- Liittynyt
- 13.10.2002
- Viestejä
- 6 099
^ Nykyään vain tuotto marginaalit ovat niin pieniä ja suhdannevaihtelut suuria että käytännössä työntekijöiden pitäminen "hyvien päivien varalle" on täysin mahdotonta.
Tässä mennään aina siihen helppoon että tuijotetaan jotain Nok...ei kun siis Konetta ja uskotaan että kaikki firmat ovat rahanteko koneita jonkin ihmeellisen luonnonlain ansiosta ja uusi nousukausi koittaa kuin itsestään vaikkei firma muuta toimintaansa. Väärin. Se nousukausi koittaa, jos koittaa, sen takia että firma parantaa toimintatapojaan, virtaviivaistaa, karsii läskiä ja parantaa samaan aikaan tuotteitaan. Tähän kun vielä osuu kohdalleen nousukausi niin hupsis, firma tekeekin taas tulosta. Sitten on helppo sanoa että kaksi vuotta sittan vähennettiin turhaan. Mutta unohdetaan olisko kestänyt kassa, olisiko firman silloinen toiminta ja tuotteet olleet enään uudessa nousukaudessa kilpailukykyisiä.
Olennainen kysymys on juuri se, että miten kasvatetaan noita marginaaleja. Jos firma ei tuota hyvin, niin miten se saataisiin tuottamaan paremmin. Se nyt on aivan varmaa, että työtekijät ovat tässä avainasemassa. Jokainen osaa karsia sitä läskiä, mutta kuka saa työntekijöistä irti mahdollisimman paljon? Tämä on se iso haaste.
Nousukausi on tullut tähän mennässä jokaisen laskun jälkeen. Siinä vaiheessa firman pitäisi olla iskussa, jotta sitä rahaa voitaisiin tahkota isosti silloin kun markkinat vetävät.
Juurikin Nokian pitäisi olla kaikille hyvä esimerkki että ei se että firma on joskus ollut alan markkinajohtaja ja tahkonnut suuria voittoja ole mikään vakuutus siihen että näin on tulevaisuudessakin. Tämän takia firmojen pitää parantaa toimintaansa koko ajan parhaan kykynsä mukaan, mielellään liian aikaisin kuin liian myöhään.
Miten arviot tämän aiheen suhtautuvan Nokian nousu- ja syöksylaskukausiin?
Kirjoitinko jotain arvioimisesta? Tilannetta saa ja pitää seurata, mutta sen hetkisen tilanteen parantamiseksi ei saisi uhrata tulevaisuutta. Monta kertaa olen katsonut vieresta, kun lyhyen aikavälin säästöt ovat poikineet kertaluokkaa isompia menetyksiä tulevaisuudessa.e: Vielä tuosta "kvarttaali ajattelusta". Herranjestas, niinhän sen pitää mennäkkin, tuottavuutta pitää mitata mahdollisemman lyhyeltä ajalta että tiedetään missä mennään. Kyllä kirjanpidossa on eväät vyöryttää tämän päivän kustannuksia tulevaisuuden odotuksiin, ei sitä tarvitse tarkastalujaksoa tämän takia pidentää. Ja eläväthän työntekijätkin yleensä kaksi viikkoa - kuukausi tarkastelujaksolla, miten nyt palkkaa ja laskuja talouteen virtaa. Jos kuukauden tulot on pienemmät kuin menot niin viimeistään kvarttaalin kohdalla olisi herättävä että pitäisikö tuloja saada kasvatettua tai menoja leikattua :D