaan omalla oppimiskyvyllä. Yritystalouden ymmärtäminen ei nyt loppujen lopuksi ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Olen ollut töissä erilaisissa firmoissa, ja kyllä se johtoporras muodostuu yleensä jostain muusta kuin pelkistä kauppatieteilijöistä, etenkin tekniikan alalla, luojan kiitos.
 
Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos valmistuu putkimieheksi 17-vuotiaana, niin on ehtinyt tienata aika monta vuotta oikeissa töissä, ennenkuin perus DI tai ekonomi valmistuu 25-vuotiaana. Ja hyvän putkimiehen palkka on tuolloin 8-vuoden työkokemuksella sellainen, että saavutetun palkkaeron kiriminen ei kyllä välttämättä onnistu. Sama pätee myös hyviin kirvesmiehiin.

Niimpä, hyvän putki/kirvesmiehen?

Entä tavallisen tai tavallista vähän huonomman?

Parhaaseen kymmeneen prosenttiin putkimiehistä ei 90% putkimiehistä mahdu..
Sama pätee tietenkin Kauppatieteilijöihin, Dippainsseihin ja vaikka pornotähtiin.

Entä jos valmistuu 19 vuotiaana tavalliseksi putkimieheksi, tekee ihan tavallisia tuntiliksahommia, on välillä lomautettuna kun talous sakkaa.. Entä jos valmistuu 23-vuotiaana kauppatieteilijäksi, niinkuin todella moni tekee..

Keskiverto asentajan oli se sitte ihan millä alalla tahansa palkka ei kestä millään tasolla vertailua KTM:mien, DI:den, tai lääkäreiden kanssa. Ja samaa kun jauhetaan seuraavat 40 vuotta.. Väitän että aika perin harva putkimies loppua elämäänsä pysyy rikkaampana kuin keskiverto kovienalojen akateeminen.

Ja eritoten mun muutamia kavereita on putkimiehinä ja ne ei ainakaan tee urakkaa ollenkaan, ja autotkin on 80-90luvun taitteesta.. Ja työelämässä olleet sen 4 vuotta pl. toinen oli välissä vuoden lomautettuna. Eli edelleen, vaikka ei saa yleistää koskaan muutaman havainnon perusteella.. Niin en mä purematta niele että ne nyt niin ihmeellisesti tienaisi. Ainakaan ne jotka mä tunnen ei oo mitään hirveän hyväpalkkasia kavereita.

e: eli siis tarkoitan sitä että on perin hedelmätöntä verrata erinomaista luokkahitsaajaa tai todella kovaa urakkaa painavaa putkimiestä harvinaisen paskaan tyyppiin jostain markkinoinnin pääaineesta kauppatieteellisestä. Keskivertotyyppejä kestää verrata toisiinsa, tai vaikka suomen parasliksaisinta 5% kummastakin ammattiryhmästä.
Kuitenkaan ei voida verrata hyvää tai erinomaista ammatin a harjoittajaa keskinkertaiseen tai huonoon ammatin b harjoittajaan.
 
Niimpä, hyvän putki/kirvesmiehen?

Entä tavallisen tai tavallista vähän huonomman?

Parhaaseen kymmeneen prosenttiin putkimiehistä ei 90% putkimiehistä mahdu..
Sama pätee tietenkin Kauppatieteilijöihin, Dippainsseihin ja vaikka pornotähtiin.

Entä jos valmistuu 19 vuotiaana tavalliseksi putkimieheksi, tekee ihan tavallisia tuntiliksahommia, on välillä lomautettuna kun talous sakkaa.. Entä jos valmistuu 23-vuotiaana kauppatieteilijäksi, niinkuin todella moni tekee.
Jos kuitenkin muistetaan, että LVI-alalla on huutava pula ihmisistä, joten pätevät kyllä työllistyvät erittäin hyvin. Jos on tavallista huonompi, niin edellytykset ovat silloin selkeästi huonommat alasta riippumatta, olit sitten LVI-alalla tai KTM. Keskiverto LVI-asentaja pääsee kuitenkin hyville palkoille, ja on kiinni lähinnä omasta asenteesta, haluaako tienata urakkahommilla. Muista, että harvalla alalla pärjää laiska, joka ei halua tehdä töitä.
Keskiverto asentajan oli se sitte ihan millä alalla tahansa palkka ei kestä millään tasolla vertailua KTM:mien, DI:den, tai lääkäreiden kanssa. Ja samaa kun jauhetaan seuraavat 40 vuotta.. Väitän että aika perin harva putkimies loppua elämäänsä pysyy rikkaampana kuin keskiverto kovienalojen akateeminen.
No lasket tuohon opiskeluajalle opintolainat ja niiden aiheuttamat negatiiviset tulot, otat huomioon, että LVI-asentaja on maksanut asuntoaankin jo pois aika hyvin kuin toinen vasta valmistuu, niin maailma näyttää hieman erilaiselta.

Ja eritoten mun kavereita on putkimiehinä ja ne ei ainakaan tee urakkaa ollenkaan, ja autotkin on 80-90luvun taitteesta.. Ja työelämässä olleet sen 4 vuotta pl. toinen oli välissä vuoden lomautettuna.
Mielenkiintoista, itse en tunne yhtään lomautettua putkimiestä, ellei sitten kyse ole asenneongelmasta, ettei halua tehdä töitä....

Enkä nyt ymmärrä miten nuo autot tähän liittyvät??? WTF???Meidänkin työpaikalla aika moni omistaa vain polkupyörän, vaikka tienaa kaksi kertaa suomalaisen miehen keskipalkan. Itsekään en ole moista enää vähään aikaan omistanut, kun Tampereella tuo julkinen liikennekin toimii....

Onko nyt kuitenkin niin, että opiskelet vain statuksen ja auton takia? Kuvittelet, että tutkinto antaa sinulle jonkinlaisen statuksen, mitä se ei todellakaan tee todellisessa elämässä.
 
Keskustelua täysin lukemattomana heitän oman rusinani soppaan.

Itse opiskelen, koska haluan työpaikan. Työpaikan alalta, joka kiinnostaa. Myöskin arvostan työpaikkaa, josta ei tarvitse pelätä lentävänsä heti ulos. Myöskin arvostan palkkaa ja valinnanmahdollisuutta työpaikkojen osalta, eli siis työpaikkoja löytyy. En halua ulkotyötä tai ruumiillista työtä. Mielummin menen töihin, joissa ei aivan järkyttävästi vituta joka aamu :)
Nyt on sellaiset perustelut, joita itsekin kannatan. Olishan se ollut kiva lukea biologiaa ja perehtyä norsujen paritteluun Serengetissä, mutta työllistymisen kanssa olisikin sitten ollut aika paljon hiljaisempaa valmistumisen jälkeen. Kuitenkin nyky-yhteiskunnassa on tarkoitus, että ihminen tienaa itse elantosta, ja järkevin tapa siihen on hankkia itselleen ammatti, jossa työllistyy. Ja kriteerinä en pidä kuitenkaan tienattavan palkan määrää, vaan jos aikoo tehdä työtä 40-50 vuotta, niin kannattaa valita ala, jossa oikeasti viihtyy. Ei valita alaa puhtaasti palkan tai "statuksen" (mikä **tun status?) vuoksi.

Raha ei tee onnelliseksi, mutta ei myöskään rahattomuus, eikä työttömyys.:jahas:


Hmm.... Onkohan mulla sittenkin hieman kylmät kriteerit koulutukselle ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom