Irtisanomiset, ennätystulokset, johdon bonukset, yms kiinnostavat väittelyn aiheet

Ominous: kaikkien yritysten yhtiöjärjestyksen voi tarkistaa jos niin haluaa. Ylipäätänsä mennyt käyttäytyminen kertoo enemmän sijoituksen turvallisuudesta kuin joku paperinpala.
Avaisitko tätä enemmän? En ymmärrä, miten tämä liittyy siihen, mitä sanoin.

Yhtiöjärjestyksen muutokseen tarvitaan vähintään 2/3 äänienemmistö. Jos suuromistajat saisivat kerättyä tarpeeksi ääniä yhtiön tarkoituksen muutokseen, eivät pienomistajat voisi muuta kuin moittia päätöstä. Onko sinulla oikeasti osoittaa ennakkotapaus jossa OYL 5 §:n perusteella on annettu tuomio?

Yritän nyt tässä hakea tuon lainkohdan merkitystä, onko se pelkkä mustetahra (johon usein vedotaan) vai onko sillä oikeasti jotain merkitystä?
Hallituksen esitys Eduskunnalle uudeksi osakeyhtiölainsäädännöksi: http://www.edilex.fi/virallistieto/he/20050109?search=1

Otetaan muodon vuoksi esityksestä lyhykäisyydessään muutama ote (erinäisiä kohtia, mielestäni olennaisimmat virkkeet korostettu):

"Keskeisten periaatteiden esittäminen lain alussa myös korostaa niiden merkitystä oikeusperiaatteina. Yhtiöoikeudellisen toiminnan monimutkaistuessa ja toimintamahdollisuuksien lisääntyessä on tärkeää tuoda esille niitä periaatteita, joiden avulla ongelmalliset tilanteet viime kädessä ratkaistaan. Laajempaa aineellista merkitystä on yhtiön toiminnan tarkoitusta, osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta ja johdon huolellisuusvelvoitetta koskevilla säännöksillä. Oman pääoman pysyvyyttä ja enemmistöperiaatetta koskevat säännökset ovat luonteeltaan ensisijassa informatiivisia.

Yhtiön toiminnan tarkoitus on ehdotuksen mukaan edelleen voiton tuottaminen osakkeenomistajille. Kuten säännöksen yksityiskohtaisissa perusteluissa todetaan, yhtiön toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen ei ole tämän tarkoituksen vastaista. Se, että osakkeenomistajat saavat tuottonsa viimeisenä, merkitsee, että myös velkojien edut tulevat otetuiksi huomioon."


"Edellä esitetyistä epäjohdonmukaisuuksista ja käytännön ongelmista johtuen lakiin ei ehdoteta otettavaksi lähipiirilainoja koskevia erityissäännöksiä. Ratkaisua tukee pohjoismaiden ulkopuolisiin maihin tehty oikeusvertailu, jota on selostettu osakeyhtiölakityöryhmän mietinnössä (s. 63—64). On toisaalta korostettava, että on vain harvoin yhtiön edun tai yhtiön toiminnan tarkoituksen mukaista lainata merkittäviä rahasummia omistajalle tai johdon jäsenelle. Oikeussuojaa tällaisia toimia vastaan tehostavat vahingonkorvauslukuun sisältyvät ehdotukset tuottamusolettamasta. "

"Toiminnan keskeisiä periaatteita koskevilla säännöksillä on myös välittömiä oikeusvaikutuksia. Esimerkiksi ehdotettu 5 §:n säännös yhtiön toiminnan tarkoituksesta voi vaikuttaa yhtiön tekemien oikeustoimien pätevyyden ja yhtiön johdon toiminnan vahingonkorvausoikeudelliseen arviointiin."

"5 §. Toiminnan tarkoitus. Yhtiön toiminnan tarkoitus on voiton tuottaminen osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Säännös vastaa pääasiallisen sisältönsä osalta voimassa olevan lain 12 luvun 1 §:n 2 momenttia.

Säännös ei tarkoita velvollisuutta tuottaa mahdollisimman suurta määrää voitonjakokelpoisia varoja lyhyellä aikavälillä, vaan voiton tuottamista tarkastellaan pidemmällä tähtäyksellä. Mahdollista on siten esimerkiksi yhtiön tuotantokoneiston uudistaminen, tuotekehitystoiminnan tai henkilöstön kouluttaminen taikka muiden vastaavien investointien tekeminen silloin, kun tällaisten toimenpiteiden voidaan katsoa olevan yhtiön ja sitä kautta osakkeenomistajien edun mukaisia. Erilaisten investointien ja muiden pitkävaikutteisten toimien tulee luonnollisesti tähdätä yhtiön voitontuottamiskyvyn parantamiseen. Yhtiön voitontuottamiskyvyn paraneminen lisää yhtiön arvoa, mikä puolestaan näkyy toimivilla markkinoilla osakkeen arvon kohoamisena.

Voiton tuottaminen pitkällä tähtäyksellä ja osakkeen arvon kasvattaminen edellyttävät usein yhteiskunnallisesti hyväksyttävien menettelytapojen noudattamista sellaisissakin tilanteissa, joissa lainsäädäntö ei siihen pakota. Esimerkiksi yhtiön julkisella kuvalla saattaa olla suuri merkitys yritystoiminnan ja yhtiön osakkeiden arvon kannalta. Voiton tuottamisen tarkoituksen mukaista onkin usein myös yhtiön toimintaan liittyvä hyväntekeväisyystoiminta ja tavanomaisten lahjojen antaminen. Voiton tuottamista tulee arvioida eri toimenpiteiden muodostaman kokonaisuuden perusteella. Täysin liiketoimintaan liittymättömistä ja siten aidosti vastikkeettomista lahjoituksista säädetään 13 luvun 8 §:ssä.

Voiton tuottaminen osakkeenomistajille voi tapahtua varojen jaon sijasta tai ohessa myös pyrkimällä mahdollisimman korkeaan osakkeen arvoon. Esimerkiksi osingonjaosta pidättäytyminen voi kuitenkin olla yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista. Pyrkimys mahdollisimman korkeaan osakkeen arvoon liittynee lähinnä pörssiyhtiöihin, joissa osakkeenomistaja voi muuttaa osakkeensa rahaksi myymällä ne.

Yhtiöjärjestyksessä toiminnan tarkoitukseksi voidaan määritellä muukin kuin voiton tuottaminen osakkeenomistajille. Määräykset voinevat liittyä joko yhtäältä voiton tuottamiseen tai siihen, kenelle mahdollinen voitto jaetaan. Ne voinevat olla myös näiden välimuotoja, jolloin tarkoituksena on tuottaa jonkin verran voittoa, joka jaetaan muille kuin osakkeenomistajille.

Jos tarkoitus ei ole voiton tuottaminen, se voi esimerkiksi olla yleishyödyllinen, kuten tietyn yhdistyksen tai säätiön toiminnan tukeminen. On myös olemassa yhtiöitä, jotka eivät pyri tuottamaan voittoa yhtiölle itselleen, vaan toimivat niin sanotusti omakustannusperiaatteella tavoitteenaan edullisten tuotannontekijöiden takaaminen osakkeenomistajille. Yhtiöjärjestyksessä voidaan myös määrätä, että yhtiön voittovarat jaetaan muille kuin osakkeenomistajille. Tällöinkin johdon tulee lähtökohtaisesti pyrkiä tuottamaan mahdollisimman suuri taloudellinen ylijäämä.

Yhtiön toiminnassa on kaikissa tilanteissa tavoiteltava laissa ja yhtiöjärjestyksessä määritellyn tarkoituksen toteuttamista sekä pyrittävä toiminnan jatkuvuuteen, mikä puolestaan turvaa myös velkojien oikeuksia."


"Epäoikeutetun edun antaminen muulle henkilölle viittaa muun muassa suorituksiin osakkeenomistajan lähipiirille. Yhtiön toiminnan tarkoituksen vastaisia toimia, ulkopuolisille tehtyjä puhtaita lahjoituksia, arvioidaan myös yhtiön toiminnan tarkoitusta koskevan 5 §:n säännösten valossa."

"Johdon huolellisuusvelvollisuudella on merkitystä erityisesti johdon jäsenen vahingonkorvausvastuun arvioinnissa. Huolellisuuden ja yhtiön edun mukaisuuden arvioinnissa kiinnitetään huomiota johdon tehtäviin, joista säädetään 6 luvussa, sekä erityisesti 5 §:ssä tarkoitettuun yhtiön toiminnan tarkoitukseen."

"Säännöstä ei tule tulkita johdon velvollisuuksia supistavasti. Yhtiön toiminnan aikana saattaa olla tilanteita, joissa yhtiön johdon huolellisuusvelvollisuus ja velvollisuus toimia yhtiön, viime kädessä kaikkien osakkeenomistajien etujen mukaisesti kohdistuu yhtiön sijasta välittömästi osakkeenomistajien omistuksen arvoon. Tähän viittaa muun muassa yhtiön toiminnan tarkoitusta koskevan 5 §:n sanamuoto sekä yleisemminkin yhtiön johdon asema, jossa voidaan nähdä piirteitä osakkeenomistajien asiamiehen asemasta ja asiainhuollosta. Esimerkiksi sulautumisessa tai yhtiön osakkeiden tullessa julkisen ostotarjouksen kohteeksi yhtiön johdolla on velvollisuus pyrkiä osakkeenomistajien kannalta parhaaseen lopputulokseen. Sulautumisneuvotteluissa tämä tarkoittaa mahdollisimman arvokasta sulautumisvastiketta ja julkisessa ostotarjouksessa sellaista toimintaa, joka on tarpeen mahdollisimman hyvän tarjouksen aikaan saamiseksi."

"Liiketaloudelliseen perusteeseen perustuvaa suoritusta ei pidetä varojen jakamisena arvioitaessa esimerkiksi tämän luvun 4 §:ssä tarkoitetun varojen palautusvelvollisuuden sisältöä, kun yhtiölle ostetaan takaisin sen liikkeeseen laskemia rahoitusinstrumentteja. Jos tällainen hankinta on liiketaloudellisesti perusteltu ja siten yhtiön toiminnan tarkoituksen mukainen, hankinta on lähtökohtaisesti osakeyhtiölain mukainen. Yhtiö voi siten yleensä ostaa esimerkiksi omiin osakkeisiinsa oikeuttavia optio-oikeuksia käypään hintaan, vaikka myyjä olisikin osakkeenomistaja."

10 §. Omien osakkeiden hankinnan rahoittaminen.
Säännöksen soveltamisalaa kavennetaan voimassa olevaan lakiin nähden. Se ei enää ulottuisi emoyhtiötä lukuun ottamatta muiden samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden osakkeiden hankinnan rahoittamiseen. On kuitenkin mahdollista, että tällainen rahoittaminen ei vastaa yhtiön toiminnan tarkoitusta tai on yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista.


En ole juristi enkä halua leikkiä sellainen olevani. Olen käynyt vain yhtiöoikeudesta peruskurssin sekä muutamia muita juridiikan kursseja, jotka leikkaavat toisinaan yhtiöoikeuden puolellekin. Kuitenkin näiden kurssien avulla ja sisälukutaitoa oheiseen hallituksen esitykseen soveltaen uskallan sanoa, että oheinen lainkohta on osakkeenomistajien oikeuksia suojaava yleisperiaate, jonka kautta voidaan johdon, hallituksen ja yhtiökokouksen toimia tarkastella ja tarvittaessa nämä toimet tuomita, mikäli ne ovat olleet osakkeenomistajien edun vastaisia. Ja väitän samaan syssyyn, ettei osakeyhtiön tarkoituksen muuttaminen ilman kaikkien osakkeenomistajien suostumusta varmastikaan onnistu. Minun on ainakin vaikea nähdä, miten sellainen päätös olisi yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen. Minusta kyseinen artikla on hyvä ja tätä kattavammin minun on asiaa vaikeaa perustella.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Avaisitko tätä enemmän? En ymmärrä, miten tämä liittyy siihen, mitä sanoin.
En ole sitä mieltä että sijoituksen riskisyys kasvaisi vaikka voitontavoittelua ei olisi kirjattu lakiin, toiminnan tavoitteen voi helposti tuoda sijoittajien saataville muutenkin.

Kuitenkin näiden kurssien avulla ja sisälukutaitoa oheiseen hallituksen esitykseen soveltaen uskallan sanoa, että oheinen lainkohta on osakkeenomistajien oikeuksia suojaava yleisperiaate, jonka kautta voidaan johdon, hallituksen ja yhtiökokouksen toimia tarkastella ja tarvittaessa nämä toimet tuomita, mikäli ne ovat olleet osakkeenomistajien edun vastaisia.
Edelleen tämä tarkoitus voidaan määrittää yhtiösopimuksessa. Toki selvemmäksi tilanteen tekee tarkoituksen kirjaaminen lakiin, kun sitä ei ole määritelty pakolliseksi kirjattavaksi yhtiöjärjestykseen. Mutta voiko oikeasti tuon pykälän perusteella haastaa yhtiön/johdon? En usko ilman ennakkotapausta.

Ja väitän samaan syssyyn, ettei osakeyhtiön tarkoituksen muuttaminen ilman kaikkien osakkeenomistajien suostumusta varmastikaan onnistu. Minun on ainakin vaikea nähdä, miten sellainen päätös olisi yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen. Minusta kyseinen artikla on hyvä ja tätä kattavammin minun on asiaa vaikeaa perustella.
2/3 enemmistö vaaditaan jollei yhtiöjärjestyksessä ole korkeampaa äänimäärää päätetty, tämä kaikki on osakeyhtiölaissa.
 
En ole sitä mieltä että sijoituksen riskisyys kasvaisi vaikka voitontavoittelua ei olisi kirjattu lakiin, toiminnan tavoitteen voi helposti tuoda sijoittajien saataville muutenkin.
Eivät nämä ole mielipideasioita. Voit miettiä näitä ihan maalaisjärjelläkin. Jos olet pääomasijoittaja ja haluat ostaa vaikka 20% osuuden jostain pienehköstä osakeyhtiöstä, niin haluat varmaan varmistua siitä, että saat rahoillesi vastinetta ja ettei enemmistöomistaja(t) täysin polje sinun ylitsesi. Mitä enemmän sinulla on suojaa, niin sitä pienempi on kokemasi riski. Ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Osakkeenomistajien oikeuksien turvaamisesta tässä on kyse.

Edelleen tämä tarkoitus voidaan määrittää yhtiösopimuksessa. Toki selvemmäksi tilanteen tekee tarkoituksen kirjaaminen lakiin, kun sitä ei ole määritelty pakolliseksi kirjattavaksi yhtiöjärjestykseen. Mutta voiko oikeasti tuon pykälän perusteella haastaa yhtiön/johdon? En usko ilman ennakkotapausta.
Laintulkintaan liittyvät yleisperiaatteet voidaan määrittää yhtiösopimuksessa? Epäilen. Et ilmeisesti lukenut noita hallituksen perusteluja ollenkaan, vaikka ihan sinua varten ne kaivoin tuosta muutaman sataa sivua pitkästä dokumentista. Noilla ylläolevilla sanankäänteillä tuo artikla on perusteltu. Ole hyvä ja lue.

Ja varmasti voi omaa kantaansa perustella tuohon pykälään vedoten, jos johto on tosiaan tehnyt päätöksiä esimerkiksi varojenjakoon liittyen, joilla ei ole mitään liiketoiminnallista perustetta. Voisi kuvitella, että lähipiirilainoihin liittyvissä caseissa olisi tuohon pykälään vedottu. Varmasti löydät ennakkotapauksia, jos haluat niitä etsiä.

2/3 enemmistö vaaditaan jollei yhtiöjärjestyksessä ole korkeampaa äänimäärää päätetty, tämä kaikki on osakeyhtiölaissa.
Ihan hieno homma, että olet jonkin verran osakeyhtiölakia selaillut. Ei kuitenkaan kannata laskeutua siihen harhaluuloon, ettei tuollaiseen yleissääntöön ole mitään poikkeuksia. Niitä nimittäin on. Yksi sellainen on vähemmistöosinko-oikeuden rajoittaminen. Sitä voidaan rajoittaa yhtiöjärjestyksessä, mutta vain kaikkien osakkaiden suostumuksella. Eiköhän tuo osakeyhtiön tarkoituksen muuttaminen mene täysin samaan sarjaan, kun sille harvemmin on vaikea keksiä mitään muuta perustetta kuin vähemmistöosakkaiden oikeuksien luokkaaminen. En jaksa tarkistaa, mutta vaikka siitä ei olisi erikseen säädetty, niin periaatteellisesti se sinne varmasti menee. Osakas, joka tekee päätöksestä kanteen on varmasti vahvoilla.
 
Eivät nämä ole mielipideasioita.
Aivan, siksi osakeyhtiölaissa lukee "Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin."

Esimerkkisi perusteella et tunne kovin hyvin pääomasijoitustoimintaa. Jokainen ammattimainen sijoittaja käyttää sijoitussopimusta jossa on määritelty mm. liqudation preference, äänestysoikeudet ja protective provisions (sori, en tiedä termejä suomeksi). En tiedä ketään sijoittajaa, joka olisi erikseen määritellyt yhtiön toiminnan tarkoituksen muuton veton alaiseksi. Silloin näet koko due diligence on mennyt pieleen.

Laintulkintaan liittyvät yleisperiaatteet voidaan määrittää yhtiösopimuksessa? Epäilen. Et ilmeisesti lukenut noita hallituksen perusteluja ollenkaan, vaikka ihan sinua varten ne kaivoin tuosta muutaman sataa sivua pitkästä dokumentista. Noilla ylläolevilla sanankäänteillä tuo artikla on perusteltu. Ole hyvä ja lue.
Let me bold that for you: jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Toiminnan tarkoituksesta olen koko ajan puhunut, en muusta. Luin kyllä tekstisi, kiitos vaan, mutta et taida ihan ymmärtää mitä minä haen.
Ja varmasti voi omaa kantaansa perustella tuohon pykälään vedoten, jos johto on tosiaan tehnyt päätöksiä esimerkiksi varojenjakoon liittyen, joilla ei ole mitään liiketoiminnallista perustetta. Voisi kuvitella, että lähipiirilainoihin liittyvissä caseissa olisi tuohon pykälään vedottu. Varmasti löydät ennakkotapauksia, jos haluat niitä etsiä.
Jos näin on, niin anna jokin ennakkotapaus. Minä uskon että muut pykälät menevät edelle. Ei minua haittaa olla väärässä tämän suhteen, mielelläni opin aina uutta.
Ihan hieno homma, että olet jonkin verran osakeyhtiölakia selaillut. Ei kuitenkaan kannata laskeutua siihen harhaluuloon, ettei tuollaiseen yleissääntöön ole mitään poikkeuksia. Niitä nimittäin on. Yksi sellainen on vähemmistöosinko-oikeuden rajoittaminen. Sitä voidaan rajoittaa yhtiöjärjestyksessä, mutta vain kaikkien osakkaiden suostumuksella. Eiköhän tuo osakeyhtiön tarkoituksen muuttaminen mene täysin samaan sarjaan, kun sille harvemmin on vaikea keksiä mitään muuta perustetta kuin vähemmistöosakkaiden oikeuksien luokkaaminen. En jaksa tarkistaa, mutta vaikka siitä ei olisi erikseen säädetty, niin periaatteellisesti se sinne varmasti menee. Osakas, joka tekee päätöksestä kanteen on varmasti vahvoilla.

Jälleen, ennakkotapauksia? Toiminnan tarkoituksen muutos koskee kaikkia osakkaita, joten pitää olla joku muu peruste miten se voisi heikentää nimenomaisesti vähemmistöosakkaita.
 
En nyt yksinkertaisesti jaksa / ehdi hakea sinulle nyt ennakkotapauksia. Jos käyn kirjastossa jossain välissä ensi viikolla, niin voin yrittää vilkaista jostain osakeyhtiölain kommentaarista olisiko siinä listattu tuohon lainkohtaan liittyen oleellisia KKO:n päätöksiä. Yleensä niitä noista kirjoista löytyy, jos ei jaksa itse finlexistä niitä penkoa.

Ja mitä tulee tuohon "jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin", niin siitäkin oli noissa hallituksen perusteissa kommenttia. Tai ehkä en vaan ymmärrä, mikä sinua tässä pykälässä näin kiihdyttää. Minusta on ihan jees, että meillä lainsäädännössä määritellään ne periaatteet, joiden mukaan toimitaan, mikäli ei ole muuta erikseen sovittu. Ylianalysoit nyt tätä hommaa, kun mietit asiaa vain jonkun bisnesenkelin ja juristin kanssa viimeisen päälle viilatun osakassopimuksen näkökulmasta, jossa kaikki kuviteltavissa oleva on sovittu ja rajattu. Suurin osa pien- ja keskisuurten osakeyhtiöiden vähemmistöomistajista on kuitenkin ihan jotain muita tyyppejä kuin näitä, ja sitten kun joudutaan oikeussaleissa ratkomaan mitä kummallisempia tapauksia, niin perusperiaatteet ovat hyvä olla olemassa, jottei jokaisesta älyttömyydestä, joita ihmisen rajaton tyhmyys tuottaa tarvitse tehdä erillistä pykälää.
 
Ei minua mikään kiihdytä pykälässä. Se tosin ihmetyttää että yksinkertaiseen kysymykseen vastauksen saaminen ilman mutuilua ja asianvierestä kommentointia on näin vaikeaa. Luonnollisesti viestinnän aloittajana otan vastuun.
 
Jos sinusta hallituksen esitys ja esityksessä läpikäydyt perustelut tuolle pykälälle ovat mutuilua, niin olet selvästi jo lyönyt ideologisin perustein mielipiteesi lukkoon, enkä varmastikaan pysty tuota mielipidettä muuttamaan.
 
En nyt ymmärrä mistä väittelette. Paljonko tarvitaan yhtiökokouksessa ääniä jotta yhtiön tavoitteet voisi vaihtaa voitontavoittelusta joksikin muuksi ?!?

Idealistiset yritykset pysyvät harvoin pystyssä kovinkaan pitkään...
 
En nyt ymmärrä mistä väittelette. Paljonko tarvitaan yhtiökokouksessa ääniä jotta yhtiön tavoitteet voisi vaihtaa voitontavoittelusta joksikin muuksi ?!?

Idealistiset yritykset pysyvät harvoin pystyssä kovinkaan pitkään...
Osakeyhtiölain 1 luvun 5 § on väittelyn aihe niin absurdilta kuin se kuulostaakin. Eli tämä:

5 §
Toiminnan tarkoitus

Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.


MuscleMemory on sitä mieltä, että kyseinen pykälä on turha. Ei tässä sen kummempaa.
 
Tavoite voi olla ihan mikä tahansa, jonka omistajat yhtiöjärjestykseen haluavat kirjata. Olkoot vaikka kääpiöiden tuottaminen timanttien louhintaan.

Vastasit muuten kysymykseen kysymyksillä mitkä eivät vieneet asiaa yhtään eteenpäin. Miksi tuo tavoite on kirjattu lakiin? Mitä jos minun yritykseni ei noudata tuota?

Tässä hovioikeuden keississä oli ilmeisesti kyse juuri tästä.

http://www.edilex.fi/lakikirjasto/oikeustieto/8313?archive=1
 
Osakeyhtiölain 1 luvun 5 § on väittelyn aihe niin absurdilta kuin se kuulostaakin. Eli tämä:

5 §
Toiminnan tarkoitus

Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.


MuscleMemory on sitä mieltä, että kyseinen pykälä on turha. Ei tässä sen kummempaa.

Mun mielestä tää keskustelu on ikäänkuin "case closed". Tuossa on OSAKEYHTIÖN tarkoitus. Sitä voi sitten perustaa vaikka osuuskunnan tai säätiön tai yhdityksen tai jotai muuta jolla on joku muu tarkoitus. Osakeyhtiö on osakeyhtiö ja sellaisena sen pitää olla jatkossakin. Tämä maa ei ilman niitä pyöri, ei vaikka minkälaisten vaaleanpunaisten lasien läpi sitä ihmeteltäisiin.
 
MuscleMemory on sitä mieltä, että kyseinen pykälä on turha. Ei tässä sen kummempaa.
Nyt selvisi miksi olet niin butthurt, et ymmärtänyt alkuunkaan kysymystäni. My bad.

ei_liian, kiitos linkistä. Vaikuttaisi että tuossa on kyse osakkaiden yhdenvertaisuudesta, mutta luen vielä tarkemmin läpi.
 
Nyt selvisi miksi olet niin butthurt, et ymmärtänyt alkuunkaan kysymystäni. My bad.
Butthurt? Siis vaikka olemme eri linjoilla tämän asian suhteen, niin ei tästä tarvitse alkaa mitään flame waria käynnistelemään. Pahoittelen jos olen sanonut jotain, mikä on sinua ärsyttänyt. Vaikutat ihan fiksulta kaverilta ja juttujen perusteella tulemme aika samasta, mahdollisesti jopa täysin samasta koulutustaustasta, joten varmaan se yhteinen sävelkin on löydettävissä. Jos olen ymmärtänyt väärin, niin voinet ehkä tarkentaa ja kokeillaan sitten uudestaan paremmalla ymmärryksellä. Kommentoit kuitenkin yhdessä välissä seuraavasti: "Vastasit muuten kysymykseen kysymyksillä mitkä eivät vieneet asiaa yhtään eteenpäin. Miksi tuo tavoite on kirjattu lakiin? Mitä jos minun yritykseni ei noudata tuota?". Esitit kysymyksen "miksi tavoite on kirjattu lakiin" siten, että siitä ymmärtää, että pidät itse pykälää turhana / tarpeettomana. Tämänkö siis ymmärsin väärin?
 
Nyt kun lakiin kirjattu voitontavoittelu on nostettu, voisin kysyä tietävämmiltä: miksi se on laissa ja onko sillä mitään 'laillista' voimaa?
Asian suhteen on nyt käyty enemmän keskustelua kuin on olisi pitänyt, mutta kävin tänään siellä kirjastossa kuten aikaisemmin lupailin ja kopioin samalla Osakeyhtiö I:stä (Mähönen-Villa, 2006) seuraavan otteen:

2. Osakeyhtiölain keskeiset piirteet

Jos osakeyhtiölakia halutaan kuvata yhdellä sanalla ja erottaa se samalla edeltäjästään, vuoden 1978 osakeyhtiölaista, se on periaatekeskeisyys. Osakeyhtiölain 1 luvussa on luettelo yleisistä periaatteista, joihin voidaan vedota silloin, kun lain yksityiskohtaisesta säännöksestä ei ole saatavissa tukea.
Periaatteet ovat oikeushenkilöllisyys ja osakkeenomistajan rajoitettu vastuu (OYL 1:2), pääoma ja sen pysyvyys (OYL 1:3), osakkeen luovutettavuus (OYL 1:4), toiminnan tarkoitus (OYL 1:5), enemmistöperiaate (OYL 1:6), yhdenvertaisuus (OYL 1:7), johdon tehtävä (OYL 1:8) ja tahdonvaltaisuus (OYL 1:9).
Periaatteiden tarkoitus on erityisesti turvata vähemmistöosakkeenomistajien ja velkojien asemaa yhtiössä johdon ja määräävien omistajien itsekästä toimintaa vastaan (ks. HE 109 / 2005 vp s. 18, 19). Tämän mukaisesti tärkeimpiä yleisistä periaatteista ovat toiminnan tarkoitus eli voiton tuottaminen osakkeenomistajille, johdon tehtävä eli johdon huolellisuus- ja lojaliteettivelvollisuudet sekä yhdenvertaisuusperiaate, joista yhtäkään ei ole mainuttu suoraan vuoden 1978 osakeyhtiölaissa.
Voiton tuottamistarkoitus oli ilmaistu vuoden 1978 laissa käänteisesti: jos yhtiön toiminnalla oli kokonaan tai osaksi muu tarkoitus kuin voiton tuottaminen osakkeenomistajille, yhtiöjärjestykseen oli otettava määräys voiton käytöstä sekä netto-omaisuuden käytöstä selvitysmenettelyssä (EOYL 12:1.2)
Periaatteiden lisäksi velkojien tai vähemmistöosakkeenomistajien asemaa on pyritty parantamaan tehostamalla yhtiöoikeudellisia oikeussuojakeinoja ja selkeyttämällä sääntelyä.

Eli synteesinä:
1) miksi se on laissa: "Periaatteiden tarkoitus on erityisesti turvata vähemmistöosakkeenomistajien ja velkojien asemaa yhtiössä johdon ja määräävien omistajien itsekästä toimintaa vastaan";
2) onko sillä mitään 'laillista' voimaa: "(periaatteisiin / toiminnan tarkoitukseen) voidaan vedota silloin, kun lain yksityiskohtaisesta säännöksestä ei ole saatavissa tukea."

Toivottavasti tämä vastasi nyt riittävän hyvin ja selkeästi kysymyksiisi. KKO-esimerkkejä en tällä kertaa ikävä kyllä löytänyt, mihin vaikutti varmasti se, että ainoa jäljellä oleva painos oli vuodelta 2006 eli lain voimaantulon ajoilta, enkä halunnut tonkia ylen määrin tuoreempaa kirjallisuutta. Minun osaltani asia on siten nyt case closed. Kiitos mielenkiinnosta. Ehkä voidaan jättää nyt OYL 1:5 § rauhaan ja siirtyä vaikkapa pohtimaan OYL 1:6 pykälää?
 
Vähän samoilla linjoilla. Ei yrityksiltä voi odottaa yhteiskunta- tai ympäristövastuuta - niiden toimintalogiikka on tällaista vastaan (ellei se ole markkinointimielessä kannattavaa, silloinkin on kannustin huijata). Tästä syystä moinen täytyy pakottaa lailla. Aika tylsäähän se on ja epäreilua joitakin kohtaan, mutta minkäs teet. Wahlroos toki ristiretkellään unohtaa, että historiallisesti perheyritykset ovat kannattavampia kuin pörssiyritykset, ja vastuullisempiakin taitavat olla. Tuo lyhytnäköisyyden korostus osoittaa hyvin Wall Streetin opinkappaleet ja vastahan tässä nähtiin, miten hienosti se toimii.
 
Liikaa jää korostamatta että yhteiskunnalla pitäisi olla yritysvastuu. Eli pitää huolta alueellaan toimivista yrityksistä.

Tämä ei tarkoita että yhteiskunnan on tehtävä yrityksistä kilpailukykyisiä, vaan sitä että yhteiskunnan tarjoamat palvelut, infra, energia, palvelut, työvoima, lainsäädäntö jne pidetään yritysmyönteisenä. Turha tulla mulle itkemään yhteiskuntavastuusta kun ensin ryssitään nuo osa-alueet.
 
Liikaa jää korostamatta että yhteiskunnalla pitäisi olla yritysvastuu. Eli pitää huolta alueellaan toimivista yrityksistä.

Tämä ei tarkoita että yhteiskunnan on tehtävä yrityksistä kilpailukykyisiä, vaan sitä että yhteiskunnan tarjoamat palvelut, infra, energia, palvelut, työvoima, lainsäädäntö jne pidetään yritysmyönteisenä. Turha tulla mulle itkemään yhteiskuntavastuusta kun ensin ryssitään nuo osa-alueet.
Mutku sillon kato autetaan riistokapitalistia ja se orjuuttaa ihmisiä :(

Rahat pitää ottaa pois firmoilta ja antaa ihmisille. Siitä se vauraus syntyy.
 
Itse uskon, että moni firma menettää pitkällä tähtäimellä paljon kvartaalitulosten perässä juostessaan. Työntekijöitä vähennetään ja lisätään nopealla tahdilla tarpeen mukaan. Kylmä numerovetoinen johtaminen on helppo mutta tuskin paras tie. Työntekijöitä voi kyllä käsitellä pelinappuloina, mutta samalla tahtoo kadota työntekijöiden motivaatio. Sitten kun eletään taas aallon harjalla, kaivattaisiin sitä motivoitunutta työvoimaa ja valitetaan kun duunaria ei kiinnosta.

Hiljaisena aikana haluaisin nähdä kulujen karsimisen sijaan kehitettävän yritystä tulevaisuuden haasteita varten. Silloin investoinnit tulevat halvemmiksi, kykeneviä käsiä on tarjolla ja ehkä kaikkein arvokkainta voimavaraa eli aikaa on käytettävissä riittävästi. Samoin hiljainen hetki on erinomainen tilaisuus kouluttaa väkeä. Tämä ei tosin onnistu, jos kassa on jaettu kuiviin silloin, kun sinne vielä virtasi rahaa ja jokaisen kvartaalin tulos pitäisi saada näyttämään hyvältä.
 
^ Nykyään vain tuotto marginaalit ovat niin pieniä ja suhdannevaihtelut suuria että käytännössä työntekijöiden pitäminen "hyvien päivien varalle" on täysin mahdotonta.

Tässä mennään aina siihen helppoon että tuijotetaan jotain Nok...ei kun siis Konetta ja uskotaan että kaikki firmat ovat rahanteko koneita jonkin ihmeellisen luonnonlain ansiosta ja uusi nousukausi koittaa kuin itsestään vaikkei firma muuta toimintaansa. Väärin. Se nousukausi koittaa, jos koittaa, sen takia että firma parantaa toimintatapojaan, virtaviivaistaa, karsii läskiä ja parantaa samaan aikaan tuotteitaan. Tähän kun vielä osuu kohdalleen nousukausi niin hupsis, firma tekeekin taas tulosta. Sitten on helppo sanoa että kaksi vuotta sittan vähennettiin turhaan. Mutta unohdetaan olisko kestänyt kassa, olisiko firman silloinen toiminta ja tuotteet olleet enään uudessa nousukaudessa kilpailukykyisiä.

Juurikin Nokian pitäisi olla kaikille hyvä esimerkki että ei se että firma on joskus ollut alan markkinajohtaja ja tahkonnut suuria voittoja ole mikään vakuutus siihen että näin on tulevaisuudessakin. Tämän takia firmojen pitää parantaa toimintaansa koko ajan parhaan kykynsä mukaan, mielellään liian aikaisin kuin liian myöhään.

e: Vielä tuosta "kvarttaali ajattelusta". Herranjestas, niinhän sen pitää mennäkkin, tuottavuutta pitää mitata mahdollisemman lyhyeltä ajalta että tiedetään missä mennään. Kyllä kirjanpidossa on eväät vyöryttää tämän päivän kustannuksia tulevaisuuden odotuksiin, ei sitä tarvitse tarkastalujaksoa tämän takia pidentää. Ja eläväthän työntekijätkin yleensä kaksi viikkoa - kuukausi tarkastelujaksolla, miten nyt palkkaa ja laskuja talouteen virtaa. Jos kuukauden tulot on pienemmät kuin menot niin viimeistään kvarttaalin kohdalla olisi herättävä että pitäisikö tuloja saada kasvatettua tai menoja leikattua :D
 
Back
Ylös Bottom