- Liittynyt
- 11.2.2003
- Viestejä
- 332
Professorin mukaan ravintosuosituksissa on liikaa hiilihydraatteja
erveellisenä pidetty peruna lihottaa
Professori Jukka T. Salosen mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan aivan liikaa hiilihydraatteja. Suurin syyllinen on terveellisenä pidetty peruna.
Epidemiologian professori Jukka T. Salonen Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitokselta suosittelee, että suomalaiset vähentäisivät perunan syöntiä. Hänen mukaansa perinteisissä ravintosuosituksissa on aivan liikaa hiilihydraatteja.
- Viime aikoina on keskusteltu hiilihydraattien vaikutuksesta lihomiseen. Nykyisten virallisten ravintosuositusten ongelma on se, että niissä kiinnitetään liikaa huomiota rasvan eikä hiilihydraattien saantiin. Suosituksissa neuvotaan syömään esimerkiksi runsaasti perunaa, mikä on mielestäni väärin, ravinnon terveysvaikutuksia tutkiva Salonen sanoo.
Hänen mielestään perunassa ei ole mitään terveellistä, paitsi perunan kuorissa ja uudessa perunassa, jossa on c-vitamiinia.
- Yleensä ihmiset syövät vanhat perunat ilman kuoria, joten niihin ei jää mitään terveellistä.
Perunassa nopeita hiilihydraatteja
Salosen mukaan hiilihydraatteihin pätee sama periaate kuin rasvoihinkin.
- Molemmissa laatu on kokonaismäärää tärkeämpää. Hiilihydraattien laadusta ei vain aiemmin ole juuri puhuttu.
Hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin. Sokeri, valkoinen riisi, peruna, pasta ja muut vehnätuotteet sisältävät nopeita hiilihydraatteja. Hitaasti imeytyviä ruokia taas ovat esimerkiksi kokojyvävilja ja kasvikset.
- Perunassa on melkein pelkästään nopeita eli haitallisia hiilihydraatteja, joita ihminen ei tarvitse oikeastaan ollenkaan. Nopeiden hiilihydraattien käyttöä pitäisi rajoittaa, mutta sen sijaan niiden käyttö yleistyy jatkuvasti.
Salosen suosituksen mukaan perunaa kannattaa syödä silloin kun varhaisperunaa on saatavilla.
- Perunaa pitäisi syödä satunnaisesti, eikä joka aterialla ympäri vuoden. Sen voi myös korvata kaikenlaisilla juureksilla, vihanneksilla ja hedelmillä. Viljatuotteista hyviä korvikkeita ovat tumma riisi, kokojyväleipä ja kokojyväpuurot.
Salonen myöntää, että korvikkeet ovat perunaa kalliimpia.
- Valitettavasti ruoan hinta ja terveellisyys kulkevat tässä tapauksessa käsi kädessä.
Liikapaino vakava ongelma
- Yksi suurimpia kansanterveydellisiä ongelmia Suomessa on liikapainon lisääntyminen. Siitä seuraa erilaisia sairauksia, kuten sokeritauti, sydän- ja verisuonitaudit ja verenpainetauti, Salonen luettelee.
- Vaikka ravinto on nykyisin vähärasvaisempaa, on ihmisten energiansaanti lisääntynyt. Tämä johtuu juuri siitä, että nopeiden hiilihydraattien saanti on kovaa vauhtia lisääntymässä.
Salonen kuitenkin painottaa, ettei hiilihydraateista pidä pyrkiä täysin luopumaan, mikä on esimerkiksi Atkinsin dieetin ideana.
- En pidä Atkinsin dieettiä terveellisenä, enkä suosittele sitä kenellekään. Se voi aiheuttaa jopa suoranaista vaaraa ihmiselle.
Tutkimusten mukaan liikapaino on myös lasten ongelma, sillä 10-15 prosenttia suomalaisista kouluikäisistä lapsista on liikapainoisia. Salosen mielestä kouluruoassa olisikin kehittämistä.
- Suomessa koulu- ja laitosruoassa painottuvat aivan liikaa peruna ja pasta. Nimenomaan perunaa pitäisi vähentää rutkasti kaikesta laitosruoasta. Kouluruoka on erityisen tärkeää, sillä siinä muovataan nuorten ravintotottumuksia väärään suuntaan syöttämällä ylenpalttisesti perunaa.
erveellisenä pidetty peruna lihottaa
Professori Jukka T. Salosen mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan aivan liikaa hiilihydraatteja. Suurin syyllinen on terveellisenä pidetty peruna.
Epidemiologian professori Jukka T. Salonen Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitokselta suosittelee, että suomalaiset vähentäisivät perunan syöntiä. Hänen mukaansa perinteisissä ravintosuosituksissa on aivan liikaa hiilihydraatteja.
- Viime aikoina on keskusteltu hiilihydraattien vaikutuksesta lihomiseen. Nykyisten virallisten ravintosuositusten ongelma on se, että niissä kiinnitetään liikaa huomiota rasvan eikä hiilihydraattien saantiin. Suosituksissa neuvotaan syömään esimerkiksi runsaasti perunaa, mikä on mielestäni väärin, ravinnon terveysvaikutuksia tutkiva Salonen sanoo.
Hänen mielestään perunassa ei ole mitään terveellistä, paitsi perunan kuorissa ja uudessa perunassa, jossa on c-vitamiinia.
- Yleensä ihmiset syövät vanhat perunat ilman kuoria, joten niihin ei jää mitään terveellistä.
Perunassa nopeita hiilihydraatteja
Salosen mukaan hiilihydraatteihin pätee sama periaate kuin rasvoihinkin.
- Molemmissa laatu on kokonaismäärää tärkeämpää. Hiilihydraattien laadusta ei vain aiemmin ole juuri puhuttu.
Hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin. Sokeri, valkoinen riisi, peruna, pasta ja muut vehnätuotteet sisältävät nopeita hiilihydraatteja. Hitaasti imeytyviä ruokia taas ovat esimerkiksi kokojyvävilja ja kasvikset.
- Perunassa on melkein pelkästään nopeita eli haitallisia hiilihydraatteja, joita ihminen ei tarvitse oikeastaan ollenkaan. Nopeiden hiilihydraattien käyttöä pitäisi rajoittaa, mutta sen sijaan niiden käyttö yleistyy jatkuvasti.
Salosen suosituksen mukaan perunaa kannattaa syödä silloin kun varhaisperunaa on saatavilla.
- Perunaa pitäisi syödä satunnaisesti, eikä joka aterialla ympäri vuoden. Sen voi myös korvata kaikenlaisilla juureksilla, vihanneksilla ja hedelmillä. Viljatuotteista hyviä korvikkeita ovat tumma riisi, kokojyväleipä ja kokojyväpuurot.
Salonen myöntää, että korvikkeet ovat perunaa kalliimpia.
- Valitettavasti ruoan hinta ja terveellisyys kulkevat tässä tapauksessa käsi kädessä.
Liikapaino vakava ongelma
- Yksi suurimpia kansanterveydellisiä ongelmia Suomessa on liikapainon lisääntyminen. Siitä seuraa erilaisia sairauksia, kuten sokeritauti, sydän- ja verisuonitaudit ja verenpainetauti, Salonen luettelee.
- Vaikka ravinto on nykyisin vähärasvaisempaa, on ihmisten energiansaanti lisääntynyt. Tämä johtuu juuri siitä, että nopeiden hiilihydraattien saanti on kovaa vauhtia lisääntymässä.
Salonen kuitenkin painottaa, ettei hiilihydraateista pidä pyrkiä täysin luopumaan, mikä on esimerkiksi Atkinsin dieetin ideana.
- En pidä Atkinsin dieettiä terveellisenä, enkä suosittele sitä kenellekään. Se voi aiheuttaa jopa suoranaista vaaraa ihmiselle.
Tutkimusten mukaan liikapaino on myös lasten ongelma, sillä 10-15 prosenttia suomalaisista kouluikäisistä lapsista on liikapainoisia. Salosen mielestä kouluruoassa olisikin kehittämistä.
- Suomessa koulu- ja laitosruoassa painottuvat aivan liikaa peruna ja pasta. Nimenomaan perunaa pitäisi vähentää rutkasti kaikesta laitosruoasta. Kouluruoka on erityisen tärkeää, sillä siinä muovataan nuorten ravintotottumuksia väärään suuntaan syöttämällä ylenpalttisesti perunaa.