Hankala aihe. Ideaalitilanteessa haluaisi, että jos presidentti jää kiinni vaikka maanpetoksesta, vastustajien salamurhaamisesta, jne., niin äänestäjät hoitaisivat tyypin pois vallasta seuraavissa vaaleissa. Tietty sitten tarvittaessa korkein oikeus, jos vaaleja ei ole ihan heti, mutta käytännössä oikeusprosessi lienee selvästi läpi menevissä tapauksissakin niin hidas, ettei se tuossa tilanteessa auttaisi, jolloin tietty toivoisi, että senaatti tai kongressi hoitaisi asian. Näin ei tietty asia ole. Mutta entä mitä tehdä, jos kansa haluaa diktaattorin? Esim. case Putin, joka ei toki rehellisiä vaaleja pidä, mutta vaikka pitäisi, niin voittaisi melko varmasti nekin ja vielä suoraan 1. kierroksella.
Demokratian ideahan on, että kansa päättää ja aina painitaan sen kanssa, että entä kun kansa päättää "väärin"? Puhtaimmillaan (edustuksellisessa) demokratiassa jos kansa haluaa vaikka Kiinan agentin diktaattoriksi, niin minkäs teet, kansan tahto toteutukoon. Äärimmäisen rajatussa "demokratiassa" epäkelpoja ehdokkaita ei hyväksyttäisi, vaan täysin objektiivinen ja lahjomaton asiantuntijaraati (
) tutkisi ehdokkaiden taustat ja hyväksyisi vain kelvolliset ehdokkaat, joista kansalaiset sitten saisivat demokraattisesti äänestää haluamansa. Tämähän on aika lähellä sitä, miten Kiina toimii.
USAn kohdalla ollaan tilanteessa, jossa kansa näyttäisi tukevan* Trumpia, eli eivät ole tämän mahdollisista rikoksista huolissaan, suhteessa tarjolla oleviin vastaehdokkaisiin. Sitten taas lähimpänä objektiivista asiantuntijaa olevat korkeimman oikeuden tuomarit eivät myöskään ole (tai osa on, mutta enemmistö ei). Mun mielestä tämä on vain demokratian ominaisuus. Jos tällainen tilanne koetaan riittävän pahaksi, niin sitten pitää vain vastustaa demokratiaa, mutta kannattaa muistaa samalla, että ei-demokraattisilla systeemeilläkin on lieveilmiönsä, joita joku voisi sanoa vaikka kertaluokkaa tätä sotkua suuremmiksi. Toisinaan joutuu vain hyväksymään, että muut ihmiset haluavat äänestää valtaan sellaisia henkilöitä, joita itse ei missään nimessä haluaisi. T. Yksikään mun ikinä äänestämä ehdokas ei ole tainnut mennä läpi kunnallis-, eduskunta- tai eurovaaleissa, mutta tällaista tämä on.
*Voitti tai ei, niin Trumpilla on kuitenkin niin paljon kannatusta, että tullee olemaan pienestä kiinni ja marginaalisen häviön tapauksessakin voinee sanoa, että ehdokkaalla on paljon kansan tukea. Samoin voi sanoa mun mielestä myös vaikka Hillarysta.