Ahdistukaa:
"Suomalaiset takertuvat perinteiseen kuvaan etelänlomasta – matkailu ei voi jatkua näin, sanoo professori"
"LENTÄMISEN pitää olla kallista ja junamatkustamista pitää tukea.
Nykyisen matkailukulttuurin on pakko muuttua.
Näin sanoo Lapin yliopiston matkailun kulttuurintutkimuksen professori
Soile Veijola."
"
VÄLIMEREN maastopalot ovat kuumentaneet keskustelua lentomatkailun ilmastovaikutuksista ja matkustamisen eettisestä vastuusta.
Vaikka tulimeri on korventanut
Rodoksen saaren maisemia tuhkaksi, lentoyhtiöt ja matkatoimistot
ovat kuljettaneet edelleen suomalaisia niihin lomasaaren osiin, joissa paloja ei ole ollut.
Matkanjärjestäjä TUI:n viestintäpäällikkö kertoi maanantaina
Iltalehdelle, että yhtiön Rodokselle suuntautuvat matkat järjestetään nyt normaalisti, paitsi niille alueille, joilla yhtiön yhteistyökumppaneiden hotellit ovat kärsineet vahinkoja."
"
Veijolan mukaan maapallon elinolosuhteet ovat muuttuneet huonommiksi niin hitaasti, että yksikään sukupolvi ei ole ehtinyt huomata muutosta.
”Nyt vaikka muutos on kiihtynyt ja vaikutukset nähdään Etelä-Euroopassa ja ympäri maailmaa, suomalaiset tuntuvat silti ajattelevan, että matkustus voi jatkua samaan tapaan”, hän sanoo."
"
JOS maapallo halutaan säilyttää elinkelpoisena, asiantuntijoiden mukaan erityisesti länsimaisen väestön tulee muuttaa elintapojaan.
Suomalaisten hiilijalanjäljestä lentäminen tuottaa noin 13 prosenttia. Lentämisestä aiheutuu lisäksi myös muita päästöjä, jotka kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä.
Vaikka Veijolan mielestä lentämisen pitäisi olla huomattavasti nykyistä kalliimpaa ja harvinaisempaa, hän ei vaadi sen lopettamista kokonaan."
”Kaikki lentäminen ei ole syntiä. Perheen tapaaminen tai tärkeät tehtävät kohdemaassa ovat hyviä syitä lentää”, hän sanoo."
"Lentely voi jatkua Veijolan mukaan jonkin aikaa nykyisenlaisena myös tulevaisuudessa, mutta lopulta jonkinlainen muutos on väistämätön. Jos ilmaston lämpenemiselle potkitaan kunnolla vauhtia, turvallinen elinympäristö voi olla yhä harvemman etuoikeus.
”Puhdas vesi, puhdas ilma, puhdas maaperä. Kuikan huudon kuuntelu laiturinnokasta. Niistä tulee yhä vahvemmin luksustuotteita ennen kuin ne loppuvat.”"
Matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola kytkee vastuullisen matkailun siihen, millaisen jäljen matkailijat jättävät kohteeseensa. Hän on pohtinut, olisivatko turistit voineet jäädä Rodokselle auttamaan maastopalojen hillinnässä sen sijaan, että heidät evakuoitiin.
www.hs.fi
Mielipiteitä? Varsinkin lihavoiduista kohdista?
En kehdannut koko juttua copypastettaa.
Ymmärrän, että lentäminen on usein luksuta ja lomailu jotain mihin kehitysmaalaisilla ei ole varaa, eli pitääkö meidän tuntea siitä pahaa mieltä?
Täälläkin esitetyn piirakkagraafin perusteella lentämisen päästöt ja sitten vielä siitä CO2 päästöt ovat kokonaiskuvassa aika pieni osuus, varsinkin lomalentämisen. Mutta siitä on helppo syyllistää?