Kamppailijan oheis- ja lajiharjoittelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja gabber92
  • Aloitettu Aloitettu
Oli miten oli, taso kuulostaa siltä että jos aikuisena vielä seuroihin lähden niin taidanpa mennä parjaamalleni painipuolelle.
(en dissaa painia taitona, couture lemppari jyyrä about, tiedän suomen "skenessä" painin suhteellisen kovuuden historian avulla, mutta silti. sitä on helpompi harrastaa kaikissa muodoissaan kun ei tollaset jäpät lyö, e: ja kun fysiikasta puhutaan niin taitaa painissa olla aika kovia jätkiä tän sarjalla, jostain rivestä ja mavesta kun on lähes kiistatonta hyötyä ja leukoja vissiin tykkäävät vetää paljon)
Muistan kyllä aikanaan fiiliksen, leirillä meitä oli 3 isoa rivissä. Vähän harmitti kun en taaskaan saanut kokoistani sparria(vieressä ois ollu vähä lihaksikkaampi mut about samanmittane), mutta toisaalta olin aika huojentunut kun hänet laitettiin saarisen sparrikaveriksi...
 
Kilpailet siis thainyrkkeilyssä? Missä painoluokassa?

En minä ole aktiivinen ottelija. Kuten jo mainitsin niin ihan huumorin ja urheilun nimissä. :giggle: Painoluokan voisin oikeastaan valita -81kg ja +91kg väliltä kehonpainon pyöriessä harjoituskaudesta riippuen 93-100kg välillä, pituutta on 188cm. Olen yhden koevedon tehnytkin -81 kiloisiin. Omat vahvuuteni ottelijana on ehdottomasti räjähtävyys ja iskuvoima, joten senkään puolesta ei ole mitään tiettyä painoluokkaa, johon pitäisi mahduttautua. Kuntosalilla parhaat egotulokset, mave 1x300, kyykky 4x240 ja penkki 1x170, on otettu puhtaalla tekniikalla ja yllättäen noin satakiloisena. Kyykyn progressio jäi pahasti kesken, sillä omaksi harmikseni kärsin usean vuoden ajan kroonisesta patellajänteiden tulehduksesta. Samasta syystä jouduin vaihtamaan maastavedon räkkivetoon.
 
mites kannattais konkreettisesti testailla aerobisen/hapenotto kunnon kehittämistä? oisko cooperin testi kuukausittain hyvä mittari jos ei ole mahdollisuuksia minkään laitteiden kanssa testailla? leposykkeen seuraaminen kanssa varmaan tärkeää. voisko porukka suositella jotain sykemittaria?
 
mites kannattais konkreettisesti testailla aerobisen/hapenotto kunnon kehittämistä? oisko cooperin testi kuukausittain hyvä mittari jos ei ole mahdollisuuksia minkään laitteiden kanssa testailla? leposykkeen seuraaminen kanssa varmaan tärkeää. voisko porukka suositella jotain sykemittaria?
Hapenottokyvyn testaukset ovat han lillukanvarsia aloittelijoille. Lajitreeniä vain niin paljon, kun mahdollista ja testaukset yms. voi ottaa sitten parin vuoden päästä mukaan kuvioon 1-2 kertaa vuodessa, jos silloinkaan. Sykkeen ja unen seurantaan Oura on aika ylivoimainen, sykemittariksi se mikä tuntuu sopivalta omaan käyttöön. Itse tykkään Garminin Forerunnereista.
 
En minä ole aktiivinen ottelija.

Aivan niin. Eihän nuo mave 260 kyykky 210 ja penkki 160 voimailijoille mitään suunnattoman ihmeellisiä ole, mutta hyvin harva thainyrkkeilijä tekee voimanostossa 630 kg yhteistulosta. On mahdollista että se onnistuu Suomessa joltain, mutta kovin montaa tällaista ei missään tapauksessa ole.

Hapenoton testaaminen ei minusta ole tarpeellista, mutta voi tietysti tuoda motivaatiota harjoitteluun kun edistyksen näkee numeroina. Kaikkein lajinomaisin olisi intervallijuoksu otteluerillä. Eli thainyrkkeilyssä 3x2 min tai 3x3 min niin että juoksuerien välillä on 1 minuutin tauko. Erien yhteistulos ratkaisee.
 
kyllä sen hapenoton sitten sparreissa ja hölkässä huomaa mutta jos saan hapenottoon huimaa tulosta niin numerot paperilla kyllä meikäläistä motivoi jatkamaan kovaa treenaamista.

voisin jopa päivää ennen kun lajiharjoitukset alkaa niin vetää cooperin testin tai ton AndySn mainitseman juoksu testin. voi sitten seurata tuloksia menikö niinkuin piti vai tuliko kehitystä paljon mitään
 
Viimeksi muokattu:
Aivan niin. Eihän nuo mave 260 kyykky 210 ja penkki 160 voimailijoille mitään suunnattoman ihmeellisiä ole, mutta hyvin harva thainyrkkeilijä tekee voimanostossa 630 kg yhteistulosta.

Miten sinä määrittelisit thainyrkkeilijän ja voimailijan eron? Riittävän vahva kamppailija on kuitenkin voimailija? Entä jos Thor käy ottelemassa yhden amatööriottelun, niin onko hän sitten virallisesti maailman vahvin thainyrkkeilijä?
 
Puhun tässä nyt lajien aktiivikilpailijoista. En ole kiinnostunut vänkäämään sanojen syvällisemmistä merkityksistä.

Whoa whoa, otahan ihan iisisti. En osannut arvata, että olet täällä vänkäämis-mielellä. Ihmettelin vain, että tituuleeraat Suomen vahvimmaksi thainyrkkeilijäksi kaveria, jolla on ilmeisesti yksi amatööriottelu vuoden-parin takaa (ei mitään henk.koht @gabber92 kohtaan eikä kyllä ainakaan). Nyt sitten puhutaankin aktiivikilpailijoista.
 
jouluussa kolmas matsi. tässä kuussa piti olla mutta coronan takia matsi peruttiin. vuosi sitten TRYOUTit jäi väliin kipeenä olemisen takia. viime matsi oli joulukuussa kalle sarkkia vastaan joka harrastanut lajia 20v että tasapeli häntä vastaan oli omasta mielestä ihan ok suoritus. salilla sparreissa oon keskiluokkaa että en nyt ihan aloittelia oo. moni sano mulle että viime matsi meni hyvin vaikka oli tosiaan taukoa 3kk kun en käyny kuin muutaman kerran viikossa krav magassa. toivottavasti jouluna elämäni kunnossa taidollisesti ja kestävyyden kannalta. joskus kun kisaryhmäläiset tulee harrastaja sparreihin ni pärjään jotain porukkaa vastaan niistäkin.
 
Viimeksi muokattu:
jouluussa kolmas matsi. tässä kuussa piti olla mutta coronan takia matsi peruttiin. vuosi sitten TRYOUTit jäi väliin kipeenä olemisen takia. viime matsi oli joulukuussa kalle sarkkia vastaan joka harrastanut lajia 20v että tasapeli häntä vastaan oli omasta mielestä ihan ok suoritus. salilla sparreissa oon keskiluokkaa että en nyt ihan aloittelia oo. moni sano mulle että viime matsi meni hyvin vaikka oli tosiaan taukoa 3kk kun en käyny kuin muutaman kerran viikossa krav magassa. toivottavasti jouluna elämäni kunnossa taidollisesti ja kestävyyden kannalta.

Ok, kiitos korjauksesta ja hyvältä kuulostaa (y) Tässä ei ole tosiaan mikään tarkoitus väheksyä sinua harrastajana taikka ottelijana.
 
huippu en oo enkä kirkkaimmalle huipulle pääsekkään mutta niin pitkälle meen kuin mahdollista.. ei tarvi sitten vanhemmalla iällä jossitella että jos ois sillon ottanu itteensä niskasta kiinni yms.
 
Kun puhe on laajemmin oheisharjoittelusta, tässä jotain mielestäni hyviä vaihtoehtoja puntin ja lenkkeilyn oheen. Ja huomatkaa, että tämä tulee nyt vääntämisen perspektiivistä, sillä judon lisäksi kokemusta on bjj:sta ja lukkopainista (viimeisessä en ole kisannut). Ja mitään koulutusta ja varsinaista valmennustietoutta minulla ei ole, joten viisaampien mielipiteitä kehiin.

Hiihto: jos asuu lumitilanteen kannalta suotuisissa olosuhteissa, ja hiihto taipuu suht hyvin, on se minusta oiva oheisharjoittelumuoto kamppailijalle. Paljon monipuolisempaa kuin juokseminen, sillä yläkertakin saa mukavasti kuormitusta.

Uinti: tätäkin suosittelen, jos tekniikka on siinä kunnossa, ettei kaikki energia mene pinnalla pysymiseen. Oikein hyvä tapa hoitaa palauttavat treenit, miksei myös peruskestävyyspuoleen vaihteluksi.

Pyöräily: itselleni ehkä helpoin tapa hoitaa palauttavat leppoisat treenit, kunhan valitsee sopivan tasaisen reitin. Henkisesti myös hyvää vaihtelua näin autottomalle, sillä juosten ei tule hirveän kauaksi lähdettyä ja maisemat ovat aika samoja.

Vedot Assault Air Bikellä: sopii mielestäni parhaiten rajuihin intervallitreeneihin. Jos pääsee käyttämään tuota laitetta, suosittelen ehdottomasti ottamaan ainakin välillä mukaan repertuaariin.

Voimaköydet aka battling ropes: sen sijaan, että heiluttelee köysiä vain paikaltaan vuorotahtiin, kannattaa tehdä tätäkin sivuittaisliikkeeseen, kyykkyyn-ylös -tyylillä ja eri suuniin heilutellen. Judoa ajatellen hyvää treeniä otemyllytystä silmällä pitäen.

Listalle myös ehdottomasti kuuluvat köyden kiipeäminen, leuanvedot puvun takissa roikkuen, mäkivedot ja rappusten hyödyntäminen. Kunhan osaa treenata fiksusti ja jaksottaa treenaamista. Oma syntini on ollut tehdä vähän kaikkea, ja siitä on kärsinyt sekä kroppa että tulokset.
 
Hiihdon ongelma on se, että se sopii parhaiten peruskuntokaudelle, kun sillä pitää tehdä aika pitkää lenkkiä. Ja peruskuntokausi taas on useimmiten kesällä, jolloin hiihtäminen on vähän hankalaa 99,9% maailman väestölle.

No onhan siinä kieltämättä tuo haaste. Mutta toisaalta voihan hiihdonkin ottaa vaihteluksi mukaan talvikaudelle, jos vaikka luistelee kepeitä tunnin lenkkejä kerran viikkoon.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom