Kantasolututkimus jakaa mielipiteet (2.10.2007)
Parhaillaan tutkitaan, pystyttäisiinkö Alzheimerin tauti, Aids ja diabetes parantamaan ihmisalkioiden kantasoluilla.
Kantasolu 10 000 -kertaisena suurennoksena. Kantasolut kykenevät jakautumaan ja erilaistumaan moniksi erilaisiksi solutyypeiksi ja kudoksiksi. Kuva: Gary D. Gaughler/ Lehtikuva
Kantasolututkimuksessa ja -hoidoissa ihmisen alkua hyödynnetään sairauksien voittamiseksi. Mutta onko ihmisalkioilla tutkiminen ja parantaminen eettisesti hyväksyttävää?
Kantasolut ovat soluja, jotka kykenevät erilaistumaan moniksi erilaisiksi solutyypeiksi ja kudoksiksi. Niitä on meissä jokaisessa, mutta etenkin ihmisalkioiden kantasolut ovat herättäneet tutkijoissa toiveita. Ne erilaistuvat parhaiten toisiksi soluiksi eikä niihin ole kertynyt mutaatioita ja ympäristökemikaalien aiheuttamia vaurioita.
Tällä hetkellä tutkitaan, voitaisiinko alkioiden kantasoluilla korvata elimistön tuhoutuneita soluja. Näin saataisiin hoitomuotoja esimerkiksi hermosoluja rappeuttaviin Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin, haimasoluja tuhoavaan diabetekseen, sydänlihaksen soluja vaurioittavaan sydäninfarktiin sekä selkäydinvammasta johtuviin erilaisiin halvauksiin.
Alkio herättää kunnioituksen
Suomen lainsäädännön mukaan alkiolla ei ole syntyneen ihmisen oikeuksia. Tästä kertoo se, että kantasolututkimus on sallittua. Tutkimusta tehdään hedelmöityshoidoista ylijäävillä alkioilla hoidossa olleiden pariskuntien luvalla.
Alkiotutkimuksen valvonta ja rajoittaminen kuitenkin osoittavat, että alkio potentiaalisena ihmiselämänä herättää lainsäätäjän kunnioituksen.
Myös kirkot vaativat alkion kunnioittamista. Kirkoissa on kuitenkin eri näkemyksiä siitä, milloin ihmisestä tulee ihminen.
Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole kantasolututkimukseen täsmällistä kantaa. Kirkkohallitus on antanut oikeusministeriölle vuonna 1989 lausunnon ihmisen alkion, sikiön ja perimän rikosoikeudellisesta suojasta. Lausunnon mukaan alkioon on suhtauduttava ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla, minkä vuoksi alkioiden käyttöä on säädeltävä tarkasti ja se on rajoitettava hoidollisiin tarkoituksiin.
Alkio
Ihmisen alkua kutsutaan alkioksi hedelmöityksestä noin kahdeksan viikon ikään. Tämän jälkeen puhutaan sikiöstä.
Lainsäädännössä alkio määritellään hedelmöityksen tuloksena syntyneeksi eläväksi solujoukoksi, joka ei ole kiinnittynyt naisen elimistöön.
(Lähteet:
www.terveyskirjasto.fi, Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta 488/1999)
Monilla muilla kirkoilla on selkeämpi kanta ihmisalkioilla tehtyyn kantasolututkimukseen.
– Roomalaiskatolinen kirkko sanoo kantasolututkimukselle jyrkästi ei. Myös ortodoksiset kirkot ja suuri osa protestanttisista kirkoista vastustavat tutkimusta, selvittää kirkkojen kantasolukantoja tutkinut Laura-Elina Koivisto .
Pääsääntöinen vastustamisen syy on, että ihmisen elämän katsotaan alkavan hedelmöityksestä.
– Osa kirkoista hyväksyy alkion kantasolututkimuksen alle 14 päivän ikäisillä alkioilla. Varhaisalkiolla ei katsota olevan niin suurta arvoa kuin syntyneillä ihmisillä. Siksi niiden käyttö hyväksytään varauksella lähimmäisen auttamisen nimissä, kertoo Koivisto.
Ihmisalkioilla tehdyn kantasolututkimuksen hyväksyvät esimerkiksi Skotlannin ja Yhdysvaltojen presbyteeriset kirkot sillä ehdolla, että alkiot ovat jääneet yli hedelmöityshoidoista eikä niitä ole tuotettu varta vasten tutkimustarkoituksiin.