- Liittynyt
- 13.4.2005
- Viestejä
- 1 946
Sama itkuvirsi.Noniin, täällähän on ateistit taas niin suvaitsevaisia että. aijai
Mitä tarkoitat "suvaitsevaisuudella"? Sitäkö, että ateistien ei tulisi kritisoida uskoa? Pitäisi pitää mölyt mahassa vai?
Se on paskaa, koska "agnostikoilla" on jostain syystä kovin vaikeaa tajuta termien 'teismi' ja 'ateismi' merkitys. Kolmatta vaihtoehtoa noiden ulkopuolella ei yksinkertaisesti ole. Ne ovat kaiken kattavia, toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Hence se a-kirjain siinä edessä.Mutta miksi se on paskaa? Tästä oli joskus pitkät keskustelut Omskakaskaan kanssa.
Minun täytyy tunnustaa, ettei minulla ole tästä vieläkään mitään varmaa mielipidettä. Jotenkin oudoksuttaa kuitenkin toi "uskonnollinen tyhjiö" mihin linkissä viitataan.
Entäs tämä ehdotus:
http://www.hs.fi/politiikka/artikke...dottaa+Suomeen+imaamikoulutusta/1135261454718
äkkiseltään kuulosti siltä, ettei missään nimessä meidän verorahoillamme.
Mutta.
Jos sillä olisi uskomista vähentävä vaikutus, ainakin Heikki M. sellaista vaikutusta väitti olevan teologian koulutuksella.
Keskustelua aiheesta olisi nyt hyvä saada, kun paikalla näkyy olevan monenlaisia eri ajatuksia esittäviä nimimerkkejä.
Akateeminen kirjallisuushan on kovas huudos ateistien keskuudessa. Teologia, keijulogia yms. kieltämättä taitavat olla vähemmän suosittuja, mutta kyllä nekin argumentit on kaikki kuultu. Eikä vakuuta.En nyt sanoisi uskoa vähentävä vaan enemmän uskoa muutattava. No riippuu tietysti ihmisen taustasta. Jos ihmisellä on fundamentalistinen tausta, Raamatun synnyn ja kulttuuritaustan tieteellinen opiskelu todennäköisesti pakottaa muuttamaan raamattukuvaa ei-literalistiseksi.
Vähän samalla tavalla ääripään ateisti oppisi ymmärtämään uskontoja ja uskonnollisuutta, jos vaan jaksaisi lukea akateemista kirjallisuutta; äärimielipiteet karsiutuisivat.
Edit1: taisin silloin joskus viitata noihin karismaattisiin piireihin, joissa on aika paranoidi suhtautuminen yliopistoteologiaan. Siellä on vähän semmosta ajattelua, että pitää sitten huolehtia uskostaan. No voi se joillakin loppua. Esim Heikki Räisäsellä.
Edit2: Itselläni on usko muuttunut liberaalisemmaksi ja raamattukäsitys on muuttunut. Usko on kuitenkin muuttunut jopa vahvemmaksi ja arvostus kristinuskoa ja muita uskontoja kohtaan on noussut aika radikaalisti.
Ei siinä monilla hirveesti ymmärrystä löydy, jos toinen puoli on sitä mieltä, että usko (ilman todistusaineistoa) on jotenkin kunnioitettava piirre. Täysin absurdi ajatus. Mutta tää taitaakin olla sellainen "äärimielipide".