CERN:in toiminnan huipennus: Large Hadron Collider valmistuu kesällä 2007

No minäpä tässä odotellessa kyselen tyhmiä:

Mun käsityksen mukaan siellä tuubissa ois nyt marraskuun ajan tarkoitus törmäytellä lyijy-ytimiä toisiinsa. Siitä ois tarkoitus muodostua vastaavaa kvarkki-gluoni-mössöä, jollainen maailmankaikkeus oli heti big bangin jälkeen. Tämän törmäilyn tulokset analysoidaan ALICE-asemalla ja ultimaattisena tavoitteena olisi selvittää:
  • Mitä tapahtuu materialle kun se kuumennetaan yli 100 000 kertaa kuumemmaksi kuin auringon ydin
  • Miksi protonit ja neutronit ovat yli 100-kertaa painavampia kuin osiensa summa
  • Voidaanko protonien ja neutronien sisällä olevat kvarkit vapauttaa

Yhdessä törmäyksessä muodostuu toki niin valtavasti dataa, että sitä pureskellaan kuukausia (vuosia?), joten ihan jouluksi näitä kysymyksiä ei ratkaista.

Olenko ymmärtänyt päin helvettiä?
Piti ihan pitkästä aikaa kirjautua palstalle kun arvasin että täällä olis jotain puhetta tästä. Aika lailla olet oikein ymmärtänyt. ALICE-kokeen pääasiallisena tarkoituksena on siis tutkia protonin ja neutronin rakenneosasten eli kvarkkien välisiä vuorovaikutuksia kuvaavaa kvarkkiväridynamiikkaa eli QCD:ta. Lyijy-ydinten törmäyksessä uskotaan syntyvän kvarkki-gluoni-plasmaa, eli ainetta, jossa kvarkit eivät ole sidottuna protoneihin ja neutroneihin kuten normaalissa aineessa. Pohjimmiltaan kyse on samanlaisesta olomuodon muutoksesta eli faasitransitiosta kuin esim kiinteän aineen sulaessa nesteeksi tai nesteen höyrystyessä kaasuksi. Riittävän korkeassa lämpötilassa ja tiheydessä protoneista ja neutroneista koostuva ydinaine "sulaa" kvarkki-gluoni-plasmaksi. ALICE-kokeen tarkoitus on mitata lyijy-ydinten törmäyksissä syntyvien hiukkasten ominaisuuksia ja jakaumia, ja niiden avulla päätellä kvarkki-gluoni-plasman ominaisuuksia.

Noista listaamistasi kysymyksistä voisin todeta, että protonit ja neutronit ovat raskaampia kuin osiensa summa, koska suurin osa niiden massasta on sidosenergiaa, eli energiaa joka sitoo kvarkit toisiinsa. Tämä mekanismi ymmärretään periaatteessa jo hyvin, mutta kvarkki-gluoni-plasman tutkimuksella on tarkoitus saada lisää selvyyttä kvarkkien vuorovaikutuksia kuvaavan QCD:n ominaisuuksista ja siten koe liittyy myös tähän kysymykseen.

Kvarkki-gluoni-plasmaa on mitä luultavimmin kyetty jo ennen LHC-koetta tuottamaan RHIC-kokeessa Yhdysvalloissa, mutta LHC:ssä päästään vielä suurempaan lämpötilaan.

Tarkoitus on tosiaan törmäyttää lyijy-ytimiä joulukuun puolen välin tienoilla alkavaan huoltotaukoon asti. Tässä ajassa tuskin ehditään kerätä niin paljon dataa, että mitään mullistavaa voitaisi havaita, mutta lyijy-lyijy-törmäykset jatkuvat taas joskus, ehkä vuoden päästä. Yhdestä törmäyksestä kerättävän datan määrä nyt ei sinällään ole kovin suuri, mutta niitä törmäyksiä tapahtuu miljardeja sekunnissa. (Tuosta luvusta en mene kyllä takeeseen, mutta joku iso luku se on kuitenkin.)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Piti ihan pitkästä aikaa kirjautua palstalle kun arvasin että täällä olis jotain puhetta tästä. Aika lailla olet oikein ymmärtänyt...

Kiitoksia selvennyksestä! Jos meinaat taas hyljätä pakkiksen nii käythän edes tässä ketjussa välillä kommentoimassa? :)
 
Nythän kun ne teki sen törmäyskokeen niin odotellaan vaan että sveitsi pamahtaa halki kun uusi maailmankaikkeus syntyy sinne putkiloon:arvi:
 
Millon se piti paukauttaa sillä 14TeVin paukuilla? Ja eikö se ollu se maximi energia millä ne aiko törmäyttää?
 
Seuraavan peruskorjauksen jälkeen pitäis kaluston puolesta olla mahdollisuus törmäyttää 14TeVillä. Jos suunnitelmat on samat, niin tän vuoden loppupuolella se menee kiinni ja joskus 2012 korjauksen pitäis olla valmis.
 
Mites onko meidän käsitys nykyisestä maailmankaikkeudesta muuttunut nyt noiden ensimmäisten kokeiden jälkeen?
 
Nyt suunnitelma on pitää LHC käynnissä vuoden 2012 loppuun asti, ja aloittaa päivitykset vasta sitten. Ei sieltä vielä ole mitään mullistavaa löytynyt, mutta kahden vuoden kuluessa pitäisi jo löytyä jotain.
 
Niin, ei noi varmaan ihan turhanpäiten julkista tollasta tietoa. Tähän asti ei olla löydetty mitään selitystä miks mittauksissa tällanen tulos on saatu, muutakuin että neutriinot todella kulkevat valoa nopeammin. Aika tarkkaan ne myös ottaa huomioon kaikki virhemahdollisuudet. En kylläkään silti yllättyis, vaikka pian ilmotettais että tulos olikin virheellinen, koska onhan toi merkittävä juttu.
 
Toi oli aika mielenkiintonen juttu..:) Varsinkin siinä mielessä että iso fyysikkojen joukko on pälättäny 100v. että valonnopeutta ei voi ylittää :D
Tarkennetaan nyt sen verran, että hiukkaset joilla on lepomassa, eivät voi saavuttaa valonnopeutta nykytietämyksen mukaan. Suoraan ei valonnopeuden ylittämistä tietääkseni kielletä.

Fotoneilla on yritetty ylittää valonnopeutta erikoisissa dispersiivisissä materiaaleissa, joissa pulssi tulee kappaleen läpi ennenkuin sen kunnolla edes osuu kappaleeseen.
 
Tarkennetaan nyt sen verran, että hiukkaset joilla on lepomassa, eivät voi saavuttaa valonnopeutta nykytietämyksen mukaan. Suoraan ei valonnopeuden ylittämistä tietääkseni kielletä.

Fotoneilla on yritetty ylittää valonnopeutta erikoisissa dispersiivisissä materiaaleissa, joissa pulssi tulee kappaleen läpi ennenkuin sen kunnolla edes osuu kappaleeseen.

Tähän asti on kumminkin käsittääkseni luultu että neutriinoilla olisi lepomassa koska ne voivat muuttu eri tyyppisestä neutriinosta toiseksi matkatessaan paikasta a paikkaan b. Tämä on tosin muistaakseni perustunut väittämään että neutriino ei kulje valonnopeutta jolloin sillä voi ja todennäköisesti onkin massa koska valonnopeutta matkustettaessa aika ei kulu ja neutriinokaan ei voi vaihtaa tyyppiä, sitä en osaa sanoa miten tuon väittämän käy nyt jos tuo mittaustulos pitää paikkansa...
 
Eikö universumin laajeneminenkin ole jossain vaiheessa spekuloitu olevan valonnopeutta suurempaa? Vaikka tuohan nyt ei mihinkään vaikuttaisikaan, mutta jos neutriinot kulkevat yli valonnopeutta, se olisi jo uutinen.
 
Tähdet ja Avaruus -lehden verkkosivujen uutisesta pätkä:

"Olimme shokissa", kuvailee tulosta Antonio Ereditato Bernin yliopistosta. Ereditaton mukaan matkaan kulunut aika pystytään mittaamaan 10 nanosekunnin tarkkuudella ja ilmiö on havaittu jopa yli 16 000 kertaa viimeisen kahden vuoden aikana."

Eli eiköhän toi tulos aika varmalta vaikuta kun noin monta kertaa on jo sama tulos saatu?

Onhan tälläiset aina mielenkiintoisia uutisia, mutta pakko myöntää että en näistä mitään ymmärrä! :)
Eli onkos tällä asialla sitten mitään merkitystä mihinkään normielämässä? Ja mihin tällä nyt sit on merkitystä. Meneekös fysiikassa opitut asiat uusiks vai?
Vai onko nämä vaan tälläisiä tiedemiesten juttuja?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom