Georgia hyökkää Etelä-Ossetiaan

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Munqi
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Voisko joku lyhyesti tiivistää miten tää jupakka lähti käyntiin? Tämän hetken tilanteesta oon sentään selvillä.
Yle areenan aamussa oli 13.8 asiantuntija Pekka Visuri (eversti, valtiotieteen tohtori) kertomassa näkemyksensä tilanteesta. Kannattanee kuunnella se ja lukea tämän threadin kommentteja, jonka jälkeen voi helpommin tehdä omat johtopäätöksensä. Sen voinen sanoa että tuo kaveri tietää alueen asioista varmasti enemmän kuin me threadin kirjoittajat yhteensä. Hän ilmaisee myös kantansa sodan aloittajasta aika selkeästi:

http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/1424274.asx?bitrate=1000000

Luultavasti täällä tarinoidut "rauhanturvaajien aloittama konflikti"-jutut ;) eivät menisi sulle muutenkaan läpi, mutta kannattaa ihan mielenkiinnostakin kuunnella mikä homman nimi alueella on.
 
Iivi Anna Masson pohdintaa pienten kansojen itsenäistymispyrkimyksistä, varsin asiallinen juttu

Georgiaan kuuluvien Etelä-Ossetian ja Abhasian johtajat ilmoittivat maanantaina, että he aikovat lähiaikoina vaatia kansainvälistä tunnustusta maakuntiensa itsenäisyydelle. Georgian ja Venäjän välisen konfliktin jälkimainingeissa myös Venäjä on ryhtynyt taas vaatimaan ”itsenäisyyttä” kyseisille maakunnille.

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat julistautuneet itsenäisiksi jo varhain 1990-luvulla, mutta yksikään ulkopuolinen valtio ei ole tunnustanut niitä. On vähän todennäköistä, että länsi tunnustaa niiden itsenäisyyttä nytkään. Monet kuitenkin uskovat, ettei tässä tilanteessa enää voida odottaa georgialaisten ja osseettien pystyvän asumaan samassa valtiossa.

Venäjä vetoaa asiassa Kosovon ennakkotapaukseen, Tshetsheniasta sopivasti vaieten. Lännen tukiessa Kosovon toisen albaanivaltion luomista Venäjä jo viittasi Georgian separatistialueiden myös tarvitsevan täyttä ”itsenäisyyttä”. Tosiasiassa Venäjä tuskin välittää pienkansojen itsenäisyydestä. Muutenhan se voisi tukea Kaukasuksella Tshetshenian ja Pohjois-Ossetian (jonka puolen miljoonan osseettiväestö on noin kymmenkertainen Etelä-Ossetiaan verrattuna), sekä myös Ingusian, Dagestanin ja Balkarian itsenäisyyttä.

On kiinnostavaa nähdä, miten länsi suhtautuu Georgian alueiden ”itsenäisyyteen”. Kosovon yhteydessä länsi vakuutti, että kyseessä oli poikkeus, josta ei tulisi ennakkotapausta. Nyt vastakkain on toisaalta Georgian alueellinen koskemattomuus ja toisaalta Venäjän vahva tuki separatistialueille, taustalla vuosia kytenyt väkivalta ja lännen oma epäluulo etnisten ryhmien rauhallisen rinnakkaiselon mahdollisuuden suhteen.

Etelä-Ossetiassa asuu etnisiä osseetteja noin 50 000. Jos länsi ajautuisi tukemaan niin pienen vähemmistön irrottautumispyrkimyksiä emovaltiostaan, tapauksesta muodostuisi väistämättä ennakkotapaus, joka koskee kaikkia maailman etnisiä ryhmiä ja vähemmistöjä, mutta myös Euroopan omaa vähemmistö- ja monikulttuuripolitiikkaa.

Tilanne on lännelle joka tapauksessa haastava. Jos puolustetaan Georgian yhtenäisyyttä, vaarannetaan hyvät suhteet Venäjään ja altistutaan sen syyttelyyn kaksinaismoralismista. Jos taas länsi hyväksyy osseettien ja abhaasien itsenäisyyspyrkimykset Venäjää miellyttääkseen tai siksi, ettei se usko rauhaisan yhteiselon mahdollisuuksiin alueella, se joutuisi myöntämään, ettei Kosovo ollutkaan ”poikkeus”, ja että pienilläkin etnisillä vähemmistöillä on oikeus kansallisvaltioon, kunhan ne ovat valmiita turvautumaan väkivaltaan – tai väkivaltaisten tukijoiden apuun – taistelussaan sen edestä.

Tämän jälkeen oman valtion kieltämistä kurdeille tai tiibetiläisille olisi entistäkin vaikeampi oikeuttaa. Jos länsi tukisi Georgian hajottamista vakuuttaen, että kyseessä on taas poikkeustapaus, olisi liiankin helppo tehdä kyyninen johtopäätös, että vähemmistöjen separatismia tuetaan poikkeukselliseti vain silloin, kun valtiot, joista vähemmistöt pyrkivät eroon, eivät ole kovin isoja tai vaikutusvaltaisia.

Samalla Eurooppa joutuisi itse katsomaan peiliin. Jos myönnämme, ettemme voi olettaa kulttuuriltaan ja tavoiltaan samankaltaisten vuoristokansojen pystyvän rinnakkaiseloon saman valtion rajojen sisällä, voidaanko Euroopassa jatkaa uskottelua, että satojentuhansien maahanmuuttajien tulo hyvin erilaisista kulttuuripiireistä johtaa lopulta onnelliseen monikulttuuriseen yhteiseloon?

Virallisen monikulttuurisuusopin mukaan valtioiden ei tulisi enää perustua yhden kansan etnis-kulttuuriselle identiteetille, ja muuttoaaltojen myötä kasvavien ryhmien rinnakkaiselo on rikastava, mutkaton ja harmoninen, kunhan päästään alkuperäisväestöjen ksenofobisista ennakkoluuloista. Jos EU hyväksyy ajatuksen, että pienetkin etniset ryhmät Euroopan reunoilla, kuten Balkanilla ja Kaukasuksella, tarvitsevat erillisen valtion voidaakseen elää rauhassa, se vetää maton oman virallisen monikulttuurisuusoppinsa alta.

Nykykehityksen valossa ei tunnu kovin kaukaa haettuna ajatus, että joskus myös EU:n sisällä vaativat itsenäisyyttä paitsi alkuperäiset etniset vähemmistöt, kuten baskit, flaamit ja katalaanit, myös suhteellisen uudet vähemmistöt vaikkapa Koillis-Virossa tai Etelä-Ruotsissa. Mikää onkaan EU:n vastaus silloin?

On mahdollista, että länsimaat kuitenkin asettuvat Georgian alueellisen koskemattomuuden taakse, kuten asian sisällyttäminen jälkeenpäin presidentti Sarkozyn rauhansuunnitelmaan antaa toivoa. Silloin ylläolevat pohdinnat ovat toistaiseksi turhia.

Valikoivuus itsenäisyyspyrkimysten ymmärtämisessä näyttää silti olevan ajan trendi. Kriteerinä ei ole niinkään valtioksi pyrkivän ryhmän valmius toimia itsenäisenä valtiona, kuin reaalipoliittiset spekulaatiot ja väkivallan tai sen uhan läsnäolo. Tämä suuntaus ei ole rohkaiseva pienten kansojen – myöskään Suomen – näkökulmasta.

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/iiviannamasso/vapaa-ossetia
 
Tuli vähän katsottua toisella silmällä ja korvalla kun tv:ssä jokunen päivä takaperin tuli Päivän kasvo haastattelussa jonkun Georgiasta paenneen haastattelu. Haastateltu sanoi että Venäjä pitää pysäyttää, koska seuraavina kohteina ovat Baltian maat ja sen jälkeen voi olla Suomi. Haastattelija sanoi tämän kommentin jälkeen salamannopeasti että lähetysaika on loppu kiitos ja näkemiin. :lol2:
 
Iivi Anna Masson pohdintaa pienten kansojen itsenäistymispyrkimyksistä, varsin asiallinen juttu.
Toi on mielenkiintoinen juttu ja varmasti ihan asiaa. Haluan sanoa tämän vielä kerran vaikket pidäkään tästä, asiat eivät ole niin yksinkertaisia... ;)

Tuli vähän katsottua toisella silmällä ja korvalla kun tv:ssä jokunen päivä takaperin tuli Päivän kasvo haastattelussa jonkun Georgiasta paenneen haastattelu. Haastateltu sanoi että Venäjä pitää pysäyttää, koska seuraavina kohteina ovat Baltian maat ja sen jälkeen voi olla Suomi. Haastattelija sanoi tämän kommentin jälkeen salamannopeasti että lähetysaika on loppu kiitos ja näkemiin. :lol2:
Kieltämättä toimittajalle varmaan aika hauska tilanne. Tota tilannetta ei voi pokkana edes miettiä. :lol2:

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/08/688224

"Uutistoimisto Reutersin saaman silminnäkijälausunnon mukaan Gorin kaupungista lähtenyt saattue on enää 55 kilometrin päässä Tbilisistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan saattue olisi vain 40 kilometrin päässä."

Mitähän veli venäläinen oikein meinaa? Kentien provosoida Georgiaa hyökkäämään?
Kieltämättä outoa, todella vaikea sanoa mikä tuon tarkoitus on. Silminnäkijän mukaan kyseessä on 17 ajoneuvon saattue, mikä tuntuu aika vähältä jos meinaavat vallata kaupungin (Silminnäkijä vissiin Georgialainen? Onko Venäjän johto kommentoinut että onko tämä todella heidän porukkaansa?). Mikäli kyseessä on Venäläinen porukka ja provosointi niin ei varmaan olisi kiva olla noiden 17 ajoneuvon kyydissäkään...

Tai sitten moottorimarssin vetäjä ei osaa suunnistaa ja muut tulee vaan kiltisti perässä (Suomen armeijassa koettua). ;)
 
Katsoin tuossa taas uutisia Georgiasta ja täytyy sanoa, että minussa heräsi vanha kunnon ryssäviha aivan uusiin liekkeihin. Millä helvetin oikeudella ryssät tunkeutuu toisen itsenäisen maan alueelle, tarkoitan nyt varsinaista Georgiaa ja ovat siellä kuin siat pellossa, ampuvat toimittajia jne... Olisin kyllä uskomattoman iloinen jos USA tulisi ja näyttäisi vähän voiman todellista olemusta noille barbaareille. Eihän se jenkkien ylivoimaiselle sotakoneelle olisi homma eikä mikään, kun ajaisivat ryssät Georgiasta kuuhun.:curs:
 
Oma arvaukseni on että konfliktissa on puhtaasti kyse suurvaltapolitiikasta ja Kaukasuksen alueen hallinnasta. Georgia ja Yhdysvallat ovat olleet erittäin läheisiä ja Georgian Nato-jäsenyys on ollut vain ajan kysymys. Mikäli Georgia hyökkäsi Etelä-Ossetiaan, en usko että se teki sitä valkoisen talon tietämättä etukäteen. Tai se teki sen yhteisellä sopimuksella Yhdysvaltojen kanssa. Näin Venäjä saatiin hyökkäämään Georgiaan ja Venäjä leimattiin "arvaamattomaksi ja sotaisaksi maaksi, jonka suhteen tulee olla varuillaan". Aloitetaan uusi kylmä sota. Nyt Georgia liitetään Natoon ja yhdysvallat saa syyn tuoda joukkojaan alueelle. Myöskin Puolan ohjus"puolustus"järjestelmää rakennettaessa Venäjän sanomisten painoarvo vähenee Georgian konfliktin myötä. Yhdysvallat ottaa nyt jalansijaa tällä alueella. Näin varmistetaan öljyn virtaaminen Yhdysvaltoihin. Seuraavaksi vuorossa Iran. Ehkäpä tällä valmistaudutaan myös osaltaan sotaan Irania vastaan. Nyt odotellaan Venäjän liikkuja. Ehkä Georgia ja Usa on laskenut sen varaan, että Venäjällä ei ole kansainvälisen tuomitsemisen jälkeen pokkaa miehittää Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa tai peräti koko Georgiaa. Toisaalta menettääkö Venäjä pelin lopullisesti, mikäli se nyt vetäytyy ja seurauksena alue päätyy Yhdysvaltojen ja Naton hallintaan. Kyllä näinä päivinä öljy näyttelee niin merkittävää osaa maailman politiikassa, että turha kuvitella Yhdysvaltojen imperialismin taustalla olevan "terrorismin vastainen sota" tai "muiden mahdolliset joukkotuho aseet". Venäjä on vaurastunut valtio ja lähentynyt länsimaita. Venäjällä myös omavarainen energiatalous lienee vahvemmalla pohjalla kuin Yhdysvalloilla. En nyt ymmärrä mikä olisi Venäjän motiivi aloittaa sota Georgiaa vastaan?

siis tottakai Venäjälläkin on geopoliittisia intressejä alueella kuten Yhdysvalloillakin. Yhdysvallat nyt vain on selkeäsi sotaisampi valtio ja avoimesti "valtaamassa" lähi-itää jne. joten pistän tämän usan piikkiin :)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Venäjä toimii juuri niin kuin odottaa saattaa. Pieni omien kansalaisten osittain kansoittama naapurimaa veljeilee "vihollisen" kanssa, ja alkaa pullistella liikaa. Välitön kurinpalautus. Itse toimisin täsmälleen samalla tavoin, jos fiktiivisessä tilanteessa esim. Ahvenanmaa ja Ruotsi alkaisivat vehkeillä keskenään.

Hatunnosto Venäjän johdolle siitä, että ajavat kyselemättä omiensa asiaa. Olisipa meilläkin jotain vastaavaa.
 
Tästä en ole kuullutkaan? Onko sinulla jotain lähdettä tuolle uutiselle?

Sama. Jos on joku parempi lähde niin täällä kuullaa vissiin.
 
Yle areenan aamussa oli 13.8 asiantuntija Pekka Visuri (eversti, valtiotieteen tohtori)

Btw, miksi asiaan on lähinnä saatu dosentti kommentoimaan?
 
En edes lukenut riviäkään mutta kommentoin sen verran. Etelä ossetialla ja abhasialla ei ole mitään edellytyksiä itsenäiseksi valtioksi. Joensuu itsenäiseksi JOU½½!!!

Miksikähän ei? Käsittääkseni molemmat ovat olleet käytännössä itsenäisiä. mm. abhasialla on eri rahayksikkö kuin Georgialla.
 
Tässä threadissa kyllä huomaa ryssävihan helposti, faktat sumentaa ja pääasia on se että ryssät saa naamaansa.
 
Kannattaa lukea seuraava, jossa koko kuva asiasta:

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200808158107775_k6.shtml

Voihan Venäjä
16.8.2008 0:38

Venäjä on harjoittanut tietoista rettelöintiä Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Ukrainan, Georgian ja monien muiden entisten neuvostotasavaltojen kanssa.

Aseena ovat Venäjän ulkopuolelle jääneet venäläiset, joita lietsotaan rettelöintiin paikallisten hallitusten kanssa. Virossa Moskova mobilisoi venäläisten mellakat pronssipatsaan siirrosta. Palkatut huligaanit riehuivat Tallinnassa, ja Moskovassa Putin-jugend hulinoi Viron lähetystössä poliisien naureskellessa vieressä.

Venäjä on julistanut tuontikieltoon Kaukasuksen viinit ja kivennäisvedet sekä Puolan lihan.

Moskovassa kaukasuslaisilta on kielletty torikauppa. Jokainen vähänkin tummempi joutuu Venäjällä miliisin mielivallan uhriksi. Itsekin istuin kerran moskovalaisessa putkassa, kun miliisin mielestä viisumini ei ollut kunnossa. Pienessä sellissä meitä oli 17 henkeä - tataareja, armeeneja, georgialaisia, ukrainalaisia, azereja ja muita ei-venäläisiä. Miliisi otti kolmanneksen rahoistani kertomatta syytä.

Venäläisten muukalaiskauna on syvällä kansan sielussa ja siitä voi lukea jo Gogolin ja Dostojevskin kirjoista. Kun Gogol kuvaa suomalaisten ahkeruutta, rehellisyyttä ja siisteyttä, venäläisestä näkökulmasta se on tyhmyyttä.

Kovin harva venäläinen tuntee elämää oman maansa ulkopuolella, jolloin hallituksen ja television lietsoma muukalaiskauna ja kansalliskiihko elää vahvana.

Hallituksella on kansan vahva tuki takanaan, kun se yllyttää venäläisten kaunaa naapureita kohtaan. Venäjä käyttää ulkovenäläisiä hyväkseen samalla tavalla kuin Hitler käytti sudeettisaksalaisia tai Puolassa asuneita saksalaisia hyökkäystensä verukkeena.

Hyökkäyksellä Georgiaan Venäjä halusi muka puolustaa Ossetiassa olevia omia kansalaisiaan. Näin tuli testatuksi se, että Venäjä voi tulevaisuudessa lähteä puolustamaan kansalaisiaan muissakin Kaukasuksen maissa sekä Baltiassa, Ukrainassa tai Uralin takaisissa entisissä neuvostotasavalloissa.

Kun talvisodan jälkeen Hankoniemeä miehittäneet veteraanit viettivät juhliaan, niissä lauloi lapsikuoro: Me tulemme vielä.

Venäjän Itämeren laivaston kuoron ohjelmistoon kuuluu uhmakas esitys: Itämeri, meidän meremme.

Aivan varmasti Venäjän esikuntien marsalkat ovat arvioineet neuvostomarsalkoiden tapaan, että Suomen raja on liian lähellä Pietarin satamia ja öljyputkia.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Venäjä havittelee takaisin suurvalta-asemaansa, johon kuuluvat entiset alueet. Lähes jokainen venäläinen on imperialisti, joka ei ymmärrä, miksi Neuvostoliitto hajosi. Kun esimerkiksi Azerbaizhan vei mukanaan 40 prosenttia Neuvostoliiton öljystä, sen takaisinsaantia tukee armeijan lisäksi suuri osa kansaa.

Venäläisten hulinointi entisissä alusmaissaan tulee jatkumaan ja pahenemaan. Hyvää harjoitusta on sekin, kun Moskovan televisio yllyttää ulkovenäläisiä äänestämään Venäjän euroviisun voittajaksi.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom