Hyppyharjoitus

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Teet vaa noita räjähtäviä kyykkyjä. Pienillä painoilla hidas alas, täysillä ylös ja mieluiten et nouset jopa ilmaa. Sit jos teet isommilla painoilla ni aina teet aina niide jälkee 3-4 hyppyy mis polvet osuu rintaa. Jotain palautushyppyjä en muista. Pelaan ite lätkää ni noilla oon parantanu mun esikevennys- ja staattistahyppyy moniamonia senttejä. Räjähtävä voima on A ja O
 
tuub sanoi:
Muuuuutttttta... Kysykää Hulkilta miten treenataan pomppua, se nousee ku hissi, tai ainaki nousi. Ei se pallo kyllä sit muuta ku donkkaamalla mennykkään sisään ;-)
:D Nimimerkillä "Vapaaheittoprosentti 22,9".
 
Paljos on muuten parhaat pomput mihin porukka nykyään pystyy? Joskus kun katsoo jotain kuvia NBA:sta, niin porukka on kyllä aivan sairaan korkeella. Melkein tuntuu siltä, että joku nosti ne siihen sitä kuvaa varten. :)
 
Zatsiorkyn SAPOST:ssa on aina pieniä pähkinöitä tai lisätehtäviä pureskeltaviksi, otetaan tähän yksi:

Defining a Training Target: Strength or Rate of Force Development?
A young athlete began to exercise with free weights, performing squats with a heavy barbell. At first he was able to squat a barbell equal to his body weight (BW). His performance in a standing vertical jump was 50 cm. After 2 years, his achievement in the barbell squats was 2 BW, and the vertical jump increased to 80 cm. He continued to train in the same manner and after 2 more years was able to squat with a 3-BW barbell. However, his jump performance was not improved because the short takeoff time(the rate of force development) rather than maximal absolute force became the limiting factor. Many coaches and athletes make a similar mistake. They continue to train maximal muscle strength when the real need is to develop a rate of force.

Noni.
 
esikevennyshypyissä joku malyz (kovin varmaanki) jotain 60-70cm ja suorassa pompussa +70cm. epäilen vahvasti et joku nba-pelle pomppii korkeemmalle
 
Kyllä taitaa olla, että kovimmat pomput löytyy NBA:sta ja nopeimmat jätkät NFL:stä. Kauan tiedetty totuus jenkkien (ja muidenkin) valmentajapiireissä. Raha houkuttaa... siinä ei valitettavasti valkoihonen puolan poika pääse ees viivalle asti, vaikka ajais ne komeet viiksensäkin pois :) :) .

Spud Webb pystyi donkkaamaan helposti 360 astetta ja pituutta löytyy vain ~170cm. Michael Jordanin pisin donkki lähti vapariviivan takaa.

Katukoriksessa vaikutti aikanaan Herman The Helicopter -niminen heppu, joka kevyen näytösluonteisesti nappaili satasen seteleitä koriLEVYN päältä. Korkeutta löytyy tuolloin 350cm+. Mies ei järin kookas edes ollut. Tulot oli kuulemma paremmat kuin NBA:ssa siihen aikaan ja muutenkin ilmapiiri "vapaampi" :D

Hollis Conwayn korkeushyppy 240cm+ on myös aika kova suoritus herran ollessa vain 183cm pitkä.

Tutkittuahan on myös, etä mustaihosilla on yleensä suuremmat osuudet nopeita soluja sekä nopeempi polvirefleksi, jotka jo sinänsä antaa suuntaa nopeuslahjakkuudesta. Kyllähän sen näkee aikalailla, minkä rotusia kavereita mm. satasella, nba:ssa ja nfl:ssä hyökkäyksessä on.

Parasta ohjelmaa pompun kehittämiseen ei varmaan ole kukaan tehnyt, sillä homma riippuu aika monesta tekijästä ja päälajin luonteesta. Vrt asyklinen korkeushyppy ja semisyklinen koris esim. Pääasiassahan homma on pelkkää enemmän tai vähemmän rankkaa hermostotreeniä ja siinä voi mennä niin monessa suhteessa metikköön. Yleisessä mielessä ponnarin kehittäminen kuitenkin on aika yksinkertaista.
 
Kyllä noi korkeushyppääjätkin varmaan aika hyvin pomppaa. Ruotsalainenkin Stefan Holm (meriitteinä mm. halli MM kulta) on 180cm pitkä ja hyppää korkeutta jotain 232. Eli aika hyvin, että kaveri ylittää hyppäämällä yli puolimetriä hänen pituuttaan korkeammalla olevan riman koko kehollaan.
 
Kadour Ziani, korkeushyppääjä, maalivahti ja donkkitaiteilija, omaa todistettavasti 147 cm ponnistuksen vauhdista. Pystyy tekemään 360° donkin vapaaheittoviivalta, http://www.slamnation.net/ Pituutta 179 cm ;o).

Epäilin hieman tuota, mutta löysin kuvan missä äijän pää on kuvakulmankin huomioon ottaen nenää myöten raudassa.
 
Pertti 123 sanoi:
No tiedätkö hyppyjen ja loikkien nimiä. Eli jos sanon, että tee...

6x20m vuoroloikkaa
5x5 vauhditon pituus sarjana
5x5 aitahyppyjä
4x10 iso vuorohyppely

...niin tiedätkö mistä puhun. ...

Niin tuota, voisitko selittää nuo termit mulle? Mä en meinaan tiä mitä noi tarkottaa tai miten noi tehdään? Ja olis mielenkiintoa ja innostusta opetella loikkimaan hyvin :D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Muutama mäkihyppääjä hyppää kevennyshypystä yli 70 ja myös muutama yleisurheilija. Esim. just Malyz Mutta toisaalta huippukorkeushyppääjä ei välttämättä pääse "kuin" 50 cm. Ihminen pystyy noin yhden g:n kiihdytysvoimaan korkeushypyssä, mutta esim. sepillä (kirppu)jopa noin 400g!!! Kirpuilla on ihmistä paljon tehokkaampi katapulttimekanismi. Ihminenkin varastoi elastista energiaa lihaksiinsa törmäysvaiheessa, mutta kirpuilla tämä on siis ihan eri sfääreissä...

Kannattaa lukaista tästä Marko Haverisen kandityöstä testituloksien yhteyksistä yleisurheilun kisatuloksiin: http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Testitulokset.doc
 
On huomioitava että useimmat ponnistustulokset eivät ole vertailukelpoisia eri testitavoista johtuen. Malyszin 70 cm kevennyshyppy on varmasti mitattu painopisteen nousuna, joka on yleensä 20-30 % pienempi kuin mitä esimerkiksi NFL:n testissä mitattuna saisi (=ulottuvuus hypyllä - ulottuvuus kantapäiltä, Vertecillä), ja mitä useimmissa tapauksissa tarkoitetaan ponnistuskorkeudella.

Muuten, luin DeFrancon kirjoittavan että suurin osa ponnistuksen elastisuudesta tulee akillesjänteistä, eli ihmiset joilla on korkeampi pohkeen kiinnityskohta jänteeseen ovat huomattavassa etulyöntiasemassa. En ole mitään tutkimusta nähnyt aiheesta, mitä luulette?
 
Joskus ainakin oli Guinnessin ennätyskirjassakin muistaakseni pisin aika ilmassa (siis hyppäämällä) ja laji oli balettitanssi!
 
Koripallosta vielä...

Michael Wilson, pituus 6-5, on donkannut 12" korkeudessa olleeseen koriin.
 
Hulkki sanoi:
Kyykkyvoima ei korreloi ponnistusvoiman kanssa yhtä paljon kuin maastavetovoima (http://www.jumpforsts.com/sojbook.html, http://www.jumpforsts.com/stfj.html). Tämä johtuu mm. siitä, että 65-80 prosenttia hyppäämiseen käytettävästä voimasta tulee pakaroista (Darden, 1992).

Teorian lisäksi minä ja moni kaverinikin on huomannut käytännössä, kuinka paljon paremmin maastaveto parantaa pomppua kuin kyykky.

Totta turiset. On muuten hyvä ohjelma / tietopaketti Strength through science-tiimin "Science of jumping", mihin linkeissäsi viittasit. Siinä käsitellään paljon myös hermotusta yms. Ostin jenkeistä kyseisen videon ja kirjan.
 
12"=12 tuumaa=alle 30,5 cm ;) Minäkin pystyn tuohon. No joo varmaan jalkaa eli jos kääntää senteiks niin tajuaa kuinka hyvä kurotuskorkeus pitää olla. Miehellä pituutta n. 195-196 cm ja donkkaa n. 366 cm renkaaseen. Siinä täytyy jo kohota. Pomppu oltava lähemmäks 120 cm...
 
sporter sanoi:
12"=12 tuumaa=alle 30,5 cm ;) Minäkin pystyn tuohon. No joo varmaan jalkaa eli jos kääntää senteiks niin tajuaa kuinka hyvä kurotuskorkeus pitää olla. Miehellä pituutta n. 195-196 cm ja donkkaa n. 366 cm renkaaseen. Siinä täytyy jo kohota. Pomppu oltava lähemmäks 120 cm...

Heh! :thumbs:... Joo katos vaan. Olisko 12' lähempänä? ;)

Toi donkki on tällä hetkellä korkeimmalle donkattu donkki (donkoti-donk) ja miehen pompuksi ilmoitettiin Slam-lehdessä muinoin 50" (2:lla ':lla :))
 
kyrpe sanoi:
On huomioitava että useimmat ponnistustulokset eivät ole vertailukelpoisia eri testitavoista johtuen. Malyszin 70 cm kevennyshyppy on varmasti mitattu painopisteen nousunaQUOTE]


Mäkihyppääjien testit on jostain syystä perinteisesti kontaktimatolla koko jalkapohja edellä. Tämä antaa n. 2 cm todellista paremmat tulokset. Ideanahan on kontaktimattotesteissä se, että lentoajan perusteella voi laskea nousukorkeuden jos alastulo on samassa asennossa kuin irtoaminen maasta eli jalat suorana nilkat ojennettuna. Ja toki kädet lanteilla. Kaava on gt^2 / 8. Voimalevyn avulla voi laskea voimantuottoa maata kohti, jonka avulla saa myös lentokorkeuden. Tämä perustuu konsentrisen nettovoimantuottoimpulssin määrittämiseen eli voima kerrottuna voimantuottoajalla, tai tarkemmin sen integraali.
 
kyrpe sanoi:
Muuten, luin DeFrancon kirjoittavan että suurin osa ponnistuksen elastisuudesta tulee akillesjänteistä, eli ihmiset joilla on korkeampi pohkeen kiinnityskohta jänteeseen ovat huomattavassa etulyöntiasemassa. En ole mitään tutkimusta nähnyt aiheesta, mitä luulette?


Jänteestä tulee juu suurin elastisuus, mutta vertikaalihypyssä tärkeitä jänteitä on myös toki etureiden nelipäisen reisilihaksen jänteet. Jänteiden laatu ja määrä ratkaisee hyvin paljon kuinka hyvä elastisuus on. Yksilöllistä joo. Ja toki hermostolliset tekijät, joita voi reenatakin. Toisaalta ei ole osoitettu, että kovilla törmäyksillä aistinelimistä voimantuottoa heikentävää vaikutusta voitaisiin parantaa fysiologisesti vaan enemmänkin tämä on hermostollista oppimista, kuten tekniikkaa lähinnä. Nykyään tutkitaan Suomessa hyvin paljon elastisuutta ja toisaalta jäykkyysilmiötä eli stiffnesiä. Ajoitus ratkaisee tässä hyvin paljon eli esim. törmäyksessä oikea aikainen vaikuttaja- ja vastavaikuttajalihasten aktivointi aiheuttaa jäykemmän nivelen, josta seuraa paremmin törmäystä kestävä nivel ja nopeampi kontaktiaika. Merkittävä tekijä hypyissä ja juoksussa.
 
WEEKS 1 & 2
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Monday

A. Warm-up – Pogo Jump warm-up then static hip flexor stretch

B. Trap Bar Deadlift off 4” box – Warm-up to 4 sets of 5 reps, increasing weight each set, rest 3 minutes between work sets.

C. Bulgarian Split Squats – 3 sets of 8 reps each leg, rest 30 seconds between each leg and 2 minutes between each set.

D. Reverse Hyperextensions – 4 sets of 10 reps, rest 1 minute between sets

E. Weighted Swiss ball crunches – (use either a rope attached to the low cable or a dumbell held on your chest for resistance) 4 sets of 10 reps, rest 1 minute between sets.


--------------------------------------------------------------------------------

Thursday

A. Warm-up – Pogo Jump warm-up then static hip flexor stretch

B. Box Squats with bands – Warm-up to 8 sets of 2 reps, resting 30 seconds between sets
*Use maximal band tension with less bar weight.
*Use a box that is parallel or 1” above parallel.
*Have someone time your sets. The goal is to perform the 2 reps in 2 seconds or less. Don’t raise the weight until you’re able to perform all 8 sets in under 2 seconds. Remember that speed is king on Thursday’s! Adjust the weight accordingly.

C. Dumbell Swings off boxes – 3 sets of 8 reps, rest 2 minutes between sets

D. Reverse Hyperextensions – 3 sets of 10 reps, rest 1 minute between sets

E. Rotational Ab Work, using hi & low cables – hi to low woodchoppers – 3 X 10 reps each side, low to high – 3 X 10 reps each side, rest 30 seconds between sets

Return to Top

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
WEEKS 3 & 4
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Monday

A. Warm-up – Pogo Jump warm-up then static hip flexor stretch

B. Snatch Grip Deadlifts – Warm-up to 4 sets of 4 reps, increasing the weight each set, rest 3 minutes between work sets.

C. Bulgarian Split Squats – 3 sets of 6 reps, rest 30 seconds between each leg and 2 minutes between sets

D. Reverse Hyperextensions – 4 sets of 8 reps, rest 1 minute between sets

E. Weighted Swiss ball crunches – (use either a rope attached to the low cable or a dumbell held on your chest for resistance) 4 sets of 10 reps, rest 1 minute between sets.


--------------------------------------------------------------------------------

Thursday

A. Warm-up – Pogo Jump warm-up then static hip flexor stretch

B. Box Squats with bands – Warm-up to 8 sets of 2 reps, resting 30 seconds between sets.
*Perform this exercise in the same manner you did during weeks 1 & 2. The only difference is during weeks 3 & 4 you will use slightly less band tension, but increase the barbell weight slightly.

C. Dumbell Swings off boxes – 4 sets of 6, rest 2 minutes between sets

D. Standing Backward Medicine ball throw – Perform 2 sets of 5 throws, rest 1-2 minutes after the first 5 throws.

E. Rotational Ab work, using hi & low cables – hi to low woodchoppers, 3 X 10 reps each side – low to hi, 3 X 10 reps each side, rest 30 seconds between sets.

Return to Top

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
WEEKS 5 & 6
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Monday

A. Warm-up – Pogo Jump warm-up then static hip flexor stretch

B. Depth Jumps – 4 sets of 3 reps, rest 1 minute between each set of 3 jumps.

C. Power Snatch or Power Clean – Warm-up to 4 sets of 3 reps, increasing weight on each work set. Rest 3 minutes between work sets.

D. Reverse Hyperextensions – 4 sets of 6 reps, rest 1 minute between sets.

E. Weighted Swiss ball crunches – (use either a rope attached to a low cable or hold a dumbell on your chest for resistance) 4 sets of 8 reps, rest 1 minute between sets.


--------------------------------------------------------------------------------

Thursday

A. Warm-up – Pogo Jump warm-up then static hip flexor stretch.

B. 50-rep Rhythm Squats, with light band tension – Warm-up to 1 max set of 50 reps!

C. Box Squats with bands – Warm-up to 6 sets of 2 reps, resting 30 seconds between sets. Perform this exercise in the same manner as you have been, but decrease the band tension slightly from what you were using the last 2 weeks and increase the barbell weight. The goal is still to perform all sets in 2 seconds or less!

D. Push Jerks – Warm-up to 4 max sets. 1st set = 5 reps, 2nd set = 4 reps, 3rd set = 3 reps, 4th set = 2 reps. Rest 3 minutes between work sets.

E. Medicine ball ab circuit – toe touches X 20 reps, russian twists X 20 reps, crunches X 20 reps – Perform this “circuit” 3 times. Rest 20 seconds between circuits.

* Test your vertical jump 3 – 5 days after this workout after week six.


voisko joku suomentaa nuo hyppyjen nimet?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom