Hei haloo. Vain menestyvät huippu-urheilijat tienaavat. Ei täälläkään kukaan ole valittanut esimerkiksi Applen johdon boonuksista. Mutta silloin kun boonuksia maksetaan vaikka yritys tekee tappiota ja kurssit on pohjamudissa, kyse ei ole boonuksista vaan hyväveli -kerhon kähmäröinnistä. Perustelut että ilman boonuksia menisi vielä huonommin on todella ontuvat.
Puhuin tuossa esimerkissä johdon palkitsemisesta yleisesti, kun se tuntuu joidenkin hampaan kolossa olevan ja kyllä tuo "herraviha" tuntuu kohdistuvan vähän kaikkiin bonuksiin. Pari vuotta sitten valitusvirsi oli Fortumin johdon optioista. Ei siinä pitäisi kuitenkaan olla mitään pahaa, että myös palkkatyöllä voi tehdä erittäin hyviä ansioita, jos on työssänsä hyvä.
Olisitko sinä valmis maksamaan boonuksia omistamasi yrityksen toimitusjohtajalle joka tekee yrityksellesi tappiota, tipauttaa osakkeen arvon pohjamutiin ja sen jälkeen pyytää että rahoitat boonukset pääomittamalla kuralle ajettua yritystäsi ?
Näissäkin puheissa on hyvä pitää mielessä mikä on ollut maksun motiivi ja kenelle palkkiot on maksettu ja millä ehdoilla. Nimiä ei toki ole julkistettu (vielä), mutta toimitusjohtaja ei ole ollut saajalistalla vaan kyseessä on mitä todennäköisemmin ollut talousjohtajasta, rahoitusjohtajasta, erilaisista divisioonajohtajista, jne, joilta on mennyt hermot yritykseen ja suorastaan perseestä olevaan toimialaan. Ihmisiä ei voi pakottaa töihin, mutta heidät voi siihen ostaa ja siitä on ollut tässä tapauksessa kyse. Finnairin hallitus on tehnyt virheen puhuessaan palkkioista, joista saa sellaisen mielikuvan, että ne olisivat vastikkeettomia. Ne saadakseen johto on kuitenkin vahingonkorvauksen uhalla sitoutunut jäämään yhtiöön määräajaksi.
e: tunnen aika paljon toimitusjohtajia ja muita johtajia eri yrityksistä, myös pörssiyrityksistä ja ulkomaalaisista firmoista. Moni on todella fiksu ja rautainen kaveri mutta kyllä mukana on porukkaa joilla on käynyt vain uran kanssa hyvä flaksi. Ja myös sellaisia ihmisiä joille ensimmäisenä tulee oma ura ja menestyminen. Ihan turha kuvitella että tällaisia kavereita sitoutetaan muuhun kuin omaan taloudelliseen ja uralliseen kehitykseen. Ihmisiä ne johtajatkin vain ovat...
Jälkimmäinen kommentti näistä onnenonkijoista onkin juuri se syy, miksi palkitsemisjärjestelmät ovat sellaisia kuin ovat. Taloustieteissä johtajan stereotyyppi onkin juuri tuollainen ahne, itsekäs roisto joka valehtelee, varastaa ja huijaa minkä kerkiää, mutta joka on vain niin hyvä työssään. Puhutaan moraalikadosta (moral hazard). Palkitsemisjärjestelmät ovat olemassa tuon ongelman poistamiseksi yhdistämällä johdon ja osakkeenomistajan tavoitteet samansuuntaisiksi.
e2: aika monessa isossakin pörssinoteeratussa yrityksessä ei tuollaisia hölliä bonusjärjestelmiä ole käytössä. Tiedätkö mistä sellaisen yrityksen yleensä tunnistaa. Siellä omistuksesta iso osa on vielä alkuperäisellä omistaja perheellä/suvulla.
Moraalikadon ongelma poistuu siellä sitä kautta, että yrittäjä ja omistaja ovat sama henkilö. Se on hyvä järjestelmä niin kauan kuin perheyrittäjät pystyvät johtamaan yritystä riittävän hyvin. Jossain vaiheessa voi tulla tilanne, että pitää palkata ulkopuolinen johtaja, mikäli muuttunut markkinatilanne ja yrittäjien taidot eivät enää kohtaakaan. Sitten ollaan taas tämän moraalikadon perusongelman äärillä.
^ samalla kannattaisi vaihtaa myös henkilöstö johto. Lentäjät eivät ole varmaan mitään helpoimpia alaisia mutta tuo finskin henkilöstöjohtaminen tuntuu kusevan joka tasolla, aina lentokoneen kunnostaja duunarista ylimpään johtoon
Kuulostaa ihan hyvältä. Vaikka pidänkin johdon palkitsemista yleisesti oikeutettuna ja Finnairin hallituksen menettelyä salailua lukuunottamatta rationaalisena, niin selvää on, ettei henkilöstöä ole kohdeltu oikein. Pikemminkin halveksuttu ja potkittu kuin vierasta sikaa. Viestinnän asiantuntijan lisäksi hallituksen jäseneksi voisi mielestäni hyvin ehdottaa jotain ansioitunutta henkilöstön edustajaa, esimerkiksi jotain supliikkia eläkkeelle jäämässä olevaa lentokapteenia. Voisi alkaa kummasti löytyä uusi sävel henkilöstön ja johdon välille tuolla menettelyllä.