Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässä olemme sitten eri mieltä Mutta ei se mitään, sillä asiaan ei ole yhtä oikeaa vastausta.
Tämä kuulostaa jotenkin oudolta väitteeltä. Yleensä lukiota pidetään yleissivistävänä laitoksena, jotenkin outoa jos yleissivistyminen on helpompaa ilman lukiota kuin lukion käymällä. Toki yksilöllisiä eroja on ja ehkä joillekkin yksilöille voi olla helpompi olla käymättä lukiota, mutta ei se siltikään muuta miksikään sitä että lukio antaa keskimääräiselle ihmiselle paljon paremman yleissivistävän pohjan kuin lukion käymättömyys.
Tämä kuulostaa jotenkin oudolta väitteeltä. Yleensä lukiota pidetään yleissivistävänä laitoksena, jotenkin outoa jos yleissivistyminen on helpompaa ilman lukiota kuin lukion käymällä. Toki yksilöllisiä eroja on ja ehkä joillekkin yksilöille voi olla helpompi olla käymättä lukiota, mutta ei se siltikään muuta miksikään sitä että lukio antaa keskimääräiselle ihmiselle paljon paremman yleissivistävän pohjan kuin lukion käymättömyys.
On se varmastikin näin. Oma lukioaika on ollut tähänastisesta elämästä paras ajanjakso. Kyllähän sitä yhteisössä kuin yhteisössä aina sattuu ja tapahtuu, niin myös koulussa, mutta viimeistään aika kultaa muistot.En ainakaan usko että mikään muu olisi minulle pystynyt yleissivistystä opettamaan kuin se lukion käynti. Ja uskon että useimmilla juuri näin se asia myös on!
Miten mulla on sellainen kuva että lukion (tai amiksen) ulkopuolelle jäänyt nuori on normaalista elämästä syrjäytynyt esimerkiksi sosiaalisten tai päihdeongelmien takia; miten sellainen voisi olla tarpeeksi valistunut käymään vapaaehtoisesti jossain seminaareissa ja lukemaan yleissivistävää kirjallisuutta, jos kerran senverran tärkeä sosiaalinen ulottuvuus kuin päivittäinen rutiinikanssakäyminen oman ikäisten kanssa on puutteellista?
Mielestäni tästä on todisteena ne lukuisat pelkkiä kymppejä läpi koulu-uransa saaneet tytöt, jotka sitten viettävät monta vuotta jossain kaupan kassalla ja päätyvät keskinkertaiseen työhön/kotiäideiksi (en tarkoita että näissä olisi jotain vikaa, mutta tuo koulumenestys antaa vääränlaisen ennusteen).
Mikä tässä nyt on noin vaikeaa? Siinä ajassa kun joku opiskelee siellä lukiossa sen 2-4 vuotta, niin toinen henkilö voi ammentaa paljon paremman yleissivistyksen ihan omatoimisesti lukemalla, keskustelemalla, käymällä luennoilla tai seminaareissa jne jne. Pointtini on, että ei se lukio ole todellakaan mikään edellytys sivistykselle (alkaa vituttamaan koko sana) ja oppimiselle.
Vaikka lukiota pidetään yleissivistävänä, niin ei se toki tarkoita, että yleissivistystä ei voisi muutoin hankkia ihan yhtä hyvin tai jopa paremmin. Tätä tarkoitan. Tietysti jos on saamaton laiska, jota ei kiinnosta mikään, niin tuskin sitä tulee omatoimisesti mihinkään perehdyttyä.
Enkö kirjoittanut aivan selkeästi, että joillekkin yksilöille voi olla helpompia keinoja hankkia yleissivistys kuin lukio, mutta suurimmalle osalle pohja yleissivistykselle on helpoin hankkia lukiossa. En ole missään vaiheessa väittänyt sitä ehdottomaksi edellytykseksi sivistykselle vaan sanonut, että se sopii suurimmalle osalle ihmisiä.
Vai oletko oikeasti sitä mieltä, että keskimäärin on helpompi hankkia sivistystä olla käymättä lukio kuin käydä se? Tuo on aika utopistisen kuuloinen väite ja saat kyllä tuon oikeasti perustella vahvasti ennen kuin menee missään määrin läpi.
sinä olet onnistunut hankkimaan kohtalaisen yleissivistyksen ilman lukiota,
No juu, anteeksi.
Jaa, sinä määrittelit minun sivistyksen tasonkin. Mikäs sinun on? :D
Ja se miksi puutun tähän on se, että vaikka sinä olet pystynyt hankkimaan sivistyksesi ilman lukiota, niin moni käyttää samoja perusteita tekosyynä sille ettei lukioon tarvitsisi mennä eikä kouluja käydä kunnolla. Ja moni nuori ei osaa vielä päättää mikä on hyväksi ja ei, niin sen takia mielestäni pitää olla tosi varovainen kun menee suosittelemaan ettei sitä lukiota tarvitse käydä.
No, Suomessa nyt opiskellaan näitä "yleissivistäviä" kursseja 9 vuotta peruskoulussa. Mikäs siinä, jos joku niistä tykkää, hyvä juttu, mutta kai ymmärrät että kaikki eivät koe näitä sinun yleissivistäviä kurssejasi yhtä hyödyllisiksi, kuin sinä koet.Ja ne "turhat" kurssit antavat juurikin hyvää pohjaa sille yleissivistykselle. Esimierkiksi käymällä kreikan kurssia oppii myös maasta jotain taikka venäjän kursseilla. En ainakaan usko että mikään muu olisi minulle pystynyt yleissivistystä opettamaan kuin se lukion käynti. Ja uskon että useimmilla juuri näin se asia myös on!
Pahoittelen sivistymättömyyttäni, mutta alkoi kiinnostamaan threadia lukiessa, että mitä korkeakoulutason koulutusta Suomessa saa ammattikoulupohjalla? Ja korkeakouluihin en laske siis ammattikorkeakouluja, vaan kyse on yliopistotasoisesta koulutuksesta.
Monta kertaa kuullut asiasta puhuttavan, mutta aina se on jäänyt yleiselle tasolle, eikä kukaan ole suostunut kertomaan konkreettisia tapauksia.
No, pääsee myös amiksesta suoraan korkeakouluun (yliopistoon, TKK:hon yms.). Keskimäärin voisi kuvitella amispohjalta olevan vaikeampaa päästä kuin lukiopohjalta, koska aika harvassa ilmeisesti amispohjalta tulevat ovat korkeakouluissa.