Hiilihydraatti lihottaa, tietää iltalehti tänään

Joo

Ensiksikin, kyse ei ollut mistään case studysta, siinä vain viitattiin muualla lehdessä olevaan artikkeliin. Muuten kyse oli asiasta laajemmalti ja yleisesti. Käy vaikka lukemassa se kokonaan.

Toiseksi, jos ihan tarkkoja ollaan, mitään "faktoja" ei ole olemassakaan. Mistään asiasta. Teoriat ovat "vain" teorioita, ja perustuvat siihen että niitä ei ole lukuisista tieteellisistä yrityksistä huolimatta pystytty todistamaan vääriksi.

Kolmanneksi, mitään pitkäaikaisia tutkimustuloksia ketoosista ei tietääkseni ole.
(Oma mielipide: kukaan ei ole ollut tiukassa ketoosissa tarpeeksi kauan selvitäkseen siitä).

Neljänneksi, epileptikot ovat erityisryhmä ja heitä ei voi mitenkään verrata tavalliseen sukankuluttajaan.
Tiesitkö muuten että ketoosin positiviisia vaikutuksia epileptia-kohtausten kontrolloimisessa ei ole pystytty selittämään? Ihan sama kuin ADHD-lasten kontrolloiminen Ritalinilla: ylivilkkaille lapsille annetaan vauhtia.

Viidenneksi, kyllä tämä tieto ketoosin (siis edelleenkin, tiukan ja pitkäaikaisen ketoosin) vakavista haittavaikutuksista on ihan perustietoutta.

Mutta harva siis tosiaan on tiukassa ketoosissa pitkiä aikoja putkeen...

Mika
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Originally posted by Hannibal
Niinno, minua kiinnosti kuulla lisätietoja tuolle Tigerclaw:n väitteelle, eli kuinka eksaktina voidaan sigua pitää, vai onko samasta puusta kuin "no pain, no gain" ja "ei oo ylireenaamista, on vaan alisyömistä..."..
Toi sigu tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että ei ole sellaista hiilihydraattityyppiä, mitä dieetissä on pakko olla. Ilman välttämättömiä rasvahappoja (linolihappo ja alfalinoleenihappo) tai aminohappoja (L-fenyylialaniini, L-treoniini, L-lysiini, L-tryptofaani, L-leusiini, L-isoleusiini, L-valiini, L-metioniini) ei pysty elämään.

Hiilarit ovat aika simppeleitä molekyylejä, jotka ketjun pituuden mukaan jaotellaan mono, di- ja polysakkarideihin, joista jälkimmäiset voivat olla melkein minkäpituisia tahansa. Mikään noista tyypeistä ei ole välttämätön keholle yksinään, kuten välttämättömät rasva- ja aminohapot. Rasva ja proteiineja voidaan myös varsin pitkiä aikoja käyttää energianlähteenä, joten täysin ilman hiilareitakin tulee toimeen.

Sigu ei siis tarkoita sitä että pitäisi olla nollahiilaridieetillä, onpahan vaan huomio vastaan jo monta vuotta jatkunutta ravintoihmisten hiilarituputusta.
 
Originally posted by Dopey
Itse en ole sigusta huolimatta ketodieetillä, vaan vähähiilarisella ruokavaliolla. En ole ketoosia mittaillut kun tavoite on ylläpitää alhaista rasvaprosenttia, ei kuseskella paperiliuskoihin

Samalla kannalla. En tiedä mistä ravintoaineesta mun traanit on muodostunut, mutta vähähiilarisella ne ainakin tuntuu kivasti lähtevän. Enkä KOSKAAN rupee kuseksimaan paperiliuskoihin...

:thumbs:
 
Re: Taha

Originally posted by Tigerclaw
Itse asiassa niin, että fyysisesti inaktiivinen henkilö miinuskaloreilla eläessään pystyy kyllä varastoimaan energiaa todella tehokkaasti (koska keho luulee nälkävuosien alkaneen), mutta juuri siitä syystä ei käytä energiaa niin paljon kuin normaalisti.

Miten määritellään fyysisesti inaktiivinen henkilö? Puhutaanko nyt saliharjoittelusta vai aeroobisesta treenistä vai aktiviteetista yleensä?

Ja näissä oloissa - eli kun treenataan kovaa ja laihdutetaan nopeasti - ylikunto kurkkii nurkan takana.

Voisitko hieman tarkentaa tuota eli miksi ylikunto tulee tuossa tilanteessa helposti ja mitä se käytännössä siis on, ymmärtääkseni ylikunto liittyy jotenkin palautumiseen ja sen hidastumiseen?
 
Fyysisesti inaktiivinen henkilö voidaan tietysti määritellä miten vain, mutta ehkä noin yleisenä ohjenuorana voisimme pitää sitä, että kyseinen henkilö ei harrasta minkäänlaista vapaaehtoista liikuntaa (olkoon se punttia tai aerobista tai mitä tahansa). Tätäkin määritelmää tietenkin voidaan tulkita, mutta käyköön esimerkistä.

Ylikunto periaatteessa tarkoittaa sitä, että keho ei ole ehtinyt palautua. Palautuminen vaatii sekä energiaa että aikaa. Ylikunto sanana on hieman hauska, mielestäni, koska siitä tulee helposti mieleen, että on kovemmassa kunnossa kuin ikinä voisikaan...tietyssä mielessähän se näin onkin, mutta vain suhteessa muihin vallitseviin tekijöihin.

Jos tiedät oman leposykkeesi, tarkkaile sitä (aina samaan aikaan, herättyäsi olisi paras), ja jos huomaat muutoksia, seuraa asiaa. Muita ylikunnon tunnusmerkkejä ovat hermostuneisuus, tulosten laskeminen, univaikeudet, ruokahaluttomuus, jatkuva lihas- ja/tai hermosärky, jne.

Mika
 
Perunasta

Tässä lainaus eräältä toiselta sivustolta (lainaus on tältä päivältä ja kirjoittajan ystävällisellä suostumuksella):

"http://diabetes.about.com/library/mendosagi/ngilists.htm

Perunat alkavat 602:sta. Tämä linkki löytyy tiemmä myös Kutrin sivuilta. Jos tarkastellaan seuraavia lajikkeita:

NS (Kenya, Africa) 24
White, cooked (Romania)6 41
White, boiled (Canada) 54

...niin eivät nuo kovin korkeita lukuja ole ("A GI is 70 or more is high, a GI of 56 to 69 is medium, and a GI of 55 or less is low."), kun katsotaan vaikkapa seuraavia amerikkalaisia lajikkeita:

Russet, baked without fat (USA) 94
Russet, baked without fat (USA) 111

Eli luulisinpa, että koska moni käyttää amerikkalaista alkuperää olevia GI -lukuja perunalle, niin silloinhan myös suomalainen peruna "tuomitaan" korkean GI:n perunaksi.

Suomalaisista perunalajikkeista tuntuu vain olevan kovin vaikea löytää GI -lukuja, sillä moni suomalainen artikkeli on saanut tietonsa mm. Diabetic Care (1987) -opuksesta.

Alla linkki Suomessa viljeltäviin lajikkeisiin:

http://www.saunalahti.fi/~ahven/peruna/perlaj.htm (Suomessa viljeltäviä lajikkeita ja niiden tärkkelyspitoisuuksia)

Ja ihan kuriositeettina seuraava lausahdus, joka mielestäni kuvaa hyvin tätä tilannetta:

"Carrots are another example of a food with a wide variation in published GI values; the oldest study showed a GI of 92 ± 20 and the latest study a GI of 32 ± 5."
(Foster-Powell et al. 2002. International table of glycemic index and glycemic load values:2002. American Journal of Clinical Nutrition, 76 (1), 5-56.)"

Mika
 
Totta, että lajikkeissa on hyvin paljon variaatiota ja suomalaisesta perunasta on hyvin vähän dataa.
Porkkanat ovat myös hyvä esimerkki siitä, kuinka glykeemisissä indekseissä mennään helposti käytännön elämässä metsään: glykeemisen indeksin toteutumiseen vaadittavat tekijät(kuten esimerkiksi määrä) eivät useinkaan toteudu arkiaterioilla.

Senpä vuoksi glykeemistä indeksiä parempi kuvaaja hiilihydraattien(annoksen) nopeudelle on glykeeminen taakka, joskaan sekään ei kerro luonnollisesti koko totuutta aterian GI:stä kuten kaikki täällä tiedämmekin.
 
Re: Dietointi

Originally posted by Tigerclaw
Tuskinpa täällä nyt ketään kupsahtaa, fiksuja kun ovat ja osaavat kuunnella kehoaan. Ja kuten sanottu, harva on oikein kunnon ketoosissa pitkiä aikoja. Mutta tiedoksi kuitenkin niille, jotka ovat sitä ja/tai miinuskaloreja miettineet.

Ja pitkä aika olisi vaikkapa kaksi vuotta. Ja kunnon ketoosi vaikkapa alle 10% päivittäisestä E:stä hiilareista (24/7).
Tätä kappaletta en pysty allekirjoittamaan. Nuo ovat vain arvioitani. Ne voimme tietenkin tarpeen vaatiessa yhdessä tarkistaa ja tarkastaa.

10% hiilareista, hmm. Ketoosi saavutetaan 30 gramman päivittäisellä hiilariannoksella. Tämä on 120 kcal energiaa, eli päivän kokonaisenergia sais olla maksimissaan 1200 kcal. Jos puhutaan vaikka 3000 kcal päivittäisestä energian saannista, tekisi se 300 kcal hiilareista, eli 75 grammaa päivässä. Kuolisko ihminen silloinkin parissa vuodessa, vaikka ei enää ketoosissa olisikaan??

Ja miksi ketoosissa (alle 30 grammaa hiilareita päivässä) pitäs olla pitkiä aikoja, eihän sitä suositellut atkinskaan. Aloitus diietti sisälsi vain 20 grammaa, mutta kahden viikon jälkeen hiilarin määrää alettiin nostamaan. Ketoosi katkeaa, mutta paino ei lähde nousemaan ihmisestä riippuen 50-500 gramman päiväsaannilla.
 
Niin

Tämän palstan lukijat eivät varmaankaan keskimäärin vastaa keskivertoihmistä. Ovat liikunnallisia ja varmastikin keskimäärin isompia (tai ainakin siihen pyrkiviä...;)

Jos siis 10% olisi vaikka alle 40 grammaa, olisimme aika lähellä sellaisen keskivertoihmisen kokonaiskulutusta, joka_laihduttaa_rajusti, kuten olen jo määritellyt.

Miksi kenenkään pitää olla ketoosissa pitkiä aikoja? No, miksi kenenkään pitää sammua hankeen?
Minäkin tunnen henkilön, joka haluaa olla ketoosissa koko ajan eikä haluaisi syödä lainkaan hiilareita, mutta onneksi hänen ravintotietämyksensä on niin huono, että hän syö hiilareita melkeinpä päivittäin. Ja sitten hän pesee hampaitaan 10 kertaa päivässä saadakseen sen pahan hajun ja maun (acetone) pois suustaan, mutta eihän siitä mitään hyötyä ole, mutta eihän hän ole kuunnellut minua siinäkään...(*sigh*)


Mika
 
Re: Niin

Originally posted by Tigerclaw
Ja sitten hän pesee hampaitaan 10 kertaa päivässä saadakseen sen pahan hajun ja maun (acetone) pois suustaan, mutta eihän siitä mitään hyötyä ole, mutta eihän hän ole kuunnellut minua siinäkään...(*sigh*)

Voi hitto, tuo on varmaan vaarallisempaa kuin se ketoosi. Koita nyt ainakin saada kaverisi käyttämään pehmeää harjaa :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom