Viljelyn ykkössyy on omavaraisuus. Lisäksi Suomessa on aika tarkat säännökset siitä, että kuinka esimerkiksi antibiootteja saadaan käyttää. Myöskin salmonellan riski on täällä häviävän pieni. Jos tilalta todetaan salmonellaa, liha menee suoraan hävitykseen. Samaan aikaan sitä ulkomaalaista salmonellalihaa löytyy tasaisin väliajoin muunmuassa Lidlistä.
Mitä lihan hintaan tulee, niin sen sanelevat lihatalot. Esim. Atria on pörssiyhtiö, joten syyttävää sormea voi kääntää osakkeenomistajia kohtaan. Jos sulle todetaan, että enempää ei makseta niin se on vähän ota tai jätä. Mitäs tästä on seurannut, tilojen määrä tippuu ja tilakoot kasvavat. Hulluimmillaan peltohehtaari maksaa 15-20ke ja jos meinaat tosissasi isoa lypsykarjatilaa pyörittää, niin niitä hehtaareja olisi hyvä olla kolminumeroinen luku. Toki voihan sitä peltoa vuokratakin, mutta se onkin vittumainen tilanne kun vuokranantaja haluaa että otat viljelyksen jokaisen parin aarin pikkupläntin ja välimatkaa lohkolta toiselle voi olla kymmeniä kilometrejä. Lisäksi kun hoidat salaojat yms kuntoon, niin se on melkoinen riski tehdä tuollaista vuokramaalle. Siihen päälle toki lypsyrobotti, traktorit, työkoneet, navetta yms, niin eipä sitä kannata alle miljoonalla edes haaveilla. Koko homma pyörii sukupolvenvaihdosten avulla, kun vanhemmat käytännössä antavat lapselleen tilan niin halvalla, että sen pyörittämistä voi edes teoriassa jatkaa. Lisäksi lapsella pitää olla uskoa ja luottamusta asioihin, mihin et edes voi vaikuttaa. Esim lypsytilalla maitolitran hinta ja tukien määrä, korkotasot yms.
Sitten kun mennään käytännön tasolle, niin sellainen pikkujuttu kuin lämpösumma tekee sen, että Etelä-Euroopassa päin persettä viljelemälläkin saadaan paremmat sadot kuin täällä. Se joka ei usko viljelyn tasoa, niin kannattaa googlettaa vaikka hukkakaura ja katsella seuraavalla lomalla, että paljonko sitä etelässä näkyy ja paljonko täällä. Lisäksi sinne maaperään ei vaan syydetä mututuntumalla mitä sattuu ja sitten myrkytellä kuinka nyt huvittaa.
@Bonavar Jos se mistä tuet tulevat ja kelle ne menevät kiinnostaa, niin tuoltahan ne ihan julkisesti löytyvät:
Viljelijätukien hakuopas 2019 - Ruokavirasto
Toki helpompaa on postailla taulukoita ja valittaa
@Dopey , kun ne jotka kotimaisen ruuan meille tuottavat, joutuvat sitä tekemään tukien avulla. Tässäkin pikku tärppinä voi pohtia, että jos ennen täydellä viljakärryllä sai ostettua traktorin ja tänä päivänä viljatonnista (kaura) saa 160€ että mistähän tämä yhtälö johtuu. Mutta jos se vituttaa, niin ostakaa ulkomaalaista lihaa ja ajakaa maatalous Suomesta alas. Jos taas se kotimaisuus kiinnostaa, niin rohkeimmat tuottajat myyvät sitä lihaa itsekin. Esim Laidun Hereford. Ei tarvitse arpoa, että missä oloissa eläin on kasvanut, mitä se on syönyt ja montako ihan "kaiken varalta" antibioottikuuria siihen on pistetty.
Laidun Hereford
Niistä antibiooteista:
Suomalaisessa ja ulkomaisessa lihassa on eroja | Kuningaskuluttaja | yle.fi
"Suomessa käytetään antibiootteja
vain kuudesosa EU:n maiden keskiarvosta. Monessa muussa EU-maassa
antibiootteja syötetään tuotantoeläimille ehkäisemään tauteja ennalta. Eniten antibiootteja käytetään EU:n alueella Saksassa, Espanjassa ja Italiassa."
Esim broilerista, kannattaa miettiä että syökö kotimaista vai ulkomaista:
Kaukaa tulevassa lihassa ruokamyrkytysriski
Räsäsen mukaan esimerkiksi thaimaalaisen broilerin suurimmat riskit liittyvät ruokamyrkytysbakteereihin.
- Siellä liha on lähes sataprosenttisesti saastunut
kampylobakteereilla, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä, Räsänen kertoo.
-
Salmonella-tilanne on myös merkittävästi heikompi kun Suomessa ja Pohjois-Euroopan maissa. Lisäksi siellä käytetään mikrobilääkkeitä hyvin yleisesti.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että lihan kypsennyksessä nämä ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit yleensä kuolevat. Raaka-aineessa olevat bakteerit voivat kuitenkin saastuttaa sitä ympäristöä, missä ruokaa laitetaan.
EU:n ulkopuolella on myös sallittua käyttää niin sanottua
kemiallista dekontaminaatiota eli puhdistusta, jossa broilerin ruhoja käsitellään bakteereja tappavilla kemiallisilla aineilla.