Esiväsytys

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
On se hyvä että tuli oikeaa tietoakin eikä vaan väitteitä puolesta ja vastaan. En vois olla iivilin kanssa enempää samaa mieltä. Varsinkin tämä lause on ihan kuin mun suusta. "älkääkä tyytykö niihin iänikuisiin myytteihin tunteesta ja pumpista."
 
iivili sanoi:
Lukekaa ja opiskelkaa ihmiset kunnon lähteistä (=pohjana akateemiset tutkimukset), älkääkä tyytykö niihin iänikuisiin myytteihin tunteesta ja pumpista.
Arvostan treenifiilistä, treenin tuloksia, käytännön lihaskasvua ja oman kropan kuuntelemista sata kertaa enemmän kuin yhtäkään tutkimusta - oli se sitten akateeminen tai levyseppä-hitsarin tekemä. :david:
 
iivili sanoi:
Joten on :anssi: väittää, ettei lihas tiedä, kuinka suuren kuorman alle se joutuu eli kuinka kovaa se joutuu jännittymään, jotta saa ko kuorman liikutettua. Tai no, eihän se tiedä, mutta silti, isompi kuorma = isompi lihasjännitys, sitä ei voi kiistää, se on mitattu ja tutkittu juttu.
mutta entä jos kyseessä on 2 aivan eri liikettä niin eihän tuo väittämä välttämättä enään silloin pidä paikkaansa. esimerkiksi keskitetyssä hauiksessahan voi saada kovemman lihasjännityksen aikaan v/s hauis tangolla vaikka kuormaa on paljon vähemmän?? jos yhtä ja samaa liikettä verrataan niin silloinha tuo on tutkimattakin selvää.
 
Tosi mielenkiintoinen threadi. Etukäteisväsytystä on tullut pohdittua, nimenomaan siltä kannalta että jos vahva lihas = iso lihas, niin miksi etukäteisväsytyksellä kannattaa tietoisesti ottaa pois maksimikuormasta ja sen tuomasta rasituksesta jonka pystyisi lihakselle muuten antamaan tekemällä suoraan kova sarja? Monet sanovat kuitenkin väsytyksen toimivan.

Spekulaationa: jospa toiminnassa on monta mekanismia; toisaalta suoraviivaisesti se että iso rasitus kuorman muodossa kasvattaa lihasta, mutta toisaalta se että tuo ei ole koko totuus, vaan etukäteisväsytyksen/pumppisarjan/kevyiden päivien vaikutus ulottuu myös muihin lihassolun aineenvaihdunnan tapahtumiin jotka vaikuttavat puolestaan lihaskasvuun. Paljonhan on keskusteltu esim. sarjataukojen vaikutuksesta, sarjojen määrästä jne.

Akatemia versus fiilis: jos tietää tarkkaan mikä omalla kohdalla toimii, tutkimuksia voi käyttää veskipaperina. Nyt kuitenkin kun mietitään esiväsytyksen toimivuutta yleensä pystymetsästä kiskaistulla treenarilla, niin aiheesta tehdyt tutkimukset ovat relevantteja. Jos olisin iso ja vahva niin voisin olla jotain mieltä aiheesta tuntuma versus isot raudat, nyt katson viisaammaksi pitää suuni kiinni.
 
Kannattaako siis ennen prässiä tehdä reiden koukistuksia, jotta prässissä saadaan rasitus käymään enemmän etureisille?
 
iivili sanoi:
Ja punttireenissähän on kaksi päätekijää, mitkä määrittävät lihaksen rasituksen (tästä on hyvin juttua Massaa!Voimaa! kirjassa ja muuallakin): lihasjännityksen suuruus ja aika, jonka lihas on jännityksen alla. Eli lihasjännityksen suuruuden määrää käytettävä kuorma (=paino, minkä paat tankoon tai laitteeseen) ja sarjan pituus käytännössä määrittää ajan, jonka lihas on rasituksen alla (tsekkaa Massaa!Voimaa! sivut 40-52, erinomainen selostus asiasta). Erämetsän ja Grönforsin kirjan (siis Massaa!Voimaa!) lähteinä käytetyt tutkimukset tukevat kokemusta, eli sitä, että lihasmassan kasvu on suurinta sarja/toistomäärillä 3*8-3*12. sarjat 3*5, 3*6 ja 5*5 sekä 3*20 ovat jo epäoptimaalisia lihaskavun kannalta (maksimivoiman kannalta järkevin aika rasituksen alaisena on kirjan mukaan 0-40sek ja lihasmassan kannalta 20-60sek, eli keskimäärin 40sek). Joten on :anssi: väittää, ettei lihas tiedä, kuinka suuren kuorman alle se joutuu eli kuinka kovaa se joutuu jännittymään, jotta saa ko kuorman liikutettua. Tai no, eihän se tiedä, mutta silti, isompi kuorma = isompi lihasjännitys, sitä ei voi kiistää, se on mitattu ja tutkittu juttu.

Joo, olen osittain samoilla jäljillä: bodybuildingissä keskitytään liian vähän numeerisiin arvoihin. Mutta ei tämä total tonnage -ajattelukaan (paino x toistot tai sarjan kesto) ole ihan koko totuus. Myös mm. kokonaisaika, jonka kuluessa kaikki sarjat suoritetaan on otettava huomioon. Ja sitten on tietenkin muistettava myös se, että painon lisäksi lihaksen jännittymiseen vaikuttaa oleellisesti suoritustekniikka.

Mitä tulee noihin tutkimusten osoittamiin parhaisiin toisto x sarja -kombinaatioihin, niin niihin kannattaa suhtautua hyvin suurella varauksella. Mm. Carpinelli & Otto tekivät mielenkiintoisen synteesin yli 50:stä kyseisen aihealueen tutkimuksesta ja totesivat, että hyvin erilaisilla kombinaatioilla on saatu hyvin samanlaisia tuloksia. Tässä aletaankin jo taas vesittää tieteellisyysnäkökulmia, ja tulla siihen totuuteen minkä mm. Zatsiorsky kirjassaan myöntää: lihaskasvun mekanismeja ei kunnolla tunneta. On vain valistuneita teorioita, faktuaalisia tiedonpalasia ja viitteitä totuudesta, mutta palapelin kokoaminen jatkuu.

iivili sanoi:
Lukekaa ja opiskelkaa ihmiset kunnon lähteistä (=pohjana akateemiset tutkimukset), älkääkä tyytykö niihin iänikuisiin myytteihin tunteesta ja pumpista.

Suosittelen lämpimästi samaa. Todettava kuitenkin on, että vaikka itsekin olen paljon lukenut, niin en ole sen tähtitieteellisempiin toimenpiteisiin päätynyt, kuin tekemään kolmesti viikossa vaihtelevia, raskaita perusliikkeitä ja kovaa :lol2:.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom