Scott-hauiskännössä näkee todella harvoin puhdasta hauistreeniä, väitän että itsekkin teet siinä liikettä jossa olkapää soutaa edestakaisin, eli kroppa osallistuu, kun sen ei pitäisi liikkua muutamaa milliä enempää. Kun alat nostamaan painoa alhaalta ylöspäin eli liike vaihtaa suuntaa nojaat taaksepäin ja annat painolle alkuvauhtia.
Todella harva tekee sen noin stabiilisti
https://www.youtube.com/watch?v=QmVnNpCjiQo
Sillähän nyt ei ole edes väliä miten sen teen tai miten joku muu sen tekee, jos puhutaan miten se pitäisi tehdä. Toisaalta kyllä asia on niinkin, että vaikkei ihan paikallaan pysyisi niin hauis on se mikä tekee suurimman työn. Ja jopa suuremman kuin ultrapuhtaalla tekniikalla. Toikin hemmo videolla olisi saanut seiskan noilla lasten painoilla jos olisi viimeiseen ottanut vähän vauhtia. Cheattaus ei ole aina huono asia ja tuossa tapauksessa se olisi kuin mekaaninen pakkotoisto. Eli enemmän työtä lihakselle, ei suinkaan vähempää.
Se tuntuma treeni tarkoittaa myös sitä että kun vedät kasin, jännität kuitenkin lihaksia joka toistolla kuin tekisit maksimi ykköstä.
Kun teet tuon kunnolla voit saada kovan rasityksen aikaan muutamalla sarjalla tyyliin HIT-treeni, sarjapainoa ei tarvitse laskea lainkaan, teet samoilla painoilla kuin aikasemmin, mutta käytät joka toistoon enemmän energiaa.
Ja se taas tarkoittaa, että kehität rasitusta sieltä missä sitä ei ole. Puhuin tästä jo aiemmin ja sanoin, että se ei ole sitä "oikeaa rasitusta" vaan keinotekoisesti lihasta jännittämällä aikaansaatua rasitusta. En
usko, että se voi olla sama asia kuin oikeilla painoilla saatu rasitus. Sillä isommalla painolla ihan samalla tavalla ajetaan se kohdelihas loppuun, ainoa ero on se, että rasitus tulee siitä oikeasta painovastuksesta, ei itse aikaansadusta "tyhjästä vastuksesta", ylimääräisestä lihasjännityksestä. Sen takia en pidä HITiä minään. Se on just tuota ihmeellistä pelleilytreeniä mikä tuntuu pahalta, mutta ei ole sitä lihaksen mielestä. Jos asiat tehdään liian hitaasti, on se sama kuin tekisi vähän nopeammalla temmolla, mutta neljä kertaa pidempi sarja. Se rasituksen tyyppi on sama kuin pitkässä sarjassa vaikka tekisit vain kutosen. Hapotustreeniä. Mä uskon kultaiseen keskitiehen tämän ja hullun täysin ilman kontrollia tehdyn nopeatempoisen repimisen välillä.
Tuo onnistuu hyvin hermotetuilla lihasryhmillä muutaman kuukauden totuttelun jälkeen, kunhan käyt 10-20% alempana hakemassa vauhtia, ihan samaan tyyliin kuin jossain jaksotetuissa voimaohjelmissa.
Lopussa saatat saada huomattavasti paremman lihaskontrollin 5% suuremmilla kuormilla kuin aikaisemmat sarjaennätyksesi.
Tästä puhuttiin jo. Tuo ei ole mikään argumentti tuntumatreenin puolesta. Edelleen, jos sulle käy noin, niin nostat sen jälkeen enemmän myös vaikket tavoittelisi tuntumaa. Ja toisaalta tästä olen puhunut siinäkin mielessä, että sanoin, että tuntumatreeni on paikallaan etenkin opetellessa liikettä ja opetellessa oikealla lihaksella työskentelyä, lihaskontrollia. Sen jälkeen voi nostaa paremmin myös niitä isompia painoja. Mä teen sitä itsekin välillä. Palaan opettelemaan välillä lihaskontrollia ja annan vähän erilaista ärsykettä ja taas on hyvä tehdä niillä oikeilla painoilla.
Edelleen tuntuma ei ole mikään paha sana, mutta ei se ole kaiken hyvän takana oleva taikasanakaan. Ikään kuin vain tuntuma olisi avain onnistuneeseen treeniin. Ei se ole, vaan se on oikean lihaksen rasittaminen ja sen rasittaminen tarpeeksi. Se onnistuu myös ilman tuntumaa. Tuntumasta tulee paha sana siinä vaiheessa kun lukee juttuja kun joku julistaa, että kehonrakennuksessa painolla ei ole mitään merkitystä, ei mitään, ja se on vain väline lihaksen täyteen supistamiseen. Tämän tyylistä juttua saa välillä lukea. Siinähän tuntumapumppailet niillä lastenpainoilla ja ihmettelet sen kaverin kanssa, joka vetää ylätaljassa takaraivon lattiaan, kun kehitys on vähän heikonlaista.