Ainoa mitä sanoin, oli, että vihaan sitä, kun jengi sanoo alottelijoille, että ainoa oikea tapa treenata alussa on perusliikkeet, eikä mitään muuta ja erikoistekniikat mustamaalataan jopa vaarallisiksi.. En usko sekuntiakaan, etteikö pidemmistä sarjoista ja eristävistä liikkeistä olisi hyötyä aloittelijallekin, kuhan tekee monipuolisesti, eikä tee vain niitä eristäviä ja pitkiä settejä.. peace out hombres..
Mun mielestä sille on ihan järkevät perusteet miks aloittelijoita monesti ohjataan tekemään perusliikkeitä perusvoima-alueella jollain 1- tai 2-jakosella ohjelmalla ja lisäilemään painoja aina kun sarjat menee hyvällä tekniikalla mukavasti läpi, välttelemään failuree ja jättämään erikoistekniikat myöhempään.
Yks hyvä syy on jo se, että tollanen perusliikkeiden mättäminen sarjapainoja tasasesti kasvattaen toimii tosi hyvin, etenkin aloittelijalla. Tossa oppii heti alusta sen, että kroppaa pitää haastaa koko ajan kehittymään tuottamalla sille lisää ärsykettä siinä harjotettavassa ominaisuudessa, yksinkertaisimmillaan siis sarjapainoja lisäämällä noissa ns pääliikkeissä. Toihan on pohjana oikeestaan koko treeniuran ajan kaikessa harjottelussa, että se harjottelu jollain mitattavalla parametrilla etenee johonkin suuntaan. Aloittelijana (ja toki myöhemminkin) on iso riski lähtee soveltamaan treenaamistaan ton perusajatuksen kustannuksella kun haetaan fiilistä, tuntumaa tai jotain vastaavaa. Ite esimerkiks keskityin salitreeniuran alkuaikoina jalkatreenissä tekemään enimmäkseen reiden ojennusta koska sillä sai parhaan poltteen etureisiin, etenkin kun teki pidempiä eristäviä sarjoja. Prässiä tehtiin joskus harvoin jos huvitti, kyykkyä ei koskaan koska sillä ei saanu jalkoihin kunnon tuntumaa kun alaselkä väsy ja muutenkin tuntu ikävältä. Jälkikäteen ajateltuna uskon, että jalatkin olis saattanu kehittyä paremmin jos joku olis neuvonu tekemään vaikka kyykkyä 3x10 kolmesti viikossa.
Toinen syy tossa jo aiemmin mainittiinkin eli tollasella simppelillä perustreenillä luodaan sitä pohjaa, jolla noista erikoistekniikoistakin saa eri tavalla irti. Voihan olla niinkin, että on salihommissa aloittelija, mutta voimatasot on hyvällä tasolla esim jonkun aiemman lajiharjottelun takia, jolloin salitreeninkin voi suunnitella vähän eri tavalla. Kuitenkin jos puhutaan kaiken voimaharjoittelun saralla aloittelijasta, niin näkisin, että on vähän turhaa lähtee treenaamaan rintaa jollain erikoistekniikoilla jos penkkimaksimi on luokkaa 35kg. Enemmän kehittää kun tekee sitä penkkiä hyvällä tekniikalla ja kohtuullisella kuormalla tarpeeks usein ja se onnistuu paremmin jos ei oo tissit ihan hapoilla ja rikki totaaliseen failureen asti vedettyjen pakkotoistojen takia.
Kolmas syy mikä tuli mieleen on se, että tollanen simppeli perustreeni on aika turvallista. Ei kai erikoistekniikat itessään vaarallisia ole, mutta harva aloittelija tuntee niin hyviin omaa kroppaansa ja sen vastetta treeniin, että osaa järkevästi lisäillä noita erikoistekniikoita perustreenin ympärille. Harva aloittelija periodisoi treenejään mitenkään tai malttaa pitää kevyitä viikkoja. Välttämättä ruokailu, lepo ja muu elämä ei myöskään oo toteutettu täysin punttien nostelun ehdoilla. Jos nollataustalla aletaan heti alusta vetelemään erikoistekniikoilla lihakset joka treenissä ihan loppuun, jotta saadaan varmasti kunnon domsit, hirvee pumppi ja parempi tuntuma, niin aika iso riski on, että kroppa menee tukkoon ennen ku on päästy ees kunnolla treenin makuun. Ja onhan esimerkiks failureen asti treenaamisessa myös isompi loukkaantumisriski jos ei oo opeteltu liikeratoja yms niin hyvin, että väsyneetkin lihakset liikuttaa painoja suht koht oikeeseen suuntaan.
Eli kai tuosta vois lyhentää, että toki aloittelija voi hyötyä erikoistekniikoista jossain määrin, mutta pienempi riski on sössiä jotain kun tehdään tollasta tylsää perustreeniä. Ei siis mitenkään kommenttina sulle, että oot väärässä, tuli vaan tollasia ajatuksia mieleen.