- Liittynyt
- 10.2.2008
- Viestejä
- 219
Miksi pitäisi hakea? Eikö opiskelijamäärä pitäisi suhteuttaa työelämän tarpeisiin, ei ole kenenkään edun mukaista jos työskennellään omaa koulutusta vastaamattomalla alalla. Ja ei se ainakaan helpota oman alan duunin saamista jos on valmistuttua ollut vuosia täysin eri alan töissä. Mielestäni tuntuu idiotismilta lukea kuusi vuotta tutkintoa ja sitten hyväksyä faktana se, että tulisi hakea omaa alaa vastaamatonta työtä.
Edellisessä postissani vouhkasin tätä nimenomaista ajattelutapaa vastaan. Suomessa ajatusmaailma tuntuu olevan, että 18-vuotias osaa valita korkeakoulusta juuri sen oman alan, johon sitten kouluttaudutaan ja siellä ollaan töissä koko työura. Koulutusvalinnat kytketään siis suoraan tulevaan ammattiin. Vertailun vuoksi esim. anglosaksisissa maissa porukka opiskelee ties mitä humanistisia aineita, jonka jälkeen työllistytään eri aloille ja opitaan työn ohessa sitä varsinaista asiantuntemusta (tietenkin poislukien lääketiede, insinöörit, jne.). Mielestäni anglosaksinen malli on nyky-yhteiskuntaan paljon sopivampi, koska ihmiset kuitenkin vaihtelevat töitä ja ympäröivä maailma muuttuu nopeassa tahdissa. Miksi siis pitäisi lukkiutua johonkin yhteen uraan sen takia mitä tuli 18-vuotiaana päätettyä?
Jos tämä kuullostaa joltain ituhippihöpinältä, niin esim. kaikkien kapitalistien isä Nalle Wahlroos on vähän väliä kuuluttamassa Suomeen nimenomaan "yleissivistävää" korkeakoulutusta. Asiantuntemus syntyy joka tapauksessa vasta työelämässä, joten ei pitäisi niin kapea-alaisesti tuijottaa siihen mitä joku henkilö on opiskellut koulussa.
Näissä koulutuskeskusteluissa usein peräänkuulutetaan sitä, että korkeakoulujen sisäänottomäärät pitäisi suhteuttaa talouden tarpeisiin. Kuulostaa kivalta, mutta käytännössä tälläinen suunnitelmatalous ei ikinä toimi. Missä on se viranomainen tai taho, joka osaa niin tarkkaan ennustaa työmarkkinoiden kehitystä että osattaisiin asettaa juuri oikein se sisäänotettavien opiskelijoiden määrä? Ajatellaan esimerkiksi, että Suomessa syntyy lähivuosina kemianalan buumi ja yhtäkkiä kemianteollisuus tarvitsee suuria määriä kemistejä. Yliopistot nostavat kemistien koulutusmääriä vastatakseen tarpeeseen. N. 5-6 vuoden päästä kun suuret määrät kemistejä siirtyvät työmarkkinoille on kemianalan buumi jo ohi; vartavasten koulutetut kemistit valmistuvat suoraan kortistoon ja valittavat kun ei ole "oman alan töitä". Tälläistä suunnittelutalouttahan sovellettiin itänaapurissa, eikä se ainakaan siellä kovin hyvin toiminut. Parempi olisi antaa ihmisten opiskella oman kiinnostuksensa mukaan, ja sitten työelämässä hakeutua joustavasti sellaisille aloille joissa on tarvetta väestä (huom. tämä ajatus ei edelleenkään päde lääkäreihin, insinööreihin ja muihin vastaaviin aloihin joilla toimiminen vaatii jotain tiettyä erikoistietämystä. Suurin osa likke-elämän tehtävistäkin on kuitenkin aika yleisluontoisia, eli on markkinointia, logistiikkaa, taloushallintoa, jne. joita lähes jokainen pystyy opettelemaan koulutustaustasta riippumatta).