Oli tuossa vähän kiireitä mutta päästiinpä taas keskusteluun mukaan
En tiedä mihin yritit vastata, mutta kysymys oli rautalangasta väännettynä se, että etkö ymmärrä eroa sillä, että vaikkapa äitisi kuppa on salassa pidettävää aivan ymmärrettävistä syistä, toisin kuin vaikkapa lämpötila Reykjavikissa vuonna 1901?
Sinä et taida oikein ymmärtää, että esimerkiksi THL ei pidä tiettyjä tutkimuksia salassa sen takia, että siellä on henkilötietoja. Syitä on muitakin, kuten olen jo edellämaininnut ja otin THL:n tutkimuskäytännöt esille sen takia, että sinä ja muutama muu ihminen pääsisitte eroon tuosta harhaluulosta:
”Kaikki tutkimus on julkista”. Ei todellakaan ole, ei edes kaikki julkisella rahoituksella tehtävä tutkimus.
Mutta palataan ilmastotutkimukseen, sen pitäisi olla meikäläisenkin mielestä hyvin julkista ja läpinäkyvää enkä ole yhtään pettynyt jos Jones tuomitaan julkisuuslakien rikkomisesta.
Kerro sitten:
Miksi nykyinen "ilmastonlämpeneminen" johtuu ihmistoiminnasta ja 1000-luvun tienoilla ollut, nykyistä selvästi lämpimämpi jakso, ei ole ihmisen toiminnasta johtuvaa?
Et voi mitenkään loogisesti linkittää kahta lämmintä kautta keskenään varsinkaan kun nykyiselle havaitulle lämpenemiselle ei löydetä muuta oletettavaa syytä kuin ihmisen aiheuttama kasvihuoneilmiön voimistaminen.
Jos väität, että on kyse luonnollisesta ja syklisestä lämpenemisestä niin osoita se.
Mikä on kantasi lämpötilamittausten luotettavuuteen?
Oletan, että tarkoitat nykyhetkeä. Ihminen osaa nykyaikana mitata lämpötiloja erittäin tarkasti.
Uskotko että niin monimutkaista systeemiä kuin ilmasto, voidaan mallintaa tietokoneohjelmilla?
Kyllä – ehdottomasti. Voitko esittää syitä miksi ilmastoa ei voitaisi mallintaa tarkasti? Mikä nykyisissä ilmastomalleissa on vialla? Mitä siellä on liikaa tai mitä sieltä puuttuu? Mitä parametria tai laskukaavaa pitää muuttaa?
Pelkkä maininta ”monimutkaisuudesta” ei kerro mistään mitään ja on pelkkä poliittinen olkinukkeargumentti . Korjatkaa jos olen väärässä mutta ilmastonmuutoksessa tutkitaan ilmakehän kokonaisenergian vaihteluita, ei paikallissään kaltaisia kaoottisia kaasuvirtauksia, joita on erittäin vaikea mallintaa.
Kun luet uudestaan, niin huomaat että ensimmäisenä THL:n datan (~potilastietoja) ja ilmastodatan rinnasti Dragon itse, ja piti ilmeisesti THL:n harjoittamaa salausta perusteena minkä tahansa salaamiselle, vaikka THL:n materiaali on selvästikin arkaluontoista.
Vielä näköjään jatkoa tähän edelliseen. Kyselin itseasiassa ilmatieteen laitokselta tarkemmin heidän käytännöistään ja sieltä tuli ilmoitus, että heidän datansa on avointa mutta se pitää pyytäessä rajata. Heilläkään ei ole velvoitetta antaa
ilmaiseksi kaikkea dataa JA osa heidänkin tutkimuksistaan on sellaisten tutkimussopimusten velvoittamia, että mitään dataa ei anneta. Suurin osa ilmatieteenlaitoksen tutkimussopimuksista on kuitenkin valtion ja EU:n rahoituksella tehtäviä ja julkisrahoitteisissa tutkimuksissa yleisesti vaaditaan kaikkien tulosten ja mittausten julkistaminen.
Sieltä vaan hakemaan sitä raakadataa jos kiinnostaa mutta varautukaa, että sen kopiointi maksaa jonkun verran jo pelkkinä kopiointikustannuksina.
Kyllähän tuon nyt huomaa tyhmempikin, ettei tuon datan salailulle mitään tosiasiallisia perusteita ole. Muuta kuin se, ettei haluta muiden näkevän kuinka paskaa tiedettä on tehty.
Mm. Steve McIntyre oli pyytänyt dataa Jonesilta eikä Jones ollut dataa suostunut lähettämään. Tämän McIntyre sanoi jo siinä aiemmassa MOT-dokkarissa. Tässä jälkimmäisessä dokkarissa sitten siteerattiin noita hakkeroituja maileja, joissa Jones taisi sanoa kollegoilleen (Mann et al), että mieluummin tuhoaisi datan kuin lähettäisi sitä McIntyrelle.
Jos Jones lakeja on rikkonut niin en minä luonnollisestikaan osaa tai tahdo häntä mitenkään puolustella. Julkisuuslakien rikkominen ja väitetyt paskat tutkimukset ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Suoraa korrelaatiota Jonesin mahdollisista lainrikkomukista tutkimustuloksiin ei voida vetää niin, että kaikki CRU:n tekemät tutkimukset ja IPCC:n julkaisut ovat sontaa.
Eli tässä ehkä vastaus myös Dragonin kysymykseen, että kuinka paljon sitä dataa oli.
Vastaus: yksi tiedosto. :lol2:
Mike Mannin "Nature-temppu" oli tuon dokkarin mukaan siis se, että mm. puulustoista ynnä muualta saatua "proxy-dataa" oli "täydennetty" lämpömittareista saadulla datalla. Näin siksi, että puulustoista saatujen tietojen mukaan lämpötilat olivatkin kääntyneet laskuun. Mann korvasi laskevan puulustodatakäyrän loppuosan lämpömittaridatalla (aivan käsittämättömän sekopäinen temppu), jotta sai lätkämailan lavan aikaiseksi. Jones teki tämän saman "tempun" tähän kuvaan, jonka piti tulla v. 1999 käytettäväksi Maailman meteorologisen järjestön julkaisun kannessa.
En ole ilmastotutkija mutta miksi kummassa lämpötilakäyrässä ei saisi käyttää suorasti mitattuja lämpötiloja vuosilustojen asemasta, jos sellaisia kerran on saatavilla? Onko dataa täydennetty vai korvattu? En näe tässä mitään ”käsittämätöntä temppua”, vai onko vuosilustodata kenties päinvastaista mitatuille lämpötiloille?
Ja edelleen tässä käsitellään dokkarin esittämiä juttuja, joka ei ole tieteellinen julkaisu ja dokkaria ei ole vertaisarvioitu? Missä tieteellisessä julkaisussa osoitettu Mannin lätkämailan virheellisyys? En oikein ymmärrä sitäkään, että kahden ekonomin (McKintyre ja McKitrick) kritiikkiä otetaan kovinkaan tosissaan. Varsinkaan, kun he eivät ole ilmastotutkijoita, eivät ole julkaisseet varsinaisessa ilmastotieteen lehdessä ja yhdysvaltojen kongressin osoittama 12 henkinen tutkimusryhmä tarkasti Mannin 1998 korjatun lätkämailan ja totesi siinä olevat virheet vähäisiksi. Myöhemmin statistikot ovat edelleen tutkineet Mannin dataa ja päätelmiä, eivätkä ole löytäneet siitä perustavanlaatuisia virheitä.
Ketkä ovat olleet vertaisarvioijina? Onko kyseessä ollut ns. double-blind prosessi, jossa kirjoittaja ei tiedä arvioijia eivätkä arvioijat kirjoittajaa? Onko lätkäjoukkue arvioinut toistensa datoja? Onko tässä taas sotkettu noita puulustodatoja lämpömittaridatoihin?
Soita ja kysy Naturesta, joka kuitenkin on maailman johtavia tiedelehtiä. Siinähän Mannin alkuperäinen artikkeli julkaistiin.