Kuka asetti, kuka ei. Mikään puolue ei voi luvata saavansa läpi niitä asioita, joita ajaa. Puolue ja ehdokas voi luvata ajavansa tiettyjä asioita, ja äänestäjät päättävät mitkä asiat, puolueet ja ehdokkaat saavat kannatusta. Jos persut olisivat saaneet yli 50% äänistä ja muodostaneet hallituksen yksin, sen toimia voitaisiin jollaintapaa arvioida lupausten täyttämisen suhteen.
PS:n vaalivoittoon asetettiinkin aivan mahdottomia odotuksia. Keskustelupalstoilla sen odotettiin tuovan suurinpiirtein kuun taivaalta, kaatavan EMU-avustukset, sulkevan rajat ja vaikka mitä. Jokseenkin epäuskoinen ja pettynyt ilmapiiri on ollut havaittavissa niiden PS äänestäjien puolelta, kun lähes varmoinakin pidetyt hallitushaaveet kaatuivat.
Tuntui tulevan monille yllätyksenä, että jos hallitukseen halutaan mennä, niin on tehtävä myös kompromisseja. Toisaalta jos PS olisi todella halunnut mukaan, olisi se voinut hakea myös erityisvapauksia tuon paketin tukemisen suhteen (kuten Vihreillä oli ydinvoiman suhteen), mutta Soini syystä tai toisesta kieltäytyi siitä mahdollisuudesta.
Tämä on sitä reaalipolitiikkaa, jota et itse tunnu vieläkään ymmärtävän.
Mikä siinä on, että sinun postauksesi ovat säännöllisesti hirveän vihamielisiä kanssakeskustelijoita kohtaan ja ne sisältävät jotain henkilökohtaista vittuilua?
Olenko minä ikinä halventanut sinua tai ymmärrystäsi millään tavalla täällä?
Todella ikävää keskustella asioista kanssasi, kun joka kerta saat usutettua sekaan jonkun herjan.
Se on kokolailla sama ajaako PS kynnyskysymyksiään hallituksessa, joka äänestää eri tavalla kuin PS, vai oppositiossa. Jos taas vaihtoehtona on luopua päätavoitteistaan ja saada jotain murusia tilalle, niin nykyisessä tilanteessa, jossa eurokriisi saattaa kaatua hallituksen niskaan, hallitukseen menemisessä ei ole suuremmin mieltä. Jo pelkästään PS:n läsnäolo vaikuttaa politiikkaan, mikä nähtiin jo ennen vaaleja.
On kuitenkin selvää, että Portugali-päätös ajetaan läpi siitä riippumatta oliko PS hallituksessa tahi ei, joten ratkaisu luopua vaikutusmahdollisuuksista lukemattomien muiden huomiota kaivanneiden asioiden suhteen sen takia on monien mielestä turha ja vain symbolinen teko.
Hallituksen ulkopuolelle jääminen voi kuitenkin osoittautua yhtä negatiivikseksi osan kannattajista silmissä kuin hallitukseen meneminen ja kompromissiin päätyminen.