Post number 666 :evil: Pitipä sattua :D
Tässä hieman juttua tuosta suomalaisten uskonnollisuudesta tilastojen valossa. Mainitsin aikaisemmassa postauksessani hieman tuosta tapauskovaisten "puskurivaikutuksesta" fundamentalistien ympärillä. Tässä hieman syitä johtopäätökseeni:
Tiedebarometri 2007 raportissa sanotaan mm. näin:
Noin joka kolmannen (31%) mielestä 'tieteeseen perustuva maailmankuva ja uskonto eivät ole ristiriidassa keskenään'. Asian kiistäviä on jonkin verran enemmän, noin kaksi viidestä (39%). Kannanottojen taustalla vaikuttanevat ennen muuta käsitykset evoluutioteorian ja luomiskertomuksen törmäyksestä sekä osin ehkä myös muu biotieteiden ja teologian leikkauspisteissä havaittu hankaus.
Tuo on toisaalta ymmärrettävää sillä varmastikin monet uskonnottomat pitävät tieteellistä ja uskonnollista maailmankatsomusta ristiriitaisina. Jonkin verran enemmän huolenaihetta aiheuttaa seuraava pätkä:
Toinen testi koski suoraan tieteen kehitykseen liittyvää arvokonfrontaatiota. Myös se jakaa kansalaisia huomionarvoisesti. Joka neljännen (25%) mielestä 'uskosta tieteeseen on tullut nykyajan uskonto, joka ohjaa ihmisten arvomaailmaa väärään suuntaan'.Argumentin kiistäviä on enemmän, kaksi viidestä (39%). Mittarin osalla havaitaan epätavallisen suuri muutos. Käsitys 'tiedeuskon' arvoja vääristävästä vaikutuksesta allekirjoitetaan nyt huomattavasti (-8 %-yksikköä) aiempaa harvemmin. Kyseessä on laajan väittämäaineiston toiseksi suurin yksittäinen muutos. Jos kohta tiede voi kirjata ilmiön voitokseen, suoraa selitystä sille lienee vaikea löytää
Neljännes suomalaisista on jo aika merkittävä osuus. Tosin suunta näyttää olevan hyvä, kuten boldattua kohtaa seuraavista lauseista käy ilmi. Kaikken huolestuttavinta on kuitenkin tuo suhtautuminen evoluutioteoriaan:
...
Taustaksi palautettakoon mieliin asiasta syksyllä 2006 käyty keskustelu. Suomessa säikähdettiin, kun meidät arvioitiin Science -lehden arvovallalla valistumattomiksi. Evoluutioteoriaa totena pitäviä löydettiin maastamme vähemmän kuin referenssimaistamme keskimäärin.
...
Väite, jonka mukaan 'ihminen on kehittynyt vuosimiljoonien aikana muista, varhaisemmista eläinlajeista' saa laajan, joskaan ei yksimielistä hyväksyntää. Kaksi kolmesta (66%) yhtyy, noin joka kahdeksas (13%) ei. Vailla kantaa on noin viidennes (21%).
No millä tätä sitten selitetään? Tiedebarometriin sisältyi myös paljon dataa vastaajien iästä, koulutuksesta ja asuinpaikasta:
Näkemysten väestöryhmittäiset erot piirtyvät joka tapauksessa kiintoisiksi. Iän yhteys on lähes puhtaan lineaarinen ja myös varsin voimakas. Vakuuttuneisuus kasvaa asteittain nuoruuden suuntaan. Käytännössä yhtä selvä kytkös liittyy koulutukseen, jonka kohoamisen myötä usko eläimelliseen alkuperäämme niin ikään vahvistuu. Ammatti- ja sosiaaliryhmistä erottuvat ennen muuta opiskelijat ja johtavat toimihenkilöt. Myös asuinkonteksti heijastuu kannanottoihin. Evoluutio-usko vahvistuu havaittavasti pohjoisesta etelään siirryttäessä kuten myös pienistä kunnista suuriin kaupunkeihin siirryttäessä.
Tässä ei vielä otettu sen kummemmin kantaa maailmankatsomukseen, kunnes seuraavassa kohdassa:
Syksyn 2006 keskustelussa suomalaisten kansainvälisesti heikkoa suoritusta - tällä kertaa tietourheilun saralla - paitsi hävettiin, myös tulkittiin eri tavoin. Yksi selitysmalli viittasi uskonnollisen fundamentalismin kansalaisistamme saamaan otteeseen, minkä sanottiin muuttaneen käsityksiämme. Tämä oli sikäli epäloogista että mitään vertailukohtaa aiempaan tilanteeseen ei ollut esitettävissä (edes mainittuun vuoden 2001 Eurobarometriin ei viitattu, eikä se olisi muutoksista kertonutkaan).
Päätelmää uskonnollisuuden yhteydestä voidaan kuitenkin testata Tiedebarometri-aineiston avulla. Kun suhtautumista evoluutio-oppiin tarkastellaan kirkkoa kohtaan tunnetun luottamuksen mukaan, havaitaan selvä riippuvuus. Kirkkoon vahvimmin luottavat kiistävät kehitysopin merkittävän laajasti - ja jyrkästi, mikä näkyy kannanottojen intensiteetissä ('täysin eri mieltä'). Vastaavasti luottamus tieteeseen (arviointikohde 'tiede ja tutkimus, tiedeyhteisö', ks. luku 3.1.) lisää luottamusta evoluutioteoriaan. Jäännöksettä nämä tekijät eivät kuitenkaan kannanottoja selitä. Jäljelle jää aina (myös tässä raportoimattomien tarkastelujen perusteella) kehitysopin itsepintaisesti kiistävien vähemmistö.
Eli. Uskonnollinen fundamentalismi johtaa kreationismiin joka tunnetusti johtaa totaaliseen tieteellisten faktojen kieltämiseen.
Barometrista myös nähdään, että tällaiset ihmiset ovat sijoittuneet maaseudulle ja vieläpä Pohjois-Suomeen. Onneksi sentään ikäkorrelaatio kertoo, että ehkäpä tuo kreationismi on edes jossain määrin vanhojen uskovaisten jääräpäiden hommaa. Tuosta sijoittumisesta kertoo myös
tämä eroakirkosta.fi-sivuston alueellisia eroamistilastoja esittelevä kartta.
Tuo evoluutioteorian kieltäminen on kyllä häkellyttävän yleistä. VAIN 66% allekirjoittaa väitteen jonka mukaan ihminen on kehittynyt aikaisemmista eläinlajeista miljoonien vuosien kuluessa. Ei perkele. Tuossa tiedebarometrissakin viitattiin Science-lehden juttuun ja sen valossa näytämmekin tällä hetkellä euroopan mittakaavassa uskonnolliselta takapajulalta. Siinäpä hallituksen brändityöryhmälle pähkinä purtavaksi - varsinainen tieteen ja teknologian kehto tämä meidän Suomi.
Siitäpä päästäänkin tähän
eurobarometriin, jossa kartoitettiin samanlaisia asioita kaikaissa Euroopan maissa. Tämän kuvan mukaan suomalaiset ovat suht järkevää porukkaa:
Hieman lohtua antaa myös se, että kysymykseen "Onko uskonnolla merkittävä rooli elämässäsi?"
vastasi "ei" kokonaista 69% suomalaisista. Huomattavasti parempia tuloksia ottivat kuitenkin mm. Ruotsi (83%), Viro (84%), Tanska (80%) ja Norja (78%). Petrattavaa siis on vielä
Barometrissa kartoitettiin myös ihmisten luonnontieteellisiä käsityksiä. Kysymyksiin kuului seuraavia asioita:
Koodi:
------------------------------------------------------------------------
Kysymysväitteet (ja eurooppalaisten vastauskeskiarvot perässä)
(Minä suomensin, nämä eivät ole viralliset!)
(Sci=Tieteen mukaan; T=Tosi; F=Väärin; DK/NA=Emmätiiä/tyhjää)
Sci T F DK/NA
1. Aurinko kiertää maata (F) 29% 66% 4%
2. Maan keskus on hyvin kuuma (T) 86% 7% 7%
3. Happi, jota hengitämme, tulee kasveista (T) 82% 14% 4%
4. Radioaktiivinen maito voidaan tehdä
turvalliseksi keittämällä se (F) 10% 75% 15%
5. Elektronit ovat pienempiä kuin atomit (T) 46% 29% 25%
6. Mantereet, joilla elämme ovat olleet
liikkeessä miljoonia vuosia ja tulevat
liikkumaan tulevaisuudessa (T) 87% 6% 8% *
7. Äidin geenit määrää onko lapsi tyttö vai poika (F) 20% 64% 16%
8. Varhaisimmat ihmiset elivät samaan aikaan kuin
dinosaurukset (F) 23% 66% 11% *
9. Antibiootit tappavat viruksia yhtä hyvin kuin
bakteereja (F) 43% 46% 11%
10. Laser toimii keskittämällä ääniaaltoja (F) 26% 47% 28%
11. Kaikki radioaktiivisuus on ihmisen tekemää (F) 27% 59% 14%
12. Ihmiset, sellaisina kun tunnemme nykyään,
kehittyivät varhaisemmista eläinlajeista (T) 70% 20% 10% *
13. Maalta vie kuukauden kiertää auringon ympäri (F) 17% 66% 16%
------------------------------------------------------------------------
Lähde : Eurobarometer 224 (63.1), June 2005, sivu 40-41
Tällä sivulla on tuosta aineistosta tehty harvinaisen mielenkiintoista meta-analyysiä. Vaikka kyseessä onkin harrastelijan "tekele", näyttää se minun vähäisten tilastotieteen opintojeni perusteella täysin luotettavalta.
Tuostakin aineistosta käy selkeästi ilmi, että Suomi on monia Euroopan maita kreationistisempi. Verrattuna muihin pohjoismaihin, ero on vielä suurempi. Samalla nähdään fundamentalistisen uskonnon tyhmistävä vaikutus ihmisiin. Lainaus tuolta sivulta:
Selvästi Suomi on uskovaisin ja selvästi uskonnollisuuden kanssa samaa tahtia eri pohjoismaittain vaihtelee nuoren maan kreationismi(YEC) ja evoluution kieltäminen. Sen sijaan evoluutio/kreationistisillä käsityksillä ei ole juuri mitään yhteyttä tiedetietämykseen tai biologiseen tietämykseen, joka on kaikilla mailla korkeaa tasoa (Islannissa tietämys heikompaa, siitä huolimatta evoluution kieltäjiä on siellä kaikkein vähiten).
Päättelen, että syy miksi Suomi poikkeaa muista pohjoismaista evoluution hyväksymisen ja kreationisten käsitysten suhteen , on ehkä pikemmin uskonnon vaikutus kuin tietämyksen puutteen vaikutus.
Yhteenvetona:
Suomalaiset eivät kansakuntana koe uskontoa kovin merkittäväksi asiaksi elämässään. Tästä linjasta kuitenkin poikkeaa voimakkaasti tuo fundamentalististen uskonlahkojen osuus. Suomen ev lut kirkko suvaitsee tällaisen fundamentalismin avoimesti pahentaen ongelmaa entisestään. Siinä oma motiivini kirkon toiminnan kritisoimiselle.
Tässä on mielestäni myös ajateltavaa niille joiden mielestä koko uskontokeskustelu on turhaa tai se ei pahemmin kiinnosta. Sitä helposti luulisi, että tuollainen uskonnollinen vähemmistö ei juurikaan näy katukuvassa. Kuitenkin tämä bussikampanjan vastustus yms esimerkit osoittavat, että kyllä tuolla uskonnolla vielä on melko suuri rooli suomalaisessa kulttuurissa.
Tämä johtuu mielestäni siitä, että uskonto koetaan omasta vakaumuksesta huolimatta "tabuksi", jota ei saa kritisoida. Miksi siis näin? Kun nähdään nuo uskontojen äärimmäiset vaikutukset Suomessakin, on syytä alkaa keskustelemaan aiheesta.
Jos joku kokee uskonnollisuutensa perustelluksi, hän voi sitä perustella. On täysin omituista että suuri osa järkevistä keskustelunavauksista tulkitaan heti "vihanlietsonnaksi" tai vittuiluksi. Sehän nähdään täälläkin (vai mitä ReiskaX ja frostmind? ;) ) Uskovaiset saavat tehdä erilaisia kampanjoita televisiota myöten mutta kaikki vastakkaiset näkemykset tyrmätään heti.