Kalan syöminen

Tarkoituksena siis saada niitä paljon puhuttuja kalarasvoja (+ proteiinia, tietty), joten esim. tonnikalaa emme noihin kaloihin lue mukaan ollenkaan. Seitit, hauet, ahvenet jne. on täten myös pois listalta.


Tuntuu herättävän paljon keskustelua, jotta mitkä kalat tulisi laskea suositusten (x krt/vko) täyttämiseen. Pääsääntöisesti "kalakiintiön" täyttäminen omega-3-rasvahappoja runsaasti sisältävillä kalalajeilla (lohen lisäksi mm. taimen, anjovis, makrilli ja sardiinit) on suositeltavaa. Käytännössä myös muut kalalajit voidaan lukea osaksi saantia, sillä näiden kautta mm. suunnataan saturated-polyunsaturated -rasvahappojen keskinäistä suhdetta edulliseen suuntaan.

Myös kaloihin liitetyistä terveysriskeistä (raskasmetallit, ympäristömyrkyt ja mm. PAH-yhdisteet) on pakko tuoda esiin muutama pointti. Arvioidut terveysriskit perustuvat pitkälti eläinkokeisiin ja erilaisiin riskinarviointeihin, jotka käsittelevät kalan syöntiä pääasiassa ympäristömyrkkyjen teoreettisen saannin perusteella. Vaikka nämä arviot on syytä ottaa vakavasti, ovat niiden antamat tiedot usein myös ylikorostuneet ja kalan syönnin mahdollisilla terveyshaitoilla on jopa peloteltu.

Riskinarviointi yksinkertaisimmillaan perustuu usein lisäksi laskentamalleihin, joissa tutkitaan jonkin yksittäisen aineen aiheuttamaa yksittäistä terveysriskiä. Tämän tyyppinen riskiarviointi ei välttämättä kuitenkaan ole aina tarkoituksenmukaista jos yhden, usein teoreettisen riskin pienentäminen johtaa toisen riskin suurenemiseen. Tästä klassisen esimerkki on juuri kalan syönnin terveysriskien arvioiminen, jossa kalan syönnin rajoittamisella oletetaan toisinaan olevan ympäristömyrkkyjen pienemmän saannin vuoksi vaikutuksia syöpien esiintymiseen. Professori (emer.) Jouko Tuomiston mukaan erään tutkimusryhmän kalan syöntiä rajoittava suositus vähentäisikin vuositasolla noin 50 syöpätapausta, mutta samalla jäisi estämättä noin 30 000 sydänkuolemaa. Näin pelkkä haittojen arvioiminen ja niihin keskittyminen voi johtaa epäedullisiin kansanterveysvaikutuksiin.

On epäilty, että tietyt väestöryhmät olisivat erityisen alttiita runsaan kalansyönnin terveysriskeille. Esimerkiksi harrastekalastajat ja elinkeinokseen kalastavat henkilöt (usein yksipuolista ja runsasta yksittäisten kalalajien suosimista), jotka ovat nauttineet kalaa säännöllisesti kaksi kerta viikossa tai useammin, ovat keränneet elimistöönsä vuosikymmenien aikana suuria määriä mainittuja ympäristömyrkkyjä. Silti tutkimusten kalastajat ovat olleet iäkkäitä, mutta terveitä.

Myös kalastajien syöpäriskiä on tutkittu Pohjoismaissa. Kalastajat ovat olleet poikkeuksellisen terve ammattiryhmä. Kaiken kaikkiaan näyttäisi siis siltä, että jopa näissä oletetuissa riskiryhmissä kalan syönnin aikaansaamat terveyshyödyt olisivat mahdollisia terveysriskejä suurempia.

Pro Kala :kippis1:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
...jotka ovat nauttineet kalaa säännöllisesti kaksi kerta viikossa tai useammin, ovat keränneet elimistöönsä vuosikymmenien aikana suuria määriä mainittuja ympäristömyrkkyjä. Silti tutkimusten kalastajat ovat olleet iäkkäitä, mutta terveitä.

Itse syön vähintään tuon kaksi kertaa viikossa kalaa. Todennäköisesti noin 3-5 kertaa viikkoon. Päivittäistä kalansyöntiä en - asiasta tietämättömänä - suosittele kuulemieni perusteella. Vaikka tuskin siitäkään suurta haittaa kertyy. Olen kalamyyjä, joten mielipiteeni ei ole täysin puolueeton.:)

Mistäs aihe on Jasonille tullut tutuksi?
 
Lohta, nam! On vaan pahuksen kallista täällä Sveitsissä tuo herkku, joten tuppaa jäämään kauppaan. Yksi marketti muuten myy norjalaista lohta Suomen lipun alla, siis paketissa on siniristilippu, mutta teksti kertoo kalan olevan Norjasta...:lol2: Mutta jotain näitä vaaleita kaloja tulee vedeltyä kohtalaista tahtia. Ja joo, tonnikalaa kanssa.
 
Lohta, nam! On vaan pahuksen kallista täällä Sveitsissä tuo herkku, joten tuppaa jäämään kauppaan. Yksi marketti muuten myy norjalaista lohta Suomen lipun alla, siis paketissa on siniristilippu, mutta teksti kertoo kalan olevan Norjasta...:lol2: Mutta jotain näitä vaaleita kaloja tulee vedeltyä kohtalaista tahtia. Ja joo, tonnikalaa kanssa.

Kalan pyyntimaa määräytyy sen mukaan, mihin satamaan se ensiksi viedään.
 
Itse syön vähintään tuon kaksi kertaa viikossa kalaa. Todennäköisesti noin 3-5 kertaa viikkoon. Päivittäistä kalansyöntiä en - asiasta tietämättömänä - suosittele kuulemieni perusteella. Vaikka tuskin siitäkään suurta haittaa kertyy. Olen kalamyyjä, joten mielipiteeni ei ole täysin puolueeton.:)

Mistäs aihe on Jasonille tullut tutuksi?

Loikka, ei se sen tutumpi aihe ole kuin mikään muukaan ravitsemustieteellinen aihe, mutta keskeisenä ravinnon terveysvaikutusten välittäjänä toki tutustumisen arvoinen. :)

Pubmed tarjoaa mielenkiintoisia lukuhetkiä aiheesta "fishermen AND cancer". Tutkimukset ovat osittain ristiriitaisia, mutta selittäviä tekijöitä ja muuttujia on lukuisia. Totaalisen poikkeavan suureen kalankulutukseen liittyy toisinaan nimittäin myös haitallisia ruokavaliomuuttujia ja elämäntapatekijöitä, kuten vähäinen kuitujen saanti ja kasvisten kulutus sekä haasteelliset työolosuhteet. Pääsääntöisesti tuota kalan suurempaa kulutusta kannattanee ainakin kompensoida kalalajien runsaalla variaatiolla. Mutta puhuttaessa keskimääräisen (tai sitä hieman suuremman) kalankulutuksen hyödyistä väestötasolla, ollaan selvästi plussan puolella. :)
 
lohta menee pari kertaa kuukaudessa , mutta
tonnikalaa ja sardiineja menee useampia viikossa .
Sitten toi lahna on niin saatanan hyvää kalaa savustettuna .
 
Myös kalastajien syöpäriskiä on tutkittu Pohjoismaissa. Kalastajat ovat olleet poikkeuksellisen terve ammattiryhmä. Kaiken kaikkiaan näyttäisi siis siltä, että jopa näissä oletetuissa riskiryhmissä kalan syönnin aikaansaamat terveyshyödyt olisivat mahdollisia terveysriskejä suurempia.

Pro Kala :kippis1:


Meidän isukki on sitten varmaan hyvin terve koska on ollut kalastajana kymmenisen vuotta. Näin vanhemmalla iällä sitä osaa arvostaa kun pienenä lapsena on syötetty kalaa. Miten arvokasta ja hyvää sitä on saanutkaan syödäkseen, kun pöytään on kannettu ahventa, siikaa, taimenta (harvemmin mutta kumminkin) ja muikkuja. Ja vieläpä kun niiden perkaus ja valmistuskin on opetettu (tosin nuoruudessani inhosin sitä, nykyisin olen ylpeä ja kiitollinen siitä).

Taitaa olla kala yksi niitä ainoita ruoka-aineita, joita miltei kaikki ravitsemus"suuntaukset" pitävät terveellisenä ja tärkeänä elimistölle. Toki elohopea yms. pitoisuuksista on joskus pohdintaa mutta ilmeisesti ainakin sisävesien ja pienten lampien/järvien kalat ovat hyvinkin puhtaita.
 
En ainakaan elohopea "kiintiöiden" takia rajoita kalan syöntiä joka on yksi parhaista proteiininlähteistä. Nettilinkkiä ei löytynyt mutta hesarissa oli 2-3kk sitten tutkijan artikkeli, kalaa pitäisi syödä 30 miljoonaa tonnia kuukaudessa jotta saisi tappavan annoksen elohopeaa.

Hieman vähemmän sitä lohta/tunaa kuluu...
 
Tonnikalaa pari kertaa viikossa kun satun ostamaan, isä ostaa lämmin/kylmäsavulohta tai graavaa itse melkein joka viikonloppu. Haukia ja ahvenia kalastelen itse. Suolasiikaa syön joskus. Muikkuja 1-2 iltana viikossa. Uunilahnaa saatavuuden mukaan. Viimeksi söin tänään graavattua nieriää, vähän samanmakuista kuin kirjolohi. Rasvainen. Kannattaa kokeilla.
 
Myös kaloihin liitetyistä terveysriskeistä (raskasmetallit, ympäristömyrkyt ja mm. PAH-yhdisteet) on pakko tuoda esiin muutama pointti. Arvioidut terveysriskit perustuvat pitkälti eläinkokeisiin ja erilaisiin riskinarviointeihin, jotka käsittelevät kalan syöntiä pääasiassa ympäristömyrkkyjen teoreettisen saannin perusteella. Vaikka nämä arviot on syytä ottaa vakavasti, ovat niiden antamat tiedot usein myös ylikorostuneet ja kalan syönnin mahdollisilla terveyshaitoilla on jopa peloteltu.

Eikös ne ympäristömyrkkyjen haitat koskekin enempi Itämeren ja sisävesiemme kaloja, ei niinkään isojen vesien?
 
Kalaa tulee syötyä liian harvoin. Talvella kerran viikkoon ja kesällä useammin. Tonnikalan mupellusta ei lasketa mukaan.

Mielestäni parhaimman makuinen kala taitaa olla muikku, mutta sen pitää olla itse pyydettyä. Markettien muikut on yleensä ihan täyttä kuraa. Kesällä kun lipolla sai neulamuikkua, niin voi että oli hyvää. Ruisjauhoissa pyöräytys ja tottakai voissa paistaen :kuola:

Marketista ei juuri muuta tule ostettua, kuin killeä fileenä.
 
Kalaa tulee syötyä varmaan kerran vuodessa, mitään koulun kalasoppia ei pahemmin innosta syödä eikä niitä varmasti voisikaan kalaksi laskea.
 
Lohta menee ehkä kerran viikkoon ja totta kai sushia kun alkaa syömään niin raakaa tonnikalaa ei voita mikään! :rock:
 
Joku sanoi et silakassa olis ympäristömyrkkyjä.. outoa. Silakka on kuitenki ravintoketjun alapäässä, ja henkkoht oon sitä mieltä et sitä ois parempi syyä enemmän ku lohta. Kaupan lohi on vissiin kuitenki usein kasvatettua, jolloin sille syötetään just sitä silakkaa mitä vois syyä sellasenaanki, jollon sitä silakkaa menee vähänku hukkaan ja samassa väkevöityy ne ympäristömyrkyt. :P Silakka on vissiin lohta halvempaakin? Finelin mukaan tuoreessa silakassa on vähän vähempi rasvaa ja enempi proteiinia ku tuoreessa lohessa, mut jos kaloreita tarvii enemmän ni rypsiöljyä voi lisää sen tilkkasen tai käyttää ruuanlaitossa :D

edit: oho, huomasin vasta et oha vanha threadi, mut ei kai se oo niin justiinsa :P
 
Viimeksi muokattu:
Syön lohta keskimäärin 2 kertaa viikossa, joskus seitä ja muikkuja harvemmin. Muikut on kyllä ihania valkosipulikastikkeen kanssa <3 Purkkitonnikalaa syön, jos ei mitään muuta ole kaapissa, tuore tonnikala on ihan jees. Olen joskus kuullut, että kala (nimenomaan lohi) palauttaisi kehoa rasituksesta hyvin. Osaako kukaan kertoa enemmän tämän väitteen todenperäisyydestä?
 
En syö kauheen usein kalaa (paitsi tonnikalaa). Opiskeleva henkilö kun olen niin koulussa tulee syötyä kalaa silloin kun sitä siellä on. Säilyketonnikalaa syön taas lähes päivittäin. Erittäin kivat ravintoarvot (röheiiniä jä räsvää) ja hyvä maku sweet chili -kastikkeen kanssa. Iltapalaks meni just äsken tollanen annos + raejuustoa sekaan niinku lähes joka ilta (paitsi tuo raejuusto ei oo aina mukana).
 
Lopetin päälle kuukausi sitten tonnikalan syömisen, meni silloin purkki päivässä.Nykyään jos koulussa on seitiä tai lohta, niin tulee syötyä.Joskus tulee myös haettua kaupasta kirjolohipyöryköitä (kalaa 85%, kirjolohta 52% ja seitiä 33%), tosin totakaan ei oo oikein tullut syötyä pariin viikkoon (ennen meni joka päivä 300g :D)
 
Lohta tulee syötyä kerran pari viikossa ja tonnikalaa harvoin. Nykyään jos syö tonnikalaa sen takia, että se on "halpaa" niin metsään menee. Halvimmatkin tonnikalat maksaa 10€/kg ja siitä ylöspäin. Lohta saa jollain alle 8€ kilohinnalla. Ja enpä kyllä tota purkkitunaa edes kalaks laske.
 
Lohta tulee syötyä kerran pari viikossa ja tonnikalaa harvoin. Nykyään jos syö tonnikalaa sen takia, että se on "halpaa" niin metsään menee. Halvimmatkin tonnikalat maksaa 10€/kg ja siitä ylöspäin. Lohta saa jollain alle 8€ kilohinnalla. Ja enpä kyllä tota purkkitunaa edes kalaks laske.

http://www.rainbow.fi/tuotteet/x-tr...et/x-tra-salaattitonnikalaa-vedessa-185140-g/

Voi kuules, tätä saa abouttirallaa 4~ e/kg .. Voi kyllä tituleerata purkitetuksi paskaksi imo. ;)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom