Kananmunat raakana

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja AGR
  • Aloitettu Aloitettu
Pepsi Maxilla huuhdon alas raakana siinä odotellessa että valkuaiset paistuu pannulla. Keltuaisissa ei ole mitään "hyödyllistä" ja tekevät munakkaasta omasta mielestäni vähän huonomman niin heitän ne roskiin... Niin no, bulkilla yksi lysti, mutta en juuri syö silloin munia kun niissä on sen verta vähän kaloreita.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pepsi Maxilla huuhdon alas raakana siinä odotellessa että valkuaiset paistuu pannulla. Keltuaisissa ei ole mitään "hyödyllistä" ja tekevät munakkaasta omasta mielestäni vähän huonomman niin heitän ne roskiin... Niin no, bulkilla yksi lysti, mutta en juuri syö silloin munia kun niissä on sen verta vähän kaloreita.

Niin no, munan keltuaisessa on melkein puolet kananmunan proteiinista, painoon suhteutettuna keltuaisessa on näes enemmän proteiinia kuin valkuaisessa. Lisäksi keltuaisessa on hyvää rasvaa ja muita ravinteita. Melkein sanoisin että keltuainenhan se munan paras osa on.

Ja onko se munien raakana vetäminen nyt sitten niin hienoa ja kätevää, vai mikä siinä on? Huonomminhan ne proteiinit ainakin imeytyvät raa-asta munasta verrattuna kypsennettyyn.
 
Niin no, munan keltuaisessa on melkein puolet kananmunan proteiinista, painoon suhteutettuna keltuaisessa on näes enemmän proteiinia kuin valkuaisessa. Lisäksi keltuaisessa on hyvää rasvaa ja muita ravinteita. Melkein sanoisin että keltuainenhan se munan paras osa on.

Ja onko se munien raakana vetäminen nyt sitten niin hienoa ja kätevää, vai mikä siinä on? Huonomminhan ne proteiinit ainakin imeytyvät raa-asta munasta verrattuna kypsennettyyn.

Samaa mieltä ton keltuaisen suhteen. Tais Tikan Markku joskus sanoa et ku heittää keltuaiset meneen ni ois sama ku heittäis osan omaa testosteronia roskiin.
Ite vedän munat sen takia raakana, koska en tykkää munista paistettuna ja ne saa upotettuna tosi nopeesti iltapalana. Onko tosta imeytymisestä joku oikeen tutkimus tehty?
 
Keltuaisten syömättä jättäminen on kyllä äärimmäisen typerää. Niissähän on proteiinia, hyviä rasvoja ja vitamiineja. Todellista superruokaa IMO, tietysti jos niita tuhat vetää päivässä niin voi olla huono mutta muutama muna keltuaisineen päivässä tekee varmaan vain hyvää!

Kerran otin aamulla kolme raakaa munaa kun piti nopeasti saada jotain proteiinia nassuun ennen punttia, hitaasti valutin sitä alas ja olo oli aika... :urjo: keltuaisia kun pääsi pureskelemaan niin olo aina parani mutta ne valkuaiset, hyi saatana. Onnekkaita te joita ei ällötä! : D
 
Samaa mieltä ton keltuaisen suhteen. Tais Tikan Markku joskus sanoa et ku heittää keltuaiset meneen ni ois sama ku heittäis osan omaa testosteronia roskiin.
Ite vedän munat sen takia raakana, koska en tykkää munista paistettuna ja ne saa upotettuna tosi nopeesti iltapalana. Onko tosta imeytymisestä joku oikeen tutkimus tehty?

Tottahan toki. Tämän löysin aiemmin ysikymppisen postaamana:

J Nutr. 1998 Oct;128(10):1716-22.
Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.

Evenepoel P, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P.

Department of Medicine, Division of Gastroenterology and Gastrointestinal Research Centre, University Hospital Leuven, B-3000 Leuven, Belgium.

Egg proteins contribute substantially to the daily nitrogen allowances in Western countries and are generally considered to be highly digestible. However, information is lacking on the true ileal digestibility of either raw or cooked egg protein. The recent availability of stable isotope-labeled egg protein allowed determination of the true ileal digestibility of egg protein by means of noninvasive tracer techniques. Five ileostomy patients were studied, once after ingestion of a test meal consisting of 25 g of cooked 13C- and 15N-labeled egg protein, and once after ingestion of the same test meal in raw form. Ileal effluents and breath samples were collected at regular intervals after consumption of the test meal and analyzed for 15N- and 13C-content, respectively. The true ileal digestibility of cooked and raw egg protein amounted to 90.9 +/- 0.8 and 51.3 +/- 9.8%, respectively. A significant negative correlation (r = -0.92, P < 0.001) was found between the 13C-recovery in breath and the recovery of exogenous N in the ileal effluents. In summary, using the 15N-dilution technique we demonstrated that the assimilation of cooked egg protein is efficient, albeit incomplete, and that the true ileal digestibility of egg protein is significantly enhanced by heat-pretreatment. A simple 13C-breath test technique furthermore proved to be a suitable alternative for the evaluation of the true ileal digestibility of egg protein.

Tuossa taitaa lukea että raaka kananmunaproteiini imeytyy noin 50 prosenttisesti, kun taas kypsennetty 90 prosenttisesti. Antanee ainakin jonkinlaisen syyn kypsentää se muna.
 
Niin no, munan keltuaisessa on melkein puolet kananmunan proteiinista, painoon suhteutettuna keltuaisessa on näes enemmän proteiinia kuin valkuaisessa. Lisäksi keltuaisessa on hyvää rasvaa ja muita ravinteita. Melkein sanoisin että keltuainenhan se munan paras osa on.

Täähän on jo niin läpikäyty juttu täällä. Mut kertaus näköjään opintojen äippä.. :)

Ja onko se munien raakana vetäminen nyt sitten niin hienoa ja kätevää, vai mikä siinä on? Huonomminhan ne proteiinit ainakin imeytyvät raa-asta munasta verrattuna kypsennettyyn.

Pelkästään raakana en vedä mut aamupirtelössä. No tuo viimeinen linkki oli uutta tietoa. Mut aamupirtelöön täytyy sitten alkaa tästä lähtien paistamaan kananmunat, ja heittää sitten vasta sinne blenderiin. :rolleyes:
Tai sitten vaan yksinkertaisesti korvaa jollain muulla. Vähemmän sarkastisempi vaihtoehto. Joka päivä illalla kun ei jaksa kananmunia paistella ni olis kiva et aamulla nappaa edes pirtelössä parit. Alkaa noppeesti aina tuo munakas kyrpimään joka ilta vedettynä.

Kiva kuitenkin ettei tuolle raakana vetämiselle ole mitään perusteita, ei tarvi alkaa leikkimään rockya.
 
Täähän on jo niin läpikäyty juttu täällä. Mut kertaus näköjään opintojen äippä.. :)



Pelkästään raakana en vedä mut aamupirtelössä. No tuo viimeinen linkki oli uutta tietoa. Mut aamupirtelöön täytyy sitten alkaa tästä lähtien paistamaan kananmunat, ja heittää sitten vasta sinne blenderiin. :rolleyes:
Tai sitten vaan yksinkertaisesti korvaa jollain muulla. Vähemmän sarkastisempi vaihtoehto. Joka päivä illalla kun ei jaksa kananmunia paistella ni olis kiva et aamulla nappaa edes pirtelössä parit. Alkaa noppeesti aina tuo munakas kyrpimään joka ilta vedettynä.

Kiva kuitenkin ettei tuolle raakana vetämiselle ole mitään perusteita, ei tarvi alkaa leikkimään rockya.

Niinno eipä sillä, itsekin monasti pirtelöön laitan raakana ku muuten voi tulla aika mielenkiintoinen koostumus. Pitää vaan tiedostaa että välttämättä se ei oo se optimaalisin vaihtoehto nauttia kananmunia, mutta välillä käytäntö sanelee toisin. Raakojen vetäminen ihan paljaaltaan jää kyllä välistä jo ihan sen takia että jos tuo tutkimus pitää paikkansa, on se kananmunien suurta tuhlausta mun mielestä.:D
 
Tottahan toki. Tämän löysin aiemmin ysikymppisen postaamana:
Tuossa taitaa lukea että raaka kananmunaproteiini imeytyy noin 50 prosenttisesti, kun taas kypsennetty 90 prosenttisesti. Antanee ainakin jonkinlaisen syyn kypsentää se muna.
Tuossa kokeessa taisi olla potilaita, joilla ei ollut koko ohutsuolta käytettävissä imeytymiseen.
Terveillä todennäköisesti prosenttiosuudet tasoittuisivat paljon lähemmäksi toisiaan.
 
Agree with Pii. Tolla tutkimuksella ei tee yhtään mitään. Lukekaa nyt ne edes vähän tarkemmin. :D Niillä oli ohutsuolivanne.... :jahas:

edit. kyllä se nyt varmaan silti joka tapauksessa vähän paremmin imeytyy kypsennettynä, mutta onko sillä sitten lopulta merkitystä terveillä ihmisillä.
 
Syön (juon) pääasiassa raakana, koska esim. useampi keitetty aiheuttaa rankkoja ilmavaivoja ja joskus vetää mahan sekaisin. Pikku lapsena olin allerginen munille, ehkä tämä johtaa sieltä. Kuitenkaan raakana imastessa ei tätä efektiä esiinny.
Mikäli maha kestäisi söisin keitettynä tämän mahdollisen proteiinin paremman imeytymisen vuoksi, tosin raakana se on nopea ateria.
 
Koitin tutkia tuota bioavailabilityhommaa, eli raa'an munan imeytymistä. Jos siitä on 51% "bioavailable" eli "hyvin imeytyvää" tai jotain, niin mitä niille 49% tapahtuu? Katoaako ne eetteriin? Kun Lyle McDonaldin tossa good sources of protein-artikkelissa sanotaan että tosi iso osa kaikesta ravinnosta mitä vedetään imeytyy (Tässä tuo taulukko), niin ei kai ne ihan ketuille voi mennä?

Sama artikkeli jatkuu, ja tulee tuo esimerkkitaulukko eri proteiinien imeytymisestä, jossa näkyykin että raa'an munan prodesta imeytyis 1.4g/tunnissa, johtuen varmastikin siitä hyötyosuudesta(?!?).

Mulla kiinnostais tietää mitä tolle 49% prodelle tapahtuu, tai oikeastaan 45-46% kun 97% kananmunaprodesta kuitenkin imeytyy. Minne se menee? Tuleeko se pihalle? Jääkö se suolistoon kummittelemaan?

Haluaisin tietää tän ihan siksi, että jos toi 1.4g/tunti imeytymisnopeus vaikuttaa 97% kananmunan prodeen raakana tai kypsänä, niin eikö se sillon tee raa'asta kananmunasta parhaan mahdollisen hitaan proteiinin, kun maidon imeytymisnopeus on 3.5g/tunnissa = raaka kananmuna yli tuplasti hitaampaa?

Pliis joku tietävä jos osaa tähän vastata ni ois loistavaa.
 
Sama artikkeli jatkuu, ja tulee tuo esimerkkitaulukko eri proteiinien imeytymisestä, jossa näkyykin että raa'an munan prodesta imeytyis 1.4g/tunnissa, johtuen varmastikin siitä hyötyosuudesta(?!?).

* Measurements marked with an asterisk should be considered as the roughest estimates as the studies used indirect measurements of protein digestion.

Huomasitko? Ajattelin vaan että kannattaa tosiaan varmistella tuota asiaa muistakin lähteistä.
 
Itteeni etoo se koostumus, ihan jotain räkäklimppejä söis. Sama on sienien kanssa.
Laita lasiin vähän vettä sekaan, ja sitten juo kaikki niin nopeasti kuin pystyt. Ei jää kuin veden maku suuhun. Niitä keltuaisiakin kannattaa vähän sekoitella, etteivät jää liian isoiksi "kimpaleiksi", mutta en suosittele sekoittamaan liikaa, jolloin koko keitos on yhtä räkäklimppiä.
 
Huomasitko? Ajattelin vaan että kannattaa tosiaan varmistella tuota asiaa muistakin lähteistä.

Huomasin, mutta ei kai Lylekään päästään heitä noita arvioita? Tai siis johonkinhan sen täytyy perustua. Ois voinu yhtähyvin todeta että kaikki imeytyy samallalailla. Mua kiinnostaa vaan toi kananmunan imeytymisnopeuden paikkansapitävyys ihan ton paastohomman takia. Ei tarvis vetää rahkaa/raejuustoa jos söis vaan raakoja kananmunia ennen paaston alkamista. :)

..Ja tosipuheessa en älynny mitä tuo "indirect measurements of protein digestion" meinaa. Ei verestä? Eli siitä hengityspitoisuuksista tjs = indirect? Emt. Jokatapauksessa, jotain suuntaa-antavaa dataa jos on että maito imeytyis hitaammin kuin kananmuna.

Mun perimmäinen tavote ois löytää hyvä syy vetää raakoja kananmunia. Se vaan on helpompaa, siitä ei pääse mihinkään.
 
Paljon helpompihan noita on raakana vetää, kun ei tuu maha niin täyteen :P Melkein kaikkihan menee helpommin alas ku heittää tehosekottimen kautta.. Kananmunat mukiin, puolikas sitruuna, ripaus sokeria ja sekotus ni sehän on ku mehua. Kannattaa kokeilla :)
 
Tuli tossa ekaa kertaa elämässäni ihan vaan testinä vetästyy pari kananmunaa raakana että miten hirveän makuisia ovat, muuta:

Eihän nuo maistunut millekään eli vois rueta syömään useamminkin, todella helppoaa roteinii.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom