Irtisanomiset, ennätystulokset, johdon bonukset, yms kiinnostavat väittelyn aiheet

Liittykö karenssi jotenkin noihin erorahoihin? Eli ei sais mennä sit tiettyihin paikkoihin töihin karenssiajalla.
Enivei on aikamoisia nuo erorahat.

Hyvin usein, tai ainakin ammattimaisesti johdetuissa firmoissa, kaikilla johtoryhmän jäsenillä on kilpailukiellot ja salassapitosopparit yleensä aika pitkiä. Niin sanotusti turha haaveillakkaan siirtymistä esim. Intersportista Stadiumille tosta noin vain. Tai sitten "kättä taskuun vaan ja hillot tiskiin." :D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Johdon irtisanomiskorvauksista ym. palkoista; ei kai lopulta kyseessä ole muusta kuin kysynnästä ja tarjonnasta (unohdetaan tässä nyt julkishallinnon poliittiset nimitykset). Pörssiyhtiö etsii itselleen parhaan mahdollisen saatavilla olevan johtajan. Yleensä tämä johtaja osaa määritellä kohtuukorkean korvauksen myös niihin tilanteisiin, joissa työsuhde päätetään yhtiön toimesta. Otetaan kärjistetty esimerkki; Suomen isoimpien pörssiyhtiöiden johtopaikoille saadaan varmasti johtajia 5000 euron kk-palkalla ilman minkäänlaisia kannustepalkkioita ja irtisanomiskorvauksia, mutta ovatko nämä henkilöt niitä, jotka ovat kykeneväisiä viemään yhtiötä eteenpäin? Tuskinpa. Toki "hyvätkin" johtajat epäonnistuvat tehtävässään, ja silloin voidaan (ja pitää) keskustella siitä tekikö hallitus oikean päätöksen valitessaan kyseisen johtajan. Jälkikäteen on aina helppoa olla oikeassa..

Sama logiikka toimii myös ihan rivimiehen työnkuvaan sillä edellytyksellä, että kyseinen positio on tarpeellinen eikä korvattavissa esimerkiksi toimintaa muuttamalla, tekniikalla, tms. Siwan kassakin voi siis onnistua neuvottelemaan työhönottovaiheessa itselleen muhkeat irtisanomiskorvaukset, mikäli tähän suostuminen on Lähikaupan ainoa tapa saada henkilöstöä töihin. Se on toki toinen asia pysyisikö tässä esimerkinomaisessa tapauksessa yrityksen toiminta enää kannattavana, mutta ymmärtänette pointin.

Verkostoista olen samaa mieltä edellä olevien kanssa. Niiden merkitys avaintehtäviin hakeutumisissa on oleellinen. Lienee kuitenkin syytä muistuttaa, että verkostojen luominen, ylläpitäminen ja kehittäminen ei välttämättä ole jokaisen juttu. Eli jos pääset hyvien suhteiden kautta eteenpäin, olet varmasti tehnyt asioita oikein, koska suhteita on ylipäätäänsä muodostunut. Harvat asiat tulevat kenellekään ilmaiseksi.
 
Juu kyllähän tuossa on kyseessä niin sanotusta saavutetusta edusta. Etu pohjautuu irtisanomis ajan puuttumiseen. Toimitusjohtajalla ei ole edes juridisesti irtisanomisaikaa ja on täysin mahdotonta kuvitella että muitakaan johtajia ero tilanteessa voitaisiin katsella kuukausi kaupalla notkumassa. Erorahalla hankitaan riidaton välitön irtisanomisen voimaan astuminen. Sopimukseen on helppo kirjailla erorahaan liittyväksi juurikin näitä työsuhteen välittömiä päättymisiä riidattomasti ja kilpailukielto sopimuksia. Suomessa kun ei eletä amerikan korvauksissa, esimerkiksi kilpailukielto sopimusta on lähes mahdoton sanktioida, ellei sitä esimerkiksi sidota juuri erorahaan. Samalla tavalla yrityskaupoissa osa kauppahinnasta sidotaan kilpailukieltoon jne. Jos haitan ja vahingon perusteella lähdetään hakemaan korvauksia niin ei suomessa niistä saa edes oikeudenajo kuluja.

Se onkin sitten toinen kysymys, onko esimerkiksi Kevan johtajan kanssa kokonaisuudessaan edullista kirjoittaa 200 teur eroraha, tai Elopin kanssa miljoonien. Elopin miljoonien eroraha on jopa ymmärrettävämpi koska jos siihen on esimerkiksi liitetty 24 kuukauden kilpailukieltosopimus, olisi erotilanteessa Eloppi ollut ulkona mobiilibisneksestä kaksi vuotta ja onhan muutama miljoona siitä että Nokian johtaja ei kävele suoraan toiseen firmaan pikku raha.

Ei erorahoissa mitään pahaa ole, niitä vaan jaellaan tahoille jotka ei niitä ansaitse. Ja yleensä näillä samoilla tahoilla ei valvota niitä erorahoja tai sitten sopimukset on kirjoitettu niin löperösti ettei erorahaa voi jättää maksamatta vaikka millainen törttöily olisi taustalla.
 
Juu kyllähän tuossa on kyseessä niin sanotusta saavutetusta edusta. Etu pohjautuu irtisanomis ajan puuttumiseen...
Ihan nopeana kommenttina, että nämä kultaiset kädenpuristukset ja muut "oudot" ylimmän johdon palkitsemiseen liittyvät edut lienevät aikoinaan saaneen alkunsa verosuunnittelusta. Niin yllättävää kuin se onkin, niin tuloverotuksessa oli USAssa aikoinaan niin järkyttävät marginaaliveroprosentit, että nyky-Suomi vaikuttaa siihen verrattuna suorastaan veroparatiisilta. En jaksa tarkistaa, mutta muistaakseni toisen maailmansodan aikaan ylin marginaaliveroaste oli muutaman sadan tuhannen ylittäviltä tuloilta yli 90 %. Näihin aikoihin sitten alettiin kehittää monimutkaisia palkitsemismalleja, joilla tältä tappoverotukselta pystyttiin välttymään. Säätelijä seurasi toki perässä, mutta kun vanha laitettiin verolle, niin uutta tuli tilalle. Tässä suhteessa kuitenkin mainitsemistasi saavutetuista eduista eli uudet palkitsemismallit luotiin vanhojen päälle. Eli ne eivät korvanneet vanhoja vaan johdon palkitsemisesta tuli hämärä mosaiikki, jossa rahaa saa niin potkuista, töihin tulemisesta ja suurin piirtein pari miljoonaa sopimusperusteista kaljarahaakin annetaan viikonlopun viettoa varten. Suomeen ne ovat sitten tulleet käytännössä suoraan USAsta, koska palkitsemismallit ovat nykyään melko globaaleja.
 
Ja miten tämä kommentti liittyi asiaan?

Jos minä en hyväksy vaikka presidentin valtaoikeuksia (puhdas esimerkki nyt) niin pitääkö minun pyrkiä johonkin virkaan jossa niit voin muuttaa? Mielipidettä ja näkemystä ei saa olla jos ei pyri ko. virkoihin? Voi jeesus sentään taas.

Mun mielestä on täysin laillista Suomessakin hyväksyä juuri niin hyvä työsopimus kuin haluaa. Turha on jälkeenpäin vinkua, että mulle kans sitä ja tätä.
 
Kerrohan NHB että miten noihin voi hakea tai yleensä päästä? Vaikka olisi parempi koulutus kuin sillä työpaikansaajalla, mutta puuttuu oikea passi taskusta ja ei ole mukana "sisäpiirissä"/hyvävelijärjestelmässä.

Jos puhut julkisen puolen paikoista, niin Ailus pääsi virkaan koska oli kepulainen nainen.

Yksityisellä puolella tarvitsee näyttää oikealta vaihtoehdolta valitsijoiden mielestä. Korkeisiin positioihin tullaa monesti jopa kysymään, jos näytöt ovat lupaavat.
 
Kuka tekee päätökset tilauksista? Entä laadusta joka menee ulos? Entä stategiasta jolla autoja tullaan kehittämään/myymään? Johto vai työntekijät?

Tuossa järjestelmässä keskusjohto teki liiketoimintaympäristöstä haastavan. ja tuo keskusjohtohan edusti proletariaatin diktatuuria. Sekundaa tekivät myös muut saman järjestelmän alla toimineen tehtaat. Lada, Mosse, Trabi... Varmaan vain huonot johtajat kaikissa tehtaissa...

K
uka tai ketkä teki päätöksen perustaa sellutehdas Uruguayhin? Kuka ohjeisti analyysien tekemiseen ennen päätöstä? Johto vai työntekijät? Lentoemännät? ;)
Vastaat eri kysymykseen. Päätös saattoi olla täysin oikea, vaikka proletariaatti pistääkin kapuloita rattaisiin parhaansa mukaan. Millä tavalla on uruguaylainen ay-liikkeen pyörittämä terrori on yrityksen johdon vika?

Kuka rekrytoi miehistön? Kuka vastasi rekrytointiprosessista? Miehistö vai kapteeni?
Kuka päättää juoda itsensä toimintakyvyttömäksi? Nykyisen kaltaisessa järjestelmässä on vain puhdas fakta, että lähes kaikkien olisi oltava työelämässä. yhteiskunnalla ei siis vain ole mahdollisuutta poimia joku aina äärimmäisen tunnollisesti työhönsä suhtautuva eliittiduunari suorittamaan ja jättää muut nauttimaan tämän elittiduunarin työn hedelmistä.


Juurikin näin. Silloinkin johto kantaa vastuun tehdyistä toimenpiteistä. Asiat voi hoitaa monella tavalla. Pitää todella kriittisesti tarkastella sitä, mikä johti asiat näin huonoon tilaan.

Silloin johto ei ole tilanteen tasalla. Johto on vastuussa kaikista työntekijöistä. Jos työpaikalla on esim. narsisti, on johdon vastuu ratkaista ongelma.

Tuollaista mustavalkoista julistusta konsultit haluavat kertoa, jos noin yksinkertainen logiikka kelpaa maksavalle asiakkaalle. Miksi työntekijällä ei mielestäsi ole mitään vastuuta tekemisistään, vaan kaikki vastuu on johdolla? Miksi duunari on joku ameeba, jonka kädet liikkuvat vain johdon tahdon voimasta?
 
Onko oma lehmä ojassa?

En nyt ihan saa kiinni tuosta kommentista. Mut eikö tuo sotku lähtenyt alunperin siitä kun Hesarin toimittaja sai joltain tietolähteeltä kuulla että asunnon verotusarvo on väärinlaskettu. Tietolähteellä ollut antipatioita/ketunhäntä kainalossa ja antanut toimittajakaverille mehukkaan juttuvinkin. Hyvän jutun lisäksi päästiin johtajastakin..
 
En nyt ihan saa kiinni tuosta kommentista. Mut eikö tuo sotku lähtenyt alunperin siitä kun Hesarin toimittaja sai joltain tietolähteeltä kuulla että asunnon verotusarvo on väärinlaskettu. Tietolähteellä ollut antipatioita/ketunhäntä kainalossa ja antanut toimittajakaverille mehukkaan juttuvinkin. Hyvän jutun lisäksi päästiin johtajastakin..
Onko kyseessä hyvä johtaja jos kiristää hallituksen luottamusta kaikennäköisillä typerillä vaatimuksilla?

Vai kuulostaako 7000 euron korotus palkkaan kohtuulliselta? Tai lain kierto sen takia että saadaan itsellä avobemari? 250 000 euron keittiöremontti?
 
Onko kyseessä hyvä johtaja jos kiristää hallituksen luottamusta kaikennäköisillä typerillä vaatimuksilla?

Vai kuulostaako 7000 euron korotus palkkaan kohtuulliselta? Tai lain kierto sen takia että saadaan itsellä avobemari? 250 000 euron keittiöremontti?

En osaa noiden juttujen perusteella vetää johtopäätöstä hänen johtamisestaan kun lehdissä ei kerrota muuta. Hänen alaisensa saattoivat olla hyvinkin tyytyväisiä. Sijoitusten tuotto oli parempi kuin Ilmarisella ja Varmalla.
 
En osaa noiden juttujen perusteella vetää johtopäätöstä hänen johtamisestaan kun lehdissä ei kerrota muuta. Hänen alaisensa saattoivat olla hyvinkin tyytyväisiä. Sijoitusten tuotto oli parempi kuin Ilmarisella ja Varmalla.

Miltä ajalta? Uusimmassa Talouselämä-lehdessä on listattu eläkevakuuttajien sijoitusten tuotot tammi-syyskuu 2013:

Keva 4,8 %
Ver 4,1 %
Varma 6,1 %
Ilmarinen 6,5 %
LähiTapiola 3,5 %
Eläke-Fennia 6,3 %
Etera -0,4 %
Veritas 4,7 %
 
Olen keräämässä tietoja erotettujen ja hyviä erorahoja saaneiden johtajien jatkotoimista. Tähän mennessä ne puolenkymmentä tapausta, joista tietoja olen löytänyt, ovat jatkaneet hyvissä tehtävissä hallitusammattilaisena tai muuten hyvissä asemissa. Ongelmani lähinnä on, etten muista tai löydä näitä erotettuja pomoja kylliksi edustavaan otokseen. Voisivatko foorumilaiset auttaa muistelemalla tapauksia joko tähänketjuun tai yksityisviestillä? Kiitos jo etukäteen avusta. Aikomukseni on tehdä näkökulma-artikkeli ay-lehteen.
 
Back
Ylös Bottom