Niin, kun kolmessa vuodessa Trumpin kaudella kuolee sodissa 200 000 ihmistä vähemmän kuin edeltäjän kolmen edellisen vuoden aikana, niin ei ole paikallaan kiittää mistään ja asiat johtuu auringonpilkuista.
Sitten kun mennään yksi päivä huonompaan suuntaan, pari Iranilaista sotahullua kuollut, niin kauhea suru puserossa näiden iranilaisten uskonnollisen armeijan oikeiden sotarikoskomentajien puolesta. Sitten seuraavaksi spekuloidan seurauksia ja asioita mitä ei ole tapahtunutkaan, voidaan osoittaa sormella ja kaikki on ihan pilalla. Trump sanoo että on 52 kohdetta joihin voivat iskeä ja miestä tuomitaan jo sotarikoksista pelkillä spekulaatioilla ja fantasioilla Suomen Iltalehdessä. =D
Huvittavaa tässä yhteydessä puhua sotahulluista kun ottaa huomioon Yhdysvaltojen historian: 243 vuotisen olemassaolonsa aikana yli 90% ajasta sotimista yli sadassa sodassa ja konfliktissa. Modernin historian sotaisin valtio joka harjoittaa modernia imperialismia. Tällä hetkellä saatetaan olla ajautumassa kohti suursotaa, joten voit miettiä vielä kerran tuota maailmanrauhaa ja sitä mihin tuo Trumpin virkakausi voi johtaa. Yhdysvaltojen historian valossa uusi sota ei tosin olisi ihme.
Voi tosin olla, ettei mikään uhkailu tehoa, onhan Iran hakemalla hakenut konfliktia ja sotaa jenkkien ja Israelin kanssa käytännössä koko Islamilaisen tasavallan olemassaolon ajan, tavoitteena Israelin ja USA:n tuho, sekä maailmanvalta.
Miten tämä Iranin maailmanvalloitus näkyy käytännössä ja onko nämä iranilaiset kiihkouskovaiset sinunkin kimpussa? Onko Iran todella tässä suurin syyllinen nykyiseen tilanteeseen? Oletko tutustunut historiaan? Yhdysvallat on painostanut nykyistä Irania aina vuoden 1979 vallankaappauksesta asti, jossa oppositio ja mielenosoittajat syöksivät vallasta silloisen länsimaiden tukeman hallitsijan/saahin Mohammad Reza Pahlavin maanpakoon. Taustalla oli aiemmin valitun pääministerin yritys kansallistaa Iranin öljyteollisuus, jota tämä länsimielinen saahi vastusti ja yritti erottaa pääministerin, mutta joutuikin lopulta itse eroamaan. Öljyteollisuuden kansallistaminen ei Yhdysvalloille ja Britannialle käynyt, joten CIA ja M16 toteuttivat vuoden 1953 vallankaappauksen (operaatio Ajax), jonka seurauksena öljyteollisuuden kansallistamista ajanut pääministeri pidätettiin ja saahi palautettiin valtaan. Lisäksi Iraniin perustettiin saahin valtaa tukemaan CIA:n ja Mossadin avustuksella SAVAK-tiedustelupalvelu, jolla oli rajoittamattomat oikeudet toisinajattelijoiden pidätyksiin ja se tuli tunnetuksi myös kidutusmenetelmien käytöstä. Vuoteen 1979 mennessä saahin ja korruptoituneen hallituksen vastustus kasvoi Iranissa niin suureksi, että saahi joutui maanpakoon eikä enää koskaan palannut Iraniin. Syntyi Iranin islamilainen tasavalta.
Terrorilonkerot on tätä tavoitetta varten levitetty pitkin Lähi-itää kymmenien vuosien ajan ja soluja löytyy ympäri maailmaa. Kuulostaa sekopäiseltä, mutta näin ovat lukuisat iranin korkea-arvoiset henkilöt, kuten entinen presidentti Ahmadinejad, sekä nyt uusi Quds-joukkojen komentaja itse kertoneet. Uskovaisia kun ovat ja Islam velvoittaa.
Eihän se islaminusko tänne ei-muslimimaihin kuulu missään nimessä, enkä itsekään välitä fanaatikoista, mutta nyt jotain rajaa. Jos tarkoitat noilla "terrorilonkeroilla" esimerkiksi Hizbollah-järjestöä, niin sehän perustettiin vastaamaan Israelin Libanonin invaasioon. Nämä terrorismimääritelmät riippuu aina siitä keneltä kysytään. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallitusta on usein syytetty valtioterrorismin harjoittamisesta ja ovathan he rahoittaneet esimerkiksi useita kapinallisryhmiä Syyriassa, jotka varmasti luokitellaan terroristijärjestöiksi jos asiaa kysytään Syyrian hallitukselta. Yhdysvallat osallistuu terrorismin tukemiseen myös liittolaisensa Saudi-Arabian kautta, joka esimerkiksi värvää al-Qaida-sotilaita (AQAP) sotimaan Jemenissä ja al-Qaidan jenkit ovat itsekin määritelleet terroristijärjestöksi. Kannattaa myös muistaa, että Iran ja tämä surmattu kenraali Suleiman oli vahvasti mukana kukistamassa ISIS-terroristijärjestöä. ISIS taas sai alkunsa vuoden 2003 Irakin sodan jälkeen Yhdysvaltojen harjoittaman hajoita ja hallitse-politiikan seurauksena (Saddamin sunnihallinto korvattiin shiiahallituksella). Myöhemmin se sai vielä tukevan kasvualustan Syyriasta, kun Yhdysvallat sekä Persianlahden maat puuttuivat Syyrian sisällissotaan ja alkoivat rahoittaa ja aseistaa al-Assadin hallintoa vastustavia kapinallisia, joista osa sittemmin liittyi ISIS-järjestöön ja saivat haltuunsa suuria alueita Syyriasta.
Ei kaikki ole niin mustavalkoista, jossa on vain absoluuttinen hyvä vs. paha niinkuin jossain hollywood-elokuvissa. Itse en kannata sotimista ja uskon, että sotilasoperaatiot tuolla lähi-idässä vain luovat lisää uskonnollista radikalisoitumista sekä estävät valtioita kehittymästä ja tekemästä yhteistyötä muiden valtioiden kanssa. Otetaan myös huomioon, että Yhdysvaltojen liittolainen Saudi-Arabia on sunnimaailman ykkösvaltio ja Iran taas shiialaisuuden ykkösvaltio. Yhdysvaltojen liittoumat ja sotatoimet lähi-idässä vain lisäävät vastakkainasettelua ja pahentaa tuota shiia-sunni-konfliktia. Jos Jenkit jeesustelee Iranin ääriuskovaisuudella, diktatuurilla ja ihmisoikeuksilla, niin ei muuta kuin katse liittolaiseen Saudi-Arabiaan päin, jossa eletään absoluuttisessa monarkiassa, oikeusjärjestelmä perustuu sharia-lakiin ja siellä on muutenkin yksi maailman huonoimmista ihmisoikeustilanteista.
Toissapäivänä Iran ilmoitti luopuvansa lopuistakin vuoden 2015 ydinsulkusopimuksen rajoitteista. Yhdysvallat vetäytyi tuosta sopimuksesta 2018 ja asetti Iranille talouspakotteita, juuri kun Iran oli sopimuksen myötä avautumassa enemmän muulle maailmalle niin teollisuuden, talouden kuin ihmisoikeuskysymyksienkin suhteen. Eurooppalaisista suuryhtiöistä esimerkiksi Renault ja Peugeot, saksalainen Siemens ja ranskalais-amerikkalais-Airbus sekä myös kymmeniä suomalaisyrityksiä oli investoinut Iraniin vuoden 2015 ydinsulkusopimuksen myötä. Kummallista toimintaa näiltä yhtiöiltä ja mailta investoida Iraniin, jos suuri paha Iran kerran haluaa pakottaa nämä vääräuskoiset islamiin ja valloittaa maailman. Kenties tilanne ei ole aivan niin paha kuin Sorzo kuvittelee.
Trumpin asettamat talouspakotteet estävät Irania kehittymästä ja luomasta lähempiä suhteita länsimaihin sekä haittaavat Euroopan taloutta. IAEA:n sekä YK:n (atomic watchdog) mukaan Iranin ydinohjelma oli sopimuksen mukainen vuonna 2018, kun Yhdysvallat irtautui sopimuksesta. Tämä on sitten ilmeisesti joidenkin mielestä hyvä kehityssuunta. On se ainakin jos kysytään Yhdysvalloista, Israelista ja muutamista Persianlahden maista, jotka ilmeisesti haluvat sotaan Iranin kanssa yhteistyön ja lähentymisen sijaan.
Israelin intressit vaikuttavat muutenkin olevan aika olennainen osa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa. Israelilla ei ole juuri kenenkään kanssa hyviä suhteita naapurustossaan, mutta Iran ja Israel ovat lähes sodassa keskenään. Sijaissotaa käydään siellä täällä. Trumpin lähi-idän neuvonantajana toimii sukulaismies, vävypoika Jared Kushner, juutalainen liikemies (Trumpin tytär Ivanka kääntyi myös juutalaiseksi Kushnerin myötä) jolla ei ole aiempaa kokemusta poliittisesta diplomatista. Ei siten yllätä, että Yhdysvallat tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirsi myös suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin jo Trumpin ensimmäisen virkavuoden aikana. Israel on myös jatkanut laittomien siirtokuntien rakentamista Länsirannalle ja polkee jatkuvasti palestiinalaisten ihmisoikeuksia. Tekopyhä Israel kuitenkin jaksaa muistuttaa natsien tekemistä vääryyksistä ja holokaustista tämän tästä, vaikka itseasiassa Israelin tämän hetkinen hallitus on oikeistolainen apartheidia harjoittava etnokratia, joka pyrkii oikeuttamaan olemassaolonsa muokkaamalla Israelia ja juutalaisia koskevaa historiantulkintaa. Yhdysvallat muutti vastikään virallista kantaansa siirtokuntia koskien, eikä pidä niitä enää kansainvälisen oikeuden vastaisena. Toisin kuin YK:n turvallisuusneuvosto, EU ja useat muut maat. YK:n turvallisuusneuvosto linjasi vuonna 2016, että Länsirannalla olevat siirtokunnat rikkovat räikeästi kansainvälistä oikeutta. Kuten jo aiemmin tuli todettua, ihmisoikeudetkin ovat usein Yhdysvalloille vain kätevä tekosyy perustella toimiaan sopivan hetken tullen. Ei tunnu kiinnostavan nuo Israelin sikailut tai esimeriksi toisen liittolaisen Saudi-Arabian ihmisoikeusongelmat. Tekopyhää etten sanoisi. Tämä Iran-keissikin palvelee enemmän Israelin ja muiden liittolaisten kuin tavallisen amerikkalaisen etuja. Tokihan tästä hyötyy amerikkalainen sotateollisuus, joka varmaan lobbaa kovasti taas seuraavissa presidentinvaaleissa sopivia sodannälkäisiä ehdokkaita.