Johdon irtisanomiskorvauksista ym. palkoista; ei kai lopulta kyseessä ole muusta kuin kysynnästä ja tarjonnasta (unohdetaan tässä nyt julkishallinnon poliittiset nimitykset). Pörssiyhtiö etsii itselleen parhaan mahdollisen saatavilla olevan johtajan. Yleensä tämä johtaja osaa määritellä kohtuukorkean korvauksen myös niihin tilanteisiin, joissa työsuhde päätetään yhtiön toimesta. Otetaan kärjistetty esimerkki; Suomen isoimpien pörssiyhtiöiden johtopaikoille saadaan varmasti johtajia 5000 euron kk-palkalla ilman minkäänlaisia kannustepalkkioita ja irtisanomiskorvauksia, mutta ovatko nämä henkilöt niitä, jotka ovat kykeneväisiä viemään yhtiötä eteenpäin? Tuskinpa. Toki "hyvätkin" johtajat epäonnistuvat tehtävässään, ja silloin voidaan (ja pitää) keskustella siitä tekikö hallitus oikean päätöksen valitessaan kyseisen johtajan. Jälkikäteen on aina helppoa olla oikeassa..
Sama logiikka toimii myös ihan rivimiehen työnkuvaan sillä edellytyksellä, että kyseinen positio on tarpeellinen eikä korvattavissa esimerkiksi toimintaa muuttamalla, tekniikalla, tms. Siwan kassakin voi siis onnistua neuvottelemaan työhönottovaiheessa itselleen muhkeat irtisanomiskorvaukset, mikäli tähän suostuminen on Lähikaupan ainoa tapa saada henkilöstöä töihin. Se on toki toinen asia pysyisikö tässä esimerkinomaisessa tapauksessa yrityksen toiminta enää kannattavana, mutta ymmärtänette pointin.
Verkostoista olen samaa mieltä edellä olevien kanssa. Niiden merkitys avaintehtäviin hakeutumisissa on oleellinen. Lienee kuitenkin syytä muistuttaa, että verkostojen luominen, ylläpitäminen ja kehittäminen ei välttämättä ole jokaisen juttu. Eli jos pääset hyvien suhteiden kautta eteenpäin, olet varmasti tehnyt asioita oikein, koska suhteita on ylipäätäänsä muodostunut. Harvat asiat tulevat kenellekään ilmaiseksi.