The Political Junkie: UK: A lesson from California; pros and cons of 'direct democracy'En ole ainakaan kuullut koskaan, että suora demokratia olisi ampunut itseään pahasti jalkaan. Siis pahemmin mitä edustuksellinen.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
The Political Junkie: UK: A lesson from California; pros and cons of 'direct democracy'En ole ainakaan kuullut koskaan, että suora demokratia olisi ampunut itseään pahasti jalkaan. Siis pahemmin mitä edustuksellinen.
Olenko, kun kyseenalaistan kansan kompetenssin päättää tietynlaisista asioista?...
Mitä olen suomalaisten kommentteja lukenut netissä, niin en ole vielä nähnyt yhtään lakia tukevaa kommenttia. Kriissttisiä kommentteja voi lukea sen sijaan joka pulella. Ja kun katsoo sitä, miten Sveitsin lainsäädäntö suhtautuu laittomasti maassa oleviin pummeihin, niin tiedän kyllä kumman vaihtoehdon puolesta löisin vetoa kansanäänestyksessä. Nuo #tahdon jutut ovat muotia varsinkin Suomen mukademokratian päättäjien joukossa.Kuvitellaan vaikka tilanne tässä hetki takaperin, kun eduskunnassa yksi ehdokas torppasi paperittomien terveydenhuolto-lakialoitteen. Mitä olisi käynyt suorassa demokratiassa? Olisiko kansa ollut tämän ehdokkaan tavoin kyvykäs huomaamaan aloitteen heikkoudet? Miten suuri rooli olisi ollut medialla mielikuvien luojana, kun niin pieni osa kansasta sitä lakitekstiä kuitenkin osaa itse tulkita? Olisiko asiasta syntynyt helposti uusi #tahdon2015 ja näin joka toinen olisi muoti-ilmiönä sen puolesta äänestänyt?
Kun katsoo tilastollista todennäköisyyttä sille, että diktatuuri löytää johtajaksi hyvän diktaattorin ja hän onnistuu sellaisena pysymään paria vuotta pidempään, niin on vaikea ymmärtää näitä haikailuja diktaattorin perään. Se on kyllä totta, että päätöksiä palatsin laajennuksista ja väärinajattelijoiden tuhoamisista tehdään varmasti hyvin nopeasti. Diktaattori tekee omia mielihalujaan toteuttavia päätöksiä. Ihan samaa sarjaa kommunismin kanssa - toimii ainoastaan paperillaPuolensa ja vaaransa on kaikessa. Mun mielestä paras hallintojärjestelmä olisi diktatuuri, pitäisi vaan löytää hyvä diktaattori. Saataisiin välillä päätöksiäkin ainaisen kinastelun sijaan.
Oman kokemukseni mukaan (siltä ajalta kun asuin siellä) Kaliforniassa suora demokratia toimi hyvin monenlaisista eettisistä kysymyksistä äänestettäessä, mutta kaikki yritykset korottaa veroja osavaltion talouden saamiseksi raiteilleen tulivat hylätyiksi. Kaliforniassa on samanlaisia äänestyksiä myös kunta/kaupunkitasolla ja kun siellä asuin, aika monessa kunnassa päätettiin "sulkea rajat" eli siis kieltää uusien asuinrakennusten kaavoittaminen. Tällä oli tietysti suora positiivinen vaikutus ko. äänestykseen osallistuneiden talohintoihin.En tiennytkään, että USAssa on tuollaisia systeemeitä käytössä. Ikävä kyllä linkin artikkelissa asiasta kerrottiin hyvin vähän, enkä löytänyt kyllä lähteitäkään. Wikipedian mukaan suora demokratia on Californian lisäksi käytössä 18 muussakin osavaltiossa, jolloin tuntuisi siltä, että kenties Californian tilanne johtuu jostain muusta asiasta (huom. en tiedä, onko noiden 19 osavaltion käytännöissä kuinka suuria eroja).
Kun katsoo tilastollista todennäköisyyttä sille, että diktatuuri löytää johtajaksi hyvän diktaattorin ja hän onnistuu sellaisena pysymään paria vuotta pidempään, niin on vaikea ymmärtää näitä haikailuja diktaattorin perään. Se on kyllä totta, että päätöksiä palatsin laajennuksista ja väärinajattelijoiden tuhoamisista tehdään varmasti hyvin nopeasti. Diktaattori tekee omia mielihalujaan toteuttavia päätöksiä. Ihan samaa sarjaa kommunismin kanssa - toimii ainoastaan paperilla
Voin kyllä kuvitella että kaavoittamiseen nen suoralla demokratialla on melko tuhoon tuomittua. Veronkorotusten torppaaminen nyt on fiksua. Sellaisiakin tilanteita toki on, missä väliaikaisesti voi olla fiksua korottaa veroja, mutta kuten historia tietää kertoa, niin harva asia maailmassa on yhtä pysyvä kuin väliaikainen vero. Suurin ongelma suorassa demokratiassa lienee se, mitkä asiat rajataan sen ulkopuolelle ja tuo rajaus on käytännössä pakko tehdä edustuksellisen demokratian keinoin.
Pååtalle täytyy antaa tunnustusta. Olen kyllä kuullut kaikennäköistä työnnettävän libertarismiin ei-libertaarien taholta, mutta vahva valtio veti uudet pohjat. Mitä seuraavaksi? Anarkistit kanvnattavat parlamentarismia ja sosialistit omistusoikeutta?
Sveitsissä ei ymmärtääkseni ole mitään rajausta. Missä tuo ongelma on ja millä tavalla se on ajanut Sveitsin tuhoon?Suurin ongelma suorassa demokratiassa lienee se, mitkä asiat rajataan sen ulkopuolelle ja tuo rajaus on käytännössä pakko tehdä edustuksellisen demokratian keinoin.
Luulin ettei sanomaani voi ymmärtää väärin mutta olin väärässä. Nimenomaan libertaarit tuppaavat olla kallellaan diktaatuureihin päin koska demokratia nähdään vihamielisenä markkinoiden vapaudelle. Vahva valtio ei tarkoita samaa kuin laaja hyvinvointivaltio.
Sveitsissä ei ymmärtääkseni ole mitään rajausta. Missä tuo ongelma on ja millä tavalla se on ajanut Sveitsin tuhoon?
Oikeisto/vasemmisto: Onko mahdotonta antaa minimipalkkojen laskea, irtisanomisten helpottua jne, mutta samaan aikaan ylläpitää korkeaa sosiaaliturvaa? Vähäisen järkeni mukaan työllistäminen on työnantajalle turvallisempaa, jos työntekijästä pääsee eroon, ja silloin pitäisi töitäkin tulla enemmän tarjolle.
Jenkkilä, Etelä.Korea ja Englanti eivät siis mielestäsi kuuluu demokratioiden joukkoon, mutta Suomi Ruotsi, Italia, Espanja ja Kreikka kuuluvat. Suomen ongelmat eivät todellakaan ole osoitus demokratian puutteista. Vai milloin viimeksi näit ratkaistavat taloudellisia tai maahanmuttoon liittyviä kysymyksiä kysymällä kansan mielipidettä? Eihän Suomen järjestelmä edes tunne tuollaista. On vain neuvoa antava kansanäänestys, jota sitäkään ei käytetä. Olen vakuuttunut, että demokraattisessa päätöksenteossa musut eivät nauttisi nykyisenkaltaista suvaitsevaisuutta ja hyysäämistä.No ehkä ei rehti diktatuuri mutta kuitenkin vahva valtio ja oikeistolainen konservatiivinen arvopohja. Kuitenkin moni menestyksekäs hallinto on ollut historiassa vahva, tinkimättömän oikeistolainen.
Esimerkkinä Augusto Pinochet ja Chile
Etelä-Afrikka apartheid-aikana vs. Nyt
Margaret Thatcher UK:ssa
Reagan ja Neuvostoliiton kaataminen
Etelä-Korean nousu teollisuusmaaksi (1988 asti sotilasdiktatuuri)
Vahva ja oikeistolainen, sotilaallinen hallinto toimii todistettavasti, toimiiko demokratia? Suomi? Talous perseellään since 2008
Ruotsi? Miljoona kulttuurinrikastuttajaa ja maailman top 2. Raiskaustilastoissa
Italia, Espanja, kreikka? Lamaa ja lamaa laman perään, 30% työttömyys kreikassa ja Espanjassa ja kammosuuret velat
Mitä Suomeen? Multa kysyttäisiin sotilasjuntta.
Juuri tuo Dopeyn mainitsema rakennuspolitiikka voisi mahdollisesti olla yksi suoran demokratian varjopuoli. Eli äänestettäisiin esim. siitä, kuinka paljon uusia asuinrakennuksia kaavoitetaan eri alueille. No suuri osa asuntojen omistajista voisi hyvin lähteä äänestämään uusia kaavoituksia vastaan, koska sillä on suora vaikutus oman omaisuuden arvonnousuun. Toisaalta taas niillä, jotka eivät omista asuntoa, ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa/motivaatiota lähteä äänestämään uusien kaavoituksien puolesta.
Niin vähän ansaitsevia, että tulonsiirtoina ja palveluina kuluttavat enemmän kuin veroina maksavat. Kannattavat yleensä erilaisia solidaarisuusveroja, koska niillä saavat "rikkailta" kaadettua lisää tukiaisia omaan laariinsa. Tyypillisesti äänestävät sdp:tä, vasemmistoliittoa tai persujen vasenta laitaa.Saamapuolella olevien määrästä: Ikäluokat 0..19 ovat kooltaan yhteensä noin 1,2 miljoonaa, ikäluokat 65+ noin 1,1 miljoonaa. Mitä tarkoitetaan saamapuolella olevilla?