Hiilihydraatti lihottaa, tietää iltalehti tänään

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Okei.

Mutta aloitetaan nyt ensin yhdestä asiasta: olitko siis tosissasi sen miinuskalori-väitteen kanssa?

Jos nimittäin et ollut, ei tässä sitten liene tämän asian tiimoilta liiemmälti keskusteltavaa.

Mika
 
Originally posted by Tigerclaw
Mutta aloitetaan nyt ensin yhdestä asiasta: olitko siis tosissasi sen miinuskalori-väitteen kanssa?

Tottakai oon. "Tutkimuksissani" olen havainnut, että laskennallisen kalorikulutuksen voi alittaa ja silti nostaa rasvaprosenttia, lihoa, jos ei liiku ja syö korkean hiiliari- ja rasvapitoisuuden omaavia ruoka-aineita. Syynä tähän on verenkierron rasvan ja glukoosin suhde yhdistettynä korkeaan insuliinitasoon.
 
"--laskennallisen kalorikulutuksen--"

No, eihän tuolla olekaan mitään merkitystä, vaan todellisella kalorikulutuksella. Ihminen ei lihoa, jos ottaa vähemmän kaloreita sisään kuin kuluttaa, tämä on selvä kuin pläkki.

Mitään tulee taas hiilareiden laatuun ja sitä kautta tapahtuviin muihin ilmiöihin, se onkin toinen juttu ja siinä olet siis muutoin oikeassa.

Mika
 
Originally posted by Taha
"Tutkimuksissani" olen havainnut, että laskennallisen kalorikulutuksen.....

In Finlant wii hääv tis ting koolt tiete elikkä saiens ja minoon harrastanu sitä kotonani jo pitkään. Hohhoijjaa.:david:
 
Tämä on silti jo todettu tässä säikeessä, mutta lainaan säiettä tässä viestissä, mikäli sattui menemään ohi nuo aiemmat sivut.

Anssi ja Jason molemmat useinkin tietävät mistä puhuvat, ja tämän nimenomaisen perusasian tietävät kaikki vähänkin alaa opiskelleet.

” Toki on monta käytännön syytä pidättäytyä nopeista hiilihydraateista, mutta kyllä ne ovat loppujen lopuksi hifistelyä siinä mielessä, että kalorithan ne lopulta määräävät.”

” Kaloriteoria pitää kutinsa.”

” Kyse on yksinkertaisista fysiikan laeista, joista ei pääse yli eikä ympäri. Kalori ei toki ole kalori, kun puhutaan suorituskyvystä ja terveydestä.

Sanoit seuraavaa: "Ruoan laatu ohittaa kaloriteorian monilta osin, esim hitailla hiilareilla pärjää pidempään kuin nopeilla"

-->Miten kyseiset asiat kumoaisivat toisensa? Puhut kahdesta eri asiasta. Toki "jaksaminen" on tärkeä asia ja EPÄSUORASTI johtaa usein lihomiseen, mutta pohjimmiltaan kyse on jälleen kerran kaloreista: verensokerin suuret vaihtelut saavat syömään lisää KALOREITA ja sitä kautta lihotaan. No shit Sherlock.

Ei toki nopeille hiilihydraateille ole mitään muuta sijaa ruokavaliossa, kuin harjoituksen jälkeinen ravinto(palautusjuoma), mutta vaikka se onkin niin mielikuvituksetonta ja tylsää, niin kaloriteoria pitää kutinsa.
Miinuskaloreilla oltaessa ei siis lihota vaikka syötäisiin maailman nopeimpia hiilihydraatteja..

Kuten jo aiemmin useampaan kertaan mainittu, terveydelliset näkökulmat ovat aivan eri asia, kuten myös suorituskyvyn parantaminen. "Epäsuorasti" nopeat hiilarit toki saattavat lihottaa, nimenomaan tuon näläntunteen kautta. Mutta silloinkin puhutaan ylimenevistä kaloreista.”

Mika
 
Onko niin, että elimistö ei pysty muuttamaan ja varastoimaan proteiinista, hiilareista ja rasvasta saatua energiaa samalla tehokkuudella?
 
Peruna

Palataksemme alkuperäiseen kysymykseen:

Kansanterveyslaitoksen ravitsemustieteen tutkijaprofessori Pirjo Pietinen sanoi tänään MTV3 Hyvää Huomenta -lähetyksessä, että suomalainen peruna ei ole nopea hiilaria.

Nämä kohututkimukset perunasta on tehty Jenkkilässä, ja siellä perunalajikkeet ovat tyystin erilaisia kuin täällä.

Mika
 
Taha

Itse asiassa niin, että fyysisesti inaktiivinen henkilö miinuskaloreilla eläessään pystyy kyllä varastoimaan energiaa todella tehokkaasti (koska keho luulee nälkävuosien alkaneen), mutta juuri siitä syystä ei käytä energiaa niin paljon kuin normaalisti.

Rasva on kuitenkin se paras energian lähde kehon mielestä. Ja onhan se matemaattisestikin perusteltavissa: 9 kCal/g. Sitä siis kannattaa varastoida.

Koska miinuskaloirella mentäessä metabolismi hidastuu, voi kalorikulutus poiketa huomattavastikin normaalista. Tietenkin fyysisellä rasituksella on näppinsä pelissä, mutta jokainen asian kokenut tietää kuinka vaikeaa tiukka painonpudotus ja kova treenaaminen samaan aikaan on. Energiaa ei vain ole. Ja näissä oloissa - eli kun treenataan kovaa ja laihdutetaan nopeasti - ylikunto kurkkii nurkan takana.

Tarkkana saa olla.

Ja puhutaan ketoosista mitä tahansa, kestävään painonHALLINTAAN se ei sovi. Ketoosiin voi pitkän ajan kuluessa kuolla. Muita riskejä ovat sydän- ja verisuonitaudit ja paksusuolensyöpä (eli kun ei syödä hiilareita laisinkaan, mutta sitäkin enemmän proteiineja ja rasvoja, ja kaikki tämä siis pitkän ajan kuluessa).

Mika
 
Originally posted by Taha
Onko niin, että elimistö ei pysty muuttamaan ja varastoimaan proteiinista, hiilareista ja rasvasta saatua energiaa samalla tehokkuudella?

Joo. Rasvasta menee laardiksi - ylläri - melkein 100%, siinä missä hiilareista vähän vähemmän, ja proteiinista vielä reippaasti vähemmän. Olikohan Anssi joka tarkat prosentit antoi joskus? Energiaa menee hukkaan operaatiossa jossa safka muutetaan varastoitavaksi rasvaksi. (Tähän väliin voi sitten lisätä sen reaktioketjun jolla ranskanleivästä suussa tulee rasvaa jenkkakahvassa.)

Mika, ei yleistetä ketoosin vaaroja. Ehkä verenkiertoelimistön ongelmia tulee jos eletään pekonilla (vaikka viimeisimmät paperit esittelevät laskeneita kolesteroliarvoja jopa perinteisellä Atkinsin eläinrasvoihin painottuvalla ruokavaliolla), mutta ketodieetin voi tehdä paljonkin järkevämmin niinkuin esim. suurin osa täällä olevista ihmisistä tuntuu tekevän. Paksusuolisyövästä olisin huolestunut ihan sen takia että kuidun puute lisää riskiä, tosin senkin voi hoidella lisäravinteilla ja hiilarikiintiön järkevällä valinnalla.

edit: ai niin vielä tuosta T-magin quotesta ja alikaloreilla lihovista ihmisistä - ellei koehenkilöiden ravinnonsaanti ollut tarkasti kontrolloitua, niin tutkimuksella voi pyyhkiä...jotain. Yleisesti ottaen haastetteluissa ihmiset ilmoittavat päin seiniä olevia kalorilukuja (alhaisia) ja liioittelevat liikuntaa. Lihavilla ihmisillä on huomattu 50% heittoja oman arvion ja todella syödyn ruokamäärän välillä.
 
"--hiilarikiintiön järkevällä valinnalla--"

Et ehkä lukenut ton mun viestin viimeistä lausetta (se joka siis oli sulkeissa).

Jos syödään hiilareita, silloin ei olla vakavassa ketoosissa, eikä silti vakavakaan ketoosi ole hengenvaarallinen lyhyellä aikavälillä.

Hiilariton dieetti tappaa ihmisen pitkällä aikavälillä, tämä on tieteellinen fakta. Täytyy muistaa että hiilarit ovat ainoita täysin puhtaasti palavia energialähteitä.

Mika
 
Originally posted by Tigerclaw
"Hiilariton dieetti tappaa ihmisen pitkällä aikavälillä, tämä on tieteellinen fakta.

Okei, kerrotko "hiilarittoman" määritteen (mitä tahansa syöt, aina tulee vähän hiilareita ellet elä öljyllä ja puhtaalla proteiinilla) ja sen mikä on "pitkä" aikaväli?

edit: nyt luin sen lauseen. ei ole oikein relevantti kun "keto"-dieetitkin sisältävät aina pienen määrän hiilareita.
 
Originally posted by Tigerclaw
Hiilariton dieetti tappaa ihmisen pitkällä aikavälillä, tämä on tieteellinen fakta.

Suuttuisivatkohan ketodieettifanaatikot, jos sitä heidän "There is no such thing as an essential carbohydrate"-slogania fiksaisi vähän..
 
Originally posted by Tigerclaw
Hiilariton dieetti tappaa ihmisen pitkällä aikavälillä, tämä on tieteellinen fakta. Täytyy muistaa että hiilarit ovat ainoita täysin puhtaasti palavia energialähteitä.

Laita ihmeessä viitteet oleellisiin tutkimuksiin, muuten pakkis on muutaman vuoden kuluttua ruumiita täynnä :)
 
Originally posted by Hannibal
Suuttuisivatkohan ketodieettifanaatikot, jos sitä heidän "There is no such thing as an essential carbohydrate"-slogania fiksaisi vähän..
Heh, mun sigu on näköjään tarttunut... Itse en ole sigusta huolimatta ketodieetillä, vaan vähähiilarisella ruokavaliolla. En ole ketoosia mittaillut kun tavoite on ylläpitää alhaista rasvaprosenttia, ei kuseskella paperiliuskoihin. Fanaatikoksikaan en itseäni laskisi. Moni voi syödä rekallisen perunoita päivässä keräämättä laardia, mutta minä en. Syököön kukin miten haluaa, mutta jos joku kysyy dieettiohjeita niin tarjoan tietty vaihtoehtona mallia joka pelittää itsellä.

Näyttäisi mulle sopivan sellainen 50/10/40 ruokavalio pidemmällä tähtäimellä, hiilariosuus nousee tuosta treenipäivinä (olen kokeillut viime ajat 50/50 palautusjuomaa eikä siitä näytä rasvaa kertyvän) ja pari kertaa kuussa kun tekee mieli normaalia safkaa. Kuituja syön paljon, mutta en kyllä laskis noita hiilareiksi. Rasvat tulee oliivi- ja rypsiöljystä enkä lihaakaan syö kuin cheattiaterioilla, joten tästä katajaisesta kansasta kyllä kaatuu 99% paksunsuolensyöpään tai verenpaineeseen ennen mua.
 
Originally posted by Dopey
Heh, mun sigu on näköjään tarttunut... Itse en ole sigusta huolimatta ketodieetillä, vaan vähähiilarisella ruokavaliolla.

Niinno, minua kiinnosti kuulla lisätietoja tuolle Tigerclaw:n väitteelle, eli kuinka eksaktina voidaan sigua pitää, vai onko samasta puusta kuin "no pain, no gain" ja "ei oo ylireenaamista, on vaan alisyömistä..."..
 
Dietointi

:D

Tuskinpa täällä nyt ketään kupsahtaa, fiksuja kun ovat ja osaavat kuunnella kehoaan. Ja kuten sanottu, harva on oikein kunnon ketoosissa pitkiä aikoja. Mutta tiedoksi kuitenkin niille, jotka ovat sitä ja/tai miinuskaloreja miettineet.

Ja pitkä aika olisi vaikkapa kaksi vuotta. Ja kunnon ketoosi vaikkapa alle 10% päivittäisestä E:stä hiilareista (24/7).
Tätä kappaletta en pysty allekirjoittamaan. Nuo ovat vain arvioitani. Ne voimme tietenkin tarpeen vaatiessa yhdessä tarkistaa ja tarkastaa.

“The potentially devastating outcome of dieting practices is tragically illustrated by the case report elsewhere in this issue, outlining the sudden death of a 16-year-old girl who was attempting to follow a high-fat, high-protein, low-carbohydrate diet regimen.[“

“Low-carbohydrate/high-protein diets are not without potential for adverse biochemical and physiologic consequences, however. Ketone bodies compete with uric acid for renal tubular excretion; ketogenic diets increase serum uric acid concentrations, which can exacerbate disease in patients with gouty diathesis. Bloom and Azar[46] have reported that subjects on low-carbohydrate diets can have postural hypotension. Using an isolated, perfused rat-heart model, Russell and Taegtmeyer[47] showed that the beating heart loses contractile function (more than 50% loss of function in 60 minutes) when oxidizing acetoacetate alone. Elevated levels of free fatty acids may promote both vascular thrombosis and cardiac arrhythmias.[48,49] Plasma lipolysis and infusion of albumin-bound free fatty acids have been shown to lead to the development of arrhythmias in animal models, possibly through a detergent effect on mitochondrial and cell membranes.[48] These diets have also been associated with hypothyroidism, characterized by decreased levels of thyroid-stimulating hormone and triiodothyronine.[50] Stockholm et al[51] have shown that the decrease of stroke volume and cardiac index that occur with a very-low-calorie diet can be prevented by the concomitant administration of thyroid supplementation using triiodothyronine. The potential role of these physiologic factors in the morbidity and mortality of dieting remains to be determined; however, given previous reports showing alterations in the histology of the myocardium,[40] alterations in myocardial structure and function may play some etiologic role.”

“The final potential factor that may play a role in the etiology of dieting-related morbidity and mortality is direct myocardial effects related solely to inadequate caloric intake. Starvation, regardless of its cause, results in atrophy of the heart, bradycardia, right shift of the QRS axis, decreased QRS complex and T wave amplitude, and QTc interval prolongation.[56] Autopsy studies have shown histologic alterations of the myocardium, including atrophy, ganglionitis, and neuritis.[40,57]”

Lisää tietoa voi hakea South Med J 95(9):1032-1041, 2002.

Muitakin lähteitä toki on, ja paljon.

Mika
 
Re: Peruna

Originally posted by Tigerclaw
Palataksemme alkuperäiseen kysymykseen:

Kansanterveyslaitoksen ravitsemustieteen tutkijaprofessori Pirjo Pietinen sanoi tänään MTV3 Hyvää Huomenta -lähetyksessä, että suomalainen peruna ei ole nopea hiilaria.

Nämä kohututkimukset perunasta on tehty Jenkkilässä, ja siellä perunalajikkeet ovat tyystin erilaisia kuin täällä.

Mika

Perunoiden GI:tä on tutkittu Jenkeissä, Australiassa ym. samoin tuloksin eli Pietinen valehtelee. Ilmeisesti yrittää puolustella humpuukisuosituksia.
 
Re: Dietointi

Originally posted by Tigerclaw
:Muitakin lähteitä toki on, ja paljon.

Kuten myös on niitä, joissa todetaan että suoranaista kuolemanvaaraa ei ole havaittu, mutta pitkän aikavälin vaikutuksista haluttaisiin lisätietoa (aika yleinen kommentti lukemissani tutkimuksissa). Näistä tärkeänä se äskettäinen (oliko JAMAn?) review study low-carb/ketodieeteistä.

Tuo quottaamasi oli yksi case study, jossa suurin osa ongelmista tuli liian matalista kaloreista ("very low calorie diet"). Noita yksittäisiä studyjä nyt voidaan tietenkin heitellä täällä maailman tappiin saakka eikä olla yhtään viisaampia.

Jos ikäväksi ryhdytään niin vedetään kuvioon mukaan epileptiset lapset joita pidetään parikin vuotta ruokavaliolla jossa on 90% rasvaa ja loput proteiinia. Mitäs luulet, kuolla kupsahtelevatko noin vain?

Eipä tästä oikeastaan sen enempää, pointti vain on se että olisin aika varovainen sanan "fakta" käytössä. :rolleyes:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom