Eduskuntavaalit 2019

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Hallitusneuvottelujen alussa taisin julkisestikin miettiä, että Rinne haluaa niin kovasti pääministeriksi, että suurinpiirtein kaikki on tarjolla puolueille, jotka suostuvat bussiin mukaan. RKP sai aivovammaisen pakkoruotsin, ja Keskusta - no, Keskusta sai aivan kaiken:

View: https://twitter.com/JuhanaBrotherus/status/1135489320129912834

Ja kaikki tämä sen takia että Rinne henkilökohtaisesti vihaa Orpoa ja Halla-ahoa. Vaikka Sipilän nimi tuolla vielä heiluukin niin eikös se sopimus mennyt niin että Sipilä ei tule jatkamaan keskustan johdossa enää kesän jälkeen.
 
Miksi Suomen pitäisi olla omavarainen maanviljelyn suhteen? Pitäisikö Suomen olla omavarainen myös vaikkapa t-paitojen suhteen, koska senkinhän voisi järjestää tukiaisilla ja tulleilla? Riittääkö omavaraisuus herneisiin ja kauraan, vai pitääkö olla omavarainen myös ananasten, avokaadojen, juustojen ja sisäfileen suhteen? Miksi/miksi ei? Kaipaisin myös perusteluja.
 
Miksiköhän tuolla luonnonsuojeluun menevät rahat lasketaan "maatalouteen" ? Eikö iso osa tuosta rahasta mene vihreiden agendan kohteille, näppärästi vaan uutisoitu niin että kepun kannattajat lukee otsikot ja on tyytyväisiä.
 
Viljelyn ykkössyy on omavaraisuus. Lisäksi Suomessa on aika tarkat säännökset siitä, että kuinka esimerkiksi antibiootteja saadaan käyttää. Myöskin salmonellan riski on täällä häviävän pieni. Jos tilalta todetaan salmonellaa, liha menee suoraan hävitykseen. Samaan aikaan sitä ulkomaalaista salmonellalihaa löytyy tasaisin väliajoin muunmuassa Lidlistä.

Mitä lihan hintaan tulee, niin sen sanelevat lihatalot. Esim. Atria on pörssiyhtiö, joten syyttävää sormea voi kääntää osakkeenomistajia kohtaan. Jos sulle todetaan, että enempää ei makseta niin se on vähän ota tai jätä. Mitäs tästä on seurannut, tilojen määrä tippuu ja tilakoot kasvavat. Hulluimmillaan peltohehtaari maksaa 15-20ke ja jos meinaat tosissasi isoa lypsykarjatilaa pyörittää, niin niitä hehtaareja olisi hyvä olla kolminumeroinen luku. Toki voihan sitä peltoa vuokratakin, mutta se onkin vittumainen tilanne kun vuokranantaja haluaa että otat viljelyksen jokaisen parin aarin pikkupläntin ja välimatkaa lohkolta toiselle voi olla kymmeniä kilometrejä. Lisäksi kun hoidat salaojat yms kuntoon, niin se on melkoinen riski tehdä tuollaista vuokramaalle. Siihen päälle toki lypsyrobotti, traktorit, työkoneet, navetta yms, niin eipä sitä kannata alle miljoonalla edes haaveilla. Koko homma pyörii sukupolvenvaihdosten avulla, kun vanhemmat käytännössä antavat lapselleen tilan niin halvalla, että sen pyörittämistä voi edes teoriassa jatkaa. Lisäksi lapsella pitää olla uskoa ja luottamusta asioihin, mihin et edes voi vaikuttaa. Esim lypsytilalla maitolitran hinta ja tukien määrä, korkotasot yms.

Sitten kun mennään käytännön tasolle, niin sellainen pikkujuttu kuin lämpösumma tekee sen, että Etelä-Euroopassa päin persettä viljelemälläkin saadaan paremmat sadot kuin täällä. Se joka ei usko viljelyn tasoa, niin kannattaa googlettaa vaikka hukkakaura ja katsella seuraavalla lomalla, että paljonko sitä etelässä näkyy ja paljonko täällä. Lisäksi sinne maaperään ei vaan syydetä mututuntumalla mitä sattuu ja sitten myrkytellä kuinka nyt huvittaa. @Bonavar Jos se mistä tuet tulevat ja kelle ne menevät kiinnostaa, niin tuoltahan ne ihan julkisesti löytyvät: Viljelijätukien hakuopas 2019 - Ruokavirasto

Toki helpompaa on postailla taulukoita ja valittaa @Dopey , kun ne jotka kotimaisen ruuan meille tuottavat, joutuvat sitä tekemään tukien avulla. Tässäkin pikku tärppinä voi pohtia, että jos ennen täydellä viljakärryllä sai ostettua traktorin ja tänä päivänä viljatonnista (kaura) saa 160€ että mistähän tämä yhtälö johtuu. Mutta jos se vituttaa, niin ostakaa ulkomaalaista lihaa ja ajakaa maatalous Suomesta alas. Jos taas se kotimaisuus kiinnostaa, niin rohkeimmat tuottajat myyvät sitä lihaa itsekin. Esim Laidun Hereford. Ei tarvitse arpoa, että missä oloissa eläin on kasvanut, mitä se on syönyt ja montako ihan "kaiken varalta" antibioottikuuria siihen on pistetty. Laidun Hereford

Niistä antibiooteista:
Suomalaisessa ja ulkomaisessa lihassa on eroja | Kuningaskuluttaja | yle.fi
"Suomessa käytetään antibiootteja vain kuudesosa EU:n maiden keskiarvosta. Monessa muussa EU-maassa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille ehkäisemään tauteja ennalta. Eniten antibiootteja käytetään EU:n alueella Saksassa, Espanjassa ja Italiassa."

Esim broilerista, kannattaa miettiä että syökö kotimaista vai ulkomaista:
Kaukaa tulevassa lihassa ruokamyrkytysriski
Räsäsen mukaan esimerkiksi thaimaalaisen broilerin suurimmat riskit liittyvät ruokamyrkytysbakteereihin.
- Siellä liha on lähes sataprosenttisesti saastunut kampylobakteereilla, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä, Räsänen kertoo.
- Salmonella-tilanne on myös merkittävästi heikompi kun Suomessa ja Pohjois-Euroopan maissa. Lisäksi siellä käytetään mikrobilääkkeitä hyvin yleisesti.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lihan kypsennyksessä nämä ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit yleensä kuolevat. Raaka-aineessa olevat bakteerit voivat kuitenkin saastuttaa sitä ympäristöä, missä ruokaa laitetaan.

EU:n ulkopuolella on myös sallittua käyttää niin sanottua kemiallista dekontaminaatiota eli puhdistusta, jossa broilerin ruhoja käsitellään bakteereja tappavilla kemiallisilla aineilla.

Mulla mättää tässä asiassa se, että jos suomalaisten ruoka on kaikkein tuetuinta ja puhtainta, niin miten voi olla että viljelijät eivät saa lähimainkaan parasta hintaa? Eikös silloin ole niin, että suomalaiset tukevat itse asiassa ruokataloja, eivätkä viljelijöitä? Jokuhan tässä koko kuviossa on pielessä.
Vakuuttelet hyvin kotimaisen ruoan puolesta, eikä mulla ole mitään sanottavaa tuohon. Ulkomaista lihaa olen ostanut viimeksi joskus puoli vuotta sitten, oli virolaista hirveä.
Eli siis käytännössä ikinä en osta ulkomaista lihaa. Oikeastaan kaikki ihmiset jotka tunnen ja keskustelu asiaa sivunnut, ajattelevat samoin. Suomalaiselle lihalle on erinomainen kysyntä ja preemion saa helposti.
Miten voi olla ettei ruokatalojen kannata maksaa tai pystyvät kartellina painamaan hinnat alas?
Tarviiko Atrian roiskeläppien valmistusta tukea, entäpä Atrian sianlihan vientiä Kiinaan?
 
Miksi Suomen pitäisi olla omavarainen maanviljelyn suhteen? Pitäisikö Suomen olla omavarainen myös vaikkapa t-paitojen suhteen, koska senkinhän voisi järjestää tukiaisilla ja tulleilla? Riittääkö omavaraisuus herneisiin ja kauraan, vai pitääkö olla omavarainen myös ananasten, avokaadojen, juustojen ja sisäfileen suhteen? Miksi/miksi ei? Kaipaisin myös perusteluja.
Jos paska osuu tuulettimeen, syttyy sota ja rajat menevät kiinni, niin mitäs meinasit syödä? Miksi meillä on olemassa varmuusvarastot, niin polttoaineen kuin ruuan suhteen, kun mitäänhän ei voi koskaan tapahtua?
Pelkästään Venäjäpakotteilla 5v sitten oli se vaikutus, että keskikokoisen lypsykarjatilan tuloksesta lähti 50ke. Toisaalta kun niputat samaan läjään sisäfileen ja ananaksen kertoo jo siitä, ettet edes tiedä mistä puhut.
 
Miksiköhän tuolla luonnonsuojeluun menevät rahat lasketaan "maatalouteen" ? Eikö iso osa tuosta rahasta mene vihreiden agendan kohteille, näppärästi vaan uutisoitu niin että kepun kannattajat lukee otsikot ja on tyytyväisiä.
Hiilen sitomista veikkaisin. Käytännössä maksetaan enemmän tukea kasville, joka sitoo sitä paremmin.
 
Mulla mättää tässä asiassa se, että jos suomalaisten ruoka on kaikkein tuetuinta ja puhtainta, niin miten voi olla että viljelijät eivät saa lähimainkaan parasta hintaa? Eikös silloin ole niin, että suomalaiset tukevat itse asiassa ruokataloja, eivätkä viljelijöitä? Jokuhan tässä koko kuviossa on pielessä.
Vakuuttelet hyvin kotimaisen ruoan puolesta, eikä mulla ole mitään sanottavaa tuohon. Ulkomaista lihaa olen ostanut viimeksi joskus puoli vuotta sitten, oli virolaista hirveä.
Eli siis käytännössä ikinä en osta ulkomaista lihaa. Oikeastaan kaikki ihmiset jotka tunnen ja keskustelu asiaa sivunnut, ajattelevat samoin. Suomalaiselle lihalle on erinomainen kysyntä ja preemion saa helposti.
Miten voi olla ettei ruokatalojen kannata maksaa tai pystyvät kartellina painamaan hinnat alas?
Tarviiko Atrian roiskeläppien valmistusta tukea, entäpä Atrian sianlihan vientiä Kiinaan?

Noinhan se menee. Viljelijän laskennallinen tuntipalkka taisi olla siinä 4-5e välillä, jos oikein muistan. Siinäpä yksi linkki kännykällä aiheesta: Tällainen on viljelijän tilipussi | MOT | yle.fi


Esimerkiksi broileritiloista todella moni on sopimustiloja. Kun sulla on käsissä kymmeniä tuhansia broilereita, jotka eivät kestä pitkiä kuljetusmatkoja, se on vähän kuin ota tai jätä -tilanne. Kuten aiemmin totesin, aika moni jättää ja maanviljelijöiden määrä tasaisesti tippuu. Sama sikojen suhteen, sulla täytyy olla nelinumeroinen luku sikoja, että homma mitenkään kannattaisi. Samaan aikaan ulkomaan tuonti painaa kaupan hintoja alas ja lihatalo siirtää sen suoraan tuottajalle, eikä taatusti tiputa omaa katettaan kuin pakon edessä.

Vähän sama kuin maidon suhteen nämä Venäjäpakotteet, se itse ruuan tuottaja kärsii, eikä edes voi asialle mitään. Kyseessä on aika harvinainen yritysmuoto, kun hintoihin et voi vaikuttaa millään tavalla ja lisäksi politiikka ohjailee täysin sitä, että mitä viivan alle jää. Eipä näihin voi vaikuttaa kuin äänestämällä ja omilla ostopäätöksillään. Voisihan sinne viljelijän katteeseen vaikka tietyt prosenttiosuudet säätää lailla, jolla estettäisiin ettei toimitusketjun seuraavat pykälät vie koko tulosta.
 
Jos paska osuu tuulettimeen, syttyy sota ja rajat menevät kiinni, niin mitäs meinasit syödä? Miksi meillä on olemassa varmuusvarastot, niin polttoaineen kuin ruuan suhteen, kun mitäänhän ei voi koskaan tapahtua?

Jos kyse on tosiaan siitä, että täysimittaisessa sodassa pystytään pelastamaan ihmiset nälkäkuolemalta ilman öljyä ja sähköä (koska Suomi ei ole näiden suhteen omavarainen), niin näkisin, että kannattaisi keskittyä kaura(puuro)n kasvattamiseen. Maataloustuet puolestaan lapioidaan aika suurelta osin luomuun, kasvihuonetomaatteihin, ymv., joten maailmanloppuvakuutukseksi nämä istuvat omaan järkeen aika huonosti.

Vähän epäilinkin, että omavaraisuusperuste on se, että tulevaisuudessa voi joidenkin mukaan tulla tilanne, jolloin markkinoilta ei saa ruokaa, jota itse epäilen vahvasti. Mutta tosiaan tuossa tilanteessa luultavasti ei tarvita luomutomaatteja, sisäfilettä tai lypsykarjaa, vaan sitä kaurapuuroa.

Pelkästään Venäjäpakotteilla 5v sitten oli se vaikutus, että keskikokoisen lypsykarjatilan tuloksesta lähti 50ke. Toisaalta kun niputat samaan läjään sisäfileen ja ananaksen kertoo jo siitä, ettet edes tiedä mistä puhut.

Mikä lie ollut vaikutus koneellistumisella t-paitojen valmistajaan? Lähtenyt tuloksesta varmaan paljonkin. Pitäisi varmaan tukea tällä perusteella myös t-paitateollisuutta.
 
Tuohon kysymykseen "miksi tuottajalle ei jää enempää käteen?" on tullut jos hyviä pointteja. Yksi vielä on se, että lähimyynnistä on tehty jatkuvasti vaikeampaa erilaisten säädösten myötä. Wanhukset saattanevat muistaa kuinka vielä -80 luvulla paikallisissa kaupoissa poikkeuksetta löytyi lihaa/ruhoja joista lihamestari paikanpäällä teki tuotteet asiakkaan makuun. Pieniä kauppoja löytyi lähes joka nurkalta. Nykyään tuota on aniharvassa paikassa. Pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa torimyynti on harvoja kausituotteita lukuunottamatta romahtanut täysin. Itse näkisin että asiakkaat on tavallaan ajettu isojen ketjujen käyttäjiksi ja siihen että ostetaan jalosteita.

Kokonaan toinen juttu on sitten se onko ruuan roudaaminen toiselta puolelta maapalloa/eurooppaa millään tavalla järkevää ja ekologista. Jos ravinnon/kulutuksen suhteen palattaisiin järkevässä määrin -70/80 luvun tasolle niin tuskin siinä ihmisoikeuksia loukattaisiin.
 
Voisihan sinne viljelijän katteeseen vaikka tietyt prosenttiosuudet säätää lailla, jolla estettäisiin ettei toimitusketjun seuraavat pykälät vie koko tulosta.

Jonkin sortin kommunismissa noiden tukien takia ollaan kuitenkin, niin miksei vaikkapa näin. Tämähän mahdollistaisi sitä pienviljelijän hommaa paljon paremmin ja tosiaan pitäisi tuet viljelijöillä vs. ruokataloilla.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jos kyse on tosiaan siitä, että täysimittaisessa sodassa pystytään pelastamaan ihmiset nälkäkuolemalta ilman öljyä ja sähköä (koska Suomi ei ole näiden suhteen omavarainen), niin näkisin, että kannattaisi keskittyä kaura(puuro)n kasvattamiseen. Maataloustuet puolestaan lapioidaan aika suurelta osin luomuun, kasvihuonetomaatteihin, ymv., joten maailmanloppuvakuutukseksi nämä istuvat omaan järkeen aika huonosti.

Vähän epäilinkin, että omavaraisuusperuste on se, että tulevaisuudessa voi joidenkin mukaan tulla tilanne, jolloin markkinoilta ei saa ruokaa, jota itse epäilen vahvasti. Mutta tosiaan tuossa tilanteessa luultavasti ei tarvita luomutomaatteja, sisäfilettä tai lypsykarjaa, vaan sitä kaurapuuroa.



Mikä lie ollut vaikutus koneellistumisella t-paitojen valmistajaan? Lähtenyt tuloksesta varmaan paljonkin. Pitäisi varmaan tukea tällä perusteella myös t-paitateollisuutta.
Niin eihän tuo meidän itänaapuri yhtään arvaamaton ole. Lisäksi millä takaisit, että joku muu maa toimittaa joka tilanteessa tänne riittävästi ruokaa? Kerroin juuri, että mitä tapahtui kun Venäjä totesi että pitäkää juustonne 5v sitten.

Mutta menään nyt vaikka syvemmin tähän kauraan. Käytännön tasolla kerros nyt, että milläs se sun pelkkä kaura lannoitetaan? Miten toteutetaan viljelykierto? Lisäksi tähän tukipolitiikkaan olisi hyvä saada jotain lähdettä.

En sitä paitsi usko, että yksikään viljelijä nauttii nykyisestä tukipolitiikasta. Et voi vaikuttaa tuotteesi hintaan, et tukiesi määrään, paperitöitä on helvetisti ja riski sanktioista koko ajan olemassa. Jambon aiemmin kuvaama malli olisi tässä paljon parempi minunkin mielestäni.
 
En sitä paitsi usko, että yksikään viljelijä nauttii nykyisestä tukipolitiikasta. Et voi vaikuttaa tuotteesi hintaan, et tukiesi määrään, paperitöitä on helvetisti ja riski sanktioista koko ajan olemassa. Jambon aiemmin kuvaama malli olisi tässä paljon parempi minunkin mielestäni.

Jos ei viljelijätkään siitä nauti, niin eikö tuo ole yksi syy enemmän lopettaa tuet?

Mutta lähinnä mua kiinnostaa tietää, että ketkä kaiken ruoan ostaa markkinoilta? Afrikkalaiset? Suomi on kuitenkin yksi maailman vauraimmista maista, että ellei Venäjä pysäytä koko maapallon kauppaa, niin aika turvassa ollaan. Ja joku irvileuka saattaisi sanoa, että jos Venäjä saartaa koko Suomen niin, ettei tänne voida kuljettaa mitään, niin silloin ei kyllä tule öljyä tai sähköäkään, joka saattaa hankaloittaa jossain määrin myös maanviljelyä ja sitä kautta ruokatuotannon omavaraisuutta. Mutta ehkä tästä ei olisi kannattanut tämänkään vertaa vääntää.
 
Vielä tuohon lähiravinto teemaan:

Oma lapsuudenkotini (omakotitalo) rakennettiin -80 luvun alussa pienen kaupungin omakotitaloalueelle. Muistan selvästi että tuolloin oli aivan yleistä ja selvyys että isojen tonttien kulmiin vedettiin perunamaa, pihaan marjapensaat, raparperit sun muut. Omanlaistaan lähituotantoa tuokin. Nyt kun olen päässyt tässä 2000 luvun aikana katsomaan tuttavieni asumista niin tuossa on selkeä ero menneeseen. Pihasta löytyy kyllä vaikka mitä koristepensasta ja laatoitusta mutta ns. hyötykasvit puuttuvat täysin. Faija asuu vieläkin tuota taloa ja piti aiva viime vuosiin asti vanhassa koiratarhassa kesäisin kanoja. Käytännössä koko asuinalue pysyi munissa tuon ansiosta ja vaihdannaistalous kukoisti. Ainut kerta kun tuli sanomista oli se kesä kun mukana oli kukko joka huuteli naapurien mielestä hieman liian aikaisin.

Jos asuisin omakotitalossa niin tuota paluuta vanhaan olisi mielekästä kokeilla. Siitä haaste pakkilaisille, kuka ottaa ensimmäisenä porsaan kasvamaan pihalleen ja hoitaa omat luomupekonit?
 
Jos ei viljelijätkään siitä nauti, niin eikö tuo ole yksi syy enemmän lopettaa tuet?

Mutta lähinnä mua kiinnostaa tietää, että ketkä kaiken ruoan ostaa markkinoilta? Afrikkalaiset? Suomi on kuitenkin yksi maailman vauraimmista maista, että ellei Venäjä pysäytä koko maapallon kauppaa, niin aika turvassa ollaan. Ja joku irvileuka saattaisi sanoa, että jos Venäjä saartaa koko Suomen niin, ettei tänne voida kuljettaa mitään, niin silloin ei kyllä tule öljyä tai sähköäkään, joka saattaa hankaloittaa jossain määrin myös maanviljelyä ja sitä kautta ruokatuotannon omavaraisuutta. Mutta ehkä tästä ei olisi kannattanut tämänkään vertaa vääntää.
Kun hommaa pyöritetään EU-tasolla, niin kuinka sä vain lopetat sen? Tuo on vähän sama kuin olisit toisella alalla sunnuntain tuplapalkkaa vastaan ja osoittaisit sen sillä, että teet työvuorosi normaalilla palkalla. Pomo kiittää ja muut ihmettelee, että miksi.

Tuotakin viljellään ilman tukia skenaariota on kyllä pyöritelty, esim tässä: Elämää ilman maataloustukia? Suomesta tulisi maa, jossa ruokaturva olisi harvojen suurtilojen varassa - Maaseudun Tulevaisuus

Asiassa on hyviä ja huonoja puolia. Mielestäni ihan kiihkoton artikkeli aiheesta, jota nyt en kännykällä referoi. Suosittelen kyllä lukemaan.

Moni ei tunnu ymmärtävän, että maatalous ei ole alana verrattavissa mihinkään tehtaaseen. Vaikka tekisit kaikki täydellisesti, et voi hallita säätä etkä 100% varmuudella tautejakaan. Toisena vuonna pelkästään sään takia sato voi olla moninkertainen, vaikka viljelijä tekisi oman työnsä yhtä hyvin kuin huonompana vuotena. Tai saat kasvitaudin, jonka takia et vain voi viljellä haluamaasi kasvia seuraavana vuonna. Esimerkkinä vaikka perunalle peruna-ankeroinen.

Nämä jutut koskettavat koko maailmaa, joten jos se huono vuosi osuisi laajemmin, niin ostetaan ruoka maailmalta skenaariossa eniten maksava saa ruokaa ja muut syövät mitä jäljelle jää.
 
Mikä tahansa tukirahoilla pyöritetty talous muuttuu ajan kanssa tehottomaksi möykyksi, joka pystyy vain nielemään lisää tukirahaa. Mikäli tuet pudotettaisiin edes EU-tasolle, niin tottakai iso osa tuella pyörineistä tiloista kaatuisi, ja yksikkökoko kasvaisi merkittävästi. Samalla kasvaisi toiminnan tuottavuus, eli puolta pienemmällä tukiaismäärällä saataisiin vastineeksi vähintään sama määrä ruokaa. Eli koko omavaraisuusargumentti on Keskustan liturgiaa, mistä hävisi faktapohja pian sotien jälkeen. Huoltovarmuus olisi saavutettavissa murto-osalla siitä vuosikustannuksesta, millä Keskusta on kannatuksensa ostanut.

Tietysti tämä rakennemuutos olisi rankkaa tukien pudotessa kannattamattomiksi muuttuvien pientilojen omistajille, mutta mieluummin veronmaksajana osallistuisin heidän tukemiseensa siirtymisessä uuteen ammattiin, kuin maanviljelyksen harrastamisen tukemiseen ajasta iäisyyteen.
 
Moni ei tunnu ymmärtävän, että maatalous ei ole alana verrattavissa mihinkään tehtaaseen. Vaikka tekisit kaikki täydellisesti, et voi hallita säätä etkä 100% varmuudella tautejakaan. Toisena vuonna pelkästään sään takia sato voi olla moninkertainen, vaikka viljelijä tekisi oman työnsä yhtä hyvin kuin huonompana vuotena. Tai saat kasvitaudin, jonka takia et vain voi viljellä haluamaasi kasvia seuraavana vuonna. Esimerkkinä vaikka perunalle peruna-ankeroinen.
Sama pätee ihan joka helvetin toimialaan, mutta jotenkin vain lentoyhtiöt lentää ja asemalla voi tankata auton. Raaka-aineiden saatavuus ja hinta voi toimialasta riippuen vaihdella paljonkin. Lisäksi toisin kuin ruoan tuotannossa, myös kysyntää ja markkinahintatasoa on monella alalla lähes mahdoton ennustaa. Tätä kutsutaan liiketoiminnan riskiksi, jota voidaan esim. vakuutuksilla ja johdannaisilla koettaa mitigoida. Joskus riskit toteutuvat, ja koko toimiala muuttaa muotoaan tai lakkaa kokonaan olemasta.

En keksi yhtään syytä sille, miksei maatalous voisi toimia ihan normaalien markkinatalouden lakien mukaan. Suomessakin.
 
Ja kaikki tämä sen takia että Rinne henkilökohtaisesti vihaa Orpoa ja Halla-ahoa. Vaikka Sipilän nimi tuolla vielä heiluukin niin eikös se sopimus mennyt niin että Sipilä ei tule jatkamaan keskustan johdossa enää kesän jälkeen.
Keskustan saavutuslistalta muuten puuttui ydinkannattajille suunnattu 4. ja 5. lapsen lapsilisän korotus, tai oikeammin nimettynä lestadiolaistuki.
 
Sama pätee ihan joka helvetin toimialaan, mutta jotenkin vain lentoyhtiöt lentää ja asemalla voi tankata auton. Raaka-aineiden saatavuus ja hinta voi toimialasta riippuen vaihdella paljonkin. Lisäksi toisin kuin ruoan tuotannossa, myös kysyntää ja markkinahintatasoa on monella alalla lähes mahdoton ennustaa. Tätä kutsutaan liiketoiminnan riskiksi, jota voidaan esim. vakuutuksilla ja johdannaisilla koettaa mitigoida. Joskus riskit toteutuvat, ja koko toimiala muuttaa muotoaan tai lakkaa kokonaan olemasta.

En keksi yhtään syytä sille, miksei maatalous voisi toimia ihan normaalien markkinatalouden lakien mukaan. Suomessakin.
Siinä on kyllä kaksi mestaria asialla. Ensin toinen kertoo, että voitaisiin viljellä pelkkää kauraa ja kun kysyn tarkempia kysymyksiä että kuinka, siirrytään taustalle taputtamaan muita selkään, kun mitään oikeaa tietoa ei asiasta olekaan. Menee vähän samaan sarjaan kuin Susanna Kosken lausunnot "kaikilla meistä on rajoitteita".

Kerro toki ala missä et voi vaikuttaa myyntihintoihin, etkä suuremmin siihen, että kelle myyt. Et suuremmin ostohintoihin, et olosuhteisiin (ilmasto, kasvitaudit, eläintaudit, saatavissa oleva viljelysmaa ja sen hinta, pysyvyys yms ja politiikka. Samaan aikaan sillä itsensä työllistävällä yrittäjällä voi olla velkaa yli miljoona. Markkinahintaa ei kyllä ennusteta. Se että Venäjä päätti että pitäkää maitonne tarkoitti keskikokoiselle lypsykarjatilalle 50ke tulojen menetystä vuodessa. Edelleen tilalla on samat menot ja ainoasta tulon lähteestä katosi 2,5v aikana vajaa 40%. Viljan hinta on heitellyt ohran ja kauran osalta 10v aika-akselilla vaivaiset 100%.
Viljan-tuottajahinnat-2009-2017.jpg


Maidon tuottajahintakin 25%:

2-maidon-tuottajahinta.png



Samaan aikaan sä et sitä miljoonan tilaa hävitä yhtäkkiä minnekään ja tuskin myydessä käteen jäisi kuin velka. Lisäksi pelkästään se eläinaineksen jalostus vaatii vuosien työn, se ei ole mikään tasalaatuinen raudan pala minkä tilaat tutulta toimittajalta silloin kuin hyvältä tuntuu. Myöskään niitä myyntiartikkeleitasi et voi loputtomiin pantata ja odotella hetkeä, että hinta olisi parempi. Vanha sanonta pätee edelleen, maanviljelijällä täytyy olla uskonto 10 ja matikka 4.
 
Kerro toki ala missä et voi vaikuttaa myyntihintoihin, etkä suuremmin siihen, että kelle myyt.
Ööö millä vapaasti kilpaillulla alalla ei hinta määräydy kysynnän ja tarjonnan mukaan?
 
Ööö millä vapaasti kilpaillulla alalla ei hinta määräydy kysynnän ja tarjonnan mukaan?
Meinasin taas kerran vääntää pitkän postauksen perustellen kantani linkkien kera, että miten asia käytännössä menee maataloudessa, mutta mitä turhia, kun keskustelu on lähinnä uuden asian jankuttamista kun vanha arvaus menee pieleen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom