Aivan loistava esimerkki johtajan osaamisesta tämän päivän Hesarista.
Linkki alkuperäiseen uutiseen.
"Julkinen talous romahtaa, jos tuottavuutta ei paranneta", sanoo mielenterveyspalvelujen johtaja Timo Salmisaari.
Etelä-Karjalan mielenterveyspalvelujen johtajan Timo Salmisaaren mielestä on outoa, että
julkisessa terveydenhoidossa ei tiedetä esimerkiksi kalliiden laitteiden käyttöastetta. "Täällä oli yhdessä yksikössä kuusi hoitajaa, jotka hoitivat 14 potilasta vuodessa. Ihan kestämätöntä."
Kookas mies pohtii suuria asioita pienehkössä työhuoneessaan Lappeenrannan Kahilanniemessä. Timo Salmisaari johtaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) mielenterveys- ja päihdepalveluja.
Julkinen talous on pysähtynyt, ja se uhkaa ensimmäisenä Salmisaaren asiakkaita – mielenterveys- ja päihdepotilaita.
Kriisistä voi Salmisaaren mielestä selvitä parantamalla tuottavuutta. Se ei tarkoita leikkauslistoja, vaan parempia palveluja.
"Asiakas saa mitä tarvitsee ja työntekijät keskittyvät siihen.
Palveluista tehdään prosesseja, joiden jokainen vaihe on mietitty ja liitetty yhteen harkitusti", hän määrittelee.
Näin on uudistettu Eksoten mielenterveyspalveluja kolme vuotta, ja muutos jatkuu. Helppoa se ei ole ollut.
Salmisaari sai heinäkuussa 2009 tekstiviestin, jossa häntä pyydettiin tehtävään. Psykoterapeuttina työskennellyt psykiatrian erikoislääkäri oli ollut aiemmin
yksityisyrittäjä ja
konsultoinut muun muassa paperiteollisuutta.
Kuntien rahat olivat loppumassa, vanhusten määrä kasvoi ja työntekijöitä oli vaikea saada. Piti tehdä asiat uusilla rakenteilla ja tavoilla.
Eksotessa yhdistettiin jäsenkuntien mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä erikoissairaanhoidon psykiatrian tulosyksikkö.
Päällekkäistä tekemistä poistui paljon.
"Alku oli yhtä helvettiä. Työntekijät vain huusivat", Salmisaari sanoo.
Vihaa ja raivoa tuli vastaan aina tappouhkauksia myöten. Voimakkaimmin vastustivat työntekijät, mutta Salmisaari sanoo olevansa kiitollinen kritiikistä.
"Muutosvastarinta on kuin painovoima. Ilman sitä olisimme jalat ilmassa.
Se pakottaa johtajan perustelemaan tekemisensä."
Poliittisten päättäjien kanssa on hankalampaa. Moni heistä puuttuu asioihin tunnepohjalta ja salaa. Salmisaari toivoo, että poliitikot perustelisivat asiansa tiedolla.
"Aina en edes tiedä motiiveja. Vedotaan siihen, että joku on sanonut jotakin. Miten tällaiseen vallankäyttöön voi vastata?"
Eksotessa ei esimerkiksi onnistuttu aluksi vähentämään vastentahtoista leposidehoitoa, koska poliitikot vastustivat. Kun muutosta jatkettiin asiakkaiden tarpeiden mukaan poliitikoista huolimatta, leposidehoito väheni 70 prosenttia.
Muutokset näkyvät viereisessä rakennuksessa, jossa sairaanhoitaja Veli-Pekka Nuutinen istuu mielenterveyspäivystyksen tiskin takana.
Jos ihmisellä on hätä, täältä ei käännytetä pois. Hän voi olla humalassa, narkomaani, käyttäytyä sekavasti tai hautoa itsemurhaa. Tänne voi tulla päivällä tai yöllä joka päivä.
"Sain täältä heti apua, kun kesällä tuli töissä vaikeaa. Nyt käyn hoitajan luona kerran kahdessa viikossa", kertoo nuori lappeenrantalainen nainen, joka ei halua nimeään julkisuuteen.
Keskeinen muutos oli se, että päihdetyö kuuluu kaikille. Monessa kunnassa päihteiden käyttäjät eivät saa apua mielenterveyspalveluista.
"Kun ihmisellä on hätä, häneltä ei voi vaatia, että hän osaa etsiä oikean palveluluukun. Ihmistä hoidetaan sen hetkisen tarpeen eikä diagnoosin mukaan", Salmisaari kiteyttää.
Aikuis- ja lastenpsykiatrian sairaansijat ovat vähentyneet puoleen, nuorten 40 prosenttia. Henkilöstöä siirtyi avohoitoon, osastohoitoa korvattiin päiväsairaalalla ja kuntoutuksella.
"Olihan muutos valtava. Hoitojaksot ovat nyt napakampia ja lyhyempiä", osastonhoitaja Eira Purhonen sanoo.
Salmisaaren yksikössä hoitojonoja tai henkilöstöpulaa ei enää ole. Jokaiseen uuteen virkaan on ollut kymmeniä hakijoita. Asiakkaiden määrä ei kasva. Se kertoo järjestelmän vaikuttavuudesta.
Salmisaari korostaa, että asiakas on työnantaja, joka veronmaksajana kustantaa palvelut.
Yritysmaailmassa hän kyllästyi rahan voimaan. Hän varoittaa terveyspalvelujen ulkoistamisen riskeistä.
"Yritys toimii tehdäkseen voittoa. Voitto tulee oheistuotteista ja asiakkaan tarpeiden lisäämisestä. Tuottaja voi myydä sellaista, jota asiakas ei tarvitse."
Valtion pitäisi hänen mielestään ottaa suurempi
rooli tiedolla johtamiseen.
"Valtion pitäisi olla kuin liikeyrityksen hallitus. Se valvoo, että omistajien eli veronmaksajien etu toteutuu, puuttuu tarvittaessa tilanteeseen ja varmistaa, että tarvittavat toimet tehdään.
Pitäisi myös rikkoa kunnallinen perinne, jossa johtajat saavat johtaa ilman tulosvastuuta."
Jaana Savolainen / HS
--
Hieno artikkeli.
Jyväskylän Nordic Business Forumissa oli esimerkki vähän vastaavanlaisesta casesta Intiasta jostain sairaalasta. Viittaan siis tuohon järkyttävän huonoon käyttöasteeseen. Prosessia muuttamalla, kalliin laitteen käyttöaste saatiin lähemmäksi sataa. Mutta se vaati sen, että taas joku vähän ajatteli. Ei juossut ja häslännyt, vaan ajatteli.
Sehän tässä harmittaa, että kaikki tietävät vastaavia huonoja, tehottomia ja karmean kalliita prosesseja kunnissa ja valtiolla. Ja minä ja sinä maksetaan se lysti. Mutta kun kukaan ei osaa johtaa, eikä johtamista mitata, niin mitä muutakaan voi odottaa. :(