Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Lilboi sanoi:Miksi niitä munia pitäisi raakana syödä?
Biotiini (H-vitamiini)
Yleistä
Biotiini eli H-vitamiini on tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin. Hyviä biotiinin lähteitä ovat mm. maksa, munuaiset, kananmuna, hiiva, kaura, soija ja herne.
Biotiinin (H-vitamiinin) mittayksikkö on mikrogramma (mikrog).
Vaikutus
Biotiini on rikkiä sisältävä orgaaninen happo, jonka biologisesti aktiivinen muoto on d-isomeeri. Biotiini toimii koentsyyminä lukuisten entsymaattisten karboksylaatiotapahtumien katalysaattorina. Se osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen metaboliaan. Sitä syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena.
Tarve
Biotiinin (H-vitamiinin) vähimmäistarve on
aikuisilla: 30-100 mikrog/vrk
lapsilla: 20-30 mikrog/vrk
Puutos
Varsinaista puutostilaa ei tunneta, mutta kokeellisesti aiheutetussa puutoksessa seuraavia oireita esiintyy: ihomuutoksia, suun limakalvon muutoksia, lihaskipuja ja pahoinvointia.
Myrkyllisiä vaikutuksia ole kyetty osoittamaan niinkään suurilla annoksilla kuin 10 mg/vrk.
Saanti
Biotiinia saadaan lähes kaikista ruuista, erityisen runsaasti sitä saa
# maksasta,
# munuaisista,
# lihasta,
# maidosta,
# hiivasta ja kananmunasta
# sekä myös kaurasta
# soijasta ja herneestä.
Paksusuolen mikrobifloora syntetisoi huomattavan osan elimistön tarvitsemasta biotiinista.
Valmisteita, jotka sisältävät biotiinia (H-vitamiinia)
quiz sanoi:Syöttekö keltuaiset kanssa? Järkyttävä kolesterolipommi.
Kananmuna on mainettaan parempi Kananmuna on sallittu nautintoaine, joka sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita C-vitamiinia ja kuitua lukuun ottamatta.
- Kananmunan terveysmielikuvan kirkastamisen eteen on tehtävä vielä paljon työtä, miettii Finfood Kananmunatiedotuksen tiedottaja Johanna Peltola.
Kolesteroli on yhä suomalaisten mielissä, vaikka kananmunan syöminen ei terveillä ihmisillä juuri vaikuta veren kolesterolipitoisuuteen. Uudet ravitsemussuosituksetkaan eivät anna kolesterolin saannille mitään rajoituksia. Suositukset sitä vastoin kehottavat valitsemaan päivittäisen proteiininlähteen vähärasvaisen lihan, kalan ja kananmunien väliltä, kasviksia unohtamatta.
Vasta n.12 kananmunaa sisältää ihmisen päivän kolesterolitarpeen.quiz sanoi:Syöttekö keltuaiset kanssa? Järkyttävä kolesterolipommi.
Tomi sanoi:Raaka kananmuna estää biotiinin imeytymistä.
En ole Tanssiva rosvo, mutta vastaan silti nopeasti. Eli joidenkin arvioiden mukaan yhden munan avidiini määrän neutraloimiseen tarvitaan yli 5g biotiinia.Pii sanoi:Tanssiva Rosvo
Hiukka perusteellisemmin kiitos, jos tiedossasi on jotain muuta tietoa kananmunan ja biotiinin "rinnakkaiselosta"