Hiilihydraatti lihottaa, tietää iltalehti tänään

Liittynyt
11.2.2003
Viestejä
332
Professorin mukaan ravintosuosituksissa on liikaa hiilihydraatteja

erveellisenä pidetty peruna lihottaa

Professori Jukka T. Salosen mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan aivan liikaa hiilihydraatteja. Suurin syyllinen on terveellisenä pidetty peruna.



Epidemiologian professori Jukka T. Salonen Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitokselta suosittelee, että suomalaiset vähentäisivät perunan syöntiä. Hänen mukaansa perinteisissä ravintosuosituksissa on aivan liikaa hiilihydraatteja.

- Viime aikoina on keskusteltu hiilihydraattien vaikutuksesta lihomiseen. Nykyisten virallisten ravintosuositusten ongelma on se, että niissä kiinnitetään liikaa huomiota rasvan eikä hiilihydraattien saantiin. Suosituksissa neuvotaan syömään esimerkiksi runsaasti perunaa, mikä on mielestäni väärin, ravinnon terveysvaikutuksia tutkiva Salonen sanoo.

Hänen mielestään perunassa ei ole mitään terveellistä, paitsi perunan kuorissa ja uudessa perunassa, jossa on c-vitamiinia.

- Yleensä ihmiset syövät vanhat perunat ilman kuoria, joten niihin ei jää mitään terveellistä.


Perunassa nopeita hiilihydraatteja
Salosen mukaan hiilihydraatteihin pätee sama periaate kuin rasvoihinkin.
- Molemmissa laatu on kokonaismäärää tärkeämpää. Hiilihydraattien laadusta ei vain aiemmin ole juuri puhuttu.

Hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin. Sokeri, valkoinen riisi, peruna, pasta ja muut vehnätuotteet sisältävät nopeita hiilihydraatteja. Hitaasti imeytyviä ruokia taas ovat esimerkiksi kokojyvävilja ja kasvikset.

- Perunassa on melkein pelkästään nopeita eli haitallisia hiilihydraatteja, joita ihminen ei tarvitse oikeastaan ollenkaan. Nopeiden hiilihydraattien käyttöä pitäisi rajoittaa, mutta sen sijaan niiden käyttö yleistyy jatkuvasti.

Salosen suosituksen mukaan perunaa kannattaa syödä silloin kun varhaisperunaa on saatavilla.

- Perunaa pitäisi syödä satunnaisesti, eikä joka aterialla ympäri vuoden. Sen voi myös korvata kaikenlaisilla juureksilla, vihanneksilla ja hedelmillä. Viljatuotteista hyviä korvikkeita ovat tumma riisi, kokojyväleipä ja kokojyväpuurot.

Salonen myöntää, että korvikkeet ovat perunaa kalliimpia.

- Valitettavasti ruoan hinta ja terveellisyys kulkevat tässä tapauksessa käsi kädessä.


Liikapaino vakava ongelma
- Yksi suurimpia kansanterveydellisiä ongelmia Suomessa on liikapainon lisääntyminen. Siitä seuraa erilaisia sairauksia, kuten sokeritauti, sydän- ja verisuonitaudit ja verenpainetauti, Salonen luettelee.
- Vaikka ravinto on nykyisin vähärasvaisempaa, on ihmisten energiansaanti lisääntynyt. Tämä johtuu juuri siitä, että nopeiden hiilihydraattien saanti on kovaa vauhtia lisääntymässä.

Salonen kuitenkin painottaa, ettei hiilihydraateista pidä pyrkiä täysin luopumaan, mikä on esimerkiksi Atkinsin dieetin ideana.

- En pidä Atkinsin dieettiä terveellisenä, enkä suosittele sitä kenellekään. Se voi aiheuttaa jopa suoranaista vaaraa ihmiselle.

Tutkimusten mukaan liikapaino on myös lasten ongelma, sillä 10-15 prosenttia suomalaisista kouluikäisistä lapsista on liikapainoisia. Salosen mielestä kouluruoassa olisikin kehittämistä.

- Suomessa koulu- ja laitosruoassa painottuvat aivan liikaa peruna ja pasta. Nimenomaan perunaa pitäisi vähentää rutkasti kaikesta laitosruoasta. Kouluruoka on erityisen tärkeää, sillä siinä muovataan nuorten ravintotottumuksia väärään suuntaan syöttämällä ylenpalttisesti perunaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eipä tule paljoa perunaa syötyä. Kyllästyin intissä totaalisesti perunaan kun sitä piti tunkea joka hemmetin ateriaan :curs:

Pasta ja riisi rules!
 
Originally posted by Keisari
Hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin. Sokeri, valkoinen riisi, peruna, pasta ja muut vehnätuotteet sisältävät nopeita hiilihydraatteja. Hitaasti imeytyviä ruokia taas ovat esimerkiksi kokojyvävilja ja kasvikset.

Tää menee jotenkin liian vaikeaksi koko kuvio. Kun paljon pitäisi syödä mutta mitään ei kuitenkaan saisi syödä liikaa. Protskua 200-250g on maksimi tämän kokoiselle, hiilareita 300-400g alkaa olla jo aika reippaasti ja rasvaakaan ei paljon yli 100g paranisi kai vetää. 200g protskua, 400g hiilareita ja 100g rasvaa tekee 3300kcal ja tuo ei vielä kovin ihmeen paljoa ole. Mistä sen lopun siis pitäisi tulla? Alkoholistako?

Toinen ihmetys on siinä, kun toisaalta puhutaan kauniita hitaista hiilareista, mutta loppupeleissä kuitenkin suurin osa kehoilijoista mättää surutta naamaan valkoista riisiä ja pastaa.

Tulee ihan oikeasti hulluus. Ihan kuin olisi pieni kynäniska lähetetty väärien syömisten viidakkoon aseinaan pelkkä elintarvikevaaka ja pari excel-sheettiä, millä sitten pitää yrittää torjua kavalien hiilarimörköjen ja kataboliakärmeiden yhtäaikaiset hyökkäykset joka suunnalta.
 
Asiapuhettahan tuo. Nopeat hiilarit sopivat vain bodareille treeninjälkeisellä aterialla tai palautusjuomassa. :)
 
Re: Re: Hiilihydraatti lihottaa, tietää iltalehti tänään

Originally posted by Äijä
200g protskua, 400g hiilareita ja 100g rasvaa tekee 3300kcal ja tuo ei vielä kovin ihmeen paljoa ole. Mistä sen lopun siis pitäisi tulla? Alkoholistako?

Tuskin se maailman loppu on jos lisäät esimerkiksi 100g lisää proteiinia. Ja mikäli bulkilla olet niin parikymmentä grammaa rasvaa vaikka vielä lisää. 100g proteiinia ja 20g rasvaa antaa jo noin 600 kcal lisää.
 
Re: Re: Hiilihydraatti lihottaa, tietää iltalehti tänään

Originally posted by Äijä
Tää menee jotenkin liian vaikeaksi koko kuvio. Kun paljon pitäisi syödä mutta mitään ei kuitenkaan saisi syödä liikaa. Protskua 200-250g on maksimi tämän kokoiselle, hiilareita 300-400g alkaa olla jo aika reippaasti ja rasvaakaan ei paljon yli 100g paranisi kai vetää. 200g protskua, 400g hiilareita ja 100g rasvaa tekee 3300kcal ja tuo ei vielä kovin ihmeen paljoa ole. Mistä sen lopun siis pitäisi tulla? Alkoholistako?

No kyllä rasvaa voi huoletta vetää enemmän kuin 100g, miksei voisi? Tietysti sillä varauksella että sen "ylimääräisen" rasvan pitäisi olla neutraalia eli monotyydyttymätöntä rasvaa.
 
Saapa nähdä milloin perunan viljelijät ja esim. MTK nousee takajaloilleen näistä nykyisistä ravintosuosituksista. Perunanviljely kun on isoa bisnestä Suomessa.
 
Re: Re: Hiilihydraatti lihottaa, tietää iltalehti tänään

Originally posted by Äijä
Tää menee jotenkin liian vaikeaksi koko kuvio. Kun paljon pitäisi syödä mutta mitään ei kuitenkaan saisi syödä liikaa. Protskua 200-250g on maksimi tämän kokoiselle, hiilareita 300-400g alkaa olla jo aika reippaasti ja rasvaakaan ei paljon yli 100g paranisi kai vetää. 200g protskua, 400g hiilareita ja 100g rasvaa tekee 3300kcal ja tuo ei vielä kovin ihmeen paljoa ole. Mistä sen lopun siis pitäisi tulla? Alkoholistako?

Alkaa tuo 3300 kaloria olemaan jo kiva satsi ruokaa, ainakin jos ei sisällytä siihen maltoa, leipää, paljon maitoa tms. helposti tulevaa hiilaria. Vihanneksista, tummasta riisista, kaurahiutaleista koostettuna syömistä varmasti on tuossa hiilarimäärässä. Toki tuohon voi lisätä protskua vielä.
 
ei vaa millää jaksais jatkuvast kattoa että mitä syö.
päähän siinä sekoaa kun "ei saa" syödä ees perunaa jos haluaa laihtua.
LIFE IS HARD :itku:
 
oliko se löylymies sakkeus joka hyvin totesi, että harrastelijalle riittää 80/20% -sääntö eli syö 80% aterioista oikein, niin pääsee jo pitkälle.
 
Originally posted by I Drink Alone
Sakkeus lomailee. Anarkia ja tietämättömyys Pakkotoistolla nousee löylyjen puutteessa.

:D... Kirjottelut on tosiaan ollu vähissä työkiireiden takia...

Oon muuten tänään syönyt löylyssä jo kolmella aterialla perunaa :)...80%:n sääntö on mulla viime aikoina venyny 50%:n säännöks höhöhöh so not..
 
Kesällä lähes ainut ruoka mitä kotona ruokapöydässä saa on uudet perunat ja voikastike. Eikä ole niin kallista kun omalta pottumaalta käy ne repimässä tai sitten naapurin, joka on vielä halvempi vaihtoehto.
Kerran päivässä syön tuollaisen pottu aterian ja muuten sitten riisiä/pastaa, kanaa ja helvetisti jauhelihaa.

Niin ja kannattaa muistaa että peruna aiheuttaa syöpää!!!! :rolleyes:
 
vai että iltalehdenkin lukijat nyt tietävät sen, minkä pakkotoiston lukijat ovat tienneet vuosia? :)
 
ja hyvät naiset ja herrat katsokaas tätä:

Liikunta-alan lehdestä: ”Urheilijoiden tulisi saada 75 prosenttia kokonaisenergiasta hiilihydraateista. Kuntoilijoille yhtä suuresta määrästä ei ole hyötyä, päinvastoin liiallinen hiilihydraattien saanti altistaa lihomiselle. Sen sijaan proteiinin määrään kuntoilijat voisivat lisätä reilusti.”

Asiantuntijan kommentti
Huippukestävyysurheilijoidenkin hiilihydraattien saanti jää usein alle 60 prosenttiin energiasta. Kuntoilijalle suositus on yli 55 prosenttia energiasta. Suurimmalla osalla hiilihydraattien saanti on noin 50 prosentin luokkaa, mikä on useimmille riittävästi, mutta varaa vähentämiseen ei juurikaan ole. Myös käsitys hiilihydraattien lihottavuudesta on myytti.
Proteiinia saadaan usein reilusti yli suosituksen (0,8 g/painokilo). Suuri osa kuntoilijoista saa proteiinia ravinnostaan 1,5 g/painokilo, ja proteiinilisiä käyttävät vielä enemmän.
 
Kuinka joku professoritason mies voi olla noin aasi. Peruna lihottaa, no just juu. Samalla kaavalla myös riisi lihottaa ja omena. Ihmisellä on jotain vikaa aineenvaihdunnassa, jos tuollaiset asiat olisivat totta. :david:
 
Toinen ihmetys on siinä, kun toisaalta puhutaan kauniita hitaista hiilareista, mutta loppupeleissä kuitenkin suurin osa kehoilijoista mättää surutta naamaan valkoista riisiä ja pastaa.
pitää aina miettiä sitä onko teksti tarkoitettu ammattilaiskehoilijoille vai iltiksen lukijoille.

eihän tavallisen ihmisen kannata/pitäisi(?) syödä samalla tavalla kuin ammattilaiskehoilijan.


parempi olisi saada ihmiset harrastamaan liikuntaa kuin vähentämään syöntiä... (tästä voisi kirjoittaa kirjan ja vetää herneet nenään siitä kuinka Tyhmät Läskit valittavat geenejään ja samalla kiskovat makkaraa ja kaljaa naamaan, mutta enpä jaksa koska pakkiksella ei montaa Tyhmää Läskiä ole[toivottavasti])
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom