Hippa sanoi:
Kovin usein puhutaan työttömyydestä sellaisena kannattavana diilinä. Ei kannata mennä töihin, kun valtio elättää.
Asia ei mielestäni ole niin simppeli, koska ei se työttömän tukijärjestelmä mitään hirveitä tuloja tuo. Sillä rahalla elää, mutta ei sillä kyllä juhli.
Moni työssäkäyvä laskee oman minimitoimeentulonsa selvästi isommaksi summaksi kuin mikä on sosiaaliviraston määritelmä.
Tuokin näkökulma on hyvä pitää mielessä. Suurin osa työttömistä tuskin elää kapean tuen varassa mielellään. Tiedän kyllä joitain tapauksia, jotka ovat täysin menettäneet aloitekykynsä ja syrjäytyneet, ja joille työnteko on kauhistus. Näillä ihmisillä on kyllä sitten jotain muutakin vialla kuin työttömyysturvan passivoiva vaikutus, päihteitä, elämänhallinnan menetys, traumoja tms.
Sitten vielä opiskelijoiden tukemisesta ja yrittäjyydestä:
Kansantaloutemme tarvitsee muitakin kuin korkeasti koulutettuja. YO-lakki ja jopa korkeakoulututkinnot ovat kärsineet melkoisen inflaation. Korkeaa koulutusta ollaan alettu pitämään itseisarvona, "koulutus takaa hyvän elämän." Tämä pitää paikkansa tietyssä määrin, mutta kolikon kääntöpuoli on se, että perus duunarihommat, jotka vaativat kädentaitoja, nähdään negatiivisessa valossa. Ei ajatella "onpas hienoa että sinusta tuli putkimies", vaan ihmetellään ettei toinen pystynyt parempaan.
Ja koko ajan meillä on paheneva pula ammattitaitoisesta työväestä, jotka pitävät omalta osaltaan tätä yhteiskuntaa pystyssä. Kun yrityksillä on vaikeuksia palkata ammattimiehiä, laskee kynnys sille, että koko tuotantoyksikkö siirretään johonkin halvan työvoiman maahan, jonka nuorelle työväelle on suorastaan lottovoitto päästä liukuhihnalle töihin. Omalaatuista ja jotenkin kieroa on se, että täällä hyljeksityt työtehtävät ovat suuressa suosiossa jossain muualla...
Yksi vaihtoehto työvoimapulaan on ottaa Suomeen maahanmuuttajia köyhemmistä maista. Tässä on kuitenkin vaarana se, että alkuperäisväestö alkaa nähdä tietyt alat "mutiaisten hommina", ja arvostuksen puute yhdistettynä nälkäisiin pieneen palkkaan tyytyviin maahanmuuttajiin johtanee palkkojen madaltumiseen ja edelleen arvostuksen laskemiseen. Kierre on valmis. On vaarassa syntyä uusi huono-osainen ja moniongelmainen työläisluokka, jota sorsitaan paitsi taloudellisesti, myös poliittisesti. En kuitenkaan pidä maahanmuuttajien vastaanottamista ja työllistämistä huonona asiana, päinvastoin.Kyseessä on kuitenkin huono ainoa ratkaisu.
Mikä sitten on syynä siihen, että koulutuksesta on hyötyä ja sitä arvostetaan? Oman näkemykseni mukaan koulutus ei ole itseisarvo, vaan sen seuraus, eli elämänhallinnan, henkilökohtaisen vallan ja vapauden lisääntyminen. Koulutus tuo joustavuutta. Kun on oppinut oppimaan, madaltuu kynnys uusien asioiden omaksumiseen. Mm. tämän vuoksi koulutusta on hyvä tukea, ja olisi tärkeätä että ammattikouluissakin säilytetään yleissivistäviä aineita: Ettei syntyisi tilannetta, jossa nuoria miehiä ja naisia koulutetaan liukuhihnalta joihinkin tiettyihin tehtäviin, samaan tapaan kuin robotteja ohjelmoitaisiin mittatilaustyönä. Liika erikoistuminen ja osaamisalueen supistaminen on suuri riski ja tekee kansantaloutemme joustamattomaksi.
Juuri yrittäjyydessä näkisin ratkaisun tähän perustavanlaatuiseen ongelmaan, että ylhäältä päin saneltaisiin ehdot ja mitä milloinkin tarvitaan, eli ns. "palkkaorjuus." Yrittäjä on vastuussa viime kädessä itselleen ja itsestään. Tottakai yrittäjäkin tarvitsee sosiaaliturvaa ja tukea, mutta hän on itsensä työnantaja, oman onnensa seppä. Toisin kuin tehdastyöläinen, joka on tyystin työnantajastaan riippuvainen ja tämän käskyvallan alainen, eikä suoraan työskentele itselleen.
Tässä
hieman offtopiciksi harhautuneessa threadissani tuli mielenkiintoista asiaa yrittäjyydestä elämänkatsomuksellisessa, ja miksei myös kansantaloudellisessa mielessä.
Ekimiehellä ja
Raejuustolla oli molemmilla äärimmäisen hyvät postaukset yrittäjyyden olemuksesta.
Olen tavannut aika monta (pien)yrittäjää ja täytyy sanoa, että sen tien kulkijoiden elämä on tehty tarpeettoman vaikeaksi. Vaikkakin parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa, erityisesti yrittäjän sosiaaliturvan parantaminen oli hyvä asia. Kenties yhteiskunnassamme vieläkin kannetaan vanhakantaisen luokkayhteiskunnan iettä, mitä esim. viime vaalien vastakkainasettelu porvarit vs. työläiset heijasteli. Ei oikein nähdä tiettyjä aloja yrittämisen arvoisina, eikä yrittäjähenkisyyttä tueta ja palkita riittävissä määrin. Ajatellaan että tietyt työt ovat 8-16 palkkatöitä ja niiden pitää sellaisina myös pysyä...
Kaikesta huolimatta yrittämisessä on jotain kiehtovaa. Se vapaus herättää ainakin minussa samanlaisia tunteita kuin 1800-luvun uudisraivaus. Yrittäjä on edelläkävijä, rajaseutujen valloittaja, ja tulevaisuuden yhteiskunnan ehdoton tukipilari. Eikä ole niin väliä, onko yrittäjä putkimies vai lakimies. Molempia yhdistää samat edellämainitut perusasiat, ja jos heidän työnsä nähdään heidän kunniakseen (ei työ miestä pahenna!), lisää se yhteiskunnan tasa-arvoisuutta ja koituu kaikkien menestykseksi. :kippis1: