Se mikä tuosta ei käy ilmi, on että tuollaisen kevyen tekniikan väliin teetän usein jotain sellaista kuin 3-5 kyykkyhyppyä tms. niin että saadaan koko kroppa oikeasti lämpimäksi ennen kovatehoisempaa treeniä.
Kun kyseessä on suhteellisen vähän treenaavat henkilöt eikä pelkät tavoitteelliset kilpaurheilijat, pidän perusteltuna teettää myös voimaliikkeitä, koska monilla heikko lihaskunto rajoittaa lajitekniikkaa. Jos olisi pelkkiä kilpaurheilijoita, ohjelmoisin fysiikkaharjoittelua enemmän erillisiin treeneihin.
Teetän voimaliikesetit yleensä kahden tekniikkaharjoitteen väliin. Tämä katkaisee tehokkaasti ajatustoiminnan, eikä tule sitä varsin yleistä ilmiötä, että uutta tekniikkaa tehdessä mietitään vielä osittain edellistä, mikä häiritsee keskittymistä.
1,5 h treeneissä pidän yleensä jonkinlaisen ei-lajinomaisen lämmittelyn. Mielestäni pidemmässä harjoituksessa treenaajien keskittyminen alkaa herpaantua, jos tehdään 1,5 h pelkkää tekniikkaa - etenkin jos ohjelmassa ei ole sparreja. Nämä ovat kuitenkin pikemmin jotain askellus-, koordinaatio-, liikkuvuus- ja tasapainoharjoituksia kuin salin ympäri juoksua ja punnertamista.
Kamppailutreeni on kuitenkin luonteeltaan oppimistapahtuma, eikä ihmisen päähän voi kaataa tietoa loputtomasti yhdellä kertaa. Siksi kouluissakin on välitunnit, eikä opiskella monta tuntia putkeen. Ehdoton valtaosa treenistä pitää kuitenkin olla sitä uuden oppimista ja aiemmin opitun vahvistamista eikä jumppaamista.
Vuosia sitten kävin erään valmentajan harjoituksissa ja niissä tunnin treeni koostui seuraavasti:
20 min naruhyppely
5 min varusteiden pukeminen
20 min pistarien lyöminen
15 min loppujumppa
Käytännössä siis vain 10 minuuttia treenistä käytettiin lajitekniikkaan, kun pistaritreenissä puolet ajasta menee pistarien pitämiseen. Puolustamista ei treenattu käytännössä ollenkaan. Voin kertoa että näissä treeneissä kävijöiden taitotaso ei kehittynyt kovinkaan hyvin...