- Liittynyt
- 8.6.2004
- Viestejä
- 75
Lumberjack, voiko esim 5x5 systeemiä tehdä tehokkaasti ilman noin pitkää normaalia voimaharjoittelua? Tai kun se raja missä on kovatehoinen maksimivoimaharjoittelu ja mikä on voimaharjoittelua vaan, on mulle vähän epäselvä. Tuossa 5x5 ei nyt kuitenkaan ole kyse mistään ykkösistä tai kolmosista, niin eiköhän sitä voi tehdä ja hyötyä kunnolla ilman noin kovaa pohjaa?
Voihan sitä harjoitella aivan kuten itse haluaa, ja aloittaa suoraan vaikka maksimivoimaharjoittelusta. Kuitenkin, mitä suuremmilla kuormilla harjoitellaan, niin sitä enemmän kasvaa loukkaantumisriski. Etenkin jos ei ole pohjia ja kokemusta voimaharjoittelusta. Äkillinen tehojen ja kuorman lisäys johtaa siihen, että tuki- ja liikuntaelimistö joutuu todella koville, jos pohjia ei ole. Ja jos vaikeampien liikkeiden suoritustekniikka tai -varmuus eivät ole riittävällä tasolla, niin loukkaantumisia varmasti tulee.
Normaalisti kamppailu-urheilun voimaharjoittelu etenee siten, että voimaharjoittelu aloitetaan pojilla 12-14 vuoden iässä, riippuen yksilöstä. Tällöinkin harjoittelu aloitetaan kestovoimaharjoittelulla ja/tai keppijumpalla, jolla tehdään pohjaa tulevien vuosien voimaharjoittelulle. Parin kolmen vuoden kestovoimaharjoittelun jälkeen siirrytään perusvoimaharjoitteluun, ja vasta sen jälkeen maksimivoimaharjoitteluun.
Yleisesti ottaen voimahan jaetaan kestovoimaan, maksimivoimaan ja nopeusvoimaan. Toki nämä vielä jakautuvat lihaskestävyyteen, voimakestävyyteen, hypertrofiseen, hermostolliseen jne jne harjoitteluun. Kannattaa kuitenkin aina miettiä, että mitä halutaan kehittää, ja miksi.
Jos on aloitteleva kamppailu-urheilija, eikä omaa aiempaa voimaharjoittelutaustaa, niin ohjeeni on että panosta kestovoimaharjoitteluun. Hyvän perustan luominen kannattaa aina, oli sitten kyseessä voima-, kestävyys- tai taitoharjoittelu.